Ízből tíz

Sütőtökös palacsinta mézeskalács fűszerkeverékkel

IMG_0147 (2)

Jó-jó, tudom, hogy még kicsit korai a mézeskalács fűszerkeverékhez nyúlni, de aki ismer tudja, hogy én aztán tényleg vérbeli “karácsonyista” vagyok.  Amint megérkezik az ősz nekem máris teljesen ünnepi hangulatom támad, persze értem, hogy sokaknak ez még túl korai, de tényleg nem tudom elég korán kezdeni. 
Ez a recept a legjobb nyugis, kuckózós hétvégéken, amikor nincs is jobb, mint az ilyen és ehhez hasonló reggeliket a pihe-puha ágyban elfogyasztani. 
A sült tök illatát önmagában is imádom, de amikor ez a palacsinta sül, akkor tényleg valami fantasztikus, mennyei és varázslatos illat tölti be a házat. 
Feltétlenül próbáljátok ki!

IMG_0113 (2)

 

Hozzávalók:

  • 150 g finomliszt
  • 250 g sütőtökpüré
  • 250 ml tej
  • 1,5 tk sütőpor
  • 2 közepes méretű tojás
  • 1,5 tk mézeskalács fűszerkeverék (ha ez nincs otthon, használjunk fahéjat, gyömbért, őrölt szegfűszeget)
  • Fél narancs reszelt héja
  • Csipet só
  • Méz/juharszirup és pirított dió a tálaláshoz

IMG_0138 (2)

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat (liszt,fűszer,só, sütőpor) egy tálba mérjük és jól összekeverjük.

Egy másik tálba a sütőtökpürét, a tejet, a narancs reszelt héját és a tojásokat tesszük, ezeket is egyneművé dolgozzuk.

Ezután a száraz és nedves alapanyagokat keverjük össze. Nem kell túldolgozni, attól a palacsinta nehéz lesz.

Egy tapadásmentes serpenyőt kikenünk olajjal (nagyon vékonyan), majd közepes hőfokon a palacsintákat készre sütjük. Egy palacsinta átmérője körülbelül 10 cm-es legyen.

Tálaláskor locsoljuk meg mézzel/juharsziruppal és szórjuk meg pirított dióval.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_0136 (2)

Narancsos-gyömbéres sütőtöktorta vaníliás mascarponekrémmel

IMG_9947 (2)

Néhány napja sütőtököt sütöttem, és kimaradt néhány szelet amiket már sehogy sem tudtam betuszkolni a sütőbe. Na nem volt nagy mennyiség, csak épp annyi, hogy nem  nagyon tudtam vele mit kezdeni, így gondoltam a klasszikus répatortához nyúlok, csak most sütőtököt reszelek bele. 
Szerintem mindenki el tudja képzelni mennyire isteni illatok járták be a házat, amíg sült a torta.
Többek között az ilyen sütikért is imádom az őszt!

IMG_9975 (2)

IMG_9949 (2)

 

Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához, 24 cm-esben is elkészíthető, de akkor csak a tetejét tudjuk megkenni mascarponekrémmel, mert laposabb lesz):

Tortához:

  • 3 nagy tojás szétválasztva
  • 25 dkg finomliszt
  • 1,5 tk. sütőpor
  • 1 tk. fahéj
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • Csipet só
  • 15 dkg nádcukor (eredeti receptben 25 dkg szerepel, de így is elég édes volt nekünk)
  • 15 dkg reszelt sütőtök (nálam most kanadai fajta)
  • 200 ml olaj (napraforgó)
  • Negyed narancs leve
  • 1 nagy narancs reszelt héja
  • 15 dkg dió durvára vágva

Vaníliás mascarponekrémhez:

  • 35 dkg mascarpone vagy más krémsajt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 rúd vanília kikapart magja (ha nincs, 1 csomag vanílíliáscukor)

 

Elkészítési idő:1 és negyed óra, plusz hűtés

Receptötlet: Nigel Slater

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért, a narancs reszelt héját és a csipet sót. Jól elkavarjuk.

A 3 tojássárgáját a cukorral kihabosítjuk (legalább addig, amíg az eredeti térfogat kétszerese nem lesz).

A tojásfehérjét is felverjük.

A száraz anyagokhoz adjuk a cukros-tojássárgájás keveréket, a reszelt sütőtököt, az olajat és a narancs levét.

Az egészet összedolgozzuk. Ilyenkor még elég sűrű.

A felvert tojásfehérjék 1/3-át szintén a masszához adjuk. Ezt bátran bele is keverhetjük, nem kell vigyázni, hogy összetörjük a habot, ez csak fellazítja a keveréket.

A tojásfehérje maradék részét 2 adagban, óvatosan a masszához keverjük (itt már vigyázunk, hogy ne törjük össze a habot).

Végül a durvára felaprított diót is hozzáadjuk.

A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a tésztát.

Sütőbe tesszük, 45 perc – 1 óra alatt sütjük készre.

Tűpróbát végezzünk, az eredeti recept 45 percet ír, de nekem 1 óra volt, szóval sütőfüggő.

Ha nagyon barnulna a teteje fedjük le alufóliával.

A tortát hagyjuk teljesen kihűlni, majd kettévágjuk. 

A mascarponekrém felét a két lap közé töltjük, a maradékkal pedig megkenjük a torta tetejét.

Díszítésként megszórjuk a tetejét dióval és reszelt narancshéjjal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_9946 (2)

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!