Ízből tíz

Zöldfűszeres grissini

IMG_6945 (2)

 

Ki merem jelenteni, hogy ez az egyik legjobb sós nassolnivaló, amit valaha sütöttem. Amellett, hogy a felnőtteknek tökéletes sör- és borkorcsolya, a gyerekek is garantáltan odáig lesznek ezekért a ropogós kenyérrudakért. Messze túlszárnyalja bármelyik boltban kapható változatát. Ízlés szerint használjuk a kedvenc zöldfűszerünket, én most épp kakukkfű-rozmaring-oregánó keverékét gyúrtam a tésztába, de bazsalikommal, kaporral is isteni. A grissini nemcsak nasiként, de levesekkel párosítva is nagyszerű. 

IMG_6935 (2) IMG_6933 (2)

IMG_6923 (2)

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 20 g friss élesztő
  • 1 tk. só
  • 1 tk. kristálycukor
  • 1,25 dl joghurt
  • 1 dl olívaolaj
  • 1,5 dl langyos víz
  • ízlés szerint zöldfűszerek (kakukkfű, oregánó, rozmaring, kapor)
  • durva szemű tengeri só

IMG_6935 (3)

 

Elkészítés:

  1. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az élesztőt néhány perc alatt felfuttatjuk.
  2. A lisztet a sóval és az aprított zöldfűszerekkel elkeverjük.
  3. A lisztes keverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt (vízzel együtt), az olívaolajat és a joghurtot.
  4. Egynemű tésztává gyúrjuk.
  5. A tésztát félbe vagy négy részbe vágjuk (így könnyebb vele dolgozni), majd lisztezett nyújtódeszkán 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Nagyon vékonyan megkenjük vízzel, és meghintjük durva szemű tengeri sóval. A téglalapból 1 cm-es csíkokat vágunk, megtekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  6. 170°C-ra előmelegített sütőben (légkeverésen) körülbelül 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

IMG_6947 (2)

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂

Töltött cukkini bazsalikomos-paradicsomos csirkével, mozzarellával

IMG_7062 (2)

Az előző töltött cukkinis receptemnél azt állítottam, hogy ezt az ételt nagyon ritkán készítem, most pedig egy hónapon belül felkerül még egy változata. 🙂 Őszinte leszek, picit a kreativitás hiányából fakad a recept, és abból, hogy most tényleg valami egyszerűt és gyorsat szerettem volna összedobni, mert hát ilyen napok is vannak! 🙂 Azt sem gondoltam, hogy felteszem a blogra, hiszen annyi paradicsomos csirkés töltött cukkini recept kering a neten. Hogy miért kerül fel mégis? Mert olyan jól sikerült, hogy azt muszáj  megosztanom veletek. A töltelékbe lévő leheletnyi fahéj, a kuszkusz és a rengeteg bazsalikom teszi igazán különlegessé.  

IMG_7047 (2)

Hozzávalók:

  • 3 közepes méretű cukkini

A töltelékhez:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 500 g csirkemell filé
  • 1 doboz aprított paradicsom konzerv
  • 200 ml passzírozott paradicsom
  • só. frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/4 teáskanál fahéj
  • 2 marék kuszkusz
  • 1 nagy csokor friss bazsalikom, durvára aprítva
  • 1 evőkanál friss oregánó, felaprítva
  • 3 evőkanál olívaolaj

A tetejére:

  • 250 g mozzarella, vékonyan felszeletelve
  • 2-3 szem paradicsom, felkarikázva

IMG_7048 (2)

Elkészítés:

  1. A csirkemellet apró kockákra vágjuk. 
  2. A hagymát, fokhagymát  megtisztítjuk, és konyhai aprítóban felaprítjuk. 
  3. Egy serpenyőben 3 evőkanál olajon néhány perc alatt megdinszteljük a hagymás keveréket, majd a csirkemell darabokat is hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  4. A csirkemellet néhány perc alatt lepirítjuk, majd hozzáadjuk a darabolt paradicsom konzervet, a passzírozott paradicsomot, a cukrot és a fahéjat. Addig főzzük, míg a csirkemell el nem készül.
  5. Ezután hozzákeverjük a felaprított, friss oregánót, bazsalikomot és a kuszkuszt. ( a kuszkuszt nem kell előre elkészíteni, a paradicsomszósz nedvességét fogja magába szívni, így fog megpuhulni)
  6. A cukkiniket megmossuk, félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk.
  7. Az előkészített cukkiniket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd mindegyiket megtöltjük a töltelékkel. Tetejükre mozzarellát és friss paradicsomot teszünk.
  8. 200 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!