Igazán különleges, ütős ízkombináció a kecskesajt-feketeribizli-levendula triója. És habár merész párosításnak tűnhet, de az enyhén sós kecskesajt tökéletesen harmonizál a feketeribizli frissítő, kesernyés ízével, valamint a levendula enyhe parfümösségével.
Ha szeretitek a kecskasajtot, akkor ez a recept nektek való! 🙂
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
Az alaphoz
- 150 g zabkeksz
- 75 g olvasztott vaj
A krémsajtos részhez
- 280 g lágy kecskesajt
- 125 g krémsajt
- 125 g görög joghurt
- 80 g kristálycukor
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 1 rúd vanília kikapart magja
- 7-8 g keményítő
A levendulás feketeribizlihez
- 300 g feketeribizli, megtisztítva
- 2-3 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint több)
- 1/4 teáskanál szárított levendulavirág (ízlés szerint)
Receptötlet: innen
Elkészítés:
- Robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd összedolgozzuk.
- A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A sajtkrémes töltelékhez a kecskesajtot a joghurttal, a krémsajttal, a cukorral és a keményítővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a tojássárgát, a vaníliát. Homogén masszává keverjük.
- A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
- A tortaformánkat erős alufóliával becsomagoljuk szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük.
- A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
- A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 50-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
- Ha kész, kiemeljük a vízből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kihűlt tortát éjszakára hűtőbe helyezzük.
- A megmosott, megtisztított feketeribizlit egy lábasba tesszük a cukorra és a levendulavirággal. Kis lángon kissé összefőzöm, épp csak addig, amíg a feketeribizli kicsit össze nem esik. Tűzről levéve hűlni hagyjuk.
- A levendulás feketeribizlit a lehűtött sajttorta tetejére kanalazzuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!