Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)
A kekszes alaphoz:
- 150 g zabkeksz
- 70 g olvasztott vaj
A krémsajtos részhez:
- 250 g krémsajt
- 80 g kistálycukor
- 2 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 85 ml zsíros tejföl
- 1-2 evőkanál barna rum (ízlés szerint)
- 180 g natúr gesztenyemassza
- nagy csipet só
A gesztenyés krémhez:
- 250 g mascarpone
- 125 g natúr gesztenyemassza
- 1,5 evőkanál barna rum
- 40 g porcukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
- csipet só
- frissen reszelt tonkabab (szintén ízlés szerint)
A diós grillázshoz:
- 50 g pirított dió
- 50 g cukor
- Maldon sópehely (én most füstölt változatot használtam)
Elkészítés:
- Először a kekszes alapot készítjük el. Robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzáöntjük az olvasztott vajat, összedolgozzuk.
- A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A sajtkrémes részhez a krémsajtot a cukorral habosra keverjük. Egyesével hozzáütjük a tojásokat, a tojássárgát, majd elkeverjük. Végül a gesztenyemasszát, a tejfölt, a sót és a rumot is hozzáadjuk, homogén masszává keverjük.
- A tortaformánkat erős alufóliával becsomagoljuk szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük.
- A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
- A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
- A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 40-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
- Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kihűlt tortát éjszakára hűtőbe helyezzük.
- A gesztenyés krémhez a mascarponét kikeverjük a porcukorral, a sóval, a rummal és a gesztenyemasszával. Ízlés szerint tonkababbal ízesítjük.
- Az elkészült krémet habzsákba töltjük, majd a lehűlt sajttorta tetejét kidíszitjük. Hűtőbe tesszük 1-2 órára.
- A grillázshoz a pirított diót szétterítjük egy szilikonos sütőpapíron. A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd a tűzről levéve egyenletesen leöntjük a diókat, végül megszórjuk sópehellyel.
- A tortát fogyasztás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!