Ízből tíz

Kókuszos-zablisztes palacsinta áfonyalekvárral

IMG_7019 (2)

A múlt hét elejét otthon, vidéken töltöttük, mikor visszajöttünk nem igazán volt semmi a hűtőben, de reggelire muszáj voltam valamit összedobni. Néhány üveg áfonyalekvárt (receptet itt, az előző posztomban találtok) hoztunk fel magunkkal, a polcon meg árválkodott egy felbontott zacskó kókuszreszelék, úgyhogy gyorsan ezt találtam ki. A palacsintatésztába ismét zabliszt került, mert tényleg jobb, mint a sima fehér lisztből készült változat.

Az áfonya-kókusz-lime hármas szuperül működik együtt, de ha lime nincs otthon az sem nagy baj, nyugodtan ki lehet hagyni. Viszont ha épp van kéznél kókusztejetek (nem a konzerves, hanem a sima dobozos) tej helyett feltétlen azzal készítsétek. 

IMG_7004 (2) IMG_7001 (2)

IMG_7015 (2)

Hozzávalók:

  • 120 g zabliszt
  • 80 g kókuszreszelék
  • 1 teáskanál sütőpor
  • nagy csipet só
  • 1 lime reszelt héja
  • 2 nagy méretű tojás
  • 170 ml tej (bármilyen magtejjel helyettesíthető)
  • 30 g méz
  • zsiradék a sütéshez
  • áfonyalekvár a tálaláshoz (vagy bármilyen más lekvár. amit szeretünk)

IMG_7030 (2) IMG_7034 (2)

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat (zabliszt, kókuszreszelék, sütőpor, lime reszelt héja, só) egy nagy tálba mérjük, összekeverjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a nedves anyagokat (tojások, tej, méz).
  3. A palacsintatésztát alaposan kikavarjuk (sűrűbb palacsintatészta állagot kell kapnunk).
  4. A palacsintasütőt felmelegítjük, a zsiradékot megolvasztjuk, és közepes lángon kisütjük a palacsintákat. Egy palacsintához 1,5 evőkanál palacsintamasszát használtam fel.
  5. A palacsintákat megkenjük áfonyalekvárral, és egymásra rétegezzük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂

IMG_7021 (2)

 

 

 

Rumos-kókuszos-csokoládés kalács

IMG_3535 (2)

Mindig sokat töprengek, ha házilag készítek péksütit, hogy milyen ízesítésű legyen. Nem akarom, hogy unalmassá váljon, már amennyire a házi kelt tészta lehet unalmas.

Ez alkalommal Tg adta az ihletet, hiszen az egyik kedvence a Rum-Kokos, így a csokoládé-kókusz-rum trió lett a befutó. Aki szereti ezeket az ízeket, mindenképp készítse el, mert tuti visszatérő reggeli lesz. Nálunk igazi telitalálat volt.

IMG_3524 (2) IMG_3554 (2)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 45 dkg liszt 
  • 25 g friss élesztő
  • 2 dl kókusztej
  • 1 dl teljes tej
  • 40 g vaj
  • 40 g kókuszreszelék
  • 1 tojássárgája
  • 60 g kristálycukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 180 g puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 2 evőkanál rum
  • 140 g porcukor
  • 90 g kókuszreszelék
  • 80 g olvasztott étcsokoládé
  • csipet só

A tetejére:

  • 1 tojássárgája

IMG_3514 (2)

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe keverünk 1 evőkanál cukrot, majd a friss élesztőt belemorzsoljuk. Szobahőmérsékleten körülbelül tíz perc alatt felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk a csipet sót, a maradék cukrot és a kókuszreszeléket. Alaposan összekeverjük.
  3. A lisztes keverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt, a kókusztejet, a puha vajat, valamint a tojássárgáját.
  4. Összedolgozzuk, majd lisztezett nyújtódeszkán rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha nagyon ragadna adjunk hozzá lisztet.
  5. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
  6. Miközben a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A puha vajat habosra kavarjuk a porcukorral, a sóval. 
  7. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és a kókuszreszeléket, ezekkel is összedolgozzuk.
  8. A megkelt tésztát 40×32 cm-es téglalappá nyújtjuk. 
  9. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, majd a hosszabbik oldalánál kezdve bejgli-szerűen feltekerjük.
  10. Éles késsel hosszában kettévágjuk, majd  összefonjuk 3-4 szakaszban.
  11. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot.
  12. Megkenjük a tetejét tojássárgával, majd ismét duplájára kelesztjük.
  13. 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Sütés nélküli mangós sajttorta passiógyümölccsel

IMG_7182 (2)Talán meglepő lesz számotokra, hiszen eddig túlnyomó többségben csak édességek szerepelnek a blogon, de ennek ellenére nem vagyok egy édesszájú típus, csak egyszerűen imádok sütni. Sosem értettem azokat, akik egy tábla csokit képesek elmajszolni, nekem még a kis szeletes csokoládékkal is meg kell birkózni. Nem szokott rám törni az a bizonyos édesség utáni vágy, de ha épp mégis valami édesre vágyok, akkor beérem egy szeletke jó minőségű étcsokival, vagy épp sütök valami nyalánkságot.

Na de ez az a süti, amiből még én is simán megettem volna három szeletet, de a mértékletességet szem előtt tartva megálltam egynél.

Rajongásom és elfogultságom a passiógyümölcs iránt szerintem soha nem fog mérséklődni, egyszerűen imádom, és kész. Kár, hogy itthon nem terem meg, és amúgy meg elég drágán árulják, de szerencsére most a Lidl-ben nagyszerű áron lehetett kapni, és hát nem is tudtam ellenállni. Amikor megláttam meg is született a fejemben a gondolat, hogy a mangóval fogom párosítani. Szerintem elég nehéz finom, érett mangót vásárolni, ezért én most nem kockáztattam, és konzerv mangópürét vettem, amit keleti fűszereket árusító boltokban könnyű beszerezni (Vámház körúti Vásárcsarnok melletti Ázsia bolt, Culinaris, Szép Kis India a Wesselényi utcában, én most épp a Lehel piacon található keleti delikáteszben vettem, ami a tojásosok mögött található). Egy másik opció, ha érett mangót szertnétek vásárolni a Lidl, ott pedig a fagyasztópultban kapható kockázott mangó. És ha esetleg nem jutnátok passiógyümölcshöz, málnával is nagyon jól működik.

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A kekszes alaphoz:

  • 140 g kókuszos zabkeksz
  • 65 g vaj

A töltelékhez:

  • 380 g mangópüré (én édesített változatot vettem, ezért a krémhez nem is adtam plusz cukrot, de ha valaki natúr mangót használ édesítse ízlés szerint)
  • 180 g görög joghurt
  • 180 g mascarpone
  • 1 lime reszelt héja
  • fél lime leve
  • 1,5 dl habtejszín
  • 6 zselatinlap

Tetejére:

  • 3 passiógyümölcs

 

IMG_7184 (2)

 

Elkészítés:

A kekszes alaphoz a zabkekszet késes aprítóban finomra daráljuk, a vajat megolvasztjuk, majd a kettőt összekeverjük. A masszát a tortaformába öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, és az aljára nyomkodjuk. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a mangópürét egy kis lábasban felmelegítjük, a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tűzről levett püréhez adjuk az előzőleg jól kinyomkodott zselatinlapokat, jól elkeverjük, majd hűlni hagyjuk.

 A mascarponét krémesre keverjük a joghurttal, a limelével és a lime reszelt héjával együtt. A tejszínt habbá verjük. A kihűlt zselatinos mangópürét elkeverjük a mascarponés keverékkel. A tejszínhabot három részletben, óvatosan a krémhez keverjük. A tortaformát kivesszük a hűtőből, és a kekszrétegre öntjük az elkészített krémet. Hűtőbe tesszük néhány órára, hogy megszilárduljon.

A passiógyümölcsöket a kész tortára kanalazzuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

IMG_7202 (2)

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!