Ízből tíz

Rizstészta kacsamellel és pirított zöldségekkel

IMG_5454 (2)

A rizstészta szintén egy olyan alapanyag, amit mindig tartok itthon. Nem is értem, hogy miért nem került fel eddig a blogra egy rizstésztás recept sem, pedig tényleg sokszor kerül az asztalra nálunk ehhez hasonló étel.

A receptben szereplő szójaszószos-gyömbéres ízesítéstől nem igazán szoktam eltérni, de a szezontól függően a zöldségeket előszeretettel variálom. A hús tekintetében sem kell feltétlenül ragaszkodnunk a kacsamellhez, hátszínből, csirkemellből vagy épp sertésszűzből is ugyanolyan jó lesz a végeredmény. Sőt, hús nélkül, rengeteg zöldséggel isteni vega kaja is készülhet belőle. 🙂

IMG_5448 (2)IMG_5456 (2)

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű kacsamell
  • 1 lapos teáskanál kínai ötfűszer keverék
  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 20 dkg zöld spárga
  • 5 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál pirított szezámolaj
  • 1 evőkanál rizsecet
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 20 g friss gyömbér, reszelve
  • fél teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 20 dkg rizstészta

A tálaláshoz:

  • pirított szezámmag
  • 3-4 szál újhagyma, felaprítva
  • 1 csokor friss korianderzöld

IMG_5447 (2)

Elkészítés:

  1. A rizstésztát lobogó vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
  2. A kacsamellek bőrös részt eltávolítjuk, a húst vékony csíkokra vágjuk, majd sóval és kínai ötfűszerrel ízesítjük. Az egészet alaposan összeforgatjuk, hogy a fűszer egyenletesen bevonja.
  3. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a kacsamellet, majd nagy lángon néhány perc alatt megsütjük. Az elkészített húst tányérra szedjük.
  4. A spárgákat megtisztítjuk, és körülbelül 3 cm hosszú darabokra vágjuk. A káposztát félbevágjuk, torzsáját eltávolítjuk, és vékonyan felszeleteljük.
  5. Egy serpenyőben (ugyanabban, amiben a kacsamellet sütöttük) 2 evőkanál olajon, kis lángon néhány perc alatt megpároljuk a gyömbért és a fokhagymát. Ezután a lángot felvesszük, beletesszük a káposztát és a cukrot, majd addig pirítjuk, amíg össze nem esik. 
  6. Ekkor a spárgát is hozzáadjuk, 2-3 perc alatt ezt is átpirítjuk. 
  7. Tűzről levéve hozzáadjuk a kifőtt tésztát, az előzőleg kisütött kacsamelleket, a szójaszószt, a rizsecetet és a szezámolajat. Az egészet alaposan összeforgatjuk.
  8. Tálaláskor megszórjuk pirított szezámmaggal, friss korianderrel és a felkarikázott újhagymával.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

 

Spárgás-kolbászos tészta

IMG_5234 (2)

Nálam a május egyik alapzöldsége a spárga! Szinte nem telik el úgy bevásárlás, hogy ne vennék egy-két köteggel.

Ebben a receptben a kolbász – spárga párosítás kissé szokatlannak tűnhet, de a kolbász zsírosságát a spárga friss, zsenge íze nagyon jól kiegészíti. Kétségkívül nem a legdiétásabb recept, sőt egyáltalán nem az , de ehhez a szeszélyes időjáráshoz szerintem remekül passzol. 

Elkészíteni a spárgák megtisztításával együtt nem több, mint 20 perc, úgyhogy  akár fáradtan, munkából hazaérve is gyorsan összedobhatjuk vacsorára. Én is így tettem. 🙂

IMG_5227 (2)IMG_5231 (2)

IMG_5215 (2)

Hozzávalók:

  • 500 g zsenge zöld spárga (tisztítatlan súly)
  • 200 g chorizo vagy más félszáraz kolbász 
  • 300 g tészta (nálam most penne)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • facsarásnyi citromlé
  • 1 nagy csokor petrezselyem, felaprítva

Recept: Hugh Fearnley-Whittingstall – Három jó dolog a tányéron

IMG_5196 (2)IMG_5188 (2)

 

Elkészítés:

  1. A spárgát megmossuk, fás végeit eltávolítjuk, majd körülbelül 3 cm-es darabokra vágjuk.
  2. A kolbász bőrét leszedjük, és a spárgával megegyező hosszúságú, vékony gyufaszálra vágjuk.
  3. Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a kolbászcsíkokat, és közepes lángon, óvatosan 5 -10 perc alatt megpirítjuk. Akkor jó, ha kissé már ropogósra sül, és szépen szaftot enged.
  4. A tésztát sós, lobogó vízben harapható, azaz  al dente állagúra főzzük. Az utolsó 1-2 percben a spárgákat is hozzáadjuk a tésztához. 
  5. A spárgát és a tésztát leszűrjük (a főzővízből hagyjunk meg 3-4 evőkanálnyi mennyiséget), majd a kolbászhoz adjuk a főzővízzel együtt. Alaposan átforgatjuk, hogy a kolbászból kisült zsír a tészta minden részét befedje. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, facsarásnyi citromlével ízesítjük.
  6. Tálaláskor megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Hajdinatészta saláta sült padlizsánnal és mangóval

IMG_4572 (2)

Újabb Ottolenghi, újabb zseniális recept!

Hideg soba tészta (japán hajdinatészta) salátát gyakran készítek, mert nagyon szeretjük, így ezt a változatot is muszáj volt kipróbálnom. Elsőre talán érdekesnek tűnhet a hozzávalók kombinációja, de mindenkit megnyugtatok, tökéletes az összhang.

Nálunk a sült padlizsánok fele szépen elpárolgott mire a saláta összeállítására került volna sor, így talán érdemes kicsivel több padlizsánnal számolni. 🙂

A különlegesebb hozzávalókat, amik ehhez a recepthez is kellenek a Fővám téren található Ázsia Bt.-ben szoktam beszerezni, de a Lehel piacon a tojásárusok mögötti részen is van egy deli, ahol megvásárolhatjuk a nem hétköznapi alapanyagokat. A koriandert a Lehel piacon vagy a Tesco-ban szerzem be, de a Bosnyák téri piacon is szokott lenni.

Az eredeti receptet itt  megtaláljátok.

IMG_4593 (2)

Hozzávalók (3 személyre):

  • 120 ml rizsecet
  • 40 g kristálycukor
  • 1/2 tk só
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1/2 friss, piros csili, felaprítva
  • 1 teáskanál pirított szezámolaj
  • 1 zöldcitrom reszelt héja és leve
  • 200 ml napraforgóolaj
  • 3 kisebb padlizsán, 2-3 cm-es kockára vágva
  • 250 g soba tészta
  • 1 nagy, érett mangó, vékony csíkokra vágva
  • 30 g bazsalikomlevél, durvára vágva
  • 30 g korianderlevél, durvára vágva
  • 3 szál újhagyma, felkarikázva

 

Elkészítés:

Az öntethez az ecetet, a cukrot és a sót egy kis lábasba tesszük, majd addig melegítjük kis lángon, amíg a cukor el nem olvad. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a reszelt fokhagymát, a szezámolajat és a felaprított csilit, félretesszük. Ha kihűt, a lime héját és levét is hozzáadjuk.

A napraforgóolajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, és a padlizsánkockákat 3-4 részletben kisütjük benne. Amikor kívűlről mepirultak, szűrőbe szedjük, megsózzuk, és hagyjuk lecsöpögni.

A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint megfőzzük. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, maradjon rugalmas. Ha kész, leszűrjük, és egy nagyobb tálba tesszük.

A tésztát összekeverjük az öntettel, a mangóval, a padlizsánnal, az újhagymával és a zöldfűszerek felével. 1-2 órát pihentetjük.

Tálaláskor hozzáadjuk a maradék zöldfűszert.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Újhagymás tejszínes tészta csirkemellel

IMG_4467 (2)

Kis kihagyás után újra itt vagyok. Az elmaradásom legfőbb oka, hogy a múlt héten még a húsvéti maradékok elpusztításával foglalatoskodtunk, így főznöm nem igen kellett, csak már hétvége felé. Az édességeket mostanában nem igazán kívánjuk, úgyhogy még sütit se sütöttem. 

Most egy gyors pastát hoztam nektek, amit nagyon szerettünk. Igazából még csirkemell se kell bele, anélkül is finom, de ha férfi is van a háznál, akkor ajánlatosabb beletenni. 🙂

IMG_4466 (2)IMG_4467 (2)

Hozzávalók  (3 személyre):

  • 300 g linguine
  • 300 g csirkemell filé
  • só, bors, kakukkfű
  • 2 dl tejszín (30%-os, nem főző!)
  • 125 g mascarpone
  • 8 szál újhagyma, felkarikázva
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
  • 1/2 csokor snidling, finomra aprítva
  • frissen facsart citromlé

Elkészítés:

  1. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel.
  2. Egy serpenyőben közepes lángon kevés olívaolajat hevítünk, majd aranyszínűre sütjük a csirkemelleket. Vigyázzunk, ne süssük túl, oldalanként bőven elég néhány perc. A serpenyőből kivéve tányérra tesszük, kisebb darabokra vágjuk.
  3. A serpenyőben maradt olajba dobjuk a felkarikázott újhagymát, valamint a reszelt fokhagymát, néhány perc alatt puhára dinszteljük.
  4. Hozzáadjuk a tejszínt és a mascarponét, alaposan kikeverjük. Végül a snidlinget és a petrezselymet is beletesszük. Ízlés szerint sóval ízesítjük.
  5. A tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük, A tésztát 4 evőkanál főzővízzel együtt  a szósszal összeforgatjuk. Ekkor tesszük bele az apróra vágott csirkemelleket is. Néhány csepp citromlével ízesíthetjük, ha szükségesnek gondoljuk.

Nigella szardellaszószos tésztája

IMG_2479 (2)

Az újévi fogadalmak nálam rendszerint elmaradnak, de ahogy végignéztem a könyvespolcunkon, ahol a kötetek 90%-a gasztronómiai jellegű,  elhatároztam, hogy idén az előző évekhez képest többet fogok belőlük főzni. Mert valljuk be, mégis csak könnyebb az interneten keresgélni, mint kinyitni egy könyvet ihletért. Habár imádom esténként böngészni a recepteket, leírásokat, de mégis inkább amolyan szenvedélyes és mániákus szakácskönyv-gyűjtőnek mondanám magam.

Ígéretemhez híven, íme egy egyszerű és isteni finom tésztaétel Nigellától.

IMG_2509 (2)

Hozzávalók (2 főre):

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 35 ml olívaolaj (kb. 2,5 ek.)
  • 1/4 tk. cukor
  • 30-35 g olajban eltett szardella
  • 10 g vaj
  • 60 ml teljes tej
  • 250 g linguine, spagetti, bucatini
  • 1 nagy csokor petrezselyem

Receptötlet: Nigella Lawson – Nigella ünnepi lakomái 2.

 

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk, késes robotgépben pépesre aprítjuk. Erre azért van szükség, mert így a szószba jobban beleolvad a hagyma, lágy, selymes mártás lesz a végeredmény.

Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, lassan, kis lángon aranyszínűre pároljuk a hagymát. Ez körülbelül tíz perc. Hozzáadjuk a cukrot, majd további 1 percig hagyjuk párolódni.

A szardellákat nagyon apróra vágjuk, és a hagymás püréhez adjuk. Addig kevergessük, amíg a szardella el nem olvad , majd hozzáadjuk a vajat és a tejet. Miután az egész homogénné vált levesszük a tűzről.

A szósz készítése közben a tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük.

A kész tésztát leszűrjük, néhány evőkanál főzőlevet tegyünk félre. 

A tésztát a szószhoz keverjük, majd annyi főzőlevet adunk hozzá, hogy a szósz megfelelő sűrűségű legyen.

Végül a tésztát megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel, és ezzel is összeforgatjuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

 

Póréhagymás-lazacos penne rukkolával

IMG_1543 (2)

Mostanában nem vagyok túl aktív a blogon, de ez nem azt jelenti, hogy nem főzök, sütök rendszeresen, és nem “gyártom” a recepteket. Sőt! Szeretnék kedveskedni nektek egy kis meglepetéssel a decemberi hónapra, illetve karácsonyra, remélem összejön, és nektek is tetszeni fog. Még sok munkám/munkánk van vele, de ha minden jól megy december elejére készen leszünk.

Addig is itt ez a recept, ami amellett, hogy szuper gyorsan elkészíthető, cserébe még isteni finom is. Mondjuk ezekből a hozzávalókból csak finomakat főzhetünk. 🙂

IMG_1540 (2)

Hozzávalók (2-3 főre):

  • 30 dkg penne 
  • 2 közepes póréhagyma
  • 2-3 ek. vaj
  • 2 dl tejszín (legalább 30%-os)
  • 15 dkg füstölt lazac
  • 3-4 marék rukkola
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

A póréhagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, felaprítjuk. A vajat egy serpenyőbe tesszük, közepes lángon megolvasztjuk, majd a póréhagymát hozzátesszük, és puhára dinszteljük. A füstölt lazacot nagyobb darabokra vágjuk, ezt is hozzákeverjük, végül felöntjük a tejszínnel, és hagyjuk kicsit besűrűsödni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük, leszűrjük, és a tejszínes szószhoz adjuk, összekeverjük. Tálaláskor a tészta tetejére halmozzuk a rukkolát. Jó étvágyat! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_1558 (2)

 

 

Sült brokkolis-fokhagymás tészta pirított mandulával


IMG_1281 (2)

A tésztamániánk továbbra is tart, és nem hagy alább. A hétköznapokon, mikor nincs sok időm, el sem tudok képzelni tökéletesebb vacsorát, mint egy jófajta pasta. Olyan sok változata létezik, hogy egyszerűen nem lehet megunni.

Személy szerint rajongok a sült zöldségekért, és mivel épp egy jó nagy adag sült brokkolit készítettem előző nap. így ezt használtam ehhez a változathoz, ami egyébként annyira szuper lett, hogy egy héten belül már kétszer is elkészítettem. 

IMG_1277 (2)

Hozzávalók:

  • 40 dkg tagliatelle
  • 75 dkg brokkoli
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 ek. olívaolaj
  • 3 ek. vaj
  • 10 dkg pirított mandula
  • 10 dkg érett kecskesajt vagy juhsajt
  • Só, frissen őrölt bors

 

Elkészítés:

A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.

A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, és egyenlő darabokra vágjuk. Az előkészített brokkolit sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk 3 ek. olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd az egészet jól összekeverjük. Vágott felükkel lefelé elrendezzük a sütőpapíron. Sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.

A tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük.

Közben egy serpenyőben felmelegítjük a 2 ek. olívaolajat a 3 ek. vajjal. A fokhagymákat lereszeljük, és az olaj-vaj keverékén megfuttatjuk. 

A kész tésztát 3 evőkanál főzővízzel és 3 ek. reszelt sajttal együtt a fokhagymás-vajas keverékbe forgatjuk, majd a sült brokkolit is hozzáadjuk.

Tányérra szedjük, megszórjuk a durvára aprított mandulával és ízlés szerint reszelt sajttal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_1295 (2)

Karamellizált hagymás tészta joghurttal, pirított hagymával

IMG_0978 (2)

Nem állítom, hogy ez egy villámgyors vacsora, de ha leszámítjuk a hagyma aprítását (amit én mindig TG-re bízok 🙂 ), és a karamellizálását, akkor már tényleg nagyon hamar megvan az egész.
Első hallásra talán kicsit furcsának tűnhet a recept, de mindenkit megnyugtatok, hogy az íze tényleg isteni.
Eredetileg házi szélesmetélttel akartam elkészíteni, úgy lett volna az igazi, de már nem igazán volt erőm belekezdeni a tésztagyúrásba, így maradtam a bolti változatnál. 

A hagyma édességét nagyon jól kiegyensúlyozza a joghurt enyhe savassága, a pirított hagyma pedig textúrában ad némi pluszt az ételnek. Egyébként el tudok képzelni valami érett, markáns sajtot is a tetejére.

IMG_0970 (2)

Hozzávalók (3 személyre):

  • 1 kg sonkahagyma vagy vöröshagyma
  • 40 dkg tészta ( bármilyen, amit szeretünk)
  • 4-5 ek. étolaj
  • 1 csapott ek. kristálycukor
  • só, bors
  • 40 dkg görög joghurt, tejföl is jó
  • pirított hagyma a tálaláshoz (én készen kaphatót használtam, Aldiban, Lidlben beszerezhető)

Elkészítés:

A hagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk, és vékonyan felszeleteljük.

Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, majd rádobjuk a felaprított hagymákat.

Alacsony hőfokon körülbelül 45 perc alatt (lehet több is) aranybarnára karammellizáljuk. Végül sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a cukorral, amit hagyunk elolvadni. 

A tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük, majd a karamellizált hagymához keverjük 3 evőkanál  tésztafőzővízzel együtt.

Tányérra szedjük a hagymás tésztát, meglocsoljuk a krémes joghurttal, végül a tetejét megszórjuk pirított hagymával.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_0972 (2)

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!