Ízből tíz

Melengető krémleves sült zellerrel, édesköménnyel, naranccsal

img_8256

Elég hirtelen köszöntött be az ősz, amit mondjuk én cseppet sem bánok. Rajongok ezért az évszakért. A csodaszép színek, a füstös, ám az esőtől mégis friss illatok, a szebbnél szebb zöldségek és a rengeteg zamatos gyümölcs, amivel megajándékoz minkent, egy csoda. És amilyen hirtelen előkerültek a szekrény mélyéről a kabákot, sálak, olyan hirtelen a forró, gőzölgő krémelevesek időszaka is elérkezett. 

img_8268

A piacozás nálam sokszor átcsap impulzusvásárlásba, holott én tényleg mindig listával indulok neki a hétvégi bevásárlásnak. De amint meglátok egy különlegesen szép zöldséget, gyümölcsöt, vagy éppen egy szezonális különlegességet, amihez ritkán jut az ember, na akkor már borul is az a bizonyos lista, és úgy megyünk haza, hogy majd leszakad a vállunk. 🙂 Így volt ez most is az édesköménnyel és a zellerrel is. Egyiket sem terveztem, de olyan gyönyörű volt mindekettő, hogy sajnáltam volna otthagyni. Miközben megvettem, eszembe jutott a River Cottage egyik része, amit pont előző este néztem. Hugh  egy zelleres-édesköményes krémlevest készített.  Már tudtam is a sorsát a két zöldségnek. 

Tg ugyan nagyon vonakodott az édesköményes leves hallatán, de amikor megkóstolta a sült édesköményt, minden kétsége elszállt. Sülés közben egyébként az édeskömény nyersen jellegzetes, erős, ánizsos íze szinte eltűnik, helyette egy édesebb, karamellesebb aromája lesz. Tudom, hogy még csak október van, de a forró leves kanalazgatása közben valahogy máris karácsonyi hangulatom támadt, Talán a reszelt narancs zamatától, mindenesetre szerintem a karácsonyi menüben is megállja a helyét ez a különlegesen finom krémleves.

img_8254

 

Hozzávalók (3-4 személyre):

  • 1 nagy fej zellergumó, meghámozva, felkockázva
  • 3 közepes méretű édesköménygumó, vékonyan felszeletelve
  • 3 fej sonkahagyma vagy 1 fej vörös, megtisztítva, negyedekbe vágva
  • 3 gerez fokhagyma, héjastul
  • 4-5 szál friss kakukkfű
  • só, bors
  • fél teáskanál édesköménymag
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 9 dl zöldségalaplé
  • 1,5 dl tejszín 
  • 1 narancs reszelt héja

A tálaláshoz:

  • néhány darab sült édeskömény
  • 2-3 evőkanál pirított tökmag 

img_8248

Elkészítés:

  1. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
  2. Egy alufóliával kibélelt tepsire öntjük a felaprított zellert, édesköményt, hagymát és fokhagymát. Megöntözzük az olívaolajjal, sózzuk, borsozzok, megszórjuk az édesköménymaggal és a kakukkfűvel. Az egészet jó alaposan összeforgatjuk. 
  3. A zöldségeket alufóliával lefedve az előmelegített sütőbe toljuk, körülbelül 15 perc alatt puhára sütjük, majd a hőfokot 220 °C-ra emeljük.
  4. Az alufóliát eltávolítjuk a zöldségekről, így további 10 percig sütjük, amíg szép aranybarna kéreg nem képződik a zöldségeken.
  5. A megsült zöldségeket (néhány sült édesköményt hagyjunk meg a tálaláshoz!), a sült hagymát és a megsült fokhagyma krémesre sült belsejét turmixgépbe tesszük (a kakukkfű is nyugodtan mehet bele), felöntjük az alaplével, majd krémes állagúra turmixoljuk, végül felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a narancs reszelt héját, ezzel is elkavarjuk.
  6. Ízlés szerint lehet változtatni a leves sűrűségén, aki sűrűbben szereti, fokozatosan adagolja az alaplevet.
  7. Hogy igazán krémes állagú levest kapjunk, érdemes a leturmixolt levest egy sűrű szövésű szűrőn átpasszírozni. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
  8. Forrón tálaljuk a sült édesköménnyel és a pirított tökmaggal.

 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

 

Narancsos-mézes-túrós sajttorta

IMG_3651 (2)

Az egyszerű, de nagyszerű kategóriás desszertek sorát bővíti ez a recept. Összeállítani tíz percünkbe se telik, de garantált, hogy az elfogyasztása is körülbelül ennyi időt vesz majd igénybe.

A klasszikus citrom-túró duóban a citrom szerepét  most a narancs váltja fel, ami szintén szuperül működik a túróval. A  méz és a narancsvirágvíz pedig igazán egzotikus, keleties hangulatot kölcsönöz a tortánknak.

A vízfürdős technika senkit ne tántorítson el, mert nem egy bonyolult művelet, mindössze csak annyira figyeljük oda, hogy tényleg jól bugyoláljuk be a tortaformánkat. Nem érdemes kispórolni ezt a lépést, mert a módszernek köszönhetően a sajttorta állaga sokkal bársonyosabb, krémesebb lesz.

A megadott mennyiségek kis tortához elegendőek, ha duplázzuk a mennyiségeket, akkor az egy normál, 26-cm-es tortaformához elég.

IMG_3685 (2) IMG_3648 (2)

Hozzávalók (18 cm-es, kis tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 120 g zabkeksz
  • 60 g vaj, megolvasztva

A krémhez:

  • 200 g félzsíros tehéntúró
  • 200 g mascarpone vagy Philadelphia krémsajt
  • 50 g méz
  • 1 evőkanál kristálycukor (ha édesebben szeretjük több)
  • 2 nagy tojás
  • 2 nagy tojássárgája
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 2 teáskanál narancsvirágvíz (elhagyható)
  • néhány csepp citromlé
  • csipet só

IMG_3657 (2)

Elkészítés:

  1. A kekszet konyhai aprítóban morzsává törjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól összedolgozzuk.
  2. A tortaforma aljába nyomkodjuk a vajas kekszet. (Kanállal vagy egy pohár aljával a legkönnyebb).
  3. Hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
  4. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  5. A krémhez a túrót simára keverjük a mascarponéval. Kézi vagy gépi habverő segítségével hozzákeverjük a mézet, a cukrot, a sót, a narancs reszelt héját, a vanília kivonatot, a narancsvirágvizet, a citromlevet , a tojásokat, valamint a tojássárgákat.
  6. 1,5-2 liter vizet felforralunk.
  7. A tortaformát kivesszük a hűtőből, majd vastag alufóliával becsomagoljuk úgy, hogy az alját és az oldalát is jól befedje, majd becsomagoljuk egy újabb réteg alufóliába. 
  8. A bebugyolált tortaformát egy magas falú sütőtepsire helyezzük, majd a tortaforma köré öntjük a felforralt vizet úgy, hogy a víz körülbelül a forma magasságának feléig érjen.
  9. Az előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 40-50 perc alatt készre sütjük.
  10. Akkor jó, ha a közepe még kissé remeg, nem teljesen szilárd.
  11. Ha kész, kivesszük a vízből, és a tortaformában hagyjuk teljesen kihűlni. 

IMG_3670 (2)

Triplán narancsos-csokoládés pite

 

IMG_2299 (2)

Először is szeretnék mindenkinek boldogságban, szeretetben, sikerekben és egészségben gazdag új évet kívánni! 🙂 Az én 2015-ös évem igazán szuper volt, hiszem, hogy  2016 is hasonló nagyszerű dolgokat tartogat számomra és számotokra is. 

Habár gondolom az ünnepek alatt mindenki kicsit megcsömörlött a sok édességtől, süteménytől, én mégis ezzel az egyszerű pitével szeretném kezdeni az új évet a blogon.

IMG_2296 (2)

Hozzávalók (24 cm-es piteformához):

A tésztához:

  • 200 g finomliszt
  • 100 g hideg, kockákra vágott vaj
  • 60 g porcukor
  • 2 közepes méretű tojássárgája
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • Csipet só

A narancsos-csokoládés krémhez:

  • 300 ml habtejszín
  • 100 g tejcsokoládé
  • 150 g étcsokoládé
  • 1 narancs reszelt héja
  • 50 g kandírozott narancshéj
  • nagy csipet só
  • 5-6 ek. narancslekvár a pite aljára

IMG_2284 (2)IMG_2279 (2)

Elkészítés:

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a vaníliamagokkal és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben. 

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük.

 A tésztakosarat hagyjuk teljesen kihűlni.

Miközben sül a tészta a tölteléket is elkészítjük. A habtejszínt forráspontig hevítjük, majd a tűzhelyről levéve belekeverjük a feldarabolt csokoládét, a narancs reszelt héját, a kandírozott narancsot és a nagy csipet sót. Hűlni hagyjuk.

A kihűlt tésztakosarat megkenjük vékonyan narancslekvárral, majd ráöntjük a csokoládés-tejszínes krémet.

Szobahőmérsékleten teljesen kihűtjük, majd hűtőbe tesszük néhány órára/ éjszakára, hogy teljesen megszilárduljon.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is! 

IMG_2290 (2)

 

Vaníliás-narancsos hókifli

IMG_2344 (2)

Ahogy Kevin nélkül, úgy hókifli nélkül sincs karácsony, legalábbis nálunk! 🙂 Ez a változat a mogyoró-narancs-vanília hármasától lesz igazán különleges csemege. Igazi “párolgós” aprósüti, úgyhogy érdemes egyből dupla adaggal kezdeni! 🙂

IMG_2355 (2)IMG_2362 (2)

Hozzávalók (40 darabhoz):

  • 350 g finomliszt
  • 80 g porcukor
  • 120 g darált törökmogyoró vagy dió (akár mandula)
  • 250 g hideg vaj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • csipet só
  • porcukor, a díszítéshez

IMG_2338 (2) IMG_2337 (2)

Elkészítés:

A lisztet a csipet sóval, a porcukorral és a darált mogyoróval elkeverjük.

Hozzáadjuk a kockára vágott vajat, a narancshéjat, a vaníliát, majd ujjunkkal jól elmorzsoljuk, végül egynemű tésztává gyúrjuk össze.

Frissentartó fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

Pihentetés után diónyi darabokat csipkedünk a tésztából, és  kis patkókat formázunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

Az előmelegített sütőben 11-14 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje még kissé puha, de az alja már kezd barnulni.

A sütőből kivett hókifliket hűlni hagyjuk, majd megszórjuk porcukorral.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is! 

 

Narancsos édesburgonya leves füstölt kacsamellel

IMG_2333 (2)

Már jó néhány hete tervezgettem megfőzni ezt a levest, és a hétvégi bevásárlás alkalmával szerencsére nagyon szép füstölt kacsamellet kaptunk. Amint hazaértünk az édesburgonyák már mentek is sütőbe.

Egy igazán egyszerű, teste-lelket egyaránt melengető leves ez. Ha nem akarjuk “cifrázni”, akkor nyugodtan tálalhatjuk a füstölt kacsamell nélkül, úgyis isteni. De azért kétségkívül ez koronázza meg a fogást, ami így akár ünnepi alkalmakkor is bátran bevethető.

IMG_2318 (2)IMG_2323 (2)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 500 g sült édesburgonya, tisztítva
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 tk. kínai ötfűszer keverék (opcionális)
  • 700 ml zöldségalaplé
  • 1 ek. méz
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • néhány csepp citromlé

Tálaláshoz:

  • 150 g füstölt, főtt kacsamell
  • 70 g pirított mandula
  • 1 nagy csokor petrezselyem

IMG_2329 (2)

Elkészítés:

A puhára sült édesburgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk. (Egészben szoktam a 200°C-os sütőbe tenni, körülbelül 40-45 perc alatt meg is puhul, villával vagy késsel ellenőrzöm.)

A hagymát felaprítjuk. Egy lábasban felmelegítjük az olívaolajat, rádobjuk a hagymát, majd puhára dinszteljük. Hozzáadjuk az édesburgonyát, a fűszerkeveréket, majd felöntjük a zöldségalaplével. Ízlés szerint sózzuk. Közepes lángon addig főzzük, amíg felforr. A tűzről levéve hozzákeverjük a mézet, a narancshéjat, a narancslevet, illetve a néhány csepp citromlevet. 

A kacsamellet vékonyan felszeleteljük, a mandulát és a petrezselymet is felaprítjuk.

Tálaláskor a leves tetejére halmozzuk a kacsamellet, megszórjuk mandulával és a friss petrezselyemmel. 

Melegen fogyasszuk!

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Narancsos-mandulás kuglóf

IMG_2035 (2)

Már régóta szemeztem ezzel a süteménnyel, amit még évekkel ezelőtt Nigella karácsonyi műsorában láttam, ő egyébként mandarinnal készítette. Azzal is isteni finom lehet. Idén ősszel újra szembejött a recept , ezúttal Tom Kerridge karácsonyi sorozatában. Én most ezt  vettem alapul.

Nagyon különleges desszert, aki szereti a narancslekvárt ezt is imádni fogja, hiszen a főtt narancsnak köszönhetően itt is megjelenik az enyhén kesernyés íz. És éppen emiatt szerintem igazi felnőtt desszert, ami a reggeli kávé mellé tökéletesen passzol, de ünnepi alkalmakkor is bátran felszolgálhatjuk. 

IMG_2037 (2)

Hozzávalók (1 közepes méretű, 17 cm átmérőjű kuglóf formához):

  • 1 nagy narancs (225 g), lehetőleg kezeletlen héjú
  • 1 tk. sütőpor
  • 150 g őrölt mandula
  • 150 g kristálycukor
  • fél tk. őrölt fahéj
  • fél tk. őrölt gyömbér
  • 3 nagy (L-es) tojás
  • csipet só

IMG_2032 (2)IMG_2046 (2)

Elkészítés:

A narancsot egy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, majd közepes lángon 2,5-2 óra alatt puhára főzzük.

A sütőt 160°C-ra előmelegítjük.

A megfőtt narancsot félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk, végül késes robotgépben pürésítjük. 225 g narancspürére van szükségünk. 

Az összes többi hozzávalót a robotgépbe tesszük, majd addig keverjük, amíg homogén masszát nem kapunk.

A kuglóf formát vajazzuk és lisztezzük ki, majd öntsük bele a narancsos-mandulás tésztát.

A kuglófot 1 óra-1 óra 10 perc alatt süssük készre. A 40. perc környékén ellenőrizzük a tésztát, ha nagyon barnulna tegyünk rá alufóliát.

Sütőből kivéve hagyjuk hűlni 15 percet, majd fordítsuk ki a formából. Teljesen kihűtve szeleteljük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_2054 (2)

Igazi karácsonyi péksüti, narancsos-marcipános csigák

 

IMG_1983 (2)

Így advent első vasárnapján gondoltam kedveskedek nektek egy igazán karácsonyi péksüti recepttel, ami mind illatában, mind ízében előcsalogatja az ünnepi hangulatot. 

Ami pedig az előző posztomban említett meglepetést illeti elárulom, hogy december 24-ig minden nap hozok nektek egy (lehet néha több) karácsonyi receptet. Lesznek köztük ajándékok a konyhából, lazulós estékhez ötletek, előételek, főételek, és persze desszertek is szép számban. Szóval figyeljétek a blogot! 🙂

IMG_1971 (2)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 ek. kristálycukor
  • csipet só
  • 50 g olvasztott vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 tojássárgája a kenéshez

A töltelékhez:

  • 150 g puha vaj
  • 120 g kristálycukor
  • 150 g aszalt vörösáfonya
  • 150 g marcipánmassza
  • 1 vaníliarúd
  • 2-3 narancs reszelt héja (én 3-at használtam)
  • 100 g kandírozott narancshéj (opcionális)

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni ( kb. 5-10 perc). A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, az olvasztott vajat,a tojások sárgáját és a csipet sót. Lágyabb, levegős tésztát dagasztunk, majd 35-45 perc alatt hagyjuk duplájára kelni. lehet kevesebb vagy több idő is a szoba hőmérsékletétől függően.

A töltelékhez a vajat elkeverjük a cukorral, a vaníliarúd magjaival és a narancsok reszelt héjával.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a vajas töltelékkel, megszórjuk az aszalt vörösáfonyával, végül egyenletesen ráreszeljük a marcipánt. A téglalap hosszabbik végénél kezdve feltekerjük, és két ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a csigákat, ismét hagyjuk duplájára kelni.

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A megkelt csigákat megkenjük tojássárgával, majd a sütőben körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük a péksütiket.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Narancsos-csokoládés kalács

IMG_0930 (2)

Van annál megnyugtatóbb érzés, mintha  frissen sült péksüti illata lengi be a lakást? Szerintem nincs.
Ahogy a csoki és a narancs íze, aromája keveredik ebben a puha kalácsban, az valami mennyei. Nekem nem is kell több ilyen esős, őszi napokon, mint fogni egy szeletet ebből a finom kalácsból, bekucorodni a paplan alá, és elindítani egy River Cottage maratont. 🙂

IMG_0928 (2)

Hozzávalók (2 kalácshoz):

A tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 3 dl teljes tej
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 15 dkg vaj
  • 8 ek. nádcukor
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 10 dkg étcsokoládé (60-70%-os)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tk. őrölt fahéja

A kenéshez:

  • 1 tojássárgája

IMG_0954 (2)

 

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Körülbelül 5-10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk.

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amit a sóval és a narancs reszelt héjával alaposan összekeverünk. 

A felfuttatott élesztőt a tejjel a liszthez adjuk, a tojássárgáját és az olvasztott vajat is belekeverjük.

Lágy tésztát dagasztunk.

Szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni.

A megkelt tésztát kettévágjuk, és téglalappá nyújtjuk mindkettőt.

 A puha vajat elkeverjük a nádcukorral, a narancshéjjal és az őrölt fahéjjal, majd megkenjük vele mindkét tésztát. Egyenletesen megszórjuk az apró darabokra vágott étcsokoládéval és a kandírozott narancshéjjal.

Hosszában, bejgli-szerűen feltekerjük, éles késsel hosszában félbevágjuk, és befonjuk 3-4 szakaszban.

Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsokat.

Megkenjük a tetejüket tojássárgával, majd ismét duplájára kelesztjük.

180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_0935 (2)

 

 

Krémes tejberizs fűszeres-szirupos fügével

IMG_0397 (2)

A recept mindkét része önmagában megérdemelne egy külön posztot, mert annyira finomak, de mivel a kettőt együtt fotóztam, ezért most így kerül fel a blogra.
A tejberizs vagy risotto receptjét Segal Viktor: Ízek és formák című zseniális könyvében találtam.
Bevallom, alapvetően egyáltalán nem szeretem a tejberizst, na de ez a recept gyökeresen megváltoztatta az eddigi hozzáállásomat. Ilyen krémes és lágy tejberizst még sosem kóstoltam. Amióta rátaláltam a receptre, azóta hetente egyszer biztos, hogy megcsinálom. 
Sült szilvával is tízpontos volt, de azt hiszem nekem most mégis a fügés a kedvencem.
A szirupos füge egyszerű joghurtra kanalazva is isteni. 

IMG_0372 (2)

Hozzávalók:

A risottóhoz (2 nagy adaghoz):

  • 2 közepes nagyságú zöld kardamom magjai őrölve
  • 7 dl teljes tej
  • 2 dl habtejszín
  • 20 dkg risottóhoz való rizs (arborio, carnaroli)
  • 1  egész rúd fahéj
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja

A fűszeres, szirupos fügéhez:

  • 50 dkg friss füge
  • 2 dl víz
  • 250 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • fél narancs leve
  • fél citrom leve
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 3 közepes rúd fahéj
  • 1-2 tk narancsvirágvíz (ízlés szerint)

IMG_0395 (2)

Elkészítés:

A fügéket megmossuk, szárukat eltávolítjuk, majd mindegyiket félbevágjuk.

Egy lábasba öntjük a vizet, beletesszük a cukrot és az összes többi hozzávalót a narancsvirágvíz kivételével. 

A fűszeres szirupot közepes lángon 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a friss fügéket. További 5 percig főzzük, amíg a fügék kissé megpuhulnak. 

A tűzről levéve hozzákeverjük a narancsvirágvizet.

Befőttes üvegekbe töltjük az elkészült szirupos fügét. Hűtőben körülbelül egy hétig eláll. 

A risottóhoz a tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a rizst, a kardamomot, a fahéjat, és a cukrot.

Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett 30 percig főzzük. Félidőben a reszelt citromhéjat is hozzákeverjük.

Ha kész a tejberizs, eltávolítjuk a fahéjat, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tejszínt lágy habbá verjük, és a kihűlt risottóhoz keverjük óvatosan, 2 részletben.

Tálaláskor a tányérra kanalazzuk a tejberizset, és erre helyezzük a fügéket, végül meglocsoljuk a sziruppal is.

Narancsos-gyömbéres sütőtöktorta vaníliás mascarponekrémmel

IMG_9947 (2)

Néhány napja sütőtököt sütöttem, és kimaradt néhány szelet amiket már sehogy sem tudtam betuszkolni a sütőbe. Na nem volt nagy mennyiség, csak épp annyi, hogy nem  nagyon tudtam vele mit kezdeni, így gondoltam a klasszikus répatortához nyúlok, csak most sütőtököt reszelek bele. 
Szerintem mindenki el tudja képzelni mennyire isteni illatok járták be a házat, amíg sült a torta.
Többek között az ilyen sütikért is imádom az őszt!

IMG_9975 (2)

IMG_9949 (2)

 

Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához, 24 cm-esben is elkészíthető, de akkor csak a tetejét tudjuk megkenni mascarponekrémmel, mert laposabb lesz):

Tortához:

  • 3 nagy tojás szétválasztva
  • 25 dkg finomliszt
  • 1,5 tk. sütőpor
  • 1 tk. fahéj
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • Csipet só
  • 15 dkg nádcukor (eredeti receptben 25 dkg szerepel, de így is elég édes volt nekünk)
  • 15 dkg reszelt sütőtök (nálam most kanadai fajta)
  • 200 ml olaj (napraforgó)
  • Negyed narancs leve
  • 1 nagy narancs reszelt héja
  • 15 dkg dió durvára vágva

Vaníliás mascarponekrémhez:

  • 35 dkg mascarpone vagy más krémsajt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 rúd vanília kikapart magja (ha nincs, 1 csomag vanílíliáscukor)

 

Elkészítési idő:1 és negyed óra, plusz hűtés

Receptötlet: Nigel Slater

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért, a narancs reszelt héját és a csipet sót. Jól elkavarjuk.

A 3 tojássárgáját a cukorral kihabosítjuk (legalább addig, amíg az eredeti térfogat kétszerese nem lesz).

A tojásfehérjét is felverjük.

A száraz anyagokhoz adjuk a cukros-tojássárgájás keveréket, a reszelt sütőtököt, az olajat és a narancs levét.

Az egészet összedolgozzuk. Ilyenkor még elég sűrű.

A felvert tojásfehérjék 1/3-át szintén a masszához adjuk. Ezt bátran bele is keverhetjük, nem kell vigyázni, hogy összetörjük a habot, ez csak fellazítja a keveréket.

A tojásfehérje maradék részét 2 adagban, óvatosan a masszához keverjük (itt már vigyázunk, hogy ne törjük össze a habot).

Végül a durvára felaprított diót is hozzáadjuk.

A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a tésztát.

Sütőbe tesszük, 45 perc – 1 óra alatt sütjük készre.

Tűpróbát végezzünk, az eredeti recept 45 percet ír, de nekem 1 óra volt, szóval sütőfüggő.

Ha nagyon barnulna a teteje fedjük le alufóliával.

A tortát hagyjuk teljesen kihűlni, majd kettévágjuk. 

A mascarponekrém felét a két lap közé töltjük, a maradékkal pedig megkenjük a torta tetejét.

Díszítésként megszórjuk a tetejét dióval és reszelt narancshéjjal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_9946 (2)

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!