Ízből tíz

Sós karamellás sajttorta (sütés nélkül)

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A kekszes alaphoz:

  • 150 g zabkeksz
  • 70 g olvasztott vaj

A sós karamellkrémhez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 90 g vaj
  • 150 ml habtejszín
  • nagy csipet só

A krémsajtos részhez:

  • 250 g sós karamellkrém 
  • 250 g mascarpone
  • 250 g natúr krémsajt (Philadelphia)
  • 200 ml habtejszín

A torta díszítéséhez:

  • 300 g friss bogyós gyümölcs

Elkészítés:

  1. A karamellkrémhez egy magas falú lábasban a cukrot megkaramellizáljuk. A karamellizálásnál bátran, nem elég, hogy a cukor elolvad, és épp csak egy kis színt kap, legyen sötét borostyán színű, de azért ne égessük oda. Hozzáadjuk a vajat, elkeverjük. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen felolvad. Levesszük a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük megszilárdulni.
  2. A kekszes alaphoz egy robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzáöntjük az olvasztott vajat,  összedolgozzuk.
  3. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  4. A krémsajtos részhez a mascarponét kikeverjük a krémsajttal és a karamellkrémmel. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd több részletben a karamellás krémünkhöz adjuk. 
  5. A krémet a kekszes alapra öntjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  6. Másnap az elkészült tortát savanykás, friss bogyós gyümölcsökkel díszítjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

 

Sütés nélküli túrómousse torta eperrel

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 125 g zabkeksz
  • 55 g olvasztott vaj

A túrómoussehoz:

  • 300 g félzsíros túró
  • 1 rúd vanília kiakpart magja
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 60 g porcukor
  • 2 és 3/4 lap zselatin
  • 300 ml hideg habtejszín

Az eperzseléhez:

  • 25g víz
  • 25 g kristálycukor
  • 100 g eper, pürésítve
  • 2 lap zselatin

Díszítéshez és a torta oldakára:

  • 500 g eper

Elkészítés:

  1. A kekszet konyhai aprítóban morzsává őröljük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól összedolgozzuk.
  2. A tortaforma aljába nyomkodjuk a vajas kekszet. (Kanállal vagy egy pohár aljával a legkönnyebb).
  3. Hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
  4. A túrómoussehoz használt zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatjuk.
  5. A túrómoussehoz a túrót a porcukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a reszelt citromhéjjal késes robotgépben krémes állagúvá dolgozzuk. A tejszínt habbá verjük és a krémes túróhoz forgatjuk. Az így elkészült krémből 2 evőkanálnyit egy lábasba teszünk, forráspontig melegítjük, majd az alaposan kifacsart zslatinlapokat hozzáadjuk, elkeverjük. Végül a túrókrémben egyenletesen eloszlatjuk. 
  6. A tortaforma oldalát félbevágott eprekkel szorosan kirakjuk, majd ráöntjük a túrókrémet. A tortát megszilárdulásig hűtőbe tesszük.
  7. Az eperzseléhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
  8. A vizet a cukorral egy lábasban felforraljuk, hozzákeverjük a kifacsart zselatinlapokat, majd az eperpüréhez keverjük. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd a hűtőből kivett torta tetejére öntjük, egyenletesen eloszlatjuk. A tortát ismét hűtőbe tesszük néhány órára.
  9. Ha az eperzselé megszilárdult, ízlés szerint kidíszítjük a tortát.

Mogyoróvajas pite csokoládé ganache-sal (sütés nélkül)

Hozzávalók (24 cm-es piteformához):

A kekszes alaphoz:

  • 264 g (24 db) Oreo keksz
  • 100 g olvasztott vaj

A mogyoróvajas töltelékhez:

  • 250 g mogyoróvaj
  • 375 g(3 doboz) Philadelphia krémsajt
  • 100 g porcukor
  • 2,2 dl habtejszín

A csokoládé ganache-hoz:

  • 70 g tejcsokoládé
  • 100 g étcsokoládé
  • 28 g vaj
  • 1,2 dl habtejszín

A díszítéshez:

  • pörkölt, sós mogyoró
  • durvára vágott csokoládé
  • karamell öntet

Elkészítés:

  1. Robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd  összedolgozzuk.
  2. A kekszet a forma aljába, oldalába nyomkodjuk. Legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.
  3. Közben elkészítjük a mogyoróvajas krémet. Ehhez a krémsajtot kikeverjük a mogyoróvajjal és a porcukorral. A tejszínt habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a mogyoróvajas krémbe.
  4. Az elkészült krémet a kekszes alapra öntjük. 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  5. A ganache-hoz a felaprított csokoládékat egy hőálló tálba tesszük. A tejszínt a vajjal forráspontig hevítjük, majd ráöntjük a  csokoládéra. Körülbelül egy percet várunk, majd az egészet homogén krémmé keverjük. 
  6. A csokoládékrémet szobahőmérsékletűre hűtjük.
  7. Végül a csokoládé ganache-t a hűtőből kivett pitén egyenletesen eloszlatjuk. Újabb 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
  8. Tálalás előtt a torta tetejét ízlés szerint mogyoróval, tejcsokival, karamellel díszíthetjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!