Ízből tíz

Ribizlis-grízes piskótatekercs

Hozzávalók(egy nagyobb 42*32cm-es tepsihez )

A piskótához  (BaracskayAngéla receptje alapján)

  • 6 db közepes méretű tojás
  • 80g finomliszt
  • 120 g kristálycukor

A ribizlis-grízes krémhez

  • 8 dl teljes tej
  • 140 g búzadara
  • 150 g porcukor
  • 160 g vaj
  • nagy csipet só
  • 500 g leszemezett, megmosott ribizli
  • porcukor a piskótatekercs szórásához

Elkészítés:

  1. A sütőt légkeverésen 200 C-ra előmelegítjük.
  2. Először a piskótát készítjük el. Ehhez a 6 tojásból 3-at szétválasztunk. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd amíg a piskóta többi részét elkészítjük hűtőbe tesszük. A 3 egész tojást a 3 tojássárgával együtt egy tálba tesszük, és alacsony fokozaton elkezdjük kihabosítani. Néhány perc elteltével hozzáadjuk a kristálycukrot, ekkor már magasabb  fokozatra állítjuk a habverőt, majd addig verjük, amíg nagyjából duplájára nő. Ez a folyamat akár 10percig is eltarthat.
  3. Ha a  tojásos cukros keveréket kellően kihabosítottuk, kivesszük a hűtőből a felvert fehérjét, és óvatosan, 2-3 részletben a tojásos habunkhoz forgatjuk. Amikor a fehérjehab elkeveredett, a lisztet szintén 2 részletben hozzászitáljuk, és óvatosan nagyobb, lazább mozdulatokkal csomómentesre keverük a piskótatésztát. 
  4. Egy körülbelül 42*32 cm-es  sütölemezt vagy tepsit szilikonos sütőpapírral kibélelünk, és az elkészített alapot egyenletesen eloszlatjuk rajta.
  5. Az előmelegített sütőben 6 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  6. A kész piskótát hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. Ha ez megtörtént, a munkalapra helyezünk egy másik sütőpapírt, amire ráborítjuk a piskótánkat, majd a tetejéről lehúzzuk a sütőpapírt. 
  8. Amíg sül a piskóta elkészítjük a grízes krémet. Ehhez a tejet és a grízt egy lábasba mérjük, belekeverjük a sót, majd közepes hőfokon egy nagyon sűrű tejbegrízt főzünk. A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni. 
  9. A porcukrot a puha vajjal habosra keverjük, majd a kihűlt grízhez adjuk. Végül a ribizliszemeket is a krémbe keverjük.
  10. A piskótát egyenletesen megkenjük a krémmel, majd feltekerjük. Hűtőben néhány órát pihentetjük. Tálaláskor a piskótatekercset porcukorral szórjuk meg.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Zablisztes-ribizlis palacsinta

IMG_6526 (2)

Az elég sokat elárul a receptről, hogy már zsinórban a negyedik napja ezt reggelizzük TG-vel. 🙂

Eddig még nem készítettem zabliszttel palacsintát, ez a változat is hirtelen felindulásból született, ami itthon volt, belekerült, és annyira jó lett, hogy azt veletek is meg kell osztanom.

A zabpalacsintában a legjobb, hogy a zab természetes diós íze igazán hangsúlyossá válik, plusz a tésztának is ad egy kellemesen tömör(ebb) állagot. Ha valaki esetleg nem szeretné a ribizlit, akkor nem kell ehhez ragaszkodni, bátran tehetünk bele áfonyát, almát vagy málnát , de szuperek lehetnek a sós változatok is sok zöldfűszerrel. Én a hétvégén biztosan ezeket fogom tesztelni! 🙂

IMG_6516 (2) IMG_6517 (2)

IMG_6522 (2)

Hozzávalók:

  • 240 g zabliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2-3 evőkanál nyírfacukor
  • 2 evőkanál apró szemű zabpehely
  • 2 evőkanál puffasztott amaránt (opcionális)
  • nagy csipet só (tényleg nagy csipet legyen)
  • 1,5 teáskanál fahéj (opcionális)
  • 2 közepes méretű tojás
  • 100 ml joghurt
  • 200 ml tej (magtejekkel is helyettesíthető)
  • 130 g ribizli, megmosva, leszárazva
  • kókuszzsír a sütéshez (persze használhatunk helyette vajat, étolajat is)

IMG_6531 (2) IMG_6540 (2)

IMG_6518 (2)

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat (zabliszt, zabpehely, puffasztott amaránt, nyírfacukor, fahéj, sütőpor, só) egy nagy tálba mérjük, összekeverjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a nedves anyagokat (tojások, joghurt, tej). A palacsintatésztát alaposan kikavarjuk (sűrűbb palacsintatészta állagot kell kapnunk), majd a végén a ribizliszemeket óvatosan beleforgatjuk.
  3. A palacsintasütőt felmelegítjük, a kókuszzsírt megolvasztjuk, és közepes lángon kisütjük a palacsintákat. Egy palacsintához 1,5 evőkanál palacsintamasszát használtam fel, de ez ízlés kérdése, hogy ki mekkorákat szeret, én ez esetben a kisebb átmérőjű példányokra szavazok! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_6539 (2) IMG_6536 (2)

 

Ribizlis-túrós amerikai palacsinta

IMG_8664 (2)

Ez a recept a már korábban posztolt áfonyás-ricottás amerikai palacsinta ribizlis változata.  

Annyit változtattam rajta, hogy a ricotta helyett most sima, egyszerű félzsírós túrót használtam, amit villával áttörtem. Teljesen jól működött vele, így már nyugodt szívvel tudom ajánlani ricotta helyett a túrót is, mivel azt azért jóval könnyebb beszerezni.

A tésztát ízesíthetjük citrom- vagy narancshéjjal, de elkészíthetjük akár gyümölcs nélkül is, bár tény, hogy a savanykás gyümölcsök koronázzák meg a puha, lágy tésztát.

Legjobban szerintem natúr görög joghurt és méz passzol hozzá, de hidegebb napokon akár egy forró csokiöntettel is mennyei lehet.

IMG_8709 (2) 

Hozzávalók:

  • 125 g finomliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • csipet só
  • 1 ek. cukor
  • 2 tojás, szétválasztva
  • 100 ml teljes tej
  • 125 g félzsíros tehéntúró
  • 125 g friss ribizli, plusz a tálaláshoz néhány szem
  • Méz és görög joghurt a tálaláshoz

 

IMG_8676 (2)

 

IMG_8623 (2)

 

Elkészítés:

Egy tálba kimérjük a lisztet, elkeverjük a sóval, a sütőporral és a cukorral.

Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, az előre kimért tejet és a villával áttört túrót.

Könnyedén elkeverjük, majd a legvégén óvatosan a ribizlit is belekeverjük.

Lágyabb habbá verjük a tojásfehérjéket.

A hab 1/3-át hozzáadjuk a keverékhez, itt nem kell vigyáznunk, nyugodtan keverhetjük erősebben is, a cél, hogy fellazítsa a keveréket.

Ezután a maradék habot további két részletben forgassuk össze a keverékkel, itt már figyeljünk, hogy a habot ne törjük össze.

Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes hőfokon, kenjük meg egy kis olajjal.

A masszából szedjünk kisebb halmokat a serpenyőbe és terítsük el őket, hogy kb. 10 cm átmérőjűek legyenek.

Mikor már elválik az alja a serpenyőtől, fordítsuk meg, és süssük készre.

Tálaláskor halmozzunk rá egy kanál görög joghurtot, szórjuk meg friss ribizlivel, és csorgassunk rá mézet.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_8692 (2)

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!