Ízből tíz

Karácsonyi ajándék a konyhából, ötfűszeres körte-alma chutney

IMG_2271 (2)

Nagyon szeretjük a különböző chutney-kat, mert a legegyszerűbb sült húsokat is remekül feldobják. Ez most egy igazán egyszerű változat, csak néhány hozzávaló szükséges, és az elkészítése sem igényel túl sok energiát. Ellenben nagyon jó szolgálatot tud tenni a kamrapolcon megbújó néhány üveg az év minden szakában. Arról nem is szólva, hogy tényleg nagyszerű ajándék karácsonyra.

Mi most rosé kacsamellel ettük, szuperül kiegészítették egymást.

IMG_2257 (2)

Hozzávalók (két 310 ml-es befőttesüveghez):

  • 70 dkg körte
  • 20 dkg savanykás alma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 150 ml fehérborecet
  • 200 g nádcukor (sima kristálycukor is jó)
  • 1,5-2 tk. kínai ötfűszer keverék
  • csipetnyi kurkuma

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk (nem muszáj nagyon apróra). A gyümölcsöket szintén megmossuk, meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát a gyümölcsökkel és az összes többi hozzávalóval együtt egy lábasba tesszük. Közepes hőfokon addig főzzük, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak, és sűrű nem lesz. Ha esetleg kevés lenne a folyadék alatta pici vizet önthetünk hozzá. Forrón sterilizált üvegekbe töltjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Csokoládés-körtés pite (körtés frangipane)

IMG_0255 (2)

A körte-csokoládé ízkombináció igazi klasszikusnak számít. Ezt az rendkívül ütős párost most egy elegáns, dekoratív, isteni francia desszertben használtam fel, amit a kandírozott gyömbérrel tettem még izgalmasabbá.
Előre szólok, hogy ez a süti tényleg nagyon addiktív.

IMG_0312 (2)

Hozzávalók (24 cm átmérőjű piteformához):

Az omlós tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 2 közepes méretű tojássárgája
  • Csipet só

A töltelékhez (frangipánhoz=mandulakrémhez):

  • 125 g kristálycukor
  • 125 g vaj
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2 közepes tojás
  • 100 g darált mandula/törökmogyoró
  • Csipet só
  • 50 g kandírozott gyömbér
  • 50 g 70%-os étcsokoládé
  • 2-3 nagyobb, közepesen érett körte

IMG_0278 (2)

IMG_0313 (2)

Elkészítés:

Először az omlós tésztát készítjük el.

Ehhez a lisztet elkeverjük a porcukorral és a csipet sóval.

A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojások sárgáját. Egynemű tésztává gyúrjuk.

Két sütőpapír között kinyújtjuk (szerintem így a legkönnyebb kinyújtani az omlós tésztát), majd a pitébe helyezzük, és az oldalát elegyengetjük.

Fél-1 órára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

A hűtőből kivett pitét villával megszurkáljuk, majd a sütőbe tesszük.

10-15 perc alatt elősütjük a tésztát.

Amíg a pitealap sül, a tölteléket is elkészítjük.

A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és homogén masszává keverjük.

Végül a mandulát, a sót és a kakaóport is belekeverjük.

A kandírozott gyömbért és az étcsokoládét felaprítjuk, a körtéket meghámozzuk, kimagozzuk, tetszés szerinti darabokra vágjuk.

A sütőből kivett pitébe helyezzük a tölteléket, beleszórjuk a gyömbért és a csokoládét, végül a körteszeleteket elrendezgetjük a tetején.

A sütőbe visszatesszük, és tovább 40-50 percig sütjük.

IMG_0291 (2)

 IMG_0263 (2)

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!