Újabb Ottolenghi, újabb zseniális recept!
Hideg soba tészta (japán hajdinatészta) salátát gyakran készítek, mert nagyon szeretjük, így ezt a változatot is muszáj volt kipróbálnom. Elsőre talán érdekesnek tűnhet a hozzávalók kombinációja, de mindenkit megnyugtatok, tökéletes az összhang.
Nálunk a sült padlizsánok fele szépen elpárolgott mire a saláta összeállítására került volna sor, így talán érdemes kicsivel több padlizsánnal számolni. 🙂
A különlegesebb hozzávalókat, amik ehhez a recepthez is kellenek a Fővám téren található Ázsia Bt.-ben szoktam beszerezni, de a Lehel piacon a tojásárusok mögötti részen is van egy deli, ahol megvásárolhatjuk a nem hétköznapi alapanyagokat. A koriandert a Lehel piacon vagy a Tesco-ban szerzem be, de a Bosnyák téri piacon is szokott lenni.
Az eredeti receptet itt megtaláljátok.
Hozzávalók (3 személyre):
- 120 ml rizsecet
- 40 g kristálycukor
- 1/2 tk só
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1/2 friss, piros csili, felaprítva
- 1 teáskanál pirított szezámolaj
- 1 zöldcitrom reszelt héja és leve
- 200 ml napraforgóolaj
- 3 kisebb padlizsán, 2-3 cm-es kockára vágva
- 250 g soba tészta
- 1 nagy, érett mangó, vékony csíkokra vágva
- 30 g bazsalikomlevél, durvára vágva
- 30 g korianderlevél, durvára vágva
- 3 szál újhagyma, felkarikázva
Elkészítés:
Az öntethez az ecetet, a cukrot és a sót egy kis lábasba tesszük, majd addig melegítjük kis lángon, amíg a cukor el nem olvad. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a reszelt fokhagymát, a szezámolajat és a felaprított csilit, félretesszük. Ha kihűt, a lime héját és levét is hozzáadjuk.
A napraforgóolajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, és a padlizsánkockákat 3-4 részletben kisütjük benne. Amikor kívűlről mepirultak, szűrőbe szedjük, megsózzuk, és hagyjuk lecsöpögni.
A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint megfőzzük. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, maradjon rugalmas. Ha kész, leszűrjük, és egy nagyobb tálba tesszük.
A tésztát összekeverjük az öntettel, a mangóval, a padlizsánnal, az újhagymával és a zöldfűszerek felével. 1-2 órát pihentetjük.
Tálaláskor hozzáadjuk a maradék zöldfűszert.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!