Rendszeresen szoktam inspirációt gyűjteni a Pinterestről, erre az ötletre is itt találtam rá. Reggelire az esetek többségében zabpelyhet eszünk valamilyen formában, így ez a recept továbbb bővítette az amúgy sem kis repertoárunkat.
A recept egyébként nem csak egy csodás nap kezdetén jöhet jól, simán elmegy desszertként is egy kiadósabb étkezés után, ha valami lightosabb édességet szeretnénk fogyasztani.
Az alap zabkása ízesítése, fűszerezése, mint nagyon sok receptben, itt is csak iránymutatás, én imádom a kardamom zamatát a sütikben, ezért ezt csempésztem a felfújtba, de fahéjjal, egyszerűen vaníliával is tízpontos. Áfonya helyett apróra vágott alma, körte vagy más bogyós gyümölcs is kerülhet a masszába.
Hozzávalók:
- 1 csésze (250 ml) aprószemű zabpehely
- 1 db 400 ml-es kókusztej konzerv
- 250 ml tej vagy bármilyen magtej
- 5-6 darab kardamom kissé megtörve (opcionális)
- ízlés szerint bármilyen édesítő, én most 3 evőkanál kókuszvirág cukrot használtam
- nagy csipet só
- 3 nagy méretű tojás, szétválasztva
- 180 g áfonya
Tetejére:
- friss áfonya
- pirított kókusz chips
Elkészítés:
- A zabpelyhet a kókusztejjel, a tejjel és az egész kardamomokkal egy lábasba tesszük, közepes lángon puhára főzzük. Tulajdonképpen zabkását főzünk. Félrerakjuk, belekeverjük a sót és a kókuszvirág cukrot ( vagy az általunk preferált édesítőt), hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kihűlt zabkásához keverjük a tojások sárgáját. A fehérjéket kemény habbá verjük, ezt is óvatosan a zabkásába forgatjuk.
- Végül az áfonyaszemeket is a masszához adjuk.
- Tetszőleges hőálló formába/formákba töltjük. Én egy 26 cm-es kerámia piteformát és 2 kis piteformát tudtam megtölteni a masszával.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük a felfújtat.
- Sütőből kivéve azonnal tálalhatjuk, de meg is várhatjuk, amíg teljesen kihűl. Én este készítettem el, egy éjszakát a hűtőben töltött, reggel hidegen ettük, így is isteni volt.
- A felfújt tetejére szórhatunk friss áfonyát, pirított kókusz chipset vagy akár sűrűbb görög joghurtot is.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak!