Egy korábbi posztomban már említettem az Ispahan ízkombinációt, amit a licsi-málna-rózsavíz ízhármasából alkotott meg Pierre Hermé francia cukrászmester. Én egyszerűen rajongok ezért a trióért, így mostanában, amíg még kapható friss licsi, a reggeli zabkását is előszeretettel ízesítem ezekkel az ízekkel.
Egy romantikus vacsorán vagy éppen a közelgő Valentin-napon ettől csodásabb desszertet nem igazán tudok elképzelni.
Hozzávalók (4 adaghoz):
A panna cottához:
- 5 dl 30%-os tejszín
- 1 dl teljes tej
- 4 darab lapzselatin
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 2 evőkanál kristálycukor
A szószhoz:
- 200 g málna (fagyasztott is jó ilyenkor télen, én is azt használtam)
- 200 g licsi megtisztítva, kimagozva
- 2-3 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint)
- 2-3 evőkanál rózsavíz
Elkészítés:
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
A tejszínt a vaníliarúd kikapart magjaival és a tejjel együtt egy lábasba öntjük, felforraljuk.
A tűzről levéve hozzákeverjük az alaposan kinyomkodott zselatinlapokat, illetve a cukrot.
Tetszőleges formákba töltjük a panna cottát.
Hűtőbe tesszük néhány órára, amíg meg nem szilárdul.
Közben elkészítjük a licsis-málnás öntetet.
Ehhez a fagyasztott málnát a licsivel együtt egy lábasba tesszük. Közepes lángon addig melegítjük, amíg a málna fel nem olvad. és a licsi kissé megpuhul.
Amikor ez megtörtént, hozzákeverjük a cukrot, majd további 1-2 percig főzzük a szószt.
A tűzről levéve hozzáöntjük a rózsavizet, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk.
Ha valakinek nem lenne elég édes, adjon hozzá még cukrot.
Tálaláskor a formák alját mártsuk néhány másodpercre meleg vízbe, így könnyebb kiborítani a kész panna cottákat.
A gyümölcsszószt a krémes desszert köré öntjük.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!