Ízből tíz

Epres-rebarbarás-bodzás torta mascarponekrémmel

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A piskótához:

  • 220 g szobahőmérsékletű vaj
  • 220 g kristálycukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 nagy méretű tojás
  • 220 g finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • nagy csipet só
  • 3-4 evőkanál bodzaszörp

A piskóták kenéséhez:

  • 75 ml hígítatlan bodzaszörp
  • fél/negyed citrom leve

 

A töltelékhez:

  • 10-12 evőkanál eper-rebarbara lekvár (én  a lekvárban fele-fele arányban használtam az epret és a rebarbarát)
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 3-4 evőkanál hígítatlan bodzaszörp
  • 60-100 g porcukor (ízlés szerint több vagy kevsebb)

Receptötlet: innen

Elkészítés:

  1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. A piskótához a puha vajat kihabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a sót, majd az enyhén felvert tojásokat is több részletben a vajas-cukros keverékbe forgatjuk. Végül a liszetet és a sütőport is beleszitáljuk, a bodzaszörpöt belekeverjük. 
  3. A masszát  két kivajazott, kilisztezett tortaformában egyenletesen eloszlatjuk, és az előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
  4. A kisült piskótákat hagyjuk teljesen kihűlni. 
  5. A sziruphoz a bodzaszörpöt elkeverjük a citromlével.
  6. A krémhez  elektromos habverővel a mascarponét a porcukorral, a bodzaszörppel és a habtejszínnel addig verjük, amíg kellően besűrűsödik.
  7. A torta összeállításához mindkét tortalap tetejét egyenesre vágjuk, majd pedig kettévágjuk, így négy piskótalapot kapunk. Az egyik piskóta alsó része legyen a tortánk alapja.
  8.  A lapokat egyenletesen átitatjuk a citromos-bodzás sziruppal, megkenjük 3 evőkanál lekvárral, majd a mascarponekrémmel. A torta tetején és oldalán is eloszlatjuk a mascarponekrémet.
  9. Az elkészült tortát néhány órára a hűtőbe tesszük, ezután ízlés szerint kidíszítjük.

 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Epres-bodzás sajttorta

Gondolom, aki szerette volna, már elkészítette az idei adag bodzaszörpöt, így jól jöhet ez a recept is, amiben ezt a mennyei italt a sajttorta ízesítésére használom.  

A bodzaszörpben marinált eper eszméletlenül finom, és tapasztalatból mondhatom, hogy érdemes nagyobb adagot készíteni belőle, mert még azelőtt elfogy, hogy a torta tetejére kerülne.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 150 g zabkeksz
  • 75g olvasztott vaj

A krémsajtos részhez:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g 20%-os tejföl
  • 15 g keményítő
  • 125 ml bodzaszörp
  • 2 darab M-es méretű tojás

A tetejére:

  • 300 g megtisztított, félbevágott eper
  • 3-4 evőkanál bodzaszörp
  • néhány csepp citromlé

 

Elkészítés:

  1. Robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd  összedolgozzuk.
  2. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  4. A sajtkrémes töltelékhez a mascarponét a tejföllel és a keményítővel simára keverjük. Hozzáadjuk a bodzaszörpöt és a tojásokat. Homogén masszává keverjük.
  5. A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
  6. A tortaformánkat erős alufóliával becsomagoljuk szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük. A tetejét is befedjük egy réteg alufóliával.
  7. A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
  8. A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 50-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
  9. Ha kész, kiemeljük a vízből, és hagyjuk teljesen kihűlni. 
  10. A feldarabolt epret összekeverjük a bodzaszörppel és a citromlével. Körülbelül fél órát állni hagyjuk.
  11. Tálalás előtt néhány órára hűtőbe tesszük a tortát.
  12. Tálaláskor a tetejére halmozzuk a bodzaszörpben marinált epret.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Epres-bodzás palacsinta

Végre virágzik a bodza, amit minden évben iszonyatosan várok! Egyrészt imádjuk a bodzaszörpöt, ami ilyenkor kihagyhatatlan, másrészt a bodza zamata a különféle desszertek, torták, sütemények ízét remekül fel tudja dobni, és ilyenkor előszeretettel kisérletezek vele. És ha ízpárosokról van szó, akkor az eper-bodza kombó nálunk igazi befutó. Zseniális, hogy egy egyszerű palacsintából mennyivel többet ki lehet hozni csupán e két szezonális alapanyag hozzáadásával.

 

Hozzávalók:

  • 1 csésze* finomliszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • nagy csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 2 közepes méretű tojás
  • 1 csésze* író (helyettesíthető fél csésze tej és fél csésze joghurt keverékével)
  • 125 g friss eper, megtisztítva, felaprítva
  • 4-5 bodzavirág, a szárakról leszedegetve
  • 25 g vaj, felolvasztva

*1 csésze 235 ml űrtartalmú

Recept: innen

 

Elkészítés:

  1. Egy tálba mérjük a száraz hozzávalókat (finomliszt, só, cukrok, sütőpor, szódabikarbóna).
  2. Egy másik tálban összekeverjük az írót a tojásokkal, majd az egészet hozzáöntjük a száraz alapanyagokhoz. Elkeverjük. 15 percig állni hagyjuk. 
  3. Ezután a palacsintatésztába forgatjuk a felaprított epret, és a bodzavirágot. Végül az olvasztott vajat vékony sugárba adagolva a tésztába keverjük.
  4. Egy tapadásmentes serpenyőt vékonyan megkenünk olajjal, és kis lángon felmelegítünk. A masszából egy evőkanálnyi mennyiségeket halmozunk a serpenyőbe. Mikor már a palacsinta alja elválik a serpenyőtől, megfordítjuk, és készre sütjük.
  5. Tálaláskor a palacsintát megszórjuk friss eperrel, és meglocsoljuk egy kis mézzel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Vaníliás egres-eper crumble házi bodzafagyival

IMG_6132 (2)

Igen-igen, tudom, hogy már javában dübörög a meggy és a cseresznye szezonja, az eperé pedig már lassan leáldozóban, de ezzel a recepttel még adós vagyok nektek. 

 Az örök kedvenc morzsasütit most a köszméte- eper párosa, valamint a hozzá kínált bodzafagyi teszi igazán különlegessé. A szezonális gyümölcsök mindegyikéből elkészíthető, erősen ajánlott páros a sárgabarack levendulával és a megy kardamommal! 🙂

IMG_6107 (2) IMG_6120 (2)

IMG_6088 (2)

Hozzávalók:

A morzsasütihez:

  • 40 dkg egres
  • 60 dkg eper
  • 80 g cukor 
  • 1 csapott evőkanál keményítő
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 9 dkg liszt
  • 9 dkg zabpehely
  • 9 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • csipet só

A fagylalthoz:

  • 3,5 dl bodzaszörp
  • 3,5 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • csipet só

IMG_6146 (2)

Elkészítés:

  1. A fagylalthoz a tejet a tejszínnel és a csipet sóval egy lábasba tesszük, összemelegítjük.
  2. Közben a tojások sárgáját a bodzaszörppel kikeverjük.
  3. A tűzről lehúzzuk a tejes-tejszínes keveréket, hozzáadjuk a bodzás tojássárgáját. Visszatesszük a tűzre. Nagyon alacsony lángon addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. 
  4. Hagyjuk teljesen kihűlni. Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.
  5. A morzsasütihez az egrest és az epret is megmossuk, feldaraboljuk. Az egrest a vaníliarúddal és a cukorral együtt egy lábasba tesszük, pár perc alatt puhára pároljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük az epret és a keményítőt.
  6. A morzsához a lisztet, a zabpelyhet és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, majd a kezünkkel elmorzsoljuk. Végül a cukrot is belekeverjük.
  7. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  8. Egy piteformába öntjük az epres-egreses tölteléket, megszórjuk a morzsával, és 20-25 percig sütjük, amíg a morzsa kissé meg nem pirul. 
  9. Az elkészült crumble-t a bodzafagyival tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Hűsítő epres jégkása bodzával

IMG_5999 (2)

Végre itt a jó idő, ami nálunk egyet jelent a házi fagylaltok, sorbetek készítésével. Én és TG a gyümölcsös-jeges fagyikért rajongunk, így most ezzel a hűsítő, friss epres-bodzás granitával indítottuk el az itthoni fagyiszezont. 

Egyébként a jégkása műfaj eléggé magával tudja ragadni az embert , ha egyszer kipróbáljátok, onnantól nincs megállás, ugyanis minimális belefektetett munkával, isteni, jeges finomságot készíthetünk, ami a bolti változatokat magasan túlszárnyalja. Bármilyen gyümölcsből elkészíthető, sőt a mi nagy kedvencünk a kávés jégkása, amit ha tejjel felöntünk máris kész a házi jeges kávé. Ennek a receptjét is hozom hamarosan.

Ez az epres változat a közelgő gyermeknapra is tökéletes, garantáltan minden lurkó imádni fogja! 🙂

IMG_5900 (2)IMG_5947 (2)

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 200 ml víz
  • 130 g cukor (persze ez függ az eper édességétől, az enyém picit savanykásabb volt)
  • 5-6 darab nagy bodzavirág
  • frissen facsart citromlé (ízlés szerint, én egy egészet belefacsartam)
  • csipet só

IMG_5936 (2)

Elkészítés:

  1. A vizet a cukorral és a bodzavirágokkal együtt egy lábasba tesszük, közepes lángon felforraljuk. A tűzhelyről levéve fedőt teszünk rá, majd 20 percig hűlni hagyjuk, ezalatt a bodza ízét is átveszi a szirup.
  2. Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, és turmixgépben pürésítjük, hozzáadjuk a csipet sót.
  3. A szirupot leszűrjük, majd az eperpüréhez adjuk. Ízlés szerint citromlevet keverünk hozzá.
  4. Egy lapos edénybe átöntjük, fagyasztóba tesszük. 2 óránként kivesszük, és villával kicsit felkapargatjuk. Ha nagyon megszilárdulna, tálalás előtt 15 perccel vegyük ki, és ezután lazítsuk fel a villával.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_5943 (2)

Tavaszi szörpök bodza- és akácvirágból

IMG_5895 (2)

Elérkezett végre a bodzának és az akácnak is a szezonja. Bevallom, ezeknek a virágzását legalább annyira várom tavasszal, mint a szabadföldi eprek és rebarbarák megjelenését. 

Nagymamámék minden évben isteni szörpöket készítenek ezekből a virágokból, nagyon imádjuk, és mivel olyan ritkán jutunk csak haza, gondoltam idén én is készítek egy nagy adaggal.

A hagyományostól eltérően a receptben a cukor egy részét megkaramellizálom, és így adom a többi összetevőhöz. Ettől kap egy különleges ízt, ami a bodza/akác zamatát hangsúlyosabbá teszi.

Érdemes még a héten vagy legkésőbb jövő héten elkészíteni, mert lassan sajnos levirágoznak.

IMG_5891 (2)IMG_5853 (2)

IMG_1456 (2)IMG_1427 (2)

IMG_1436 (2)

Hozzávalók:

  • 25-30 darab nagy bodzavirág (körülbelül 300 g) vagy 300 g akácvirág (a száráról leszedegetve)
  • 1,5 kg kristálycukor
  • 2,8 liter víz
  • 50 g citromsav
  • 2 kezeletlen citrom felkarikázva

IMG_5872 (2)IMG_5869 (2)

Elkészítés:

  1. A cukorból kimérünk 500 g-ot, egy serpenyőbe tesszük, és közepes lángon szép borostyánszínűre karamellizáljuk.
  2. Ha elkészült a karamell, fokozatosan hozzáöntünk 7 dl meleg vizet. Ekkor a karamell kicsit megszilárdul, de tovább melegítjük addig, amíg a vízben teljesen fel nem olvad.
  3. Egy nagy lábasba tesszük a bodzavirágokat/akácvirágokat (nem kell megmosni, leöblíteni, mert így értékes virágport és ezzel együtt ízt is vesztünk), ráöntjük a megmaradt, 2,1 l vizet, hozzákeverjük a cukrot, a citromsavat, a felkarikázott citromot, majd az egészhez hozzáöntjük a karamellás vizet.
  4. 3-4 napig hűvösebb helyen állni hagyjuk. Naponta néhányszor megkavarjuk.
  5. Leszűrjük, majd tisztított üvegekbe töltjük. 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_5862 (2)IMG_5858 (2)

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!