Ízből tíz

Matcha teás keksz fehércsokival, kardamommal

 

A sok Pinterest-ezésnek megint meg lett az eredménye, ami most ebben  a japán zöld teás aprósüteményben mutatkozik meg. A matcha teát már régóta használom sütik ízesítésére, nagyon szeretjük az ízét, és mivel még a blogon nem is szerepel matchás édesség, ezért már éppen itt volt az ideje.

A matcha-kardamom-fehércsokoládé trió nagyon szuperül működik együtt, de ha valaki a tiszta zöld tea ízt szeretné kiérezni a kekszben, nyugodtan elhagyhatja a kardamomot. A keksz díszítéséhez , ha van otthon, használhatunk szárított rózsaszirmot, ami, ha ízében nem is, de esztétikailag mindenképpen fokozza az összhatást. 🙂

 

 

Hozzávalók (kb. 23 darabhoz):

  • 2 csésze finomliszt (250 g)
  • 1-1,5 evőkanál matcha tea 
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt kardamom (opcionális)
  • 1 csésze kristálycukor ( 200g, én körülbelül 150 g-ot használtam)
  • 1/2 csésze nyers nádcukor
  • 170 g olvasztott vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2 teáskanál rózsavíz (opcionális)
  • 100 g durvára vágott fehércsokoládé

Eredet recept: innen

Elkészítés:

  1. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük.
  2. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, a sütőport, a matcha tea port és a kardamomot.
  3. Az olvasztott vajhoz adjuk a kétféle cukrot, habverővel habosra kavarjuk. Hozzáütjük a tojást és a sárgáját, ezekkel is elkeverjük.
  4. A vajas-cukros keverékhez adjuk a száraz összetevőket. Homogén masszává dolgozzuk, végül a darabolt fehércsokoládét, és ha használunk, a rózsavizet is hozzáadjuk, összekeverjük.
  5. A kekszmasszából kisebb diónyi gömböket formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, kezünkkel enyhén lelapítjuk. 
  6. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Az elkészült kekszeket rácsra tesszük, hűlni hagyjuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Vaníliás panna cotta licsi-málna-rózsavíz szósszal

IMG_2624 (2)

Egy korábbi posztomban már említettem az Ispahan ízkombinációt, amit a licsi-málna-rózsavíz ízhármasából alkotott meg Pierre Hermé francia cukrászmester. Én egyszerűen rajongok ezért a trióért, így mostanában, amíg még kapható friss licsi, a reggeli zabkását is előszeretettel ízesítem ezekkel az ízekkel.

Egy romantikus vacsorán vagy éppen a közelgő Valentin-napon ettől csodásabb desszertet nem igazán tudok elképzelni. 

Hozzávalók (4 adaghoz):

A panna cottához:

  • 5 dl 30%-os tejszín
  • 1 dl teljes tej
  • 4 darab lapzselatin
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 2 evőkanál kristálycukor

A szószhoz:

  • 200 g málna (fagyasztott is jó ilyenkor télen, én is azt használtam)
  • 200 g licsi megtisztítva, kimagozva
  • 2-3 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint)
  • 2-3 evőkanál rózsavíz 

IMG_2629 (2)

Elkészítés:

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.

A tejszínt a vaníliarúd kikapart magjaival és a tejjel együtt egy lábasba öntjük, felforraljuk.

A tűzről levéve hozzákeverjük az alaposan kinyomkodott zselatinlapokat, illetve a cukrot.

Tetszőleges formákba töltjük a panna cottát. 

Hűtőbe tesszük néhány órára, amíg meg nem szilárdul.

Közben elkészítjük a licsis-málnás öntetet.

Ehhez a fagyasztott málnát a licsivel együtt egy lábasba tesszük. Közepes lángon addig melegítjük, amíg a málna fel nem olvad. és a licsi  kissé megpuhul.

Amikor ez megtörtént, hozzákeverjük a cukrot, majd további 1-2 percig főzzük a szószt.

A tűzről levéve hozzáöntjük a rózsavizet, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk.

Ha valakinek nem lenne elég édes, adjon hozzá még cukrot.

Tálaláskor a formák alját mártsuk néhány másodpercre meleg vízbe, így könnyebb kiborítani a kész panna cottákat.

A gyümölcsszószt a krémes desszert köré öntjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Rózsavizes-fehércsokoládés panna cotta málnával

IMG_6493 (2)Azt hiszem talán nincs is hálásabb desszert a panna cottánál, hiszen minimális idő alatt összedobható, és még ennél is gyorsabban párolog el az asztalról.

Van egy jól bevált receptem, amibe tejfölt is szoktam tenni, és ennek köszönhetően ez a légies desszert még könnyedebbé válik. Ezt a receptet is hamarosan publikálom.

De most valami másra vágytam, gyönyörű friss málnákat kaptam a piacon, és eszembe jutott Pierre Hermé francia cukrászmester egyik klasszikus ízkombinációja, az Ispahan, ami a málna-licsi-rózsavíz trióból alakult ki. Lekvárt már készítettem ezekből a hozzávalókból télen, de mivel most nincs licsiszezon, így ezt kihagytam.

A panna cottát rózsavízzel ízesítettem, édesítés gyanánt pedig fehércsokoládét használtam, a fanyar, friss málnaszemek pedig megkoronázták ezt a kissé parfümös ízvilágot.

 

 

Hozzávalók:

  • 4 dl habtejszín
  • 2 dl teljes tej
  • 10 dkg fehércsokoládé
  • 1,5 tk. rózsavíz
  • 4 zselatinlap
  • csipet só
  • 30 dkg friss málna

 

IMG_6430 (2)IMG_6505 (2)

 

Elkészítés:

A tejszínt a tejjel együtt egy lábasba öntjük, alacsony lángon forráspontig melegítjük. A tűzről levéve belekeverjük a felaprított fehércsokoládét, a csipet sót és a rózsavizet.

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, hogy felpuhuljanak. A vizet alaposan kinyomkodjuk a lapokból, és a még meleg tejszínes-tejes keverékhez adjuk, jól elkavarjuk. Kisebb tálkákba öntjük, és legalább 4 órára a hűtőbe tesszük.

Hidegen, friss málnával tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

IMG_6399 (2)IMG_6460 (2)

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!