Ízből tíz

Hajdinatészta saláta sült padlizsánnal és mangóval

IMG_4572 (2)

Újabb Ottolenghi, újabb zseniális recept!

Hideg soba tészta (japán hajdinatészta) salátát gyakran készítek, mert nagyon szeretjük, így ezt a változatot is muszáj volt kipróbálnom. Elsőre talán érdekesnek tűnhet a hozzávalók kombinációja, de mindenkit megnyugtatok, tökéletes az összhang.

Nálunk a sült padlizsánok fele szépen elpárolgott mire a saláta összeállítására került volna sor, így talán érdemes kicsivel több padlizsánnal számolni. 🙂

A különlegesebb hozzávalókat, amik ehhez a recepthez is kellenek a Fővám téren található Ázsia Bt.-ben szoktam beszerezni, de a Lehel piacon a tojásárusok mögötti részen is van egy deli, ahol megvásárolhatjuk a nem hétköznapi alapanyagokat. A koriandert a Lehel piacon vagy a Tesco-ban szerzem be, de a Bosnyák téri piacon is szokott lenni.

Az eredeti receptet itt  megtaláljátok.

IMG_4593 (2)

Hozzávalók (3 személyre):

  • 120 ml rizsecet
  • 40 g kristálycukor
  • 1/2 tk só
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1/2 friss, piros csili, felaprítva
  • 1 teáskanál pirított szezámolaj
  • 1 zöldcitrom reszelt héja és leve
  • 200 ml napraforgóolaj
  • 3 kisebb padlizsán, 2-3 cm-es kockára vágva
  • 250 g soba tészta
  • 1 nagy, érett mangó, vékony csíkokra vágva
  • 30 g bazsalikomlevél, durvára vágva
  • 30 g korianderlevél, durvára vágva
  • 3 szál újhagyma, felkarikázva

 

Elkészítés:

Az öntethez az ecetet, a cukrot és a sót egy kis lábasba tesszük, majd addig melegítjük kis lángon, amíg a cukor el nem olvad. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a reszelt fokhagymát, a szezámolajat és a felaprított csilit, félretesszük. Ha kihűt, a lime héját és levét is hozzáadjuk.

A napraforgóolajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, és a padlizsánkockákat 3-4 részletben kisütjük benne. Amikor kívűlről mepirultak, szűrőbe szedjük, megsózzuk, és hagyjuk lecsöpögni.

A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint megfőzzük. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, maradjon rugalmas. Ha kész, leszűrjük, és egy nagyobb tálba tesszük.

A tésztát összekeverjük az öntettel, a mangóval, a padlizsánnal, az újhagymával és a zöldfűszerek felével. 1-2 órát pihentetjük.

Tálaláskor hozzáadjuk a maradék zöldfűszert.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Sütés nélküli mangós sajttorta passiógyümölccsel

IMG_7182 (2)Talán meglepő lesz számotokra, hiszen eddig túlnyomó többségben csak édességek szerepelnek a blogon, de ennek ellenére nem vagyok egy édesszájú típus, csak egyszerűen imádok sütni. Sosem értettem azokat, akik egy tábla csokit képesek elmajszolni, nekem még a kis szeletes csokoládékkal is meg kell birkózni. Nem szokott rám törni az a bizonyos édesség utáni vágy, de ha épp mégis valami édesre vágyok, akkor beérem egy szeletke jó minőségű étcsokival, vagy épp sütök valami nyalánkságot.

Na de ez az a süti, amiből még én is simán megettem volna három szeletet, de a mértékletességet szem előtt tartva megálltam egynél.

Rajongásom és elfogultságom a passiógyümölcs iránt szerintem soha nem fog mérséklődni, egyszerűen imádom, és kész. Kár, hogy itthon nem terem meg, és amúgy meg elég drágán árulják, de szerencsére most a Lidl-ben nagyszerű áron lehetett kapni, és hát nem is tudtam ellenállni. Amikor megláttam meg is született a fejemben a gondolat, hogy a mangóval fogom párosítani. Szerintem elég nehéz finom, érett mangót vásárolni, ezért én most nem kockáztattam, és konzerv mangópürét vettem, amit keleti fűszereket árusító boltokban könnyű beszerezni (Vámház körúti Vásárcsarnok melletti Ázsia bolt, Culinaris, Szép Kis India a Wesselényi utcában, én most épp a Lehel piacon található keleti delikáteszben vettem, ami a tojásosok mögött található). Egy másik opció, ha érett mangót szertnétek vásárolni a Lidl, ott pedig a fagyasztópultban kapható kockázott mangó. És ha esetleg nem jutnátok passiógyümölcshöz, málnával is nagyon jól működik.

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 140 g kókuszos zabkeksz
  • 65 g vaj

A töltelékhez:

  • 380 g mangópüré (én édesített változatot vettem, ezért a krémhez nem is adtam plusz cukrot, de ha valaki natúr mangót használ édesítse ízlés szerint)
  • 180 g görög joghurt
  • 180 g mascarpone
  • 1 lime reszelt héja
  • fél lime leve
  • 1,5 dl habtejszín
  • 6 zselatinlap

Tetejére:

  • 3 passiógyümölcs

 

IMG_7184 (2)

 

Elkészítés:

A kekszes alaphoz a zabkekszet késes aprítóban finomra daráljuk, a vajat megolvasztjuk, majd a kettőt összekeverjük. A masszát a tortaformába öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, és az aljára nyomkodjuk. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a mangópürét egy kis lábasban felmelegítjük, a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tűzről levett püréhez adjuk az előzőleg jól kinyomkodott zselatinlapokat, jól elkeverjük, majd hűlni hagyjuk.

 A mascarponét krémesre keverjük a joghurttal, a limelével és a lime reszelt héjával együtt. A tejszínt habbá verjük. A kihűlt zselatinos mangópürét elkeverjük a mascarponés keverékkel. A tejszínhabot három részletben, óvatosan a krémhez keverjük. A tortaformát kivesszük a hűtőből, és a kekszrétegre öntjük az elkészített krémet. Hűtőbe tesszük néhány órára, hogy megszilárduljon.

A passiógyümölcsöket a kész tortára kanalazzuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

IMG_7202 (2)

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!