Hozzávalók (23*23 cm-es sütőformához)
A linzer tésztához
- 150 g finomliszt
- 100 g hideg, kockára vágott vaj
- 50 g porcukor
- nagy csipet só
A linzer tészta kenéséhez
- 3-4 evőkanál meggylekvár
A mákos töltelékhez
- 200 g darált mák
- 125 ml teljes tej
- 60-70 g kristálycukor (aki édesebben szereti, tegyen bele 100 g-ot)
- 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 200-250g magozott meggy
A fehérjehabhoz
- 100g tojásfehérje
- 100 g porcukor
- 50 g víz
- 100 g kristálycukor
Elkészítés:
- A sütőt alsó-felső sütési fokozaton 200C-ra előmelegítjük.
- A tésztához a hozzávalókat egy késes robotgépbe kimérjük, majd addig keverjük, amíg a tészta gombóccá nem áll össze. Késes robotgép hiányában a lisztet elkeverjük a sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a vajat, kezünkkel összemorzsoljuk, majd gombócot formázunk belőle. Amikor a tészta összeállt egy alaposan lisztezett deszkán a sütőformánknak megfelelő méretűre nyújtjuk. A formánk alját szilikonos sütőpapírral kibéleljük, és a kinyújtott tésztát belehelyezzük, majd egy villa segítségével több helyen megszurkáljuk.
- Az előmelegített sütőben nagyjából 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Közben elkészítjük a mákos tölteléket.
- Ehhez a darált mákot elkeverjük a a reszelt citromhéjjal. A tejet a cukorral forrásig hevítjük, majd a darált mákhoz keverjük. Ha túl száraznak tűnne a töltelék adjuk hozzá még egy kevés tejet, de csak óvatosan.
- Az elkészült alapot kivesszük a sütőből, megkenjük a meggylekvárral, majd rásimítjuk a mákos tölteléket. Végül a mákos töltelékbe nyomkodjuk a kimagozott meggyet.
- A sütési hőfokot 180C-ra csökkentjük, majd a töltelékkel megkent linzer alapot 7-10 percre visszatesszük a sütőbe.
- A pitét kivesszük a sütőből, és a tojáshab elkészítéséig hűlni hagyjuk.
- A fehérjehabhoz a kristálycukorból és a vízből szirupot főzünk, 120°C-ig melegítjük. Ezt legegyszerűbben maghőmérővel tudjuk mérni. Ha nincs ilyen a háztartásunkban, akkor a cukorszirup felforralása után nagyobb buborékok fognak megjelenni, amikor ezek kisebb méretűre változnak, akkor van kész a szirup. Eközben a fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Amikor a szirup elkészült, vékony sugárban a habunkhoz csorgatjuk, közben a habverővel fogyamatosan keverjük. Addig folytatjuk a habverést, amíg a habunk ki nem hűl, és szép fényes lesz.
- A fehérjehabot rásimítjuk a mákos töltelékre, majd 140 C-os sütőbe tesszük körülbelül 35-50 percre száradni. Időközben többször pillantsunk rá, hogy nem barnul-e nagyon. A hab akkor van kész, amikor a teteje megkocogtatva kemény tapintásúnak tűnik.
- A kész pitét szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Instagramon !