Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én imádom a kukoricát, ilyenkor augusztusban, az igazi szezonjában meg pláne. Ha kukoricáról van szó hajlamosak vagyunk leragadni a főtt kukoricánál és a majonézes kukoricasalátánál, pedig nagyon sok lehetőség rejlik a zsenge, édes szemekben. Grillezve szerintem sokkal szuperebb, mint főzve, mondjuk jófajta fűszervajjal kínálva. Arról nem is beszélve, hogy egy kis citromban/limeban pácolt lilahagymával, sok zöldfűszerrel, kis csilivel máris kész a nehéz majonézes változat egészségesebb és finomabb alternatívája. Ősszel, télen pedig már a fagyasztott változatból melengető krémlevest szoktam készíteni, hol curryvel, chilivel és kókusztejjel, hol csak egyszerűen tejszínnel.
Odáig vagyok a zöldségekből készített lepényekért, azt hiszem azért, mert én az a csipegetős fajta vagyok, és ez pont olyan egyfalatos “nassolnivaló”. A blogon már szerepel is egy fetás cukkinilepény (ami szintén tízpontos), és nemsokára elhozom nektek a póréhagymás lepény receptjét is, de addig is, itt a kukoricaszezon, úgyhogy ezt próbáljátok ki először. Nálunk bekerült a kedvenc receptek közé. Érdemes dupla adaggal indítani, mert mi ketten 20 perc alatt elpusztítottuk ezt a mennyiséget.
Hozzávalók (15 darabhoz):
- 100 g finomliszt
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1 nagy méretű tojás
- 6 evőkanál tej
- 1 kis csili
- negyed csokor koriander
- 1 újhagyma vékonyan felkarikázva
- 300 g kukorica (körülbelül 3 cső főtt kukoricáról, konzerv is lehet lecsöpögtetve)
- só,bors
A korianderes-citromos joghurthoz:
- 300 g görög joghurt
- fél csokor friss koriander, felaprítva
- fél citrom leve
Recept: Gordon Ramsay
Elkészítés:
- A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a sütőport, a tojást, a tejet, habverővel simára kavarjuk.
- Belekeverjük a felkarikázott újhagymát, az apróra vágott, kimagozott csilit, a felaprított koriandert és a kukoricákról levágott (vagy konzerv) kukoricaszemeket. Az egészet összekeverjük.
- Egy serpenyőben 2 evőkanál olajat hevítünk, majd kisütjük a lepényeket (egy lepényhez körülbelül 1 evőkanálnyi mennyiség kell).
- Közben elkészítjük a korianderes-citromos joghurtot.
- A joghurthoz keverjük fél citrom levét (lime még jobb) és fél csokor apróra vágott koriandert.
- A kisült kukoricalepényeket a citromos joghurttal tálaljuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak!