Kétségkívül a januári és februári hónap sztárja nálunk a konyhában ez az étel volt, hetente egyszer biztos elkészítettem. Hihetetlenül finom, tápláló és egészséges.
A vöröslencse szuper alapanyag, én mindig tartok itthon, mivel áztatás nélkül is körülbelül 15-20 perc alatt megpuhul, és isteni leveseket, salátákat lehet belőle készíteni szupergyorsan.
Habár az alapanyagok listája elsőre hosszúnak tűnhet, de nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. A fűszeres “lencsefőzeléket” a tetejére halmozott friss joghurtos uborka teszi tízpontossá.
Hozzávalók (2-4 személyre):
A fűszeres vöröslencséhez:
- 200 g vöröslencse
- 350 ml víz
- 50 g friss koriander
- 1 kis fej vöröshagyma
- 40 g hámozott, friss gyömbér
- 3 gerezd közepes méretű fokhagyma
- 1 1/2 teáskanál fekete mustármag
- 4 evőkanál étolaj
- 1 1/2 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1/2 teáskanál kurkuma
- 1/4 teáskanál őrölt édes paprika
- 300 g hámozott, darabolt konzerv paradicsom
- 2 teáskanál cukor
- 1/4 teáskanál görögszéna (elhagyható)
- 70 g vaj
- fél zöldcitrom leve
- só
A joghurtos uborkához:
- 300 g görög joghurt
- 200 g uborka
- 2 evőkanál olívaolaj
Recept: Yotam Ottolenghi- Vegetáriánus finomságok
Elkészítés:
- A koriandercsokrot a felénél kettévágjuk. A leveles részét durvára felaprítjuk, majd félretesszük. A szárakat is tartalmazó részt konyhai aprítóba tesszük, hozzáadjuk a meghámozott hagymát, fokhagymát, gyömbért. A gépet bekapcsoljuk, és felaprítjuk a hozzávalókat.
- Egy vastag aljú, magas falú serpenyőt közepes lángon felmelegítünk, majd beleszórjuk a mustármagot, amit pattogásig pirítunk. Amikor elkezd pattogni, hozzáadjuk a hagymás keveréket és az olajat.
- Kevergetve 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk az őrölt római köményt, az őrölt koriandert, a kurkumát, a paprikát, majd ezekkel együtt további 5 percig pirítjuk.
- Ezután hozzákeverjük a lencsét a paradicsomot, a vizet, a cukrot, a görögszénát és az ízlés szerinti sót. Lefedjük, addig főzzük, míg a lencse megpuhul. Közben néha kukkantsunk rá, ha elfőtt a víz alóla, akkor pótoljuk.
- Miközben a lencse fő elkészítjük a joghurtos uborkát. Ehhez a joghurtot összekeverjük az apró kockákra vágott uborkával és az olívaolajjal, enyhén sózzuk is.
- A megfőtt lencséhez keverjük a vajat, a zöldcitromlevet és az előzőleg félretett, aprított, friss korianderleveleket. Kóstoljuk meg, ha kell, akkor még sózzuk meg.
- Szétosztjuk tányérokba, rákanalazzuk a joghurtos uborkát és díszítésként megszórjuk korianderlevéllel.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!