Ízből tíz

Nutellás babka

Hozzávalók (2 püspökknyér formához)

A kalácshoz:

  • 530 g finomliszt
  • 100 g kristálycukor
  • 2 teáskanál szárított élesztő
  • 3 nagy méretű tojás
  • 120 ml víz
  • 1/3 teáskanál só
  • 150 g szoba-hőmérsékletű vaj

A töltelékhez:

  • 380 g Nutella
  • 180 g durvára vágott, pörkölt törökmogyoró

Sziruphoz:

  • 120 ml víz
  • 80 g cukor
  • 1-2 evőkanál narancsvirágvíz (opcionális)

Receptötlet: Yottam Ottolenghi- Jeruzsálem

 

Elkészítés:

  1. A tésztához egy tálba mérjük a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vizet. Kezünkkel összekeverjük, végül a puha vajat kisebb kockákban fokozatosan hozzáadjuk a tésztához, egyszerre mindig csak annyit, amennyit szépen a tésztába tudunk dolgozni. 10 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk.
  2. Egy napraforgóolajjal kikent tálba tesszük az elkészült tésztát, letakarjuk frissentartó fóliával, és legalább egy fél napra, de legjobb, ha egy éjszakára a hűtőbe helyezzük. 
  3. Másnap a tésztát két egyenlő részre osztjuk. A tésztát 40×30-as téglalappá nyújtjuk.
  4. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a Nutellát (190g), és megszórjuk a mogyoró felével, majd a hosszabbik oldalánál kezdve bejgli-szerűen feltekerjük.
  5. Éles késsel hosszában kettévágjuk, majd 3-4 szakaszban összefonjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot.
  7. A tészta másik felével ugyanezt a műveletet megismételjük.
  8. A püspökkenyér formába helyezett kalácsokat letakarva 1-1,5 óráig kelesztjük. (Körülbelül 10-20%-ot fog dagadni.)
  9. A megkelt kalácsot a 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük. 
  10. Sülés közben elkészítjük a szirupot. Ehhez egy lábasba mérjük a cukrot és a vizet. Közepes lángon felforraljuk, majd belekeverjük a narancsvirágvizet.
  11. A sütőből kivett kalácsokat még melegen meglocsoljuk a sziruppal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kávés brownie ropogós tejcsokoládés pralinéval, kávémousse-szal

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

  • 120 g 70%-os étcsokoládé 
  • 60 g vaj
  • 2 egész tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 30 g finomliszt
  • 10 g cukrozatlan kakaópor
  • 15 ml erős espresso
  • nagy csipet só

Recept-Maja Vase

A pralinépasztához:

  • 60 g pirított, lehéjazott törökmogyoró
  • 60 g pirított mandula
  • 120 g kristálycukor
  • 1 teáskanál mandula vagy dióolaj (el is hagyható)

A ropogós tejcsokoládés réteghez:

  • 40 g jó minőségű tejcsokoládé
  • 20 g pralinépaszta 
  • 15 g karamellizált ostyatöret (vagy helyette durvára aprított cornflakes)

A kávémousse-hoz:

  • 80 g erős espresso
  • 170 g tej
  •  2 tojássárgája
  • 50 g nádcukor
  •  3 lap zselatin
  •  225 g habtejszín

Elkészítés:

  1. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
  2. A brownie-hoz a csokoládét a vajjal egy hőálló tálba tesszük, majd vízgőz felett összeolvasztjuk. 
  3. A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a sót és a cukrot. Kézi habverővel enyhén felverjük, majd a kihűlt olvasztott csokis-vajas keverékhez adjuk a kávéval együtt. Végül a lisztet és a kakaóport is beleszitáljuk. Az egészet homogén állagú masszává keverjük. 
  4. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a brownie alapot beleöntjük. 
  5. Az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  6. A pralinépasztához a mogyorót, a mandulát és a cukrot egy lábasba lesszük, közepes lángon addig kavargatjuk, amíg a cukor borostyánszínűre karamellizálódik. A masszát szilikonos sütőpapírra terítjük, hagyjuk teljesen kihűlni. Ha ez megtörtént, feldaraboljuk, és konyhai aprítóban az olajjal együtt krémesre turmixoljuk. Ha nehezebben akarja elérni a krémes állagot egy kis olajat öntsünk még hozzá. Az így elkészült pralinémassza légmentesen záródó dobozban nagyjából 1 hónapig eláll.
  7. A ropogós réteghez a tejcsokoládét felolvasztjuk, belekeverjük a pralinémasszát, majd a karamellizált ostyatöretet is beleforgatjuk.
  8. A kihűlt brownie tetejét egyenesre vágjuk, majd a pralinés-tejcsokoládés masszát egyenletesen elterítjük rajta. A krém elkészítéséig a hűtőbe rakjuk.
  9. A krémhez a tojássárgáját habosra keverjük  a cukorral, hozzáadjuk a tejet, a kávét. Kis lángon addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik (max. 80 °C-ig). A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tűzről levesszük a krémet, és a zselatinlapokat belekeverjük (előtte csavarjuk ki). Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor habbá verjük a tejszínt, majd két részletben a vaníliás krémhez keverjük.
  10. Az elkészült habot a tortaalapra öntjük. 
  11. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a mousse megszilárduljon.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kávés-mogyorós-sós karamellás pite


Hozzávalók (körülbelül 9 darab mini piteformához):

A pitetésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 1 egész tojás
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 125 g kristálycukor
  • 125 g vaj
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 közepes tojás
  • 100 g törökmogyoró
  • Csipet só
  • 1 evőkanál őrölt kávé (ízlés szerint több vagy kevesebb)

A sós karamellhez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 90 g vaj
  • 160 ml tejszín
  • nagy csipet só

A kávés csokoládékrémhez: (recept innen)

  • 210 g étcsokoládé
  • 3 tojássárgája
  • 22 g kristálycukor
  • 120 ml habtejszín
  • 120 ml teljes tej
  • 30 ml espresso
  • 1/4 lap lapzselatin

Elkészítés:

  1. A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Közben elkészítjük a sós karamellt.
  3. A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.
  4. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. Félretesszük.
  5. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  6. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformákat. A tésztát villával megszurkáljuk.
  7. Az előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
  8. Amíg a pitealap sül, a tölteléket is elkészítjük.
  9. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és homogén masszává keverjük.
  10. Végül a mogyorót, a sót, a kakaóport és az őrölt kávét is belekeverjük.
  11. A sütőből kivett pitéket megtöltjük a töltelékkel, majd visszatesszük, és körülbelül 25-35 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett pitéket teljesen kihűtjük.
  12. A kávés csokoládékrémhez a csokoládét feldaraboljuk és egy tálba tesszük.
  13. A tojássárgákat a cukorral elkeverjük. 
  14. A tejet a tejszínnel egy lábasban felmelegítjük, majd a cukros-tojássárgájás keverékhez adjuk, elkeverejük. Az egészet visszaöntjük a lábasba, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg épphogy elkezd kicsit sűrűbb lenni. 83°C fok felé ne menjen a hőmérséklete, mert a sárgája kicsapódik. 
  15. A tűzről levéve belekeverjük a kinyomkodott zselatinlapot, majd az egészet a feldarabolt csokoládéra öntjük, és addig keverjük, amíg szép fényes lesz. Végül a kávét is hozzáadjuk, botmixerrel simára turmixoljuk. A krémet hűlni hagyjuk.
  16. A kihűlt krémet habzsákba töltjük, és a pitéket a képeken látható módon díszítjük. A pite közepébe pedig ízlés szerinti mennyiségű sós karamellt csurgatunk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kávés csokoládé mousse torta

 

Maga a csokoládé mennyország. Vékony, mogyorós piskótán egy igazán könnyű, krémes, lágy csokoládéhab, amibe ha beleharapunk máris szétolvad a szánkban. 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A mogyorós alaphoz:

  • 60 g tojásfehérje
  • 35 g nádcukor
  • 35 g porcukor
  • 35 g darált mogyoró
  • 20 g finomliszt
  • 10 g kakaópor
  • 60 g olvasztott vaj

A kávés csokoládé mousse-hoz:

  • 300 g étcsokoládé felaprítva (legalább 65% kakaótartalommal) 
  • 4 evőkanál jó minőségű eszpresszó
  • 3 nagy tojás
  • 30 g kristálycukor
  • 3 evőkanál méz
  • 300 ml tejszín (legalább 30%-os)
  • kakaópor, a szóráshoz

 

Elkészítés:

  1. A sütőt 170°C-ra előmelegítjük.
  2. A mogyorós alaphoz a tojásfehérjét egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a porcukrot, a darált mogyorót, a lisztet és a kakaóport. Az egészet kihabosítjuk. Végül az olvasztott vajat a tojásfehérjés keverékhez csorgatjuk, elkeverjük.
  3. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a mogyorós keveréket. 
  4. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  5. A kávés csokoládéhabhoz a felaprított csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Levesszük, hűlni hagyjuk, majd a kávét belekeverjük. A lábasban lévő vizet a tűzhelyen hagyjuk gyöngyözni.
  6. A tojásokat hőálló tálba ütjük, elektromos habverővel felverjük. Amikor a tojás már könnyű, habos, a cukrot és a mézet is hozzákeverjük.
  7. A tálat a gyöngyöző víz felé helyezzük. Elekromos habverővel 10 percig verjük, hogy térfogata nagyjából háromszorosára nőjön. A tálat levesszük, és addig verjük, amíg a hab kissé kihűl.
  8. A tejszínt lágy habbá verjük, a felvert tojásba forgatjuk, végül az olvasztott csokoládét is belekeverjük.
  9. A csokoládéhabot a kihűlt piskótára öntjük. Körülbelül 6 órára a hűtőbe tesszük.
  10. A kihűtött tortát tálaláskor megszórjuk kakaóporral.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Isteni finom, puha mogyorós-kávés csigák

 

IMG_5522 (2)

Minden kelt tésztás receptemnél megemlítem, hogy imádok házilag péksütiket készíteni, legyenek azok édesek, vagy sósak.  Az egész folyamat, az élesztő felfuttatásán, a dagasztáson át a formázásig, örömmel és megnyugvással tölt el. Persze ez nem volt mindig így. Emlékszem az első kelt tésztás próbálkozásomra. Alaposan utánaolvastam az élesztő felfuttatásának, nagymamámtól is tanácsot kértem, mert nem igazán értettem a folyamatot. Aranygaluskát szerettem volna készíteni, fogtam egy lábast, felforraltam! a tejet, azonnal belemorzsoltam az élesztőt, majd csodálkoztam, hogy nem történik semmi. Sebaj, gondoltam attól én még megsütöm a sütit, ami persze olyan lapos lett, hogy csak na. Az íze ugyan nem volt rossz, de azért most már nem kínálnék meg vele senkit. Azóta sokat tanultam, és igazából a kelt tészta műfaj nem egy nagy ördöngösség, csak be kell tartani a szabályokat, és minél többet gyakorlunk, annál jobbak leszünk. 🙂

Ezt a receptet már korábban elkészítettem, igaz akkor dióval és fahéjjal ízesítve, és mivel a tészta istenien puha, ezért nagyon sokszor ezt az alapreceptet használom.  A mostani kávés-mogyorós változatot inkább a felnőtteknek ajánlom, bár szerintem a gyerekek is nagyon szívesen elmajszolják. 

IMG_5556 (2) IMG_5496 (2)

 

Hozzávalók (26 cm-es kerek hőálló formához):

 A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 20 g friss élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojássárgája
  • 50 g olvasztott vaj 

A töltelékhez:

  • 180 g puha vaj
  • 160 g porcukor
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 3 teáskanál instant kávé
  • 160 g darált törökmogyoró

 A kenéshez:

  • 1 tojás 

IMG_5526 (2)

Elkészítés: 

  1. A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy tálba mérjük a lisztet, és a sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a citrom reszelt héját, valamint az olvasztott vajat.
  3. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
  4. Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen körülbelül 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  5. Közben a töltelékhez habosra keverjük a vajat a porcukorral. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és a kávét.
  6. A megkelt tésztát 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  7. Egyenletesen megkenjük a vajas keverékkel, majd megszórjuk darált mogyoróval.
  8. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd körülbelül 6 cm-es szeletekre vágjuk.
  9. Az így elkészült csigákat hőálló tálba rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak. (Lehetőség szerint ne kivehető aljú tortaformát használjuk, mert abból a vaj kifolyhat.)
  10. Letakarjuk, és újra duplájára kelesztjük.
  11. A sütőt 190 °-ra előmelegítjük.
  12. A megkelt csigákat lekenjük tojással.
  13. Az előmelegített sütőben körülbelül 30-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_5520 (2) IMG_5568 (2)

Villámgyors Nutellás sajttorta sütés nélkül

IMG_5711 (2)

Egy biztos, ezt a receptet kötelező mindenkinek legalább egyszer elkészítenie. Hogy miért? Mert a végeredmény egy brutálisan mogyorós, fantasztikusan krémes, “Nutella mámor”, és mert már-már nevetségesen könnyen elkészíthető. Mindössze 20 perc aktív munkával az asztalra varázsolhatjuk ezt a csodát.

Top desszert, aminek kétségkívül helye van  az alapreceptjeink között.

IMG_5684 (2) IMG_5725 (2)

IMG_5723 (2) IMG_5678 (2)

 

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 250 g zabkeksz
  • 75 g vaj, olvasztva
  • 1 evőkanál Nutella
  • 25 g darált mogyoró

A krémhez:

  • 500 g mascarpone ( legtöbbször Lidl-ben szoktam venni, nekem ez vált be a legjobban, mind ízben, mind állagban)
  • 400 g Nutella
  • csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat

A tetejére:

  • 130 g durvára vágott, pirított törökmogyoró

Receptötlet – Nigella Lawson 

IMG_5749 (2) IMG_5703 (2)

Elkészítés:

  1. A kekszes alaphoz a zabkekszet késes aprítóban finomra daráljuk, majd az olvasztott vajjal, a darált mogyoróval, valamint a Nutellával alaposan összekeverjük. A masszát a tortaformába öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, és az aljára nyomkodjuk. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  2. A krémhez a mascarponét kézi habverővel kissé fellazítjuk, hozzáadjuk a mogyorókrémet,a vanília kivonatot és a sót. Alaposan kikeverjük.
  3. A krémet a kekszes alapra simítjuk, és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük szilárdulni. (Ha nagyon sietünk a fagyóba is rakhatjuk, ott körülbelül fél óra alatt meg is van.) 
  4. Amikor megszilárdult, a tetejét megszórjuk a durvára vágott mogyoróval.
  5. Legjobb, ha közvetlenül a hűtőből kivéve tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Csokoládés mogyorótorta Nutellával, kávés mascarponekrémmel

IMG_5094 (2)

A törökmogyorót igazán szeretem, de ami a Nutellát illeti, ritkán kerül a bevásárlólistámra. Házi mogyorókrémet már készítettem, na az egy egészen más kategória (abban van bővel mogyoró és nincs agyon cukrozva) . Na de akkor felmerülhet bennetek a kérdés, hogy miért is használom ehhez a recepthez a bolti változatot. A válasz nagyon egyszerű. Megfelelően alkalmazva sütikben szuperül működik, mert hiányosságai nagyon jól kompenzálhatók ( mogyoró hozzáadásával és azzal, hogy az édességhez nem adunk plusz cukrot). 

A receptre egyébként az egyik kedvenc édességes könyvemben, a Hogyan váljunk házi istennőkké-ben találtam, és már nagyon régen bejelöltem kipróbálásra, mert Nigella is ódákat zengett róla. Nem túlzott, ez a torta tényleg fantasztikus. Míg Nigella a tetejére egy étcsoki ganache-t álmodott meg, én egy krémesen lágy kávékrémet halmoztam a mogyorótorta közepére.

Az elkészítése rém egyszerű, leendő ” házi istennők” is bátran álljanak neki! 🙂

 

IMG_5076 (2) IMG_5123 (2)

IMG_5107 (2)

Hozzávalók (18 cm-es, kis tortaformához):

A tortához:

  • 3 nagy tojás szétválasztva
  • 65 g puha vaj
  • 200 g Nutella
  • 1,5 evőkanál barna rum
  • 50 g darált törökmogyoró
  • 50 g étcsokoládé, megolvasztva
  • nagy csipet só

A kávés mascarponekrémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 2 teáskanál instant kávé
  • 2 evőkanál nádcukor

A tetejére:

  • 100 g pirított, egész törökmogyoró

Receptötlet: Nigella Lawson- hogyan váljunk házi istennőkké

IMG_5141 (2) IMG_5165 (2)

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  2. Egy nagy tálban a Nutellát kikeverjük a puha vajjal. Hozzáadjuk a 3 tojássárgát, a darált mogyorót, a nagy csipet sót, a rumot, valamint a megolvasztott, majd szobahőmérsékletűre hűlt étcsokoládét.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd három részletben, óvatosan a Nutellás alapba forgatjuk.
  4. A keverékünket a tortafomába öntjük, majd az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Ha kész, a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A krémhez a tejszínben elkavarjuk a kávét és a cukrot, majd a mascarponéhez öntjük. Addig keverjük kézi habverővel, amíg kellőképp sűrűvé nem válik, de ügyeljünk, nehogy túlverjük. Krémesen lágy krémet kell kapnunk, aminek van tartása.
  6.  A kihűlt tortát egy tortatálra vagy tálcára tesszük, megkenjük a krémmel, végül pedig megszórjuk a pirított mogyoróval.
  7. Azonnal tálalhatjuk, de ha nem fogyasztjuk rögtön, tegyük hűtőbe, nehogy a krém “megolvadjon”.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Barnított vajas palacsintatorta áfonyalekvárral és törökmogyoróval

IMG_4922 (2)

Már jó néhány hete tervezgettem, hogy elkészítem ezt a palacsintatortát. Végre a hétvégén sikerült is megsütni, és mondhatom, nem kellett volna eddig várnom vele.

A palacsintatésztába a klasszikustól eltérően barnított vajat tettem, aminek pörkölt mogyoróra emlékeztető zamata szuperül illik ehhez a desszerthez is, melyben az áfonya és a törökmogyoró szintén  remek  párost alkotnak. Nemcsak az íze tízpontos , de szerintem látványra is egy csodaszép édesség, amit talán még gyorsabban is elkészíthetünk, mint a hagyományos tekert változatok.

IMG_4943 (2) IMG_4901 (2)

 

IMG_4916 (2)

Hozzávalók:

A barnított vajas palacsintához (10 darabhoz):

  • 150 g jó minőségű, legalább 82% zsírtartalmú vaj
  • 4 darab közepes méretű tojás
  • 20 g kristálycukor
  • 150 g finomliszt
  • 200 ml teljes tej
  • 200 ml szénsavas ásványvíz
  • nagy csipet só

A töltelékhez:

  • 300 ml áfonyalekvár
  • 150 g darált törökmogyoró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 púpos evőkanál porcukor

A barnított vajas palacsinta receptje- Ízek nyomában szakácskönyv

IMG_4909 (2)IMG_4872 (2)

Elkészítés:

  1. Először a barnított vajat készítjük el. A vajat egy kis edénybe tesszük (világos színű legyen, így jobban látjuk a színváltozást), lassan felolvasztjuk, és addig melegítjük, amíg a színe aranybarnára változik, illata pedig pörkölt mogyoróra emlékeztető lesz. Először a vaj felhabzik, majd az edény alján elkezd kiválni a szárazanyag, ilyenkor már nagyon figyeljünk, nehogy megégjen. Az elkészült barnított vajat leszűrjük, majd hűlni hagyjuk.
  2. A palacsintához az egész tojásokat, a cukrot, a sót, valamint a lisztet csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a tejet és a szénsavas ásványvizet, majd a langyosra hűlt barnított vajat is óvatosan hozzácsorgatjuk. A vajat intenzíven keverjük a palacsintatésztához, hogy megfelelően emulgeálódjon. 
  3. Sütés előtt 20 percet pihentetjük a kész tésztánkat.
  4. A töltelékhez a darált mogyorót összekeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal.
  5. A palacsintákat forró palacsintasütőben, zsiradék hozzáadása nélkül aranybarnára sütjük.
  6. A palacsintatorta rétegzéséhez egy palacsintát teszünk a tányérra, megkenjük két evőkanál áfonyalekvárral, megszórjuk egy púpos evőkanál cukrozott darált mogyoróval, majd rátesszük a következő palacsintát. Addig folytatjuk a folyamatot, amíg el nem fogy a palacsinta.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_4930 (2)

 

 

Vaníliás-narancsos hókifli

IMG_2344 (2)

Ahogy Kevin nélkül, úgy hókifli nélkül sincs karácsony, legalábbis nálunk! 🙂 Ez a változat a mogyoró-narancs-vanília hármasától lesz igazán különleges csemege. Igazi “párolgós” aprósüti, úgyhogy érdemes egyből dupla adaggal kezdeni! 🙂

IMG_2355 (2)IMG_2362 (2)

Hozzávalók (40 darabhoz):

  • 350 g finomliszt
  • 80 g porcukor
  • 120 g darált törökmogyoró vagy dió (akár mandula)
  • 250 g hideg vaj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • csipet só
  • porcukor, a díszítéshez

IMG_2338 (2) IMG_2337 (2)

Elkészítés:

A lisztet a csipet sóval, a porcukorral és a darált mogyoróval elkeverjük.

Hozzáadjuk a kockára vágott vajat, a narancshéjat, a vaníliát, majd ujjunkkal jól elmorzsoljuk, végül egynemű tésztává gyúrjuk össze.

Frissentartó fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

Pihentetés után diónyi darabokat csipkedünk a tésztából, és  kis patkókat formázunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

Az előmelegített sütőben 11-14 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje még kissé puha, de az alja már kezd barnulni.

A sütőből kivett hókifliket hűlni hagyjuk, majd megszórjuk porcukorral.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is! 

 

Barackos-málnás mogyorótorta

IMG_8342 (2)

A hűtőben volt egy kis málna, meg néhány szem barack, amiből valami egyszerű sütit szerettem volna készíteni. Interneten keresgélve bukkantam rá Nigel Slater receptjére, ami nagyon megtetszett, így nem is volt kérdés, hogy ezt fogom megsütni.

Habár a recepten egy kicsit módosítottam, de a végeredmény így is egy istenien puha, szaftos sütemény lett. Persze ha valaki a habos desszerteket preferálja tehet mellé  vaníliás mascarponekrémet, vagy épp tejszínhabot, de nekünk így „csupaszon” is tökéletes volt.

A receptben nekem külön tetszik, hogy rendkívül sokféleképpen variálható. Használhatjuk hozzá a  kedvenc gyümölcsünket, ahhoz passzoló fűszert, illetve a magok tekintetében is szabad kezet kapunk. Így mindenkinek a képzeletére és az ízlésére van bízva, hogy hogyan készíti el. Csak néhány variáció ami hirtelen eszembe jut, körte-dió-vanília, szilva-fahéj-gyömbér-dió/mogyoró, sárgabarack-kakukkfű-mogyoró, sárgabarack-levendula-mandula, körte-citrom-mandula, alma-kínai ötfűszer-dió, és persze az öreg klasszikus alma-fahéj.

Készítsétek el, mert biztos visszatérő recept lesz nálatok is!

 

Hozzávalók (24-cm-es tortaformához):

  • 175 g vaj
  • 110 g cukor
  • 200 g őszibarack
  • 2 tojás
  • 175 g liszt
  • 6 g sütőpor (kb. 1 teáskanál)
  • 100 g darált törökmogyoró
  • 150 g málna
  • 1 narancs reszelt héja
  • csipet só

 

IMG_8308 (2) IMG_8332 (2)

Elkészítés:

A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük.

A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük.

A tojásokat egyesével a kihabosított vajas-cukros keverékhez adjuk. Belereszeljük a narancshéjat.

Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, a mogyorót és a sót. Jól összekeverjük, majd a vajas keverékhez adjuk. Az egészet határozott mozdulatokkal egynemű tésztává dolgozzuk.

A barackokat megmossuk, meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és a málnákkal együtt lazán a tésztába forgatjuk.

A tésztát a tortaformába öntjük.

Előmelegített sütőben 1 óra 10 percig sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!