Habár a szilvák megjelenése a piacon már jelzi a közelgő ősz beköszöntét, és ezzel együtt a meleg, napsütéses nyár végét, de én mégis minden évben nagyon várom. Egyrészt, mert ez az egyik kedvenc gyümölcsöm, legjobban akkor szeretem amikor még kissé savanykás és nem túl érett, szinte még kemény, másrészről a szilva magában rejti az őszi hangulatot, amiért annyira rajongok.
Az ilyen, és ehhez hasonló sütés nélküli piték számtalan lehetőséget rejtenek magukban, hiszen mind a krémet, mind a “feltétet”, sőt a kekszes alapot is ízlésünknek megfelelően variálhatjuk. Úgyhogy nem árt, ha van egy alapreceptünk, amiből kiindulhatunk.
Néhány szilvás receptem a blogról, amiket egytől egyig most azonnal elkészítenék:
Kardamomos sültszilva fagylalt
Vaníliás-ánizsos-szilvás tarte tatin
Hozzávalók (24 cm-es piteformához):
A kekszes alaphoz:
- 215 g zabkeksz
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál kakaópor
- 110 g olvasztott vaj
A krémhez:
- 250 dkg mascarpone
- 200 g habtejszín
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 30 g méz (ha édesebben szeretitek, tegyetek bele többet)
A rozmaringos szilvához:
- 8-9 darab szilva, felezve, kimagozva
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál víz
- 1 evőkanál vaj
- 1 nagyobb ág rozmaring
Elkészítés:
- A kekszes alaphoz a zabkekszet késes aprítóban finomra daráljuk, összekeverjük a kakaóporral, a fahéjjal, a gyömbérrel és az olvasztott vajjal. A masszát a piteformába öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, és az aljára nyomkodjuk. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
- A krémhez a mascarponét kézi habverővel fellazítjuk, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd a tejszínt. Addig keverjük, amíg a krém besűrűsödik, homogénné válik, ekkor hozzáadjuk a mézet. Kóstoljuk meg, ha szükséges, még adhatunk hozzá mézet. (Mi nem szeretjük a túl édes sütiket 🙂 )
- Az elkészült krémet a kekszes alapra simítjuk. Hűtőbe rakjuk pihenni.
- A szirupos, rozmaringos szilvához egy serpenyőbe tesszük a vajat, a cukrot és a vizet. Addig melegítjük, amíg elkezd karamellizálódni, ekkor hozzáadjuk a rozmaringot, majd a szilvákat is belehelyezzük vágott felükkel lefelé.
- Néhány perc alatt a szilvákat kissé megpároljuk. Fontos, hogy még ress maradjon, ne legyen túl puha.
- A szirupban hagyjuk kihűlni a szilvákat.
- Ha a pite kellően lehűlt és összeállt, a tetejére rakosgatjuk a szilvákat, és meglocsoljuk a maradék sziruppal.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak!