Ízből tíz

Narancsos-marcipános karácsonyi keksz

Hozzávalók ( körülbelül 20 db kekszhez)

  • 245 g átszitált finomliszt
  • 145 g szobahőmérsékletű vaj
  • 115 g marcipán
  • 50 g porcukor
  • 1 nagy tojássárgája
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja
  • egy csipet só

Az eredeti recept itt olvasható.

Elkészítés

  1.  A vajat, a  marcipánt, a porcukrot, a sót, a narancs reszelt héját és a tojássárgáját egy tálba mérjük. Elketromos habverővel krémesre kikeverjük.
  2. Ezután az átszitált lisztet hozzádjuk. Kezünkkel homogén tésztává gyúrjuk.
  3. Gombóccá formázzuk, majd folpackba csomagolva egy órára a  hűtőbe tesszük pihenni.
  4. A sütőt 150 C°-ra előmelegítjük.
  5. A pihentetett tésztát lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk. A keksznyomdáknál kicsivel nagyobb átmérőjű kerek vagy akár hullámos szélű kiszúróval kiszaggatjuk a tésztát, majd a sütipecséttel díszítjük azokat. A pecsétet használat előtt mártsuk lisztbe,és a felesleget leütögetve dolgozzunk vele.
  6. A megmintázott kekszeket szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, majd az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Ekkor még kissé puhák lehetnek, de ahogy hűlnek az állaguk is keményedik.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

 

Narancsos-marcipános-fahéjas csavart briós

Hozzávalók (4 nagyobb brióshoz):

A briós tésztához:

  • 400 g finomliszt
  • 8 g instant élesztő
  • 45 g kristálycukor
  • 3/4 teáskanál só
  • 3 nagy méretű, egész tojás
  • 60 g teljes tej
  • 165 g szobahőmérsékletű vaj, kockákra vágva

A töltelékhez:

  • 150 g vaj
  • 40 g nádcukor 
  • 1 lapos evőkanál őrölt fahéj
  • 2 narancs reszelt héja
  • 150 g marcipán

A briósok kenéséhez

  • 1 tojás

Briós alaprecept: innen

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet nagy tálba mérjük, elkeverjük az élesztővel, a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és a tojásokat. Addig dagasztjuk, amíg a tészta nagyjából össze nem áll, majd elkezdjük adagolni a felkockázott, szobahőmérsékletű vajat. Nagyjából  5-10 percig dagasztjuk géppel. Ha a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá még lisztet. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk. 
  2. A tésztát ezután enyhén lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, téglalappá nyújtjuk. A téglalapot képzeletben három egyenlő részre osztjuk hosszában. A jobb oldali harmadot a középső harmadra hajtjuk, majd a bal harmaddal ugyanezt tesszük. A tésztát 90°-kal elforgatjuk majd így is megismételjük a hajtogatást.
  3. A tésztát egy tálba tesszük, letakarjuk fóliával, és szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük. Ezután megismételjük a hajtogatást, visszatesszük a tálba, és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
  4. A töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukorral, majd elkeverjük az őrölt fahéjjal és a narancsok reszelt héjával. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből, és két egyforma részre osztjuk. Amíg az egyikkel dolgozunk a másikat tegyük vissza a hűtőbe. 
  6. A tésztát 40×20 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelék felével, rámorzsoljuk egyenletesen a marcipán felét, feltekerjük, majd a feltekert tésztát óvatosan 50 cm hosszúságára sodorjuk. Kettévágjuk, majd az így kapott hengereket hosszában szintén félbevágjuk úgy, hogy az egyik végükön hagyjunk körülbelül 2-3 cm-es részt, amit nem vágunk át. Ezután a tésztát összefonjuk, végüket összeillesztjük. A fonási, formázási technika képét itt találjátok.
  7. A maradék tésztával ugyanezt megismételjük. 
  8. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az előkészített briósokat, tiszta konyharuhával vagy folpackkal letakarjuk, majd meleg helyen 45-60 percig kekesztjük őket.
  9. A megkelt briósokat megkenjük felvert tojással, majd a 170°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 20-30 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Karácsonyi marcipános kalács (Stollen)

img_8838

 Annak, aki imádja a gazadag, fűszeres gyümölcskenyereket, ez kötelező darab! Én mondjuk sokkal inkább az effajta süteményekért rajongok, mintsem a habos-babos társaikért. Jó-jó egy jófajta profiterolnak, tiramisunak vagy mille-feuille-nek sem mondanék nemet, ha éppen azzal kínálnának. De az évnek ebben a szakában valahogy mégiscsak ezek a gazdagon fűszerezett, aromás, jó értelemben vett tömény sütemények esnek a legjobban, azok, amelyekben a karácsony összes íze, zamata megtalálható, és a Stollen bizony ilyen.

A recepteben eredetileg az aszalt gyümölcsök között nagyobb mennyiségű mazsola is szerepel, de mivel TG finoman szólva sem lelkesedik érte, ezért én most kihagytam, de ha ti épp szeretitek, bátran tegyetek bele.

img_8816 img_8821

Hozzávalók (2 rúdhoz):

  • 130 g aszalt szilva
  • 170 g aszalt gyümölcs vegyesen ( én sárgabarackot, vörösáfonyát, meggyet és datolyát használtam)
  • 80 ml barna rum, ugyanennyi frissen facsart narancslével helyettesíthető (én 40 ml rumot, és 40 ml narancslevet használtam)
  • 570 g finomliszt
  • 125 ml langyos tej
  • 30 g friss élesztő
  • 45 g kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál frissen őrölt szerecsendió
  • 3/4 teáskanál só
  • 1 kezeletlen héjú narancs reszelt héja
  • 225 g olvasztott vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 egész tojás
  • 100 g aprított mandula 
  • 50 g kandírozott gyömbér
  • 50 g kandírozott narancshéj
  • 200 g marcipánmassza

A kisült stollen tetejére:

  • 120 g olvasztott vaj
  • fahéjas kristálycukor 

Recept: David Lebovitz

img_8793 img_8806

Elkészítés:

  1. Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk, tálba tesszük, leöntjük a rummal (narancslével), és legalább egy órát állni hagyjuk.
  2. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, a lisztből 140 g-ot hozzáadunk, elkeverjük, majd konyharuhával letakarva egy órát kelesztjük.
  3. Egy nagy tálba kimérjük a maradék (430 g) lisztet, a fűszereket, a sót, elkeverjük. Hozzáadjuk az élesztős-lisztes-tejes tésztánkat, a tojást, a mézet, az olvasztott vajat, az rumba áztatott aszalt gyümölcsöket, a kandírozott gyümölcsöket és az aprított mandulát. Alaposan eldolgozzuk, majd konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
  4. Újra átdolgozzuk, majd konyharuhával lefedve 1 órát pihentetjük.
  5. A tésztát kettévágjuk, mindkettőt téglalap alakúra nyújtjuk, és a hosszabbik oldalával párhuzamosan a téglalap közepébe tesszük az előzőleg hengerré formált marcipánmasszát, majd egymásra hajtjuk a két tésztafelet. A marcipánmasszát egyenletesen a tésztára is “tépkedhetjük”, majd feltekerhetjük. Én mindkét változatot kipróbáltam, nem tudnék dönteni, hogy melyik a jobb! 🙂
  6. A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 30 percig letakarva pihentetjük.
  7. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A pihentetett sütiket 30-40 perc alatt készre sütjük. 
  8. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd megkenjük az olvasztott vajjal egyenletese, hogy mindenhol be tudja szívni. Amikor teljesen kihűlt jöhet rá a fahéjas kristálycukor, hiszen azzal az igazi! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

img_8780

Marcipános-sárgabarackos pite

IMG_6872 (2)

Ilyenkor júliusban az ember csak kapkodja a fejét a piacokon, legalábbis én biztos. Csodaszép zsenge zöldségekkel, friss zöldfűszerekkel és zamatos gyümölcsökkel találkozunk mindenhol. Mindig nagy a dilemmám, hogy a szezon melyik “sztárját” válasszam. TG igazi nagy kedvence a sárgabarack, és mivel még idén a lekvárfőzésig nem jutottam el, gondoltam addig is “kárpótolom” egy pitével. Persze a lekvárfőzés sem maradhat el, a hétvégén vagy jövő héten mindenképpen szakítok rá időt, mert egy biztos, sárgabaracklekvár nélkül nem állhat a kamrapolcunk.

Ez a recept most a crumble és a klasszikus pite keveréke. Igazán nagyszerű, ahogy a két ropogós, ám textúrájában mégis különböző réteg között megbújik a már szinte lekvár állagúra sült sárgabarack , és a melegtől folyóssá vált marcipán. Magában vagy akár egy kis vaníliával kikevert marcarponéval is tökéletes.

 

IMG_6870 (2) IMG_6832 (2)

IMG_6850 (2)

Hozzávalók (24 cm-es tortafomához):

A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 20 dkg marcipán
  • 80 dkg sárgabarack (kimagozva)
  • 2 evőkanál kristálycukor

A morzsához:

  • 6 dkg finomliszt
  • 6 dkg zabpehely
  • 6 dkg vaj
  • 4 dkg kristálycukor 

IMG_6841 (2) IMG_6861 (2)

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojások sárgáját. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra, kivesszük, kinyújtjuk és kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.
  2. A pihentetések alatt a tölteléket és a morzsát is elkészítjük.
  3. A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, majd a cukorral összekeverjük.
  4. A morzsához a lisztet, a zabpelyhet és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, majd a kezünkkel elmorzsoljuk. Végül a cukrot is belekeverjük.
  5. A marcipánt porcukorral meghintett nyújtódeszkán a piteforma átmérőjével (24 cm) azonos nagyságú körré nyújtjuk.
  6. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  7. A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 15 percig sütjük. Kivesszük, az alját kibéleljük a marcipánnal, megtöltjük a sárgabarackos töltelékkel, megszórjuk a morzsával, majd további 20-25 percig sütjük, amíg a morzsa kissé meg nem pirul. 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Igazi karácsonyi péksüti, narancsos-marcipános csigák

 

IMG_1983 (2)

Így advent első vasárnapján gondoltam kedveskedek nektek egy igazán karácsonyi péksüti recepttel, ami mind illatában, mind ízében előcsalogatja az ünnepi hangulatot. 

Ami pedig az előző posztomban említett meglepetést illeti elárulom, hogy december 24-ig minden nap hozok nektek egy (lehet néha több) karácsonyi receptet. Lesznek köztük ajándékok a konyhából, lazulós estékhez ötletek, előételek, főételek, és persze desszertek is szép számban. Szóval figyeljétek a blogot! 🙂

IMG_1971 (2)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 ek. kristálycukor
  • csipet só
  • 50 g olvasztott vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 tojássárgája a kenéshez

A töltelékhez:

  • 150 g puha vaj
  • 120 g kristálycukor
  • 150 g aszalt vörösáfonya
  • 150 g marcipánmassza
  • 1 vaníliarúd
  • 2-3 narancs reszelt héja (én 3-at használtam)
  • 100 g kandírozott narancshéj (opcionális)

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni ( kb. 5-10 perc). A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, az olvasztott vajat,a tojások sárgáját és a csipet sót. Lágyabb, levegős tésztát dagasztunk, majd 35-45 perc alatt hagyjuk duplájára kelni. lehet kevesebb vagy több idő is a szoba hőmérsékletétől függően.

A töltelékhez a vajat elkeverjük a cukorral, a vaníliarúd magjaival és a narancsok reszelt héjával.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a vajas töltelékkel, megszórjuk az aszalt vörösáfonyával, végül egyenletesen ráreszeljük a marcipánt. A téglalap hosszabbik végénél kezdve feltekerjük, és két ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a csigákat, ismét hagyjuk duplájára kelni.

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A megkelt csigákat megkenjük tojássárgával, majd a sütőben körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük a péksütiket.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!