Ízből tíz

Csirke karamellizált hagymával, kardamomos rizzsel

IMG_7156 (2)

A hagyományos sült csirke szuper alternatívája ez a recept. Nem kell hozzá sok alapanyag, mégis egészen különleges lesz a végeredmény. A karamellizált hagyma készítése talán pepecs munkának tűnhet, vagy legalábbis hosszadalmasnak, de nem érdemes kispórolni ezt a lépést, mert az egész étel esszenciáját ez képzi. Ezt leszámítva pofonegyszerűen  és gyorsan elkészíthető. Mindent belerakunk a serpenyőbe, felöntjük vízzel, és bő fél óra alatt már az asztalunkon gőzölög ez az isteni csirke.

IMG_7157 (2)

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkecomb (csontos, bőrös)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 10 szem zöld kardamom
  • 4 egész szegfűszeg
  • 2 egész fahéjrúd
  • 3 evőkanál aszalt vörösáfonya
  • 300 g basmati rizs
  • 550 ml forrásban lévő víz
  • 1-1 kis csokor friss petrezselyem és kapor
  • só, bors

Recept: innen

IMG_7164 (2)

Elkészítés:

  1. A hagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk, felkarikázzuk.
  2. Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolaj felét, rádobjuk a hagymát, és alacsony lángon körülbelül 15 perc alatt megkaramellizáljuk. Szép aranybarna színűnek kell lennie. A kész hagymákat egy tálba szedjük, a serpenyőt kitöröljük.
  3. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk.
  4. Ezután a serpenyőben felmelegítjük a maradék olívaolajat, majd a csirkecombokat mindkét oldalukon 10-10 percig pirítjuk. Tányérra szedjük a húst.
  5. A serpenyőbe tesszük a kardamomot, a fahéjat, a szegfűszeget, 1-2 percig pirítjuk a fűszereket, hozzáadjuk a rizst, az aszalt áfonyát, a karamellizált hagymát. Alaposan elkeverjük, majd a csirkecombokat a rizsre helyezzük, végül felöntjük a vízzel.
  6. Lefedve, alacsony lángon 30 percig főzzük.  Ha letelt a fél óra ellenőrizzük, hogy a csirke megfőtt-e.
  7. A tűzről lehúzva megszórjuk az aprított zöldfüszerekkel, óvatosan átkavarjuk, megkóstoljuk, ha kell sózzuk, borsozzuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂

 

Töltött cukkini mascarponés-kapros csirkével, basmati rizzsel, tetején füstölt sajttal

IMG_6492 (2)

Töltött cukkinit elég ritkán szoktam készíteni, de már napok óta ezt az ételt kívántam. Így született meg a fejemben ez  a kánikulához tökéletesen passzoló, nyárias ízvilágú változat, amiben a friss kapor és citrom tökéletes párost alkot a krémes mascarponéval. Hús nélkül, dupla mennyiségű rizzsel készítve is szuper lehet.

IMG_6489 (2) IMG_6494 (2)

IMG_6487 (2)

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű cukkini
  • 2 fej sonkahagyma  (1 fej vöröshagymával helyettesíthető)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 g friss gyömbér
  • 60 dkg csirkemell filé
  • só, frissen őrölt bors
  • 7 púpos evőkanál mascarpone
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 citrom reszelt héja
  • néhány facsarásnyi citromlé
  • 3 evőkanál olaj
  • 120 g basmati rizs
  • 10 dkg füstölt sajt, reszelve

A tálaláshoz:

  • 200 g tejföl
  • fél csokor kapor

IMG_6505 (2)

Elkészítés:

  1. A rizst dupla mennyiségű vízben megfőzzük. 
  2. A csirkemellet apró kockákra vágjuk. 
  3. A hagymát, fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, és konyhai aprítóban felaprítjuk. 
  4. Egy serpenyőben 3 evőkanál olajon néhány perc alatt megdinszteljük a hagymás keveréket, majd a csirkemell darabokat is hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a csirkemellet készre sütjük.
  5. A tűzről levéve belekeverjük a mascarponét, a felaprított kaprot, a citrom reszelt héját és levét, valamint a megfőtt rizst. Kóstoljuk meg, ha szükséges, még ilyenkor  sózhatjuk.
  6. A cukkiniket megmossuk, félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk.
  7. Az előkészített cukkiniket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd mindegyiket megtöltjük a töltelékkel, végül megszórjuk a reszelt sajttal.
  8. 200 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.
  9. A tejfölt kikeverjük a felaprított kaporral és a sóval. A kész cukkiniket a kapros tejföllel tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_6507 (2)

 

 

 

 

 

Fűszeres rizzsel töltött kápia paprika

IMG_8368 (2)

Nagy örömömre itt a kápia paprika szezonja. Én tudnám enni a töltött verziókat minden nap, de TG már picit unja, így hetente csak egyszer kerül asztalra a kápia valamilyen formában. 🙂
Szeretem a hagyományos töltött paprikát is, de ezt azért sokkal jobban.
Ez a fűszeres rizses változat csak iránymutatás, igazából bármivel megtölthető, mondjuk juhtúróval és kaporral, darált húsosan is elkészíthető, vagy akár egyszerűen a felezett, kicsumázott paprikákba reszelt sajtot is tehetünk, majd be a forró sütőbe. Kísérletezzetek!

 

Hozzávalók:

  • 4 közepes kápia paprika vagy kaliforniai
  • 20 dkg basmati rizs
  • 1,5 ek. curry fűszerkeverék
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem

Tálaláshoz:

  • 25 dkg görög joghurt
  • fél csokor petrezselyem

IMG_8375 (2)

 

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el.

A hagymát felaprítjuk, majd az olívaolajon megdinszteljük.

Hozzáadjuk a curry-t, a sót és a rizst. Körülbelül 2 perc alatt kicsit megpirítjuk.

Felöntjük 6 dl vízzel, és a rizst készre főzzük.

A petrezselymet felaprítjuk, és a főtt rizshez adjuk.

A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, majd megtöltjük a fűszeres rizzsel.

200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük a paprikákat.

Tálaláskor meglocsoljuk joghurttal, és megszórjuk friss petrezselyemmel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Fűszeres rizzsel töltött kápia paprika

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!