Amiben passiógyümölcs van az csakis jó lehet, legalábbis azoknak , akik hasonlóan hozzám, rajonganak a maracuja egzotikus, savanykás ízéért. Viszonylag nehéz jó áron, szép passiógyümölcsöket kapni, de szerencsére Zsófi barátnőm még tavasz elején szerzett egy kisebb adag fagyasztott passiógyümölcs és yuzu pürét, ami árban sokkal kedvezőbb és az ízük is isteni. A maracuja püréből egy egyszerű, ám annál fantasztikusabb letisztult, intenzív passiógyümölcs ízű krém született (készítése a lemon curddal nagyjából megegyezik). Ez került az omlós tésztakosarakba, tetejükre pedig az édes habcsók réteg, ami a gyümölcs savasságát remekül ellenpontozza. Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor ízélményben nekem a meringue nem is hiányzik a tartelett-ek tetejére, de annyira fantasztikusan néz ki a karamellizált tojáshab, hogy nem hagyhattam ki. Az édesszájúak viszont odáig lesznek ezért a rétegért! 🙂
Hozzávalók (6 db mini piteformához):
Az omlós tésztához:
- 200 g finomliszt
- 90 g hideg, felkockázott vaj
- 50 g porcukor
- 1 rúd vanília kikapart magja
- 1 nagy méretű tojás
- nagy csipet só
A krémhez:
- 120 g passiógyümölcs püré (fagyasztottat használtam, ez már alapból cukrozott, de a püré helyett használhattok friss passiógyümölcsöt is, ilyenkor egy kis cukrot is rakjatok a krémbe)
- 3 nagy méretű tojás
- 120 g felkockázott vaj
A habcsókhoz (meringue-hez):
- 100 g kristálycukor
- 50 g víz
- 100 g porcukor
- 100 g tojásfehérje
Receptötlet: Praliné Paradicsomtól
Elkészítés:
- A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a vanília kikapart magjával és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojást. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra, kivesszük, kinyújtjuk és kibéleljük a piteformákat, majd további negyed órára mélyhűtőbe rakjuk.
- A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A pihentetett tészták alját villával megszurkáljuk, a sütőbe rakjuk, és körülbelül 10 perc alatt készre sütjük. A tészta akkor jó, ha az oldaluk kezd megpirulni.
- A krémhez a passiógyümölcs pürét elkeverjük a tojásokkal, lábasba öntjük, majd alacsony lángon, állandó kevergetás mellett sűrűre főzzük. Ekkor levesszük a tűzről, és kisebb adagokban hozzákeverjük a felkockázott vajat. A krémet hűlni hagyjuk.
- A meringue-hez a cukból és vízből szirupot főzünk. Miközben a cukorszirup fő, elkezdük felverni a tojásfehérjét a porcukorral. Mikor a szirup 120°C-ra melegedett, a habverést folytatva a félig felvert porcukros tojásfehérjéhez csorgatjuk. A habverést addig folytatjuk, amíg kemény habot kapunk. A kész habot habzsákba töltjük.
- A kész tésztakosarakat megtöltjük a passiógyümölcs curddal, majd a krém tetejére, tetszőleges formában a tojáshabot kinyomjuk.
- 120°C-ra előmelegített sütőben 12 percig szárítjuk a meringue-et. A kész tart-ok tetején lévő habot zsebsárkánnyal karamellizáljuk. (Ha nincs karamellizáló pisztolyunk ez a lépés el is maradhat).
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂