Ízből tíz

Nutellás sajttorta

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A kekszes alaphoz

  • 150 g zabkeksz
  • 65g olvasztott vaj

A krémsajtos részhez

  • 340 g krémsajt
  • 270 g Nutella
  • 85 ml habtejszín
  • 2 nagy méretű tojás
  • 40 g kristálycukor
  • nagy csipet só

A ganache-hoz

  • 150 g Nutella
  • 60 ml habtejszín

A díszítéshez

  • Ferrero Rocher

Elkészítés:

  1. Először a kekszes alapot készítjük el. Robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzáöntjük az olvasztott vajat,  összedolgozzuk.
  2. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  4. A sajtkrémes részhez a krémsajtot a cukorral habosra keverjük. Egyesével hozzáütjük a tojásokat, majd elkeverjük. Végül a Nutellát, a habtejszínt és a sót  is hozzáadjuk, homogén masszává keverjük.
  5. A tortaformánkat erős alufóliával becsomagoljuk szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük. 
  6. A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
  7. A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
  8. A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 50-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
  9. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. A kihűlt tortát éjszakára hűtőbe helyezzük.
  11. A ganache-hoz a tejszínt forráspontig hevítjük, majd a Nutellára öntjük, végül homogén állagúvá keverjük. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a torta tetejére öntjük. A ganache megszilárdulásáig a tortát a hűtőbe tesszük.
  12. Az elkészült sajttortát Ferrero Rocher-val díszítjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Nutellás babka

Hozzávalók (2 püspökknyér formához)

A kalácshoz:

  • 530 g finomliszt
  • 100 g kristálycukor
  • 2 teáskanál szárított élesztő
  • 3 nagy méretű tojás
  • 120 ml víz
  • 1/3 teáskanál só
  • 150 g szoba-hőmérsékletű vaj

A töltelékhez:

  • 380 g Nutella
  • 180 g durvára vágott, pörkölt törökmogyoró

Sziruphoz:

  • 120 ml víz
  • 80 g cukor
  • 1-2 evőkanál narancsvirágvíz (opcionális)

Receptötlet: Yottam Ottolenghi- Jeruzsálem

 

Elkészítés:

  1. A tésztához egy tálba mérjük a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vizet. Kezünkkel összekeverjük, végül a puha vajat kisebb kockákban fokozatosan hozzáadjuk a tésztához, egyszerre mindig csak annyit, amennyit szépen a tésztába tudunk dolgozni. 10 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk.
  2. Egy napraforgóolajjal kikent tálba tesszük az elkészült tésztát, letakarjuk frissentartó fóliával, és legalább egy fél napra, de legjobb, ha egy éjszakára a hűtőbe helyezzük. 
  3. Másnap a tésztát két egyenlő részre osztjuk. A tésztát 40×30-as téglalappá nyújtjuk.
  4. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a Nutellát (190g), és megszórjuk a mogyoró felével, majd a hosszabbik oldalánál kezdve bejgli-szerűen feltekerjük.
  5. Éles késsel hosszában kettévágjuk, majd 3-4 szakaszban összefonjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot.
  7. A tészta másik felével ugyanezt a műveletet megismételjük.
  8. A püspökkenyér formába helyezett kalácsokat letakarva 1-1,5 óráig kelesztjük. (Körülbelül 10-20%-ot fog dagadni.)
  9. A megkelt kalácsot a 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük. 
  10. Sülés közben elkészítjük a szirupot. Ehhez egy lábasba mérjük a cukrot és a vizet. Közepes lángon felforraljuk, majd belekeverjük a narancsvirágvizet.
  11. A sütőből kivett kalácsokat még melegen meglocsoljuk a sziruppal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Csokis-Nutellás rugelach

 

Az egyik kedvenc aprósüteményem a rugelach. Leginkább savanykás sárgabaracklekvárral és dióval töltve szeretem, de ez a pikáns, narancsos-gyömbéres sütőtöklekvárral töltött változat is nagy favorit.

Most azonban a klasszikus omlós, krémsajtos változattól eltérve, egy élesztős, eszméletlenül puha, valahol az aprósütik és a péksütik között helyet foglaló, már-már croissant-hoz hasonló állagú rugelach-ot készítettem, ami maga mögé utasította az eddig próbált összes változatot. Nem mondom, hogy ez egy pikk-pakk összedobható süti,  de minden fáradtságot megér.

(Az elkészült rugelach-ok egyébként szuperül fagyaszthatók.)

Hozzávalók (körülbelül 60 kis rugelach-hoz):

A tésztához:

  • 120 g teljes tej
  • 20 g friss élesztő 
  • 280 g finomliszt
  • 220 g süteményliszt
  • 2 nagy méretű tojás
  • 75 g kristálycukor
  • nagy csipt só
  • 80 g vaj

A töltelékhez:

  • 140 ml habtejszín
  • 120 g étcsokoládé (60%-os)
  • 60 g nádcukor
  • 30 g jó minőségű keserű kakaópor
  • 30 g szobahőmérsékletű vaj
  • 120 g Nutella

A kenéshez:

  • 1 egész tojás

A sziruphoz:

  • 100 g kristálycukor
  • 100 ml víz
  • 1-1,5 evőkanál narancsvirágvíz (opcionális)

Recept: Uri Scheft

Elkészítés:

  1. A tésztát és a tölteléket is érdemes előző este elkészíteni.
  2. A tésztához a tejet langyosra melegítjük, belekeverünk 1 evőkanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
  3. Közben egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a maradék cukrot, a sót, elkeverjük. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, puha vajat, a tojásokat, végül pedig az élesztős tejet. Az egészet alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett nyújtódeszkára téve ruganyos tésztát dagasztunk. Ha ez megtörtént, a tésztát visszatesszük a tálba, lefedjük folpackkal, és szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük, ezután egy éjszakára a hűtőbe tesszük. (Akár 24 órára is a hűtőbe tehetjük.)
  4. A töltelékhez a felaprított csokit a cukorral egy tálba tesszük. A tejszínt forrásig hevítjük, majd ráöntjük a csokis-cukros keverékre. Addig keverjük, amíg szép fényes nem lesz. Ezután hozzáadjuk a vajat, és beleszitáljuk a kakaóport. Homogén álagúra keverjük. Végül a Nutellát is belekeverjük. Felhasználásig a hűtőbe tesszük.
  5. Másnap a pihentetett tésztát enyhén lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és 20×55 cm-es téglalappá nyújtjuk úgy, hogy a hosszabbik oldala nézzen felénk. A tésztát hosszában képzeletben elharmadoljuk, majd a bal oldali 2/3-ás megkenjük a töltelék felével úgy, hogy a széleken maradjon 1 cm-es töltelék nélküli perem. (Ha a töltelék túlságosan megszilárdult volna, a mikróban kicsit visszamelegíthetjük, hogy kenhető állagú legyen.) A maradék, töltelék nélküli egyharmadot a középső egyharmadra hajtjuk, a bal oldalit pedig pedig ráhajtjuk az egészre. A széleket kissé lenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki. A tésztát 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni. A pihentetés rész nagyon fontos, hiszen itt szilárdul vissza a töltelék, ezáltal lesz szépen nyújtható a tészta.
  6. A pihentetett tésztát az előző hajtogatáshoz képest 90 fokkal! elforgatjuk, majd újra kinyújtjuk nagyjából 20x 50 cm-es téglalappá. A hosszabbik oldalát(ami felénk esik) képzeletben újra elharmadoljuk, és a bal olali 2/3-át megkenjük a maradék töltelékkel. Ráhajtjuk a középső harmadra a jobb 1/3-ot, majd pedig a balt az égészre. A tésztát újabb 30 percre a hűtőbe tesszük.
  7. Megjegyzés: A tészta nyújtásához, formázásához itt egy link, ahol képeket is találtok, így könnyebben átláthatóbb. Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen 38×70 cm-es téglalappá nyújtjuk. A hosszabbik oldala essen felénk.  A tésztát a rövidebbik oldalánál  három egyenlő részre vágjuk, így körölbelül 13 cm széles és 70 cm hosszú csíkot kapunk. 
  8. A tésztacsíkok alsó részét nagyjából 6,5 cm-enként bevagdossuk, a felső részt pedig az alsó 6,5 cm-es egységek közepénél vagdossuk be. Ezután egy éles késsel összekötjük a bevagdosott részeket, amik így nagyjából  egy egyenlő szárú háromszöget formálnak. A háromszögek alapjainak felénél késsel 0,5 cm-es bemetszést készítünk, majd feltekerjük a rugelachokat. 
  9. Az elkészült kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, folpackkal vagy konyharuhával letakarjuk, és másfél órán át szobahőmérsékleten pihentetjük.
  10. Ezután megkenjük tojással, és a 175°c-ra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a tetejük már kezd aranysárgára változni.
  11. A sütés közben elkészítjük a szirupot. Ehhez a cukrot a vízzel felforraljuk, majd forrástól számítva 2 percig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a narancsvirágvizet. 
  12. A kisült rugelach-okat még melegen meglocsoljuk a sziruppal. Langyosan a legfinomabb!

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Nutellás brownie

Krémes, puha, nagyon csokis brownie, tetején elképesztően bársonyos, lágy, tonkababos Nutella ganache-sal.

Ha hozzám hasonlóan szeretitek a sós-édes ízek párosítását, akkor bátran szórjatok a torta tetejére sópelyhet, szuperül kiemeli az ízeket, és egyben össze is hozza azokat. 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A brownie-hoz:

  • 120 g étcsokoládé (70%-os)
  • 60 g vaj
  •  2 tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 30 g finomliszt
  • 10 g kakaópor
  • nagy csipet só
  • 100 g Nutella

A Nutella ganache-hoz:

  • 100 g Nutella
  • 100 g tejcsokoládé ( én a Lidl-ben kapható Bellarom-Rich chocolate-ot használtam, ennek magasabb a kakótartalma, mint egy átlagos tejcsokinak)
  • 100 ml habtejszín
  • ízlés szerint reszelt tonkabab
  • sópehely, a díszítéshez

Recept: innen

Elkészítés:

  1. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
  2. A brownie-hoz a csokoládét a vajjal egy hőálló tálba tesszük, majd vízgőz felett összeolvasztjuk. 
  3. A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a sót és a cukrot. Kézi habverővel enyhén felverjük, majd a kihűlt olvasztott csokis-vajas keverékhez adjuk. Végül a lisztet és a kakaóport is beleszitáljuk. Az egészet homogén állagú masszává keverjük. 
  4. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a brownie alap felét beleöntjük. Ezután a nutellát teáskanállal egyenletesen a brownie alapra “csepegtetejük”, majd a maradék tésztát rákanalazzuk.
  5. Az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  6. A ganache-hoz a Nutellát a csokoládéval vízgőz felett megolvasztjuk. A tejszínt egy kis lábasban forráspontig melegítjük, hozzáreszeljük az ízlés szerinti tonkababot, majd az olvasztott Nutellás-csokis keverékhez adjuk. Addig keverjük, amíg szép fényes, homogén állaga nem lesz.
  7. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd a hűtőbe tesszük néhány órára, amíg kissé megszilárdul.
  8. Tálaláskor a brownie-t megkenjük a kihűlt ganache-sal, és megszórjuk sópehellyel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Villámgyors Nutellás sajttorta sütés nélkül

IMG_5711 (2)

Egy biztos, ezt a receptet kötelező mindenkinek legalább egyszer elkészítenie. Hogy miért? Mert a végeredmény egy brutálisan mogyorós, fantasztikusan krémes, “Nutella mámor”, és mert már-már nevetségesen könnyen elkészíthető. Mindössze 20 perc aktív munkával az asztalra varázsolhatjuk ezt a csodát.

Top desszert, aminek kétségkívül helye van  az alapreceptjeink között.

IMG_5684 (2) IMG_5725 (2)

IMG_5723 (2) IMG_5678 (2)

 

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 250 g zabkeksz
  • 75 g vaj, olvasztva
  • 1 evőkanál Nutella
  • 25 g darált mogyoró

A krémhez:

  • 500 g mascarpone ( legtöbbször Lidl-ben szoktam venni, nekem ez vált be a legjobban, mind ízben, mind állagban)
  • 400 g Nutella
  • csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat

A tetejére:

  • 130 g durvára vágott, pirított törökmogyoró

Receptötlet – Nigella Lawson 

IMG_5749 (2) IMG_5703 (2)

Elkészítés:

  1. A kekszes alaphoz a zabkekszet késes aprítóban finomra daráljuk, majd az olvasztott vajjal, a darált mogyoróval, valamint a Nutellával alaposan összekeverjük. A masszát a tortaformába öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, és az aljára nyomkodjuk. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  2. A krémhez a mascarponét kézi habverővel kissé fellazítjuk, hozzáadjuk a mogyorókrémet,a vanília kivonatot és a sót. Alaposan kikeverjük.
  3. A krémet a kekszes alapra simítjuk, és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük szilárdulni. (Ha nagyon sietünk a fagyóba is rakhatjuk, ott körülbelül fél óra alatt meg is van.) 
  4. Amikor megszilárdult, a tetejét megszórjuk a durvára vágott mogyoróval.
  5. Legjobb, ha közvetlenül a hűtőből kivéve tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Csokoládés mogyorótorta Nutellával, kávés mascarponekrémmel

IMG_5094 (2)

A törökmogyorót igazán szeretem, de ami a Nutellát illeti, ritkán kerül a bevásárlólistámra. Házi mogyorókrémet már készítettem, na az egy egészen más kategória (abban van bővel mogyoró és nincs agyon cukrozva) . Na de akkor felmerülhet bennetek a kérdés, hogy miért is használom ehhez a recepthez a bolti változatot. A válasz nagyon egyszerű. Megfelelően alkalmazva sütikben szuperül működik, mert hiányosságai nagyon jól kompenzálhatók ( mogyoró hozzáadásával és azzal, hogy az édességhez nem adunk plusz cukrot). 

A receptre egyébként az egyik kedvenc édességes könyvemben, a Hogyan váljunk házi istennőkké-ben találtam, és már nagyon régen bejelöltem kipróbálásra, mert Nigella is ódákat zengett róla. Nem túlzott, ez a torta tényleg fantasztikus. Míg Nigella a tetejére egy étcsoki ganache-t álmodott meg, én egy krémesen lágy kávékrémet halmoztam a mogyorótorta közepére.

Az elkészítése rém egyszerű, leendő ” házi istennők” is bátran álljanak neki! 🙂

 

IMG_5076 (2) IMG_5123 (2)

IMG_5107 (2)

Hozzávalók (18 cm-es, kis tortaformához):

A tortához:

  • 3 nagy tojás szétválasztva
  • 65 g puha vaj
  • 200 g Nutella
  • 1,5 evőkanál barna rum
  • 50 g darált törökmogyoró
  • 50 g étcsokoládé, megolvasztva
  • nagy csipet só

A kávés mascarponekrémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 2 teáskanál instant kávé
  • 2 evőkanál nádcukor

A tetejére:

  • 100 g pirított, egész törökmogyoró

Receptötlet: Nigella Lawson- hogyan váljunk házi istennőkké

IMG_5141 (2) IMG_5165 (2)

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  2. Egy nagy tálban a Nutellát kikeverjük a puha vajjal. Hozzáadjuk a 3 tojássárgát, a darált mogyorót, a nagy csipet sót, a rumot, valamint a megolvasztott, majd szobahőmérsékletűre hűlt étcsokoládét.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd három részletben, óvatosan a Nutellás alapba forgatjuk.
  4. A keverékünket a tortafomába öntjük, majd az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Ha kész, a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A krémhez a tejszínben elkavarjuk a kávét és a cukrot, majd a mascarponéhez öntjük. Addig keverjük kézi habverővel, amíg kellőképp sűrűvé nem válik, de ügyeljünk, nehogy túlverjük. Krémesen lágy krémet kell kapnunk, aminek van tartása.
  6.  A kihűlt tortát egy tortatálra vagy tálcára tesszük, megkenjük a krémmel, végül pedig megszórjuk a pirított mogyoróval.
  7. Azonnal tálalhatjuk, de ha nem fogyasztjuk rögtön, tegyük hűtőbe, nehogy a krém “megolvadjon”.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!