Ízből tíz

Passiógyümölcs krémmel töltött piték habcsókkal

IMG_7435 (2)

Amiben passiógyümölcs van az csakis jó lehet, legalábbis azoknak , akik hasonlóan hozzám, rajonganak a maracuja egzotikus, savanykás ízéért. Viszonylag nehéz jó áron, szép passiógyümölcsöket kapni, de szerencsére Zsófi barátnőm még tavasz elején szerzett egy kisebb adag fagyasztott passiógyümölcs és yuzu pürét, ami árban sokkal kedvezőbb és az ízük is isteni. A maracuja püréből egy egyszerű, ám annál fantasztikusabb letisztult, intenzív passiógyümölcs ízű krém született (készítése a lemon curddal nagyjából megegyezik). Ez került az omlós tésztakosarakba, tetejükre pedig az édes habcsók réteg, ami a gyümölcs savasságát remekül ellenpontozza.  Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor ízélményben nekem a meringue nem is hiányzik a tartelett-ek tetejére, de annyira fantasztikusan néz ki a karamellizált tojáshab, hogy nem hagyhattam ki. Az édesszájúak viszont odáig lesznek ezért a rétegért! 🙂 

IMG_7355 (2) IMG_7385 (2)

IMG_7453 (2)

Hozzávalók (6 db mini piteformához):

Az omlós tésztához:

  • 200 g finomliszt
  • 90 g hideg, felkockázott vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 1 nagy méretű tojás
  • nagy csipet só

A krémhez:

  • 120 g passiógyümölcs püré (fagyasztottat használtam, ez már alapból cukrozott, de a püré helyett használhattok friss passiógyümölcsöt is, ilyenkor egy kis cukrot is rakjatok a krémbe)
  • 3 nagy méretű tojás
  • 120 g felkockázott vaj

A habcsókhoz (meringue-hez):

  • 100 g kristálycukor
  • 50 g víz
  • 100 g porcukor
  • 100 g tojásfehérje

Receptötlet: Praliné Paradicsomtól

IMG_7448 (2) IMG_7417 (2)

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a vanília kikapart magjával és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojást. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra, kivesszük, kinyújtjuk és kibéleljük a piteformákat, majd további negyed órára mélyhűtőbe rakjuk.
  2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A pihentetett tészták alját villával megszurkáljuk, a sütőbe rakjuk, és körülbelül 10 perc alatt készre sütjük. A tészta akkor jó, ha az oldaluk kezd megpirulni.
  3. A krémhez a passiógyümölcs pürét elkeverjük a tojásokkal, lábasba öntjük, majd alacsony lángon, állandó kevergetás mellett sűrűre főzzük. Ekkor levesszük a tűzről, és kisebb adagokban hozzákeverjük a felkockázott vajat. A krémet hűlni hagyjuk.
  4. A meringue-hez a cukból és vízből szirupot főzünk. Miközben a cukorszirup fő, elkezdük felverni a tojásfehérjét a porcukorral. Mikor a szirup 120°C-ra melegedett, a habverést folytatva a félig felvert porcukros tojásfehérjéhez csorgatjuk. A habverést addig folytatjuk, amíg kemény habot kapunk. A kész habot habzsákba töltjük.
  5. A kész tésztakosarakat megtöltjük a passiógyümölcs curddal, majd a krém tetejére, tetszőleges formában a tojáshabot kinyomjuk.
  6. 120°C-ra előmelegített sütőben 12 percig szárítjuk a meringue-et. A kész tart-ok tetején lévő habot zsebsárkánnyal karamellizáljuk. (Ha nincs karamellizáló pisztolyunk ez a lépés el is maradhat).

IMG_7411 (2)IMG_7390 (2)

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂

Passiógyümölcsös-csokoládés tart

IMG_1798 (2)

Néhány évvel ezelőtt készítettem először passiógyümölcsös-csokoládés tortát, és már akkor levett a lábamról az ízkombináció. A maracuja nálunk amúgy is nagy kedvenc, minden formában nagyon szeretjük. Ez a desszert pedig tökéletesen megállja a helyét akár a karácsonyi menüsor részeként is. 

IMG_1722 (2)IMG_1779 (2)

Hozzávalók (5 darab mini pitéhez):

A tésztához:

  • 200 g finomliszt
  • 100 g vaj
  • 60 g porcukor
  • 2 közepes tojássárgája
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • csipet só

A csokoládé ganache-hoz:

  • 200 ml habtejszín
  • 6 darab passiógyümölcs 
  • 100 g étcsokoládé (70%-os)
  • 80 g tejcsokoládé
  • nagyobb csipet só
  • ízlés szerint 1-2 tk. kristálycukor (én nem is tettem bele)

Receptötlet: Heston Blumenthal

IMG_1809 (2)IMG_1736 (2)

IMG_1739 (2)

Elkészítés:

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk a vaníliával együtt. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük. A tésztakosarat hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben elkészítjük a ganache-t. Ehhez a tejszínt forráspontig melegítjük. A tűzhelyről levéve belekeverjük a passiógyümölcsök kikapart húsát, legalább 5 percet állni hagyjuk, majd leszűrjük a gyümölcshúst. A tejszínt ismét felmelegítjük. A tűzről levéve belekeverjük a felaprított csokoládét. Sózzuk, és ízlés szerint cukrozzuk, ha szükséges. A csokoládés krémet a piteformákba töltjük, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük néhány órára.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_1788 (2)

 

Sütés nélküli mangós sajttorta passiógyümölccsel

IMG_7182 (2)Talán meglepő lesz számotokra, hiszen eddig túlnyomó többségben csak édességek szerepelnek a blogon, de ennek ellenére nem vagyok egy édesszájú típus, csak egyszerűen imádok sütni. Sosem értettem azokat, akik egy tábla csokit képesek elmajszolni, nekem még a kis szeletes csokoládékkal is meg kell birkózni. Nem szokott rám törni az a bizonyos édesség utáni vágy, de ha épp mégis valami édesre vágyok, akkor beérem egy szeletke jó minőségű étcsokival, vagy épp sütök valami nyalánkságot.

Na de ez az a süti, amiből még én is simán megettem volna három szeletet, de a mértékletességet szem előtt tartva megálltam egynél.

Rajongásom és elfogultságom a passiógyümölcs iránt szerintem soha nem fog mérséklődni, egyszerűen imádom, és kész. Kár, hogy itthon nem terem meg, és amúgy meg elég drágán árulják, de szerencsére most a Lidl-ben nagyszerű áron lehetett kapni, és hát nem is tudtam ellenállni. Amikor megláttam meg is született a fejemben a gondolat, hogy a mangóval fogom párosítani. Szerintem elég nehéz finom, érett mangót vásárolni, ezért én most nem kockáztattam, és konzerv mangópürét vettem, amit keleti fűszereket árusító boltokban könnyű beszerezni (Vámház körúti Vásárcsarnok melletti Ázsia bolt, Culinaris, Szép Kis India a Wesselényi utcában, én most épp a Lehel piacon található keleti delikáteszben vettem, ami a tojásosok mögött található). Egy másik opció, ha érett mangót szertnétek vásárolni a Lidl, ott pedig a fagyasztópultban kapható kockázott mangó. És ha esetleg nem jutnátok passiógyümölcshöz, málnával is nagyon jól működik.

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 140 g kókuszos zabkeksz
  • 65 g vaj

A töltelékhez:

  • 380 g mangópüré (én édesített változatot vettem, ezért a krémhez nem is adtam plusz cukrot, de ha valaki natúr mangót használ édesítse ízlés szerint)
  • 180 g görög joghurt
  • 180 g mascarpone
  • 1 lime reszelt héja
  • fél lime leve
  • 1,5 dl habtejszín
  • 6 zselatinlap

Tetejére:

  • 3 passiógyümölcs

 

IMG_7184 (2)

 

Elkészítés:

A kekszes alaphoz a zabkekszet késes aprítóban finomra daráljuk, a vajat megolvasztjuk, majd a kettőt összekeverjük. A masszát a tortaformába öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, és az aljára nyomkodjuk. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a mangópürét egy kis lábasban felmelegítjük, a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tűzről levett püréhez adjuk az előzőleg jól kinyomkodott zselatinlapokat, jól elkeverjük, majd hűlni hagyjuk.

 A mascarponét krémesre keverjük a joghurttal, a limelével és a lime reszelt héjával együtt. A tejszínt habbá verjük. A kihűlt zselatinos mangópürét elkeverjük a mascarponés keverékkel. A tejszínhabot három részletben, óvatosan a krémhez keverjük. A tortaformát kivesszük a hűtőből, és a kekszrétegre öntjük az elkészített krémet. Hűtőbe tesszük néhány órára, hogy megszilárduljon.

A passiógyümölcsöket a kész tortára kanalazzuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

IMG_7202 (2)

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!