Hozzávalók(egy nagyobb 42*32cm-es tepsihez )
A piskótához (BaracskayAngéla receptje alapján)
- 6 db közepes méretű tojás
- 80g finomliszt
- 120 g kristálycukor
A ribizlis-grízes krémhez
- 8 dl teljes tej
- 140 g búzadara
- 150 g porcukor
- 160 g vaj
- nagy csipet só
- 500 g leszemezett, megmosott ribizli
- porcukor a piskótatekercs szórásához
Elkészítés:
- A sütőt légkeverésen 200 C-ra előmelegítjük.
- Először a piskótát készítjük el. Ehhez a 6 tojásból 3-at szétválasztunk. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd amíg a piskóta többi részét elkészítjük hűtőbe tesszük. A 3 egész tojást a 3 tojássárgával együtt egy tálba tesszük, és alacsony fokozaton elkezdjük kihabosítani. Néhány perc elteltével hozzáadjuk a kristálycukrot, ekkor már magasabb fokozatra állítjuk a habverőt, majd addig verjük, amíg nagyjából duplájára nő. Ez a folyamat akár 10percig is eltarthat.
- Ha a tojásos cukros keveréket kellően kihabosítottuk, kivesszük a hűtőből a felvert fehérjét, és óvatosan, 2-3 részletben a tojásos habunkhoz forgatjuk. Amikor a fehérjehab elkeveredett, a lisztet szintén 2 részletben hozzászitáljuk, és óvatosan nagyobb, lazább mozdulatokkal csomómentesre keverük a piskótatésztát.
- Egy körülbelül 42*32 cm-es sütölemezt vagy tepsit szilikonos sütőpapírral kibélelünk, és az elkészített alapot egyenletesen eloszlatjuk rajta.
- Az előmelegített sütőben 6 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
- A kész piskótát hagyjuk teljesen kihűlni.
- Ha ez megtörtént, a munkalapra helyezünk egy másik sütőpapírt, amire ráborítjuk a piskótánkat, majd a tetejéről lehúzzuk a sütőpapírt.
- Amíg sül a piskóta elkészítjük a grízes krémet. Ehhez a tejet és a grízt egy lábasba mérjük, belekeverjük a sót, majd közepes hőfokon egy nagyon sűrű tejbegrízt főzünk. A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni.
- A porcukrot a puha vajjal habosra keverjük, majd a kihűlt grízhez adjuk. Végül a ribizliszemeket is a krémbe keverjük.
- A piskótát egyenletesen megkenjük a krémmel, majd feltekerjük. Hűtőben néhány órát pihentetjük. Tálaláskor a piskótatekercset porcukorral szórjuk meg.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!