Hőségriadó van, és a holnapi napra még melegebbet mondanak, így nem árt ha van a tarsolyunkban egy-két jól bevált hűsítő leves. Én most az ázsiai ízek rajongóinak kedvezek ezzel a borsókrémlevessel, aminek nálunk hatalmas sikere volt.
Már régóta kívántam a klasszikus zöldborsólevest, de mivel TG nem igazán rajong érte, ennek elkészítése most elmaradt. Helyette született meg ez az ízeiben thai hangulatot hordozó krémleves, amire még TG is azt mondta, hogy ” Ez a zöldborsóleves bármikor jöhet!”.
Hozzávalók:
- fél kg zsenge zöldborsó (tisztított súly)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 30 g gyömbér, megtisztítva, reszelve
- 3 kaffir lime levél
- 1 szál thai citromfű
- só
- fél teáskanál cukor
- 7 dl zöldségalaplé
- 3 dl kókusztej
- 1,5 evőkanál halszósz
- ízlés szerint frissen facsart limelé
- 2 evőkanál olaj
A tálaláshoz:
- friss korianderzöld
- vizitorma
- 1-2 evőkanál kókusztej
Elkészítés:
- A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd egy lábasban 2 evőkanál olajon megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és a gyömbért, majd további 2-3 percig pároljuk.
- Hozzákeverjük a zöldborsót, a kaffir lime leveleket, a thai citromfüvet (amit előtte klopfolóval kicsit megtörünk, hogy az aromáját jobban kiengedje), a sót, a cukrot és a zöldségalaplevet. Addig főzzük, amíg a borsó megpuhul.
- Ekkor levesszük a tűzről, kihalásszuk a kaffir lime leveleket és a thai citromfüvet, majd az egészet krémesre turmixoljuk, ezután hozzákeverjük a halszószt, a kókusztejet, valamint a limelevet. Ha nincs olyan turmixunk, botmixerünk, amivel selymes, krémes állagot tudunk elérni, akkor érdemes a levest egy sűrű szövésű szűrön átpasszírozni, hogy elérjük a kívánt állagot.
- A levest hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük.
- Tálaláskor a levesre halmozzuk a zöldeket (korianderzöld, vizitorma), végül néhány csepp kókusztejjel díszítjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!