Ízből tíz

Csokoládétorta málnával, tonkababbal

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A piskótához:
  • 200 g vaj
  • 125 ml tej
  • 2 tojás
  • 150 ml tejföl
  • 240 g finomliszt
  • 68 g jó minőségű kakaopor
  • 1 és fél teáskanál sütopor
  • 250 g kristálycukor
  • 120 ml kávé

Recept: Linda Lomelino

A krémhez
  • 150 g étcsokoládé (75%-os)
  • 50 g tejcsokoládé
  • 250 g puha, szobahőmérsékletű vaj (nem margarin)
  • 90 g porcukor
  • 1 tonkabab, reszelve
  • 200 g mascarpone
  • 300 g málna (én fagyasztottat használtam)

Receptötlet: Linda Lomelino

Elkészítés:

  1. A piskótához a vajat a tejjel felolvasztjuk. Langyosra hűtjük, majd a belekeverjük a tojásokat és a tejfölt.
  2. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, sütőpor, cukor, só).
  3. A száraz hozzávalókat a vajas-tojásos keverékhez adjuk, elkeverjük, végül a kávét is hozzáadjuk. Elég híg lesz az alap, de így lesz jó.
  4. A tésztát két, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük.
  5. 175 fokon (alsó-felső sütés) 45 perc alatt készre sütjük a piskótákat. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
  6. A csokoládét felolvasztjuk, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A krémhez a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sót, a reszelt tonkababot, majd a felolvasztott, lehűtött csokoládét. Végül a mascarponéval is habosra keverjük.
  7. A torta összeállításához mindkét tortalap tetejét egyenesre vágjuk, majd pedig kettévágjuk, így négy piskótalapot kapunk. Az egyik piskóta alsó része legyen a tortánk alapja.
  8.  A lapokat egyenletesen megkenjük a csokikrémmel, és megszórjuk a  málnával. Az utolsó lapot is megkenjük a krémmel, valamint a torta külsején is egyenletesen eloszlatjuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Rumos-tonkababos-gesztenyés sajttorta

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A kekszes alaphoz:

  • 150 g zabkeksz
  • 70 g olvasztott vaj

A krémsajtos részhez:

  • 250 g krémsajt
  • 80 g kistálycukor
  • 2 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 85 ml zsíros tejföl
  • 1-2 evőkanál barna rum (ízlés szerint)
  • 180 g natúr gesztenyemassza
  • nagy csipet só

A gesztenyés krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 125 g natúr gesztenyemassza
  • 1,5 evőkanál barna rum
  • 40 g porcukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
  • csipet só
  • frissen reszelt tonkabab (szintén ízlés szerint)

A diós grillázshoz:

  • 50 g pirított dió
  • 50 g cukor
  • Maldon sópehely (én most füstölt változatot használtam)

 

Elkészítés:

  1. Először a kekszes alapot készítjük el. Robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzáöntjük az olvasztott vajat,  összedolgozzuk.
  2. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  4. A sajtkrémes részhez a krémsajtot a cukorral habosra keverjük. Egyesével hozzáütjük a tojásokat, a tojássárgát, majd elkeverjük. Végül a gesztenyemasszát, a tejfölt, a sót és a rumot is hozzáadjuk, homogén masszává keverjük.
  5. A tortaformánkat erős alufóliával becsomagoljuk szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük. 
  6. A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
  7. A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
  8. A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 40-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
  9. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. A kihűlt tortát éjszakára hűtőbe helyezzük.
  11. A gesztenyés krémhez a mascarponét kikeverjük a porcukorral, a sóval, a rummal és a gesztenyemasszával. Ízlés szerint tonkababbal ízesítjük.
  12. Az elkészült krémet habzsákba töltjük, majd a lehűlt sajttorta tetejét kidíszitjük. Hűtőbe tesszük 1-2 órára.
  13. A grillázshoz a pirított diót szétterítjük egy szilikonos sütőpapíron. A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd a tűzről levéve egyenletesen leöntjük a diókat, végül megszórjuk sópehellyel.
  14. A tortát fogyasztás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Sós karamellás csokoládé mousse-os pite

Hozzávalók (1 darab 24 cm-es kivehető aljú  piteformához)

A pitetésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 1 egész tojás
  • csipet só

A sós karamell réteghez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 90 g vaj
  • 200 ml tejszín
  • nagy csipet só

A csokoládé mousse-hoz:

  • 200 g étcsokoládé felaprítva (legalább 65% kakaótartalommal) 
  • 2 nagy tojás
  • 20 g kristálycukor
  • 2 evőkanál méz
  • 200 ml tejszín (legalább 30%-os)
  • ízlés szerint tonkabab (opcionális)

Elkészítés:

  1. A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Közben elkészítjük a sós karamellt.
  3. A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.
  4. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. Félretesszük.
  5. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
  6. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformákat. A tésztát villával megszurkáljuk.
  7. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. A  csokoládéhabhoz a felaprított csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Levesszük, hűlni hagyjuk, majd a tonkababot(ha teszünk bele) belekeverjük. A lábasban lévő vizet a tűzhelyen hagyjuk gyöngyözni.
  9. A tojásokat hőálló tálba ütjük, elektromos habverővel felverjük. Amikor a tojás már könnyű, habos, a cukrot és a mézet is hozzákeverjük.
  10. A tálat a gyöngyöző víz felé helyezzük. Elekromos habverővel 10 percig verjük, hogy térfogata nagyjából háromszorosára nőjön. A tálat levesszük, és addig verjük, amíg a hab kissé kihűl.
  11. A tejszínt lágy habbá verjük, a felvert tojásba forgatjuk, végül az olvasztott csokoládét is belekeverjük.
  12. A kihűlt pitetésztát megkenjük a karamell 3/4 részével, majd erre ráöntjük a csokoládéhabot. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon. Ha picit siettetni szeretnénk a folyamatot, 15-20 percre a mélyhűtőbe is rakhatjuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Nutellás brownie

Krémes, puha, nagyon csokis brownie, tetején elképesztően bársonyos, lágy, tonkababos Nutella ganache-sal.

Ha hozzám hasonlóan szeretitek a sós-édes ízek párosítását, akkor bátran szórjatok a torta tetejére sópelyhet, szuperül kiemeli az ízeket, és egyben össze is hozza azokat. 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A brownie-hoz:

  • 120 g étcsokoládé (70%-os)
  • 60 g vaj
  •  2 tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 30 g finomliszt
  • 10 g kakaópor
  • nagy csipet só
  • 100 g Nutella

A Nutella ganache-hoz:

  • 100 g Nutella
  • 100 g tejcsokoládé ( én a Lidl-ben kapható Bellarom-Rich chocolate-ot használtam, ennek magasabb a kakótartalma, mint egy átlagos tejcsokinak)
  • 100 ml habtejszín
  • ízlés szerint reszelt tonkabab
  • sópehely, a díszítéshez

Recept: innen

Elkészítés:

  1. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
  2. A brownie-hoz a csokoládét a vajjal egy hőálló tálba tesszük, majd vízgőz felett összeolvasztjuk. 
  3. A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a sót és a cukrot. Kézi habverővel enyhén felverjük, majd a kihűlt olvasztott csokis-vajas keverékhez adjuk. Végül a lisztet és a kakaóport is beleszitáljuk. Az egészet homogén állagú masszává keverjük. 
  4. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a brownie alap felét beleöntjük. Ezután a nutellát teáskanállal egyenletesen a brownie alapra “csepegtetejük”, majd a maradék tésztát rákanalazzuk.
  5. Az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  6. A ganache-hoz a Nutellát a csokoládéval vízgőz felett megolvasztjuk. A tejszínt egy kis lábasban forráspontig melegítjük, hozzáreszeljük az ízlés szerinti tonkababot, majd az olvasztott Nutellás-csokis keverékhez adjuk. Addig keverjük, amíg szép fényes, homogén állaga nem lesz.
  7. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd a hűtőbe tesszük néhány órára, amíg kissé megszilárdul.
  8. Tálaláskor a brownie-t megkenjük a kihűlt ganache-sal, és megszórjuk sópehellyel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Csokoládés-tonkababos csavart briós

Rajongok a csokoládé-tonkabab zseniális kombinációjáért. Ebben a hihetetlenül puha, vajas briósban pedig egyszerűen ellenállhatatlan. Ha nincs tonkababunk, akkor fahéjjal, kardamommal, reszelt narancshéjjal, vagy akár egy leheletnyi narancsvirágvízzel is ízesíthetjük a tölteléket.

Hozzávalók (4 nagyobb vagy 8 kisebb brióshoz):

A briós tésztához:

  • 400 g finomliszt
  • 8 g instant élesztő
  • 45 g kristálycukor
  • 3/4 teáskanál só
  • 3 nagy méretű, egész tojás
  • 60 g teljes tej
  • 165 g szobahőmérsékletű vaj, kockákra vágva

A töltelékhez:

  • 150 g vaj
  • 40 g nádcukor (ha édesebbre szeretnénk, tegyünk bele többet)
  • 50 g keserű kakaópor
  • 1 egész tonkabab

A briósok kenéséhez

  • 1 tojás

Briós alaprecept: innen

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet nagy tálba mérjük, elkeverjük az élesztővel, a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és a tojásokat. Addig dagasztjuk, amíg a tészta nagyjából össze nem áll, majd elkezdjük adagolni a felkockázott, szobahőmérsékletű vajat. Nagyjából  5-10 percig dagasztjuk. Ha a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá még lisztet. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk. 
  2. A tésztát ezután enyhén lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, téglalappá nyújtjuk. A téglalapot képzeletben három egyenlő részre osztjuk hosszában. A jobb oldali harmadot a középső harmadra hajtjuk, majd a bal harmaddal ugyanezt tesszük. A tésztát 90°-kal elforgatjuk majd így is megismételjük a hajtogatást.
  3. A tésztát egy tálba tesszük, letakarjuk fóliával, és szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük. Ezután megismételjük a hajtogatást, visszatesszük a tálba, és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
  4. A töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukorral, majd elkeverjük a kakaóporral és a reszelt tonkababbal. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből, és két egyforma részre osztjuk(ha nyolc darab brióst szertnénk, akkor 4 részre). Amíg az egyikkel dolgozunk a másikat tegyük vissza a hűtőbe. 
  6. A tésztát 40×20 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelék felével/negyedével, feltekerjük, majd a a feltekert tésztát óvatosan 50 cm hosszúságára sodorjuk. Kettévágjuk, majd az így kapott hengereket hosszában szintén félbevágjuk úgy, hogy az egyik végükön hagyjunk körülbelül 2-3 cm-es részt, amit nem vágunk át. Ezután a tésztát összefonjuk, végüket összeillesztjük. A fonási, formázási technika a képeken.
  7. A maradék tésztával ugyanezt megismételjük. 
  8. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az előkészített briósokat, tiszta konyharuhával vagy folpackkal letakarjuk, majd meleg helyen 45-60 percig kekesztjük őket.
  9. A megkelt briósokat megkenjük felvert tojással, majd a 170°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 20-30 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!