Ízből tíz

Mandulás-zabpelyhes-vörösáfonyás keksz fehér csokival

Hozzávalók (körülbelül 30 db 7 cm átmérőjű kekszhez)

  • 150 g egész mandula
  • 150 g finomliszt
  • 75 g teljes kiőrlésű liszt
  • 150 g zabpehely
  • 1/4 tk. só
  • 225 g szoba-hőmérsékletű vaj, 3-4 cm-es kockákra vágva
  • 100 g kristálycukor
  • 1 nagy narancs reszelt héja
  • 125 g aszalt vörösáfonya, félbevágva + 25 ml narancslé az áztatásukhoz
  • 200-250 g fehér csokoládé, felaprítva

Recept: Helen Goh, Yotam Ottolenghi- Édes

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 C°-ra előmelegítjük.
  2. Az egész mandulát egy sütőpapírral bélelt tepsin szétterítjük, és 10 percig pirítjuk az előmelegített sütőben. Sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd mikor már kellően lehűlt, nagyjából 0,5-1 cm-es darabokra vágjuk.
  3. A sütő hőfokát 190 C°-r emeljük.
  4. A felaprított mandulát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a kétfajta lisztet, a narancshéjat, a zabpelyhet, a sót, és összekeverjük.
  5. A vajat a cukorral egynemű masszává keverjük, egyhén kihabosítjuk.
  6. A mandulás-lisztes keveréket a vajhoz és a cukorhoz adjuk, végül a narancslébe áztatott vörösáfonyát is belekeverjük a narancslével együtt. Legegyszerűbb kézzel összegyúrni a tésztát egy lisztezett munkafelületen.
  7. A  tésztát kettévágjuk, majd egyesével kinyújtjuk úgy, hogy körülbelül 0,5 cm vastagságú legyen. Ezt a tésztát nem a legegyszerűbb kinyújtani a nagyobb manduladarabok miatt, ezért ha repedne, kezünkkel nyugodtan összetapaszthatjuk.
  8. Tetszőleges átmérőjű kerek kiszúróval körököt vágunk ki belőle. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és körübelül 18 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a szélei kezdenek kissé megbarnulni. Sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
  9. A fehér csokoládét vízgőz felett, kíméletesen megolvasztjuk, és a kihűlt kekszeket egyesével belemártjuk úgy, hogy csak a kekszek egyik oldalát fedje be. Ha szeretnénk,dermedés előtt megszórhatjuk tetszőlegesen magvakkal, apróra vágott aszalt vagy liofilizált gyümölcsökkel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Epres-rebarbarás-zabpelyhes szelet

Hozzávalók (körülbelül egy 20×23 cm-es sütőformához):

A zabpelyhes alaphoz:

  • 125 g aprószemű zabpehely
  • 180 g finomliszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 80 g kristálycukor
  • 80 g nádcukor
  • 170 g olvasztott vaj

A gyümölcsös részhez:

  • 300 g eper, megtisztítva
  • 300 g rebarbara, megtisztítva
  • 1-2 evőkanál nádcukor (ízlés szerint akár több)
  • 10 g étkezési keményítő

Elkészítés:

  1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. A lisztet összekeverjük a zabpehellyel,a sütőporral, a kétféle cukorral. Végül az olvasztott vajat is hozzáadjuk, elkeverjük.
  3. A massza felét a sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük, alaposan lenyomkodjuk. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük.
  4. Közben a gyümölcsös tölteléket is elkészítjük. Az epret és a rebarbarát felaprítjuk, összekeverjük a cukorral és a keményítővel.
  5. A tölteléket az elősütött alapra öntjük, majd a maradék zabpelyhes morzsával egyenletesen megszórjuk a gyümölcsöt. 
  6. A sütinket visszatesszük a sütőbe, és nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük.
  7. Szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Citromkrémes zabszelet

Tökéletes nyári reggeli vagy uzsonna lehet ez az üdítően frissítő citromos zabszelet. Egy biztos, nem csak a gyerekek kedvence lesz!

Hozzávalók (körülbelül egy 20×23 cm-es sütőformához):

A zabpelyhes alaphoz:

  • 125 g aprószemű zabpehely
  • 180 g finomliszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 80 g kristálycukor
  • 80 g nádcukor
  • 170 g olvasztott vaj

A krémhez

  • 1 doboz (397 g) konzerv sűrített tej ( én ezt  a márkát használtam)
  • 2 evőkanál reszelt citromhéj
  • 120 ml frissen facsart citromlé
  • 2 tojássárgája

Recept: innen

Elkészítés:

  1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. A lisztet összekeverjük a zabpehellyel,a sütőporral, a kétféle cukorral. Végül az olvasztott vajat is hozzáadjuk, elkeverjük.
  3. A massza felét a sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük, alaposan lenyomkodjuk. Az előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.
  4. Közben a krémhez az összes hozzávalót (sűrített tej, citromhéj, citromlé,tojássárgák) egyneművé keverjük, majd az elősütött zabos alapra öntjük. A maradék zabpelyhes morzsával egyenletesen megszórjuk a krémet. A sütinket visszatesszük a sütőbe, és nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük.
  5. Szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni, majd néhány órára hűtőbe tesszük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Áfonyás zabkása felfújt kókusztejjel

IMG_7930 (2)

Rendszeresen szoktam inspirációt gyűjteni a Pinterestről, erre az ötletre is itt találtam rá. Reggelire az esetek többségében zabpelyhet eszünk valamilyen formában, így ez a recept továbbb bővítette az amúgy sem kis repertoárunkat.

A recept egyébként nem csak egy csodás nap kezdetén jöhet jól, simán elmegy desszertként is egy kiadósabb étkezés után, ha valami lightosabb édességet szeretnénk fogyasztani.

Az alap zabkása ízesítése, fűszerezése, mint nagyon sok receptben, itt is csak iránymutatás, én imádom a kardamom zamatát a sütikben, ezért ezt csempésztem a felfújtba, de fahéjjal, egyszerűen vaníliával is tízpontos. Áfonya helyett apróra vágott alma, körte vagy más bogyós gyümölcs is kerülhet a masszába.

IMG_7942 (2)

 

IMG_7916 (2) IMG_7921 (2)

 

Hozzávalók:

  • 1 csésze (250 ml) aprószemű zabpehely
  • 1 db 400 ml-es kókusztej konzerv
  • 250 ml tej vagy bármilyen magtej
  • 5-6 darab kardamom kissé megtörve (opcionális)
  • ízlés szerint bármilyen édesítő, én most 3 evőkanál kókuszvirág cukrot használtam
  • nagy csipet só 
  • 3 nagy méretű tojás, szétválasztva
  • 180 g áfonya

Tetejére:

  • friss áfonya
  • pirított kókusz chips

IMG_7918 (2)

Elkészítés:

  1. A zabpelyhet a kókusztejjel, a tejjel és az egész kardamomokkal egy lábasba tesszük, közepes lángon puhára főzzük. Tulajdonképpen zabkását főzünk. Félrerakjuk, belekeverjük a sót és a kókuszvirág cukrot ( vagy az általunk preferált édesítőt), hagyjuk teljesen kihűlni. 
  2. A kihűlt zabkásához keverjük a tojások sárgáját. A fehérjéket kemény habbá verjük, ezt is óvatosan a zabkásába forgatjuk. 
  3. Végül az áfonyaszemeket is a masszához adjuk.
  4. Tetszőleges hőálló formába/formákba töltjük. Én egy 26 cm-es kerámia piteformát és 2 kis piteformát tudtam megtölteni a masszával.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük a felfújtat.
  6. Sütőből kivéve azonnal tálalhatjuk, de meg is várhatjuk, amíg teljesen kihűl. Én este készítettem el, egy éjszakát a hűtőben töltött, reggel hidegen ettük, így is isteni volt. 
  7. A felfújt tetejére szórhatunk friss áfonyát, pirított kókusz chipset vagy akár sűrűbb görög joghurtot is.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak!

 

Zablisztes-ribizlis palacsinta

IMG_6526 (2)

Az elég sokat elárul a receptről, hogy már zsinórban a negyedik napja ezt reggelizzük TG-vel. 🙂

Eddig még nem készítettem zabliszttel palacsintát, ez a változat is hirtelen felindulásból született, ami itthon volt, belekerült, és annyira jó lett, hogy azt veletek is meg kell osztanom.

A zabpalacsintában a legjobb, hogy a zab természetes diós íze igazán hangsúlyossá válik, plusz a tésztának is ad egy kellemesen tömör(ebb) állagot. Ha valaki esetleg nem szeretné a ribizlit, akkor nem kell ehhez ragaszkodni, bátran tehetünk bele áfonyát, almát vagy málnát , de szuperek lehetnek a sós változatok is sok zöldfűszerrel. Én a hétvégén biztosan ezeket fogom tesztelni! 🙂

IMG_6516 (2) IMG_6517 (2)

IMG_6522 (2)

Hozzávalók:

  • 240 g zabliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2-3 evőkanál nyírfacukor
  • 2 evőkanál apró szemű zabpehely
  • 2 evőkanál puffasztott amaránt (opcionális)
  • nagy csipet só (tényleg nagy csipet legyen)
  • 1,5 teáskanál fahéj (opcionális)
  • 2 közepes méretű tojás
  • 100 ml joghurt
  • 200 ml tej (magtejekkel is helyettesíthető)
  • 130 g ribizli, megmosva, leszárazva
  • kókuszzsír a sütéshez (persze használhatunk helyette vajat, étolajat is)

IMG_6531 (2) IMG_6540 (2)

IMG_6518 (2)

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat (zabliszt, zabpehely, puffasztott amaránt, nyírfacukor, fahéj, sütőpor, só) egy nagy tálba mérjük, összekeverjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a nedves anyagokat (tojások, joghurt, tej). A palacsintatésztát alaposan kikavarjuk (sűrűbb palacsintatészta állagot kell kapnunk), majd a végén a ribizliszemeket óvatosan beleforgatjuk.
  3. A palacsintasütőt felmelegítjük, a kókuszzsírt megolvasztjuk, és közepes lángon kisütjük a palacsintákat. Egy palacsintához 1,5 evőkanál palacsintamasszát használtam fel, de ez ízlés kérdése, hogy ki mekkorákat szeret, én ez esetben a kisebb átmérőjű példányokra szavazok! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_6539 (2) IMG_6536 (2)

 

Mézes-zabpelyhes müzliszelet

IMG_2581 (2)

Újabb könyv, újabb recept. Folytatom újévi “fogadalmamat” ezzel a szuper egyszerű és igen csak finom energiaszelettel.

Tegnap este sütni támadt kedvem, és hirtelen eszembe jutott Hugh Fearnley- Whittingstall müzliszelete, így nem volt kérdés, hogy ezt készítem el. Este 11 körül sült ki, és annyira remek lett , hogy még melegen megettük majdnem a felét.

Habár a benne lévő magok, gyümölcsök és a zabpehely is természetes energiaforrás, azért nem mondanám éppen egészségesnek, így ha nem is reggelire, de a délutáni éhség leküzdésére uzsonnára vagy akár tízóraira is tökéletes. 

IMG_2597 (2)IMG_2578 (2)

Hozzávalók (körülbelül 14 szelethez):

  • 125 g vaj
  • 115 g nádcukor
  • 125 g kesudióvaj (mogyoróvaj vagy mandulavaj is teljesen megfelel)
  • 75 g méz
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 200 g finomszemű zabpehely
  • 150 g aszalt gyümölcs (én aszalt áfonyát, szilvát és sárgabarackot használtam 1:1:1 arányban)
  • 150 g olajos mag ( diót, mandulát és szezámmagot használtam szintén 1:1:1 arányban)
  • nagy csipet só

Receptötlet: Hugh Fearnley- Whittingstall – River Cottage minden napra

IMG_2569 (2)

Elkészítés:

A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük.

Egy 25×15 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.

Az olajos magvakat és a szárított gyümölcsöket késes robotgében durvára aprítjuk.

A vajat, a cukrot, a kesudióvajat (mogyoróvajat), a mézet egy lábasba tesszük. Kis lángon összemelegítjük a hozzávalókat.

Ezután az olvasztott vajas keverékhez adjuk a citrusok reszelt héját, a sót, a zabpelyhet, valamint a felaprított magos-gyümölcsös keveréket. Alaposan összekeverjük.

Az egészet a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, jól lenyomkodjuk.

Az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a széle aranybarna és a közepe is aranyszínű.

A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd éles késsel tetszőleges formákra vágjuk. Légmentesen záródó dobozban akár egy hétig is eláll.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_2573 (2)IMG_2571 (2)

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!