Ezúttal két örök kedvencem, a sültpaprika és a vöröslencse találkoznak egy receptben.
A töltött paprikát a hagyományostól eltérően legtöbbször sütőben sütve készítem el, mert a paprika édeskés íze így sokkal koncentráltabbá válik. Mindenkinek javaslom, hogy legalább egyszer próbálja meg így elkészíteni, tényleg megéri. A töltelék persze millió-féleképpen variálható, itt én például fűszeres rizzsel töltöttem meg, de fűszeres túróval, sajttal, hússal töltve is szuper lehet!
Még több sültpaprika recept tőlem:
Sültpaprika- krémleves gyömbéres húsgombóccal
Sültpaprika krémes linguine grillezett csirkemellel
Hozzávalók:
- 4 közepes méretű kaliforniai paprika vagy kápia
- 200g vöröslencse
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 g gyömbér, tisztítva
- 20 g korianderzöld
- 20 g petrezselyem
- 1 doboz 400 g-os darabolt paradicsom konzerv
- 1 púpos teáskanál római kömény
- 1/2 teáskanál fekete mustármag
- 1/2 teáskanál kurkuma
- 300 ml víz
- 2 teáskanál cukor ( a paradicsom savasságától függően)
- só
Tálaláshoz:
- tejföl/ görög joghurt
- friss petrezselyem/koriander durvára vágva
Elkészítés:
- A korianderzöld és a petrezselyem felét konyhai aprítóba tesszük, hozzáadjuk a meghámozott hagymát, fokhagymát, gyömbért. A gépet bekapcsoljuk, és felaprítjuk a hozzávalókat.
- Egy vastag aljú, magas falú serpenyőt közepes lángon felmelegítünk, majd beleszórjuk a mustármagot, amit pattogásig pirítunk. Amikor elkezd pattogni, hozzáadjuk a hagymás keveréket és az olajat.
- Kevergetve 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk az őrölt római köményt és a kurkumát, majd ezekkel együtt további 5 percig pirítjuk.
- Ezután hozzákeverjük a lencsét, a paradicsomot, a vizet, a cukrot és az ízlés szerinti sót. Lefedjük, addig főzzük, míg a lencse megpuhul. Közben néha kukkantsunk rá, ha elfőtt a víz alóla, akkor pótoljuk.
- A paprikák magházát eltávolítjuk, majd félbevágjuk mindegyiket.
- Az elkészült fűszeres vöröslencséhez keverjük a maradék, felaprított petrezselymet és koriandert, majd a paprikákba töltjük.
- A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
- A felezett, megtöltött paprikákat sütőpapírral bélelt tepsin az előmelegített sütőbe tesszük. 15-25 perc alatt készre sütjük.
- Az elkészült töltött paprikákat tejföllel/joghurttal meglocsolva és durvára vágott zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!