Ízből tíz

Karácsonyi svéd fűszeres keksz (pepparkakor)

Idén készítettem el először ezeket a ropogós, igazán gazdag, fűszeres kekszek, amik a klasszikus mézeskalácsot nálam egyből kiszorították. Elsősorban az intenzív, fűszeres íze és a ropogós állaga miatt, és persze nem utolsó szempont, hogy lehet hozzá használni a csodás sütipecséteket, hiszen szuperül megtartják a formájukat sütés közben.

Hozzávalók

  • 200 g finomliszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt kardamom
  • 1/2 kávéskanál őrölt szegfűbors
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 60 g puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 80 g nádcukor
  • 60 ml habtejszín
  • 60 ml golden szirup (Azsia Bt.-ben, Culinarisban, Tescoban is kapható, ha nem tudunk hozzájutni mézzel is helyettesíthetjük, így viszont a kész keksz íze nem lesz annyira melszos)
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja

Recept: innen

Elkészítés:

  1. Egy tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a fűszerekkel, a sóval, a szódabikarbónával, a cukorral, valamint  a narancs reszelt héjával. 
  2. Hozzáadjuk a puha vajat, a golden szirupot/mézet és a tejszínt, majd kezünkkel összegyúrjuk. Kis gombócot formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, majd egy ejszakára (legalább 5 órára) a hűtőszekrénybe tesszük.
  3. Pihentetés után a tésztát lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszúrjuk a kekszeket.
  4. A 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mézes-zabpelyhes müzliszelet

IMG_2581 (2)

Újabb könyv, újabb recept. Folytatom újévi “fogadalmamat” ezzel a szuper egyszerű és igen csak finom energiaszelettel.

Tegnap este sütni támadt kedvem, és hirtelen eszembe jutott Hugh Fearnley- Whittingstall müzliszelete, így nem volt kérdés, hogy ezt készítem el. Este 11 körül sült ki, és annyira remek lett , hogy még melegen megettük majdnem a felét.

Habár a benne lévő magok, gyümölcsök és a zabpehely is természetes energiaforrás, azért nem mondanám éppen egészségesnek, így ha nem is reggelire, de a délutáni éhség leküzdésére uzsonnára vagy akár tízóraira is tökéletes. 

IMG_2597 (2)IMG_2578 (2)

Hozzávalók (körülbelül 14 szelethez):

  • 125 g vaj
  • 115 g nádcukor
  • 125 g kesudióvaj (mogyoróvaj vagy mandulavaj is teljesen megfelel)
  • 75 g méz
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 200 g finomszemű zabpehely
  • 150 g aszalt gyümölcs (én aszalt áfonyát, szilvát és sárgabarackot használtam 1:1:1 arányban)
  • 150 g olajos mag ( diót, mandulát és szezámmagot használtam szintén 1:1:1 arányban)
  • nagy csipet só

Receptötlet: Hugh Fearnley- Whittingstall – River Cottage minden napra

IMG_2569 (2)

Elkészítés:

A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük.

Egy 25×15 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.

Az olajos magvakat és a szárított gyümölcsöket késes robotgében durvára aprítjuk.

A vajat, a cukrot, a kesudióvajat (mogyoróvajat), a mézet egy lábasba tesszük. Kis lángon összemelegítjük a hozzávalókat.

Ezután az olvasztott vajas keverékhez adjuk a citrusok reszelt héját, a sót, a zabpelyhet, valamint a felaprított magos-gyümölcsös keveréket. Alaposan összekeverjük.

Az egészet a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, jól lenyomkodjuk.

Az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a széle aranybarna és a közepe is aranyszínű.

A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd éles késsel tetszőleges formákra vágjuk. Légmentesen záródó dobozban akár egy hétig is eláll.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_2573 (2)IMG_2571 (2)

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!