Ízből tíz

Igazi karácsonyi péksüti, narancsos-marcipános csigák

 

IMG_1983 (2)

Így advent első vasárnapján gondoltam kedveskedek nektek egy igazán karácsonyi péksüti recepttel, ami mind illatában, mind ízében előcsalogatja az ünnepi hangulatot. 

Ami pedig az előző posztomban említett meglepetést illeti elárulom, hogy december 24-ig minden nap hozok nektek egy (lehet néha több) karácsonyi receptet. Lesznek köztük ajándékok a konyhából, lazulós estékhez ötletek, előételek, főételek, és persze desszertek is szép számban. Szóval figyeljétek a blogot! 🙂

IMG_1971 (2)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 ek. kristálycukor
  • csipet só
  • 50 g olvasztott vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 tojássárgája a kenéshez

A töltelékhez:

  • 150 g puha vaj
  • 120 g kristálycukor
  • 150 g aszalt vörösáfonya
  • 150 g marcipánmassza
  • 1 vaníliarúd
  • 2-3 narancs reszelt héja (én 3-at használtam)
  • 100 g kandírozott narancshéj (opcionális)

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni ( kb. 5-10 perc). A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, az olvasztott vajat,a tojások sárgáját és a csipet sót. Lágyabb, levegős tésztát dagasztunk, majd 35-45 perc alatt hagyjuk duplájára kelni. lehet kevesebb vagy több idő is a szoba hőmérsékletétől függően.

A töltelékhez a vajat elkeverjük a cukorral, a vaníliarúd magjaival és a narancsok reszelt héjával.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a vajas töltelékkel, megszórjuk az aszalt vörösáfonyával, végül egyenletesen ráreszeljük a marcipánt. A téglalap hosszabbik végénél kezdve feltekerjük, és két ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a csigákat, ismét hagyjuk duplájára kelni.

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A megkelt csigákat megkenjük tojássárgával, majd a sütőben körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük a péksütiket.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Narancsos-csokoládés kalács

IMG_0930 (2)

Van annál megnyugtatóbb érzés, mintha  frissen sült péksüti illata lengi be a lakást? Szerintem nincs.
Ahogy a csoki és a narancs íze, aromája keveredik ebben a puha kalácsban, az valami mennyei. Nekem nem is kell több ilyen esős, őszi napokon, mint fogni egy szeletet ebből a finom kalácsból, bekucorodni a paplan alá, és elindítani egy River Cottage maratont. 🙂

IMG_0928 (2)

Hozzávalók (2 kalácshoz):

A tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 3 dl teljes tej
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 15 dkg vaj
  • 8 ek. nádcukor
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 10 dkg étcsokoládé (60-70%-os)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tk. őrölt fahéja

A kenéshez:

  • 1 tojássárgája

IMG_0954 (2)

 

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Körülbelül 5-10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk.

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amit a sóval és a narancs reszelt héjával alaposan összekeverünk. 

A felfuttatott élesztőt a tejjel a liszthez adjuk, a tojássárgáját és az olvasztott vajat is belekeverjük.

Lágy tésztát dagasztunk.

Szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni.

A megkelt tésztát kettévágjuk, és téglalappá nyújtjuk mindkettőt.

 A puha vajat elkeverjük a nádcukorral, a narancshéjjal és az őrölt fahéjjal, majd megkenjük vele mindkét tésztát. Egyenletesen megszórjuk az apró darabokra vágott étcsokoládéval és a kandírozott narancshéjjal.

Hosszában, bejgli-szerűen feltekerjük, éles késsel hosszában félbevágjuk, és befonjuk 3-4 szakaszban.

Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsokat.

Megkenjük a tetejüket tojássárgával, majd ismét duplájára kelesztjük.

180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_0935 (2)

 

 

Mentás-római köményes csirkefasírt lepénykenyérrel, kelkáposztás csicseriborsóval

 

IMG_0748 (2)

Ezt a fasírtot először kacsamellből készítettem  2014 nyarán. Annyira ízlett, hogy a rengeteg zöldfűszer dominál benne, hogy azóta is visszatérő vendég az asztalunkon. Ha éppen nincs kéznél kacsa (mint most), akkor csirkével készül, abból is nagyon ízletes.
A hüvelyesek közül a csicseriborsó a személyes kedvencem (mindig van itthon, szuper alapanyag).
A római köményes pirított csicseriborsót spenóttal szoktam készíteni, de még a hétvégén vettem a piacon egy gyönyörű fej kelkáposztát, így most az került bele.
Kicsit ugyan féltem, mert TG ki nem állhatja a vadkáposztákat ( kelbimbó, fejes káposzta, karfiol, fodros kel, kínai kel, lilakáposzta, kelkáposzta. ), de mivel én imádom mindegyiket, így tettem egy kísérletet, hátha neki is ízlik majd ebben a formában. Megérte, mert mind egy szálig elfogyott. 🙂

IMG_0767 (2)

Hozzávalók:

A csirkefasírthoz:

  • 50 dkg csirke felsőcomb filé (lehet csirkemell vagy kacsamell is)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 közepes gerezd fokhagyma
  • 1 nagy tojás
  • 3 ek. zsemlemorzsa
  • 1 tk. só
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 1-1 kis csokor petrezselyem, koriander, menta
  • olaj a sütéshez

A kelkáposztás csicseriborsóhoz:

  • egy kisebb kelkáposzta fele
  • 1 doboz csicseriborsó (400g-os)
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma

Tálaláshoz:

  • joghurt
  • fél gránátalma

A lepénykenyér receptjét egy korábbi bejegyzésemben megtaláljátok.

Receptötlet: Segal Viktor – Ízek és formák

IMG_0756 (2)

Elkészítés:

A csirkét falatnyi darabokra vágjuk, késes robotgépbe tesszük, és tovább aprítjuk (ne legyen túl pépes, maradhatnak benne kisebb darabok is), majd egy nagy tálba öntjük.

Az aprítógépbe tesszük a felnegyedelt, megtisztított vöröshagymát, a két gerezd fokhagymát, a zöldfűszereket, és ezeket is felaprítjuk, majd a csirkéhez adjuk.

A „darált” csirkéhez tesszük még a tojást, a zsemlemorzsát, a sót és a római köményt is.

Az egészet jól összekeverjük, majd a hűtőbe tesszük fél órára.

Egy serpenyőben közepes hőfokon olajat hevítünk (kb. annyit hogy a fasírtgolyókat félig ellepje).

A hűtőből kivett húsból nedves kézzel gombócokat formálunk, és az olajba tesszük őket.

Mindkét oldalukat aranyszínűre pirítjuk. Egyet kivehetünk, és ellenőrizhetjük, hogy átsültek-e.

A kelkáposztás csicseriborsóhoz egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, rádobjuk a reszelt fokhagymát, megfuttatjuk (vigyázva, nehogy odaégjen). 

A kelkáposztát felaprítjuk, majd a fokhagymás olajhoz adjuk, néhány perc alatt megpirítjuk, közben meg is puhul. Ha nagyon oda akarna égni, akkor 1-2 evőkanál vizet tehetünk alá.

Amikor megpuhult, hozzákeverjük a lecsöpögtetett csicseriborsót és a római köményt. Sóval ízesítjük.

 További 3-4 percig pirítjuk, amíg a csicseri át nem melegszik. A tűzhelyről levéve szórjuk meg az apríott petrezselyemmel.

Tálaláskor a lepénykenyérbe teszünk  néhány fasírtot, 2-3 evőkanál kelkáposztás csicseriborsót, meglocsoljuk joghurttal, végül gránátalmamagokkal is megszórhatjuk, és feltekerjük. Persze nem muszáj feltekerni, külön-külön is megehetjük.

IMG_0771 (2)

 

Svéd kardamomos-fahéjas csavart csiga

IMG_0468 (2)

A svédeknél nagy népszerűségnek örvend ez a péksütemény (kanelbullar), ami nem is csoda, hiszen fantasztikusan finom, puha  a tésztája, és ezt az illatos, fűszeres töltelék csak még tökéletesebbé teszi.

Aki szereti a kardamomot és a fahéjat, az feltétlenül készítse el.

Hozzávalók (8 darabhoz):

A tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 3 dl teljes tej
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 9 dkg vaj
  • 4-5 ek. nádcukor
  • 1 tk. őrölt kardamom
  • 1 tk. őrölt fahéja

IMG_0418 (2)

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Körülbelül 5-10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk.

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amit a sóval és a narancs reszelt héjával alaposan összekeverünk. 

A felfuttatott élesztőt a tejjel a liszthez adjuk, a tojássárgáját és az olvasztott vajat is belekeverjük.

Lágy tésztát dagasztunk.

Én egy éjszakára a hűtőszekrénybe tettem, ennyi idő alatt pont megkelt. Ha  azonnal szeretnénk sütni, akkor szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni.

A megkelt tésztát kettévágjuk, és téglalappá nyújtjuk mindkettőt.

Az egyiket egyenletesen megkenjük a puha vajjal, megszórjuk cukorral és a fűszerekkel, majd ráhelyezzük a másik lapot. Picit összenyomjuk, majd hosszában 4-5 cm-es csíkokra vágjuk. 

A csíkokat megtekerjük, majd csigaszerűen feltekerjük. Itt található fázisfotó is!

A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, konyharuhával letakarjuk, majd ismét duplájára kelesztjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A megkelt csigákat a sütőbe tesszük, és 25-30 perc alatt készre sütjük.

IMG_0491 (2)

 

 

Túrós batyu

IMG_8557 (2)

Nem igazán szeretjük a bolti pékárukat, persze vannak kivételek, de a többsége nálunk szóba se jöhet, így inkább én szoktam elkészíteni itthon.

Péksütik esetében legtöbbször az éjszakai kelesztés választom, ami annyit jelent, hogy este begyúrom a tésztát, ami azért nem egy nagy művelet, és éjszakára berakom a hűtőbe kelni. Reggel kicsivel korábban felkelek, megformázom, picit még kelesztem, aztán mehet is a sütőbe. Nekem ez így nagyon bevált, sose kelt túl még egy tésztám se.

 A töltelékből nem véletlenül maradt ki a mazsola, ugyanis TG egyáltalán nem szereti. Nyilván egy túrós batyuban van létjogosultsága az aszalt szőlőnek, ezért mindenki saját belátása szerint használja ezt az összetevőt.

A tészta receptje Limarától származik, csak én feleztem a mennyiséget, mert kettőnknek ez is bőven elég volt. 

IMG_8578 (2) IMG_8581 (2)

Hozzávalók (6 darabhoz):

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek. cukor
  • 12 g friss élesztő
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • csipet só
  • 1 egész tojás a kenéshez

A töltelékhez

  • 30 dkg túró
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3-4 ek. cukor

IMG_8551 (2) IMG_8596 (2)

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, hagyjuk felfutni.

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, elkeverjük a csipet sóval.

A közepébe mélyedést készítünk,amibe beletesszük a tojássárgát, és beleöntjük a felfutatott élesztőt a tejjel.

Lágyabb tésztát dagasztunk, ez körülbelül 10 perc.

Két részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat.

Hólyagos, lágy tésztát dagasztunk.

Letakarva hagyjuk duplájára kelni, vagy betesszük a hűtőbe egy éjszakára.

Közben elkészítjük a tölteléket.

A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a tojássárgát, a reszelt citromhéjat és a cukrot. Az egészet jól elkeverjük.

Kelesztés után a tésztát lisztezett deszkára borítjuk , és 3 mm-es vastagságú téglalappá nyújtjuk.

6 egyforma négyzetre vágjuk.

Mindegyik közepébe 1 púpos evőkanál tölteléket helyezünk, majd a négyzetek sarkait összefogjuk, és egy kicsit csavarunk rajtuk.

Tiszta konyharuhával letakarjuk, és további 20 percig kelesztjük a batyukat.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és megkenjük mindegyiket a felvert tojással.

180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

IMG_8558 (2)

Áfonyás-szedres csigák

IMG_6624 (2)

Ezt a receptet már számtalanszor elkészítettem, na persze általában nem áfonyával és szederrel, hanem valamilyen más gyümölccsel, ami többnyire szilva, és sárgabarack volt.

A recept ezekkel is tökéletesen működik. A szilvás verziót többnyire friss rozmaringgal fűszerezem, vagy a klasszikus fahéjás változatnál maradok, a sárgabarack esetében pedig a levendulával való párosítást favorizálom.

Ezt az áfonyás-szedres variációt én most csak egy kis citrommal ízesítette, de hozzá tudom képzelni a rozmaringot és persze a levendulát is, úgyhogy lehet bátran kísérletezni.

 

 

 

Hozzávalók a tésztához (26-cm-es totaformához):

  • 40 dkg  finomliszt
  • 7 g szárított élesztő vagy 20 g friss élesztő
  • 7 dkg kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 7,5 dkg vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 30 dkg áfonya
  • 30 dkg szeder
  • 1 púpos ek. kukoricakeményítő
  • fél citrom leve

 

IMG_6418 (2)IMG_6612 (2)

 

Elkészítés:

A lisztet egy nagyobb tálba átszitáljuk, összekeverjük a cukorral, a csipet sóval, a szárított élesztővel (ha friss élesztővel dolgozunk, azt előbb a langyos tejben egy evőkanál cukorral elkeverjük, és hagyjuk felfutni), valamint a citrom reszelt héjával. A vajat megolvasztjuk, és a langyos tejhez adjuk a tojással együtt. Jól elkeverjük, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk. Simára, fényesre dagasztjuk, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük (körülbelül 45 perc).

A töltelékhez az áfonyát és a szedret megmossuk, a felesleges vizet papírtörlővel leitatjuk. A gyümölcsöket összekeverjük a citromlével és a kukoricakeményítővel.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán 30X35 cm-es téglalappá nyújtjuk, megszórjuk a töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük. Körülbelül 10 egyforma csigára vágjuk, és a tortaformába rakosgatjuk. Konyharuhával letakarva további 15 percig pihentetjük.

A csigákat 190°C-ra előmelegített sütőben 45-55 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

IMG_6626 (2)

 

Bagel

 

 

IMG_5957 (2)A bagel New York egyik emblematikus étele. Történetéről bővebben itt olvashattok. A valódi bagel kissé rágós, tömörebb szerkezetű, nem levegős, nem morzsálódik. Különleges állagát és ízét a készítési folyamatnak köszönheti, ugyanis sütés előtt forró vízben meg kell füröszteni, ennek az eljárásnak köszönheti továbbá jellegzetes édeskés, fényes kérgét is.

A tetejét megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal, vagy akár fekete hagymamaggal (Nigella) is. A klasszikus bagelt krémsajttal és füstölt lazaccal kínálják (nekem ez a kedvencem), de ízlés szerint mindenki azt tehet rá, amit akar.

Ráérős hétvégéken érdemes vele próbálkozni, hiszen igazán pazar reggeli készülhet belőle, és ne tántorítson el senkit a fürösztés része, szerintem rém egyszerű elkészíteni.

 

 

 

Hozzávalók (6 db-hoz):

  • 50 dkg finomliszt
  • fél ek. só
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 ek. cukor
  • fél ek. olaj
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 ek. cukor a bagel áztatásához

 

IMG_5951 (2)IMG_5966 (2)

 

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet a sóval, a cukorral és az élesztővel. Az olajat öntsük a langyos vízbe, majd adjuk a száraz alapanyagokhoz. Kézzel dagasszuk  legalább 10-15 percig, amíg a tészta simává és rugalmassá nem válik. A tésztából formázzunk gombócot, helyezzük egy kiolajozott tálba, takarjuk le, és kelesszük 1 órán keresztül.

A kelesztési idő leteltével alaposan gyúrjuk át, és vágjuk 6 egyenlő darabra. Mindegyikből sodorjunk egyforma hosszúságú hurkákat, majd a két végüket csípjük össze. Kendővel letakarva hagyjuk kelni a tésztákat további 20 percig.

Közben egy fazékban forraljuk fel a vizet. Amikor felforrt adjuk hozzá a 2 ek. cukrot. A bageleket tegyük a forró vízbe 1 percre, egyszer fordítsuk meg őket. Áztatás után a bageleket helyezzük át egy sütőpapírral bélelt tepsire.

190°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!