Hozzávalók
A tésztához
- 300 ml langyos tej
- 7 g szárított élesztő vagy 20 g friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 190 g finomliszt
- 130 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál reszelt parmezán
A medvehagymás töltelékhez
- 100 g friss medvehagyma
- 90 g puha vaj
- 2 evőkanál reszelt parmezán
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
A kalács kenéséhez
- 1 tojássárgája
- reszelt parmezán
Elkészítés
- A liszteket egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a szárított élesztőt (ha frissel dolgozunk, azt előbb futtassuk fel a langyos tejben), a tejet, a parmezánt, valamint a cukrot.
- Összedolgozzuk, majd lisztezett nyújtódeszkán rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha nagyon ragadna adjunk hozzá lisztet.
- Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a medvehagymás tölteléket. Ehhez a megvehagymát a puha vajjal, a parmezánnal, az olívaolajjal és az ízlés szerinti sóval együtt konyhai robotgépbe tesszük, majd egynemű masszává turmixoljuk.
- A megkelt tésztát, körülbelül 40 x 32 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a medvehagymás töltelékkel.
- Hosszában, bejgli-szerűen feltekerjük, éles késsel hosszában félbevágjuk, és befonjuk 3-4 szakaszban.
- Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot, majd fél órát kelesztjük.
- Megkenjük a kalács tetejét tojássárgával, megszórjuk reszelt parmezánnal.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.