Ízből tíz

Epres-pisztáciakrémes pite

Hozzávalók (26 cm-es piteformához):

A pitetésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 1 egész tojás
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 70 g kristálycukor
  • 125 g vaj
  • 2 közepes méretű egész tojás
  • 130 g darált pisztácia
  • Csipet só
  • fél vaníliarúd kikapart magja vagy 1 teáskanál vanílikivonat
  • 50 g feldarabolt fehércsokoládé
  • 5-6 evőkanál eperlekvár (lehetőség szerint házi)

A pite tetejére:

  • 5 evőknál eperlekvár 
  • 300 g friss eper 
  • durvára vágott pisztácia

Elkészítés

  1. A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval és a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. A sütőt 180°C-ra (légkeverés) előmelegítjük.
  3. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, és körülbelül 0,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk, majd kibéleljük a piteformát (legpraktikusabb a levehető aljú piteforma). A tésztát villával megszurkáljuk. (Ebből a tésztamennyiségből egy kisebb adag maradni fog. Ezt folpackba csomagolva le is fagyaszthtjuk, hűtőben is néhány napot eláll, de a legegyszerűbb, ha bármilyen kiszúró formával  megmintázzuk, majd kisütjük. A kész kekszeket megkenhetjük lekvárral vagy  akár mogyorókrémmel,és már fogyaszthatjuk is.) 
  4. Az előmelegített sütőben 10-13 perc alatt elősütjük. A sütőből kivett tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Amíg a pitealap sül, a tölteléket is elkészítjük.
  6. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a vaníliarúddal habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és homogén masszává keverjük.
  7. Végül a pisztáciát, a sót, és a felaprított fehércsokit is hozzáadjuk.
  8. Az elősütött alapot egyenletesen megkenjük eperlekvárral, majd egy kanál segítségével a tölteléket eloszlatjuk  a lekváron. Ezt a művletet próbáljuk óvatosan kivitelezni, hogy az eperlekvár a pisztáciás töltelék alatt maradjon. 
  9. A sütőbe visszatesszük, és további 30-35 percig sütjük. Nagymértékben sütő függő, hogy hány perc kell neki, ezért fél óra elteltével ellenőrizzük le. Addig süssük, amíg a töltelék épphogy megszilárdult, de a közepe kissé még lágy.
  10. A kész pitét sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Ha ez megtörtént, megkenjük eperlekvárral és tetszés szerint elrendezgetjük rajta a friss, felaprított eperet, majd megszórjuk a durvára aprított pisztáciával.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon!

Kardamomos kuglóf

Szuper egyszerű kevert süteményről van szó, amit akár egy sima tortakarikában (18 cm-es) is kisüthettek, ha éppen nincs kéznél ilyen formátok. Bár a látvány kétségkívűl nem lesz ugyanaz, de lehet, hogy csak a kuglóf formák iránti rajongásom beszél belőlem.

Ahogy már többször is mondtam, nem vagyok édesszájú, de az ilyen, és ehhez hasonló, puha, fűszeres, tartalmas süteményekből bármennyi jöhet, főleg, ha két nagy kedvencem, a kardamom és a narancsvirágvíz párosa a domináló íz. 🙂

 

Hozzávalók (6-7 db mini kuglófhoz):

A kuglófokhoz:

  • 1 nagy méretű tojás
  • 240 ml zsíros tejföl
  • 150 g kristálycukor ( fele-fele arányban használtam nyers nádcukrot és kristálycukrot)
  • 100 g zabpehelyliszt (ha nincs, finomliszttel helyettesítjük)
  • 125 g finomliszt
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 tk. őrölt kardamom
  • 1 evőkanál narancsvirágvíz (opcionális)

A mázhoz:

  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál mascarpone
  • 5 púpos evőkanál porcukor
  • fél-1 evőkanál narancsvirágvíz (opcionális)

A díszítéshez:

  • durvára vágott, sós pisztácia
  • szárított rózsaszirom

Receptötlet: Rachel Allen- A család kedvencei

Elkészítés:

  1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. A tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az átszitált finomlisztet, a zablisztet, a szódabikarbónát, a sót, a kardamomot és végül a narancsvirágvizet. Az egészet összekeverjük, de ne kavarjuk túl. A tésztát a kuglóf formákba töltjük.
  3. A süteményeket 18-20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. (Ha tortaformában sütjük, körülbelül 35 perc alatt sül készre.)
  4. A kuglófokat a formában hűlni hagyjuk.
  5. Közben elkészítjük a mázat. Ehhez a tejfölt és a mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a narancsvirágvizet.
  6. A kihűlt süteményeket kivesszük a formákból, és a mázzal bevonjuk. Megszórjuk durvára vágott pisztáciával, és szárított rózsaszirommal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!