Ízből tíz

Könnyű, nyári vacsora: citromos-padlizsános rizottó

IMG_6682 (2)

Újabb gyöngyszem Ottolenghi zseniális kompozícióiból. Igazán fantasztikus, ahogy a padlizsán két eltérő textúráját felhasználja a receptben. Egyrészt a grillezett padlizsán puhára sült húsa beleolvad az ételbe, és azt még krémesebbé, gazdagabbá teszi, másrészt ott vannak a ropogósra, pirosra sült padlizsánkockák, amiket legszívesebben elkészítés után rögtön megettem volna. Végül pedig a citrusos ízvilág az, ami az egészet egységgé “varázsolja”, amitől az étel ténylegesen kerek egésszé áll össze.

A rizottó nem kimondottan gyors vacsora, hiszen egyik titka a folyamatos kevergetés. Kevergetés közben ugyanis a rizs kiengedi keményítőtartalmát, amitől az étel elnyeri tökéletes állagát. Persze a tökéletes rizottó elkészítéséhez elengedhetetlen a jó minőségű, kerek szemű rizottórizs, ami lehet arborio vagy carnaroli ( ezeknek magasabb a keményítőtartalmuk ). Ezen kívül az alaplé is kritikus összetevő. Zöldségalaplevet tényleg nagyon gyorsan össze lehet dobni, és ha valaki rászánja magát a rizottókészítésre érdemes saját alaplével dolgozni, mert a végeredmény sokkal finomabb lesz.

Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy a konyhában töltött minden percért garantáltan kárpótol majd mindenkit a végeredmény! 🙂  

IMG_6659 (2) IMG_6667 (2)

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű padlizsán
  • 130 ml olívaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma, felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 200 g rizottorizs
  • 120 ml száraz fehérbor
  • 750 ml forró zöldségalaplé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál citromlé
  • 20 g vaj
  • 50 g reszelt parmezán
  • 15 g friss bazsalikom felaprítva
  • só, bors

Recept: Yotam Ottolenghi – Vegetáriánus finomságok

IMG_6663 (2)

Elkészítés:

  1. Az egyik padlizsánt gázlángon vagy sütőben feketére sütjük. Én most forró sütőben sütöttem egy alufóliával kibélelt tepsin addig, amíg a héja fekete nem lett. Kivesszük, hosszában félbevágjuk, majd a puha húsát kikanalazzuk. Héját kidobjuk, húsát nagyobb darabokra vágjuk.
  2. A másik padlizsánt 1,5 cm-es kockákra vágjuk. 80 ml olívaolajat egy serpenyőben felforrósítunk, majd több adagban pirosra, ropogósra sütjük a padlizsánkockákat. Tálba tesszük, ízlés szerint sózzuk.
  3. A rizottóhoz a hagymát a maradék (50 ml) olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, körülbelül még 3 percig pirítjuk. 
  4. Hozzáadjuk a rizst, elkeverjük, hogy a rizsszemeket az olaj bevonja, 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáöntjük a fehérbort, és addig főzzük, amíg szinte elpárolog (kb. 2-3 perc).
  5. Ezután a forró alaplevet kezdjük adagolni, egyszerre egy merőkanállal. Mielőtt a következő adagot hozzáadnánk várjuk meg, hogy az előző adagot teljesen felszívja a rizs, közben folyamatosan keverjük.
  6. Amikor hozzáadtuk az összes alaplevet, a rizottót lehúzzuk a tűzről. Hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a vajat, a parmezánt, a grillezett padlizsánt, a felaprított bazsalikomot és ízlés szerinti sót. Az egészet összekeverjük. Tálaláskor a rizottóra halmozzuk a pirosra sütött padlizsánkockákat.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂

 

Hajdinatészta saláta sült padlizsánnal és mangóval

IMG_4572 (2)

Újabb Ottolenghi, újabb zseniális recept!

Hideg soba tészta (japán hajdinatészta) salátát gyakran készítek, mert nagyon szeretjük, így ezt a változatot is muszáj volt kipróbálnom. Elsőre talán érdekesnek tűnhet a hozzávalók kombinációja, de mindenkit megnyugtatok, tökéletes az összhang.

Nálunk a sült padlizsánok fele szépen elpárolgott mire a saláta összeállítására került volna sor, így talán érdemes kicsivel több padlizsánnal számolni. 🙂

A különlegesebb hozzávalókat, amik ehhez a recepthez is kellenek a Fővám téren található Ázsia Bt.-ben szoktam beszerezni, de a Lehel piacon a tojásárusok mögötti részen is van egy deli, ahol megvásárolhatjuk a nem hétköznapi alapanyagokat. A koriandert a Lehel piacon vagy a Tesco-ban szerzem be, de a Bosnyák téri piacon is szokott lenni.

Az eredeti receptet itt  megtaláljátok.

IMG_4593 (2)

Hozzávalók (3 személyre):

  • 120 ml rizsecet
  • 40 g kristálycukor
  • 1/2 tk só
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1/2 friss, piros csili, felaprítva
  • 1 teáskanál pirított szezámolaj
  • 1 zöldcitrom reszelt héja és leve
  • 200 ml napraforgóolaj
  • 3 kisebb padlizsán, 2-3 cm-es kockára vágva
  • 250 g soba tészta
  • 1 nagy, érett mangó, vékony csíkokra vágva
  • 30 g bazsalikomlevél, durvára vágva
  • 30 g korianderlevél, durvára vágva
  • 3 szál újhagyma, felkarikázva

 

Elkészítés:

Az öntethez az ecetet, a cukrot és a sót egy kis lábasba tesszük, majd addig melegítjük kis lángon, amíg a cukor el nem olvad. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a reszelt fokhagymát, a szezámolajat és a felaprított csilit, félretesszük. Ha kihűt, a lime héját és levét is hozzáadjuk.

A napraforgóolajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, és a padlizsánkockákat 3-4 részletben kisütjük benne. Amikor kívűlről mepirultak, szűrőbe szedjük, megsózzuk, és hagyjuk lecsöpögni.

A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint megfőzzük. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, maradjon rugalmas. Ha kész, leszűrjük, és egy nagyobb tálba tesszük.

A tésztát összekeverjük az öntettel, a mangóval, a padlizsánnal, az újhagymával és a zöldfűszerek felével. 1-2 órát pihentetjük.

Tálaláskor hozzáadjuk a maradék zöldfűszert.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Bulgurral töltött padlizsán

IMG_8406 (2)

Könnyű, friss, egészséges “nyári” vacsora.

Aki szereti a padlizsánt ezért is biztos odáig lesz.

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb padlizsán
  • 1 tk. méz
  • 1,5 tk. római kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olívaolaj

A töltelékhez:

  • 15 dkg bulgur
  • fél citrom leve
  • 3 paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • fél csokor menta

A tálaláshoz:

  • 25 dkg görög joghurt
  • néhány mentalevél

Elkészítési idő: 50 perc

IMG_8382 (2)

Elkészítés:

Először a fűszeres pasztát készítjük el. Az olívaolajhoz adjuk a mézet, a reszelt fokhagymát és a római köményt. Az egészet jól elkeverjük.

A padlizsánokat kettévágjuk, majd a húsukat bevagdossuk úgy, hogy ne sértsük meg a héját. A fűszeres pasztával jól bedörzsöljük.

200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A bulgurt sós vízben puhára főzzük.

A paradicsomokat apró kockákra vágjuk, és a bulgurhoz keverjük a citrom kifacsart levével együtt.

A petrezselymet és a mentát is felaprítjuk, és ezt is a bulgurhoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk a tölteléket.

A sütőből kivett padlizsánokra halmozzuk a tölteléket, majd további 10 percig sütjük.

Tálaláskor a padlizsánok tetejére halmozzuk a joghurtot, és megszórjuk a durvára vágott mentával.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!