Ízből tíz

Rumos-tonkababos-gesztenyés sajttorta

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A kekszes alaphoz:

  • 150 g zabkeksz
  • 70 g olvasztott vaj

A krémsajtos részhez:

  • 250 g krémsajt
  • 80 g kistálycukor
  • 2 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 85 ml zsíros tejföl
  • 1-2 evőkanál barna rum (ízlés szerint)
  • 180 g natúr gesztenyemassza
  • nagy csipet só

A gesztenyés krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 125 g natúr gesztenyemassza
  • 1,5 evőkanál barna rum
  • 40 g porcukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
  • csipet só
  • frissen reszelt tonkabab (szintén ízlés szerint)

A diós grillázshoz:

  • 50 g pirított dió
  • 50 g cukor
  • Maldon sópehely (én most füstölt változatot használtam)

 

Elkészítés:

  1. Először a kekszes alapot készítjük el. Robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzáöntjük az olvasztott vajat,  összedolgozzuk.
  2. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  4. A sajtkrémes részhez a krémsajtot a cukorral habosra keverjük. Egyesével hozzáütjük a tojásokat, a tojássárgát, majd elkeverjük. Végül a gesztenyemasszát, a tejfölt, a sót és a rumot is hozzáadjuk, homogén masszává keverjük.
  5. A tortaformánkat erős alufóliával becsomagoljuk szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük. 
  6. A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
  7. A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
  8. A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 40-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
  9. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. A kihűlt tortát éjszakára hűtőbe helyezzük.
  11. A gesztenyés krémhez a mascarponét kikeverjük a porcukorral, a sóval, a rummal és a gesztenyemasszával. Ízlés szerint tonkababbal ízesítjük.
  12. Az elkészült krémet habzsákba töltjük, majd a lehűlt sajttorta tetejét kidíszitjük. Hűtőbe tesszük 1-2 órára.
  13. A grillázshoz a pirított diót szétterítjük egy szilikonos sütőpapíron. A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd a tűzről levéve egyenletesen leöntjük a diókat, végül megszórjuk sópehellyel.
  14. A tortát fogyasztás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Karácsonyi marcipános kalács (Stollen)

img_8838

 Annak, aki imádja a gazadag, fűszeres gyümölcskenyereket, ez kötelező darab! Én mondjuk sokkal inkább az effajta süteményekért rajongok, mintsem a habos-babos társaikért. Jó-jó egy jófajta profiterolnak, tiramisunak vagy mille-feuille-nek sem mondanék nemet, ha éppen azzal kínálnának. De az évnek ebben a szakában valahogy mégiscsak ezek a gazdagon fűszerezett, aromás, jó értelemben vett tömény sütemények esnek a legjobban, azok, amelyekben a karácsony összes íze, zamata megtalálható, és a Stollen bizony ilyen.

A recepteben eredetileg az aszalt gyümölcsök között nagyobb mennyiségű mazsola is szerepel, de mivel TG finoman szólva sem lelkesedik érte, ezért én most kihagytam, de ha ti épp szeretitek, bátran tegyetek bele.

img_8816 img_8821

Hozzávalók (2 rúdhoz):

  • 130 g aszalt szilva
  • 170 g aszalt gyümölcs vegyesen ( én sárgabarackot, vörösáfonyát, meggyet és datolyát használtam)
  • 80 ml barna rum, ugyanennyi frissen facsart narancslével helyettesíthető (én 40 ml rumot, és 40 ml narancslevet használtam)
  • 570 g finomliszt
  • 125 ml langyos tej
  • 30 g friss élesztő
  • 45 g kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál frissen őrölt szerecsendió
  • 3/4 teáskanál só
  • 1 kezeletlen héjú narancs reszelt héja
  • 225 g olvasztott vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 egész tojás
  • 100 g aprított mandula 
  • 50 g kandírozott gyömbér
  • 50 g kandírozott narancshéj
  • 200 g marcipánmassza

A kisült stollen tetejére:

  • 120 g olvasztott vaj
  • fahéjas kristálycukor 

Recept: David Lebovitz

img_8793 img_8806

Elkészítés:

  1. Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk, tálba tesszük, leöntjük a rummal (narancslével), és legalább egy órát állni hagyjuk.
  2. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, a lisztből 140 g-ot hozzáadunk, elkeverjük, majd konyharuhával letakarva egy órát kelesztjük.
  3. Egy nagy tálba kimérjük a maradék (430 g) lisztet, a fűszereket, a sót, elkeverjük. Hozzáadjuk az élesztős-lisztes-tejes tésztánkat, a tojást, a mézet, az olvasztott vajat, az rumba áztatott aszalt gyümölcsöket, a kandírozott gyümölcsöket és az aprított mandulát. Alaposan eldolgozzuk, majd konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
  4. Újra átdolgozzuk, majd konyharuhával lefedve 1 órát pihentetjük.
  5. A tésztát kettévágjuk, mindkettőt téglalap alakúra nyújtjuk, és a hosszabbik oldalával párhuzamosan a téglalap közepébe tesszük az előzőleg hengerré formált marcipánmasszát, majd egymásra hajtjuk a két tésztafelet. A marcipánmasszát egyenletesen a tésztára is “tépkedhetjük”, majd feltekerhetjük. Én mindkét változatot kipróbáltam, nem tudnék dönteni, hogy melyik a jobb! 🙂
  6. A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 30 percig letakarva pihentetjük.
  7. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A pihentetett sütiket 30-40 perc alatt készre sütjük. 
  8. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd megkenjük az olvasztott vajjal egyenletese, hogy mindenhol be tudja szívni. Amikor teljesen kihűlt jöhet rá a fahéjas kristálycukor, hiszen azzal az igazi! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

img_8780

Lisztmentes rumos-gesztenyés csokoládétorta

img_8295

Valami igazán gazdag, csokoládés, ám egyáltalán nem émelyítő édességre vágytam. TG a habos-babos desszertekért rajong inkább (bár mostanában már ő is kezd elpártolni tőlük), de én egyértelműen a tartalmasabb, mélyebb ízvilágú édességekre szavazok. A rum zamatát viszont mindeketten imádjuk a süteményekben, így ez a csokoládétorta nekünk lett kitalálva. (Jó, Tg kapott mellé egy nagy adag tejszínhabot is 🙂 )

img_8277 img_8293

A torta egyébként leginkább egy tömörebb szerkezetű brownie-hoz hasonlít, ám ez nem azt jelenti, hogy száraz, fojtós lesz a végeredmény. Sőt, egy igazán szaftos, brutálisan csokis süti, amit a gesztenye és a rum íze még ellenálhatatlanabbá tesz, és egyben igazán őszies hangulatot is kölcsönöz  a tortánknak. 

img_8281

Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):

  • 430 g gesztenyepüré
  • 125 g puha vaj
  • 1 teáskanál vanília kinvonat
  • 1,5 evőkanál sötét rum
  • 6 nagy méretű tojás, szétválasztva
  • 250 g étcsokoládé
  • nagy csipet só
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • fél tonkabab reszelve (opcionális)

Recept: Nigella Lawson- Hogyan váljunk házi istennőkké

img_8296

Elkszítés:

  1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. A gesztenyemasszát kikeverjük a vajjal, a sóval, a vanília kivonattal, a rummal, a tonkababbal (ha használunk), majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és az olvasztott csokoládét. Az egészet jól elkeverjük.
  3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot.
  4. A habot három részletben, óvatosan a gesztenyés-csokoládés masszánkhoz keverjük.
  5. Az egészet a tortaformába öntjük (amit előtte sütőpapírral kibélelünk), 45 perc alatt készre sütjük.
  6. A formában hagyjuk hűlni 15 percet, majd kiborítjuk. Tálalás előtt a  tetejét meghintjük porcukkorra. Ízlés szerint tejszínhabbal tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak!

 

Rumos-kókuszos-csokoládés kalács

IMG_3535 (2)

Mindig sokat töprengek, ha házilag készítek péksütit, hogy milyen ízesítésű legyen. Nem akarom, hogy unalmassá váljon, már amennyire a házi kelt tészta lehet unalmas.

Ez alkalommal Tg adta az ihletet, hiszen az egyik kedvence a Rum-Kokos, így a csokoládé-kókusz-rum trió lett a befutó. Aki szereti ezeket az ízeket, mindenképp készítse el, mert tuti visszatérő reggeli lesz. Nálunk igazi telitalálat volt.

IMG_3524 (2) IMG_3554 (2)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 45 dkg liszt 
  • 25 g friss élesztő
  • 2 dl kókusztej
  • 1 dl teljes tej
  • 40 g vaj
  • 40 g kókuszreszelék
  • 1 tojássárgája
  • 60 g kristálycukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 180 g puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 2 evőkanál rum
  • 140 g porcukor
  • 90 g kókuszreszelék
  • 80 g olvasztott étcsokoládé
  • csipet só

A tetejére:

  • 1 tojássárgája

IMG_3514 (2)

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe keverünk 1 evőkanál cukrot, majd a friss élesztőt belemorzsoljuk. Szobahőmérsékleten körülbelül tíz perc alatt felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk a csipet sót, a maradék cukrot és a kókuszreszeléket. Alaposan összekeverjük.
  3. A lisztes keverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt, a kókusztejet, a puha vajat, valamint a tojássárgáját.
  4. Összedolgozzuk, majd lisztezett nyújtódeszkán rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha nagyon ragadna adjunk hozzá lisztet.
  5. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
  6. Miközben a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A puha vajat habosra kavarjuk a porcukorral, a sóval. 
  7. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és a kókuszreszeléket, ezekkel is összedolgozzuk.
  8. A megkelt tésztát 40×32 cm-es téglalappá nyújtjuk. 
  9. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, majd a hosszabbik oldalánál kezdve bejgli-szerűen feltekerjük.
  10. Éles késsel hosszában kettévágjuk, majd  összefonjuk 3-4 szakaszban.
  11. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot.
  12. Megkenjük a tetejét tojássárgával, majd ismét duplájára kelesztjük.
  13. 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!