Ízből tíz

Fűszeres vöröslencsével töltött sült paprika

IMG_5278 (2)

Ezúttal két örök kedvencem, a sültpaprika és a  vöröslencse találkoznak egy receptben.

A töltött paprikát a hagyományostól eltérően legtöbbször sütőben sütve készítem el, mert a paprika édeskés íze így sokkal koncentráltabbá válik. Mindenkinek javaslom, hogy legalább egyszer próbálja meg így elkészíteni, tényleg megéri. A töltelék persze millió-féleképpen variálható, itt én például fűszeres rizzsel töltöttem meg, de fűszeres túróval, sajttal, hússal töltve is szuper lehet!

Még több sültpaprika recept tőlem:

Sültpaprika- krémleves gyömbéres húsgombóccal

Sültpaprika krémes linguine grillezett csirkemellel

IMG_5280 (2)

Hozzávalók: 

  • 4 közepes méretű kaliforniai paprika vagy kápia
  • 200g vöröslencse
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 g gyömbér, tisztítva
  • 20 g korianderzöld
  • 20 g petrezselyem
  • 1 doboz 400 g-os darabolt paradicsom konzerv
  • 1 púpos teáskanál római kömény
  • 1/2 teáskanál fekete mustármag
  •  1/2 teáskanál kurkuma
  • 300 ml víz
  • 2 teáskanál cukor ( a paradicsom savasságától függően)

Tálaláshoz:

  • tejföl/ görög joghurt
  • friss petrezselyem/koriander durvára vágva

IMG_5287 (2)

Elkészítés:

  1. A korianderzöld és a petrezselyem felét konyhai aprítóba tesszük, hozzáadjuk a meghámozott hagymát, fokhagymát, gyömbért. A gépet bekapcsoljuk, és felaprítjuk a hozzávalókat.
  2. Egy vastag aljú, magas falú serpenyőt közepes lángon felmelegítünk, majd beleszórjuk a mustármagot, amit pattogásig pirítunk. Amikor elkezd pattogni, hozzáadjuk a hagymás keveréket és az olajat.
  3. Kevergetve 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk az őrölt római köményt és a kurkumát, majd ezekkel együtt további 5 percig pirítjuk.
  4. Ezután hozzákeverjük a lencsét, a paradicsomot, a vizet, a cukrot és az ízlés szerinti sót. Lefedjük, addig főzzük, míg a lencse megpuhul. Közben néha kukkantsunk rá, ha elfőtt a víz alóla, akkor pótoljuk.
  5. A paprikák magházát eltávolítjuk, majd félbevágjuk mindegyiket. 
  6. Az elkészült fűszeres vöröslencséhez keverjük a maradék, felaprított petrezselymet és koriandert, majd a paprikákba töltjük.
  7. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
  8. A felezett, megtöltött paprikákat sütőpapírral bélelt tepsin az előmelegített sütőbe tesszük. 15-25 perc alatt készre sütjük.
  9. Az elkészült töltött paprikákat tejföllel/joghurttal meglocsolva és durvára vágott zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Sültpaprika-krémleves gyömbéres húsgombóccal

IMG_2523 (2)

 

Hozzávalók :

A leveshez (2 személyre):

  • 50 dkg kápia paprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 6 dl zöldségalaplé vagy víz 
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 1 tk. füstölt, őrölt pirospaprika
  • ízlés szerint só, bors

A gyömbéres húsgombóchoz (4-6 személyre):

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 g friss gyömbér (megtisztítva)
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 tk. só
  • 1-1,5 tk őrölt római kömény
  • 3 ek. zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • olaj a sütéshez

Tálaláshoz:

  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • feta sajt

IMG_2526 (2) IMG_2522 (2)

Elkészítés:

A paprikákat megmossuk, és sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsire helyezzük a fokhagymagerezdekkel együtt, majd 200°C-ra előmelegített sütőben feketedésig sütjük.

Közben egyszer megfordítjuk, hogy mindkét oldal hólyagosra, feketére piruljon. Sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

 A kihűlt, összeesett paprikákat kicsumázzuk, és lehámozzuk a megfeketedett héjukat.

Miközben a paprika sül elkészítjük a húsgombócokat.

Ehhez a vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. Késes aprítóba tesszük a gyömbérrel és a petrezselyemmel együtt. Kissé darabos állagúra turmixoljuk. 

A darált húst egy nagy tálba tesszük, hozzákeverjük a száraz fűszereket, majd a gyömbéres-hagymás pépet, a tojást és végül a zsemlemorzsát. Kezünkkel alaposan eldolgozzuk.

Egy serpenyőben közepes hőfokon olajat hevítünk (kb. annyit hogy a fasírtgolyókat félig ellepje).

A húsból nedves kézzel gombócokat formálunk, és az olajba tesszük őket.

Mindkét oldalukat aranyszínűre pirítjuk. Egyet kivehetünk, és ellenőrizhetjük, hogy átsültek-e. ( A húsgombócból több lesz, mint ami a leveshez szükséges, úgyhogy akár főzeléket is készíthetünk hozzá. Mi elcsipegettük magába.)

A leveshez a hagymát felaprítjuk, 2 ek. olajon üvegesre dinszteljük. Amikor megpuhult hozzákeverjük a fűszereket, majd felöntjük az alaplével. Az egészet felforraljuk.

Egy nagy edénybe tesszük a megtisztított sültpaprikákat, valamint a sült fokhagymák krémes belsejét is. 

Hozzáöntjük a forró, fűszeres alaplevet. Simára turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor a levesbe teszünk néhány húsgombócot, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel és a morzsolt fetával.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Fűszeres rizzsel töltött kápia paprika

IMG_8368 (2)

Nagy örömömre itt a kápia paprika szezonja. Én tudnám enni a töltött verziókat minden nap, de TG már picit unja, így hetente csak egyszer kerül asztalra a kápia valamilyen formában. 🙂
Szeretem a hagyományos töltött paprikát is, de ezt azért sokkal jobban.
Ez a fűszeres rizses változat csak iránymutatás, igazából bármivel megtölthető, mondjuk juhtúróval és kaporral, darált húsosan is elkészíthető, vagy akár egyszerűen a felezett, kicsumázott paprikákba reszelt sajtot is tehetünk, majd be a forró sütőbe. Kísérletezzetek!

 

Hozzávalók:

  • 4 közepes kápia paprika vagy kaliforniai
  • 20 dkg basmati rizs
  • 1,5 ek. curry fűszerkeverék
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem

Tálaláshoz:

  • 25 dkg görög joghurt
  • fél csokor petrezselyem

IMG_8375 (2)

 

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el.

A hagymát felaprítjuk, majd az olívaolajon megdinszteljük.

Hozzáadjuk a curry-t, a sót és a rizst. Körülbelül 2 perc alatt kicsit megpirítjuk.

Felöntjük 6 dl vízzel, és a rizst készre főzzük.

A petrezselymet felaprítjuk, és a főtt rizshez adjuk.

A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, majd megtöltjük a fűszeres rizzsel.

200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük a paprikákat.

Tálaláskor meglocsoljuk joghurttal, és megszórjuk friss petrezselyemmel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Fűszeres rizzsel töltött kápia paprika

 

Sültpaprika krémes linguine csirkemellel

IMG_5787 (2)

Az egyik legjobb dolog, ami a paprikával történhet, ha forró sütőben megsütjük, vagy ami még ezt is túlszárnyalja, ha mindezt faszén felett tesszük meg. Az illat, ami a sütőből kiáradva belengi a lakást igazán csodálatos. A paprikának ez a változata rendkívül sokoldalúan felhasználható. Szendvicseket dobhatunk fel vele, salátaként feta sajttal is megállja a helyét, vagy akár krémlevest is csinálhatunk belőle, és persze krémként elkészítve egyszerű pirítósra kenve is zseniális. Daninak (a testvérem) is van egy nagyszerű sült paprikás risotto receptje, már alig várom, hogy elkészítsem, és publikáljam itt a blogon.

Nálunk a nyáron tuti nagy sláger lesz a sült paprika, úgyhogy biztos fogok még hozni sok receptet.

Ez a tészta már nem először készült el nálunk, nagyon szeretjük. Mi amúgy is nagy tésztarajongók vagyunk, így hetente egyszer biztos, hogy tészta a vacsora nálunk.

 

Hozzávalók:

  • 4 közepes kápia paprika
  • 15 dkg mascarpone
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb csokor petrezselyem
  • 50 dkg csirkemell
  • 50 dkg tészta
  • bors

 

IMG_5815 (2)

 

Elkészítés:

A paprikákat sütőpapírral, vagy alufóliával bélelt tepsin 200°C-ra előmelegített sütőben feketedésig sütjük, közben egyszer megfordítjuk a paprikákat, hogy mindkét oldal hólyagosra, feketére piruljon. Sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. A kihűlt, összeesett paprikákat kicsumázzuk, és lehámozzuk a megfeketedett héjukat. A paprikákat egy tálba tesszük két gerezd fokhagymával együtt, botmixerrel pürésítjük.

Közben a csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben néhány perc alatt megsütjük. A serpenyőből kivéve tányérra tesszük, kisebb darabokra vágjuk.

A mascarponét a tejszínnel és a sült paprikakrémmel egy serpenyőben összemelegítjük, sózzuk, borsozzuk.

A tésztát al dente állagúra főzzük.

 A sült paprikás mártáshoz a tészta főzőlevéből adunk néhány evőkanállal, majd a kész tésztával összeforgatjuk. Végül az aprított csirkemellet, és a felvágott petrezselymet is hozzáadjuk.

Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyemmel, esetleg reszelt parmezánnal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!