Ízből tíz

Rozmaringos szilvakrémleves

IMG_8823 (2)

Ez a leves nálunk ősszel igazi favorit, egyszerűen nem tudjuk megunni.
A rozmaring-szilva kombó elképesztően jól működik együtt, a pirított, karamellizált zabpehely pedig nagyon jól kiegészíti a krémes állagú levest roppanósságával.
Az időjárástól függően fogyaszthatjuk forrón vagy hidegen egyaránt. 

Hozzávalók (4-6 személyre):

A leveshez:

  • 1 kg szilva kimagozva
  • 1,2 liter víz
  • 1 nagy ág rozmaring
  • 15-20 dkg cukor (a szilva édességétől függően)
  • 1 citrom leve
  • csipet só

A vaníliás joghurthoz:

  • 25 dkg sűrű joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor

A pirított zabpehelyhez:

  • 100 dkg zabpehely
  • 2 ek. cukor

Elkészítési idő: 25 perc plusz a hűtés, ha hidegen szeretnénk fogyasztani

Rozmaringos szilvakrémleves

Elkészítés:

A kimagozott szilvákat egy lábasba tesszük.

Felöntjük a vízzel, belerakjuk a rozmaringot.

Közepes lángon körülbelül 10 perc alatt puhára főzzük a szilvát.

Eltávolítjuk a rozmaringot, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk.

A forró leveshez keverjük a cukrot, a csipet sót, illetve a citrom levét.

Teljesen kihűtjük, majd a hűtőbe tesszük lehűlni.

Közben elkészítjük a vaníliás joghurtot, és a pirított zabpelyhet.

A joghurtot kikavarjuk a vaníliás cukorral, majd hűtőbe tesszük.

A zabpelyhet összekeverjük a cukorral, és közepes lángon egy serpenyőben elkezdjük pirítani. Közben folyamatosan kevergessük, hogy a cukor meg ne égjen.

Amikor a cukor már teljesen elolvadt le is vehetjük a tűzről.

Hűlni hagyjuk.

Tálaláskor a jéghideg levesre kanalazunk egy evőkanál joghurtot, és megszórjuk a pirított, karamellizált zabpehellyel.

Görögdinnyés gazpacho

IMG_7862 (2)

 

Amennyire szokatlannak tűnik a görögdinnyét paradicsommal párosítani, legalább annyira isteni a végeredmény.

A nyáron már számtalanszor készítettem görögdinnyés-paradicsomos salátát feta sajttal, így gondoltam levesben is kipróbálom ezt a házasítást. Igazán különleges, pikáns és üdítően frissítő leves lesz a végeredmény, ami ezeken a forró nyári napokon tökéletes fogás lehet.

Próbálja ki mindenki, aki szereti a sós-édes ízek kombinációját, mert biztosan nem fog csalódni.

 

IMG_7863 (2)

Hozzávalók:

  • 50 dkg görögdinnye felaprítva, kimagozva
  • 35 dkg paradicsom
  • fél fej sonkahagyma vagy lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. balzsamecet agy vörösborecet
  • 1 ek. olívaolaj
  • 10 dkg feta sajt
  • néhány mentalevél

 

IMG_7856 (2) IMG_7863 (2)

Elkészítés:

A paradicsomokat felaprítjuk, és a kimagozott, felkockázott görögdinnyével együtt turmixgépbe tesszük.

Hozzáadjuk a fél fej apróra vágott sonkahagymát, a reszelt fokhagymát, az ecetet és az olívaolajat.  Az egészet alaposan összeturmixoljuk.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A levest hűtőszekrénybe tesszük, és jól lehűtjük.

Tálaláskor rámorzsoljuk a feta sajtot, és megszórjuk néhány durvára tépett mentalevéllel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Bazsalikomos őszibarackleves

IMG_5606 (2)Egy újabb hideg gyümölcsleves, amit a zöldfűszer, jelen esetben a bazsalikom tesz igazán izgalmassá, frissítővé.

Ezt a receptet még néhány héttel ezelőtt készítettem a Nők Lapja Café Gasztro rovata számára, de olyan jó lenne, ha ma is ezt tudnám kortyolgatni ebben a hőségben…

Most jut eszembe, hogy van is néhány barack a hűtőben, az erkélyen meg sok bazsalikom, úgyhogy szerintem újból elkészítem. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók a leveshez (4 adag):

  • 1 kg őszibarack
  • 6 dl víz
  • 4-5 ek. méz (ízlés szerint)
  • fél citrom leve
  • 2 dl görög joghurt
  • 20-25 bazsalikomlevél

 

Hozzávalók a vaníliás joghurthoz:

  • 15 dkg joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor

 

 

IMG_5436 (2)IMG_5429 (2)

 

Elkészítés:

Az őszibarackot a vízzel, a citromlével és a bazsalikomlevelekkel együtt egy lábasba tesszük. Néhány percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, a mézzel édesítjük, végül a joghurtot is belekeverjük.

A joghurtot a vaníliás cukorral kikeverjük, és a behűtött levesre kanalazzuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Bazsalikomos őszibarackleves

Levendulás sárgabarack krémleves

IMG_5544 (2)A sárgabarack-levendula ízpáros nagy kedvencem, így nem volt kérdés, hogy ezt a sárgabarackból készült krémlevest is ezzel a fűszerrel teszem kicsit izgalmasabbá.

Tudom-tudom, sokan ódzkodnak a levendula használatától a különböző desszertekben, és úgy egyébként bármilyen ételben, mert nem tartják helyénvalónak ezeket keverni, de véleményem szerint, ha valaki megfelelően használja ezt a kissé parfümös hatású fűszernövényt, a végeredmény egy igazán harmonikus fogás lesz.

Egy próbát szerintem mindenképpen megér!

 

 

 

 

 

Hozzávalók a leveshez (4 adag):

  • 1 kg sárgabarack (kimagozva)
  • 5-6 ek. cukor (ízlés szerint, nekem a barackok kicsit savanyúak voltak ezért tettem bele ennyit)
  • 6 dl víz
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk. szárított levendulavirág

 

Hozzávalók a vaníliás joghurthoz:

  • 15 dkg joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor (még jobb,ha házit használunk)

 

IMG_5552 (2)h

Elkészítés:

A sárgabarackot a cukorral, a levendulával és a vízzel együtt egy lábasba tesszük. Addig főzzük, amíg a sárgabarack kissé megpuhul. Botmixerrel pürésítjük, végül a tejszínt is hozzáadjuk.

A joghurtot kikeverjük a vaníliás cukorral, és a lehűtött levesre kanalazzuk fogyasztáskor.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Gyömbéres-mentás sárgadinnyeleves kókusztejjel

IMG_5176 (2)Egész hétre kánikula várható, úgyhogy a következő bejegyzésekben 3 hideg gyümölcsleves receptet olvashattok, jól fog esni egy kis jéghideg nedű mindenkinek.

Személy szerint nem tudnék megnevezni kedvencet, de ha javasolhatok egyet, amit feltétlenül ki kell próbálnotok, az ez, a sárgadinnyés verzió, mert valami eszméletlen finom. (Persze csak ha szeretitek a sárgadinnyét. )

A receptre egyébként tavaly nyáron bukkantam Segal Viktor: Ízek és formák című zseniális könyvében. Az olvasása közben már a számban éreztem a mennyei leves ízét. A recept tökéletességét számomra más sem bizonyítja jobban, minthogy a tavalyi nyár folyamán hetente egyszer biztos hogy elkészítettem, és az edei nyáron sem először debütált már.

Ami fontos, hogy tényleg jéghidegen tálaljuk, így adja ki legjobban az ízeket.

Egyébként a kókusztej, a cukor és a gyömbér mennyiségén ízlés szerint lehet változtatni, de nekem ezekkel az arányokkal működik a legjobban.

 

Hozzávalók (4 adag):

  • 2 dl víz
  • 4 dkg cukor
  • 2 dkg gyömbér
  • 1,2 kg sárgadinnye (meghámozva, kimagozva)
  • 1 dl kókusztej
  • fél lime leve és reszelt héja
  • 15 mentalevél

 

Gyömbéres-mentás sárgadinnyeleves

Elkészítés:

A vizet és a cukrot egy lábasba tesszük, addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad a vízben.

A sárgadinnyét feldaraboljuk, és egy nagyobb tálba tesszük. Ráöntjük az elkészített szirupot, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a lime levét és a héját, a mentaleveleket, végül a kókusztejet. Az egészet botmixerrel pürésítjük. Hidegre hűtve tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!