Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
A piskótához:
- 220 g szobahőmérsékletű vaj
- 220 g kristálycukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 nagy méretű tojás
- 220 g finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- nagy csipet só
- 3-4 evőkanál bodzaszörp
A piskóták kenéséhez:
- 75 ml hígítatlan bodzaszörp
- fél/negyed citrom leve
A töltelékhez:
- 10-12 evőkanál eper-rebarbara lekvár (én a lekvárban fele-fele arányban használtam az epret és a rebarbarát)
- 500 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 3-4 evőkanál hígítatlan bodzaszörp
- 60-100 g porcukor (ízlés szerint több vagy kevsebb)
Receptötlet: innen
Elkészítés:
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A piskótához a puha vajat kihabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a sót, majd az enyhén felvert tojásokat is több részletben a vajas-cukros keverékbe forgatjuk. Végül a liszetet és a sütőport is beleszitáljuk, a bodzaszörpöt belekeverjük.
- A masszát két kivajazott, kilisztezett tortaformában egyenletesen eloszlatjuk, és az előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
- A kisült piskótákat hagyjuk teljesen kihűlni.
- A sziruphoz a bodzaszörpöt elkeverjük a citromlével.
- A krémhez elektromos habverővel a mascarponét a porcukorral, a bodzaszörppel és a habtejszínnel addig verjük, amíg kellően besűrűsödik.
- A torta összeállításához mindkét tortalap tetejét egyenesre vágjuk, majd pedig kettévágjuk, így négy piskótalapot kapunk. Az egyik piskóta alsó része legyen a tortánk alapja.
- A lapokat egyenletesen átitatjuk a citromos-bodzás sziruppal, megkenjük 3 evőkanál lekvárral, majd a mascarponekrémmel. A torta tetején és oldalán is eloszlatjuk a mascarponekrémet.
- Az elkészült tortát néhány órára a hűtőbe tesszük, ezután ízlés szerint kidíszítjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!