Ízből tíz

Málnás-krémsajtos csigák

Hozzávalók (26 cm-es kerek hőálló formához):

 A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojássárgája
  • 50 g olvasztott vaj 

+ 1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 300 g szobahőmérsékletű natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
  • 55 g szobahőmérsékletű vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 350 g fagyasztott málna
  • 15 g keményítő

A mázhoz:

  • 100 g porcukor
  • 3 evőkanál olvasztott vaj
  • 1,5 evőkanál habtejszín

Elkészítés: 

  1. A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy tálba mérjük a lisztet, és a sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a citrom reszelt héját, valamint az olvasztott vajat.
  3. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
  4. Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen körülbelül 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  5. Közben a töltelékhez a krémsajtot a puha vajjal és a cukorral gépi vagy kézi habverővel elkeverjük. 
  6. A fagyasztott málnát a keményítővel elkeverjük, majd felhasználásig a fagyasztóba tesszük.
  7. A megkelt tésztát 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  8. Egyenletesen megkenjük a krémsajtos keverékkel, majd megszórjuk a keményítővel elkevert málnával.
  9. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd körülbelül 6 cm-es szeletekre vágjuk.
  10. Az így elkészült csigákat hőálló tálba rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak. (Lehetőség szerint ne kivehető aljú tortaformát használjuk, mert abból a krémsajtos rész kifolyhat.)
  11. Letakarjuk, és újra duplájára kelesztjük.
  12. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  13. A megkelt csigákat lekenjük tojással.
  14. Az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranyszínűre sütjük.
  15. Amíg sülnek a csigák, elkészítjük  mázat. Ehhez a vajat felolvasztjuk, és hozzákeverjük a porcukrot és a tejszínt. 
  16. A kész csigákat meglocsoljuk a mázzal, és langyosan fogyasztjuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Narancsos-fehércsokis-mákos babka

Hozzávalók (1 püspökkenyér formához) :

A tésztához:

  • 275 g finomliszt
  • 50 g kristálycukor
  • 1 és 1/2 teáskanál szárított élsztő
  • 1/4 teáskanál só
  • 60 ml tej
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 75 g felkockázott, szobahőmérsékletű vaj

A töltelékhez

  • 210 ml tej
  • 50 g kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 125 g darált mák
  • 100 g fehércsokoládé

A sziruphoz

  • 60 ml víz
  • 50 g kristálycukor
  • 1 evőkanál narancsvirágvíz (opcionális)

AZ eredeti receptet itt olvashatjátok.

Elkészítés

  1. A tésztához egy tálba mérjük a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejet. Kezünkkel összekeverjük, végül a puha vajat kisebb kockákban fokozatosan hozzáadjuk a tésztához, egyszerre mindig csak annyit, amennyit szépen a tésztába tudunk dolgozni. 10 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk.
  2. Egy napraforgóolajjal kikent tálba tesszük az elkészült tésztát, letakarjuk frissentartó fóliával, és legalább egy fél napra vagy egy éjszakára a hűtőbe helyezzük. 
  3. Másnap a töltelékhez a tejet forráspontig melegítjük a cukorral, a fahéjjal és a narancs reszelt héjával. Levesszük a tűzről, majd belekeverjük a darált mákot, és 5- 10 percig hagyjuk, hogy a mák magába szívja az ízesített tejet.
  4. A tésztát 40×30-as téglalappá nyújtjuk.
  5. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a mákos tölteléket és megszórjuk a felaprított fehércsokoládéval, majd a hosszabbik oldalánál kezdve bejgli-szerűen feltekerjük.
  6. Éles késsel hosszában kettévágjuk, majd 3-4 szakaszban összefonjuk.
  7. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot.
  8. A püspökkenyér formába helyezett kalácsot letakarva 1-1,5 óráig kelesztjük. (Körülbelül 10-20%-ot fog dagadni.)
  9. A megkelt kalácsot a 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük. 
  10. Sülés közben elkészítjük a szirupot. Ehhez egy lábasba mérjük a cukrot és a vizet. Közepes lángon felforraljuk, majd belekeverjük a narancsvirágvizet.
  11. A sütőből kivett kalácsot még melegen meglocsoljuk a sziruppal.
  1. Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Medvehagymás-parmezános kalács


Hozzávalók

A tésztához

  • 300 ml langyos tej
  • 7 g szárított élesztő vagy 20 g friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 190 g finomliszt
  • 130 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál reszelt parmezán

A medvehagymás töltelékhez

  • 100 g friss medvehagyma 
  • 90 g puha vaj
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 1 evőkanál olívaolaj

A kalács kenéséhez

  • 1  tojássárgája
  • reszelt parmezán

Elkészítés

  1. A liszteket egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a szárított élesztőt (ha frissel dolgozunk, azt előbb futtassuk fel a langyos tejben), a tejet, a parmezánt, valamint a cukrot.
  2. Összedolgozzuk, majd lisztezett nyújtódeszkán rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha nagyon ragadna adjunk hozzá lisztet.
  3. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
  4. Közben elkészítjük a medvehagymás tölteléket. Ehhez a megvehagymát a puha vajjal, a parmezánnal, az olívaolajjal és az ízlés szerinti sóval együtt konyhai robotgépbe tesszük, majd egynemű masszává turmixoljuk.
  5. A megkelt tésztát, körülbelül 40 x 32 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a medvehagymás töltelékkel.
  6. Hosszában, bejgli-szerűen feltekerjük, éles késsel hosszában félbevágjuk, és befonjuk 3-4 szakaszban.
  7. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot, majd fél órát kelesztjük.
  8. Megkenjük a kalács tetejét tojássárgával, megszórjuk reszelt parmezánnal.
  9. 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.

Sütőtökös-diós-fahéjas kalács

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 320 g finomliszt
  • 40 ml tej
  • 1 nagy méretű tojás vagy 1,5 kicsi
  • fél evőkanál instant élesztő
  • 75 g puha vaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 100 g sütőtökpüré

A töltelékhez:

  • 80 g puha vaj
  • 1 evőkanál őrölt fahéj (ízlés szerint több vagy kevesebb)
  • 130 g nádcukor
  • 120 g durvára vágott dió
  • +1 tojás a kalács kenéséhez

Elkészítés:

  1. A tésztához egy tálba mérjük a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tejet, és a sütőtökpürét. Kezünkkel összekeverjük, végül a puha vajat kisebb kockákban fokozatosan hozzáadjuk a tésztához, egyszerre mindig csak annyit, amennyit szépen a tésztába tudunk dolgozni. 10 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha nagyon ragadna, adjunk még hozzá lisztet.
  2. Egy tálba tesszük az elkészült tésztát, letakarjuk frissentartó fóliával, majd hagyjuk duplájára kelni.
  3. Közben a puha vajat kikavarjuk a nádcukorral és hozzáadjuk a fahéjat.
  4. A megkelt tésztát 40×30-as téglalappá nyújtjuk.
  5. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a fahéjas-cukros vajat, és megszórjuk a dióval, majd a hosszabbik oldalánál kezdve bejgli-szerűen feltekerjük.
  6. Éles késsel hosszában kettévágjuk, majd 3-4 szakaszban összefonjuk.
  7. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot.
  8. A formába helyezett kalácsokat letakarva 30 percig kelesztjük. 
  9. A megkelt kalácsot megkenjük az enyhén felvert tojással, majd a 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 35-45 perc alatt készre sütjük. 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Nutellás babka

Hozzávalók (2 püspökknyér formához)

A kalácshoz:

  • 530 g finomliszt
  • 100 g kristálycukor
  • 2 teáskanál szárított élesztő
  • 3 nagy méretű tojás
  • 120 ml víz
  • 1/3 teáskanál só
  • 150 g szoba-hőmérsékletű vaj

A töltelékhez:

  • 380 g Nutella
  • 180 g durvára vágott, pörkölt törökmogyoró

Sziruphoz:

  • 120 ml víz
  • 80 g cukor
  • 1-2 evőkanál narancsvirágvíz (opcionális)

Receptötlet: Yottam Ottolenghi- Jeruzsálem

 

Elkészítés:

  1. A tésztához egy tálba mérjük a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vizet. Kezünkkel összekeverjük, végül a puha vajat kisebb kockákban fokozatosan hozzáadjuk a tésztához, egyszerre mindig csak annyit, amennyit szépen a tésztába tudunk dolgozni. 10 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk.
  2. Egy napraforgóolajjal kikent tálba tesszük az elkészült tésztát, letakarjuk frissentartó fóliával, és legalább egy fél napra, de legjobb, ha egy éjszakára a hűtőbe helyezzük. 
  3. Másnap a tésztát két egyenlő részre osztjuk. A tésztát 40×30-as téglalappá nyújtjuk.
  4. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a Nutellát (190g), és megszórjuk a mogyoró felével, majd a hosszabbik oldalánál kezdve bejgli-szerűen feltekerjük.
  5. Éles késsel hosszában kettévágjuk, majd 3-4 szakaszban összefonjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot.
  7. A tészta másik felével ugyanezt a műveletet megismételjük.
  8. A püspökkenyér formába helyezett kalácsokat letakarva 1-1,5 óráig kelesztjük. (Körülbelül 10-20%-ot fog dagadni.)
  9. A megkelt kalácsot a 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük. 
  10. Sülés közben elkészítjük a szirupot. Ehhez egy lábasba mérjük a cukrot és a vizet. Közepes lángon felforraljuk, majd belekeverjük a narancsvirágvizet.
  11. A sütőből kivett kalácsokat még melegen meglocsoljuk a sziruppal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Csokis-Nutellás rugelach

 

Az egyik kedvenc aprósüteményem a rugelach. Leginkább savanykás sárgabaracklekvárral és dióval töltve szeretem, de ez a pikáns, narancsos-gyömbéres sütőtöklekvárral töltött változat is nagy favorit.

Most azonban a klasszikus omlós, krémsajtos változattól eltérve, egy élesztős, eszméletlenül puha, valahol az aprósütik és a péksütik között helyet foglaló, már-már croissant-hoz hasonló állagú rugelach-ot készítettem, ami maga mögé utasította az eddig próbált összes változatot. Nem mondom, hogy ez egy pikk-pakk összedobható süti,  de minden fáradtságot megér.

(Az elkészült rugelach-ok egyébként szuperül fagyaszthatók.)

Hozzávalók (körülbelül 60 kis rugelach-hoz):

A tésztához:

  • 120 g teljes tej
  • 20 g friss élesztő 
  • 280 g finomliszt
  • 220 g süteményliszt
  • 2 nagy méretű tojás
  • 75 g kristálycukor
  • nagy csipt só
  • 80 g vaj

A töltelékhez:

  • 140 ml habtejszín
  • 120 g étcsokoládé (60%-os)
  • 60 g nádcukor
  • 30 g jó minőségű keserű kakaópor
  • 30 g szobahőmérsékletű vaj
  • 120 g Nutella

A kenéshez:

  • 1 egész tojás

A sziruphoz:

  • 100 g kristálycukor
  • 100 ml víz
  • 1-1,5 evőkanál narancsvirágvíz (opcionális)

Recept: Uri Scheft

Elkészítés:

  1. A tésztát és a tölteléket is érdemes előző este elkészíteni.
  2. A tésztához a tejet langyosra melegítjük, belekeverünk 1 evőkanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
  3. Közben egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a maradék cukrot, a sót, elkeverjük. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, puha vajat, a tojásokat, végül pedig az élesztős tejet. Az egészet alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett nyújtódeszkára téve ruganyos tésztát dagasztunk. Ha ez megtörtént, a tésztát visszatesszük a tálba, lefedjük folpackkal, és szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük, ezután egy éjszakára a hűtőbe tesszük. (Akár 24 órára is a hűtőbe tehetjük.)
  4. A töltelékhez a felaprított csokit a cukorral egy tálba tesszük. A tejszínt forrásig hevítjük, majd ráöntjük a csokis-cukros keverékre. Addig keverjük, amíg szép fényes nem lesz. Ezután hozzáadjuk a vajat, és beleszitáljuk a kakaóport. Homogén álagúra keverjük. Végül a Nutellát is belekeverjük. Felhasználásig a hűtőbe tesszük.
  5. Másnap a pihentetett tésztát enyhén lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és 20×55 cm-es téglalappá nyújtjuk úgy, hogy a hosszabbik oldala nézzen felénk. A tésztát hosszában képzeletben elharmadoljuk, majd a bal oldali 2/3-ás megkenjük a töltelék felével úgy, hogy a széleken maradjon 1 cm-es töltelék nélküli perem. (Ha a töltelék túlságosan megszilárdult volna, a mikróban kicsit visszamelegíthetjük, hogy kenhető állagú legyen.) A maradék, töltelék nélküli egyharmadot a középső egyharmadra hajtjuk, a bal oldalit pedig pedig ráhajtjuk az egészre. A széleket kissé lenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki. A tésztát 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni. A pihentetés rész nagyon fontos, hiszen itt szilárdul vissza a töltelék, ezáltal lesz szépen nyújtható a tészta.
  6. A pihentetett tésztát az előző hajtogatáshoz képest 90 fokkal! elforgatjuk, majd újra kinyújtjuk nagyjából 20x 50 cm-es téglalappá. A hosszabbik oldalát(ami felénk esik) képzeletben újra elharmadoljuk, és a bal olali 2/3-át megkenjük a maradék töltelékkel. Ráhajtjuk a középső harmadra a jobb 1/3-ot, majd pedig a balt az égészre. A tésztát újabb 30 percre a hűtőbe tesszük.
  7. Megjegyzés: A tészta nyújtásához, formázásához itt egy link, ahol képeket is találtok, így könnyebben átláthatóbb. Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen 38×70 cm-es téglalappá nyújtjuk. A hosszabbik oldala essen felénk.  A tésztát a rövidebbik oldalánál  három egyenlő részre vágjuk, így körölbelül 13 cm széles és 70 cm hosszú csíkot kapunk. 
  8. A tésztacsíkok alsó részét nagyjából 6,5 cm-enként bevagdossuk, a felső részt pedig az alsó 6,5 cm-es egységek közepénél vagdossuk be. Ezután egy éles késsel összekötjük a bevagdosott részeket, amik így nagyjából  egy egyenlő szárú háromszöget formálnak. A háromszögek alapjainak felénél késsel 0,5 cm-es bemetszést készítünk, majd feltekerjük a rugelachokat. 
  9. Az elkészült kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, folpackkal vagy konyharuhával letakarjuk, és másfél órán át szobahőmérsékleten pihentetjük.
  10. Ezután megkenjük tojással, és a 175°c-ra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a tetejük már kezd aranysárgára változni.
  11. A sütés közben elkészítjük a szirupot. Ehhez a cukrot a vízzel felforraljuk, majd forrástól számítva 2 percig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a narancsvirágvizet. 
  12. A kisült rugelach-okat még melegen meglocsoljuk a sziruppal. Langyosan a legfinomabb!

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Narancsos-marcipános-fahéjas csavart briós

Hozzávalók (4 nagyobb brióshoz):

A briós tésztához:

  • 400 g finomliszt
  • 8 g instant élesztő
  • 45 g kristálycukor
  • 3/4 teáskanál só
  • 3 nagy méretű, egész tojás
  • 60 g teljes tej
  • 165 g szobahőmérsékletű vaj, kockákra vágva

A töltelékhez:

  • 150 g vaj
  • 40 g nádcukor 
  • 1 lapos evőkanál őrölt fahéj
  • 2 narancs reszelt héja
  • 150 g marcipán

A briósok kenéséhez

  • 1 tojás

Briós alaprecept: innen

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet nagy tálba mérjük, elkeverjük az élesztővel, a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és a tojásokat. Addig dagasztjuk, amíg a tészta nagyjából össze nem áll, majd elkezdjük adagolni a felkockázott, szobahőmérsékletű vajat. Nagyjából  5-10 percig dagasztjuk géppel. Ha a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá még lisztet. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk. 
  2. A tésztát ezután enyhén lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, téglalappá nyújtjuk. A téglalapot képzeletben három egyenlő részre osztjuk hosszában. A jobb oldali harmadot a középső harmadra hajtjuk, majd a bal harmaddal ugyanezt tesszük. A tésztát 90°-kal elforgatjuk majd így is megismételjük a hajtogatást.
  3. A tésztát egy tálba tesszük, letakarjuk fóliával, és szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük. Ezután megismételjük a hajtogatást, visszatesszük a tálba, és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
  4. A töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukorral, majd elkeverjük az őrölt fahéjjal és a narancsok reszelt héjával. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből, és két egyforma részre osztjuk. Amíg az egyikkel dolgozunk a másikat tegyük vissza a hűtőbe. 
  6. A tésztát 40×20 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelék felével, rámorzsoljuk egyenletesen a marcipán felét, feltekerjük, majd a feltekert tésztát óvatosan 50 cm hosszúságára sodorjuk. Kettévágjuk, majd az így kapott hengereket hosszában szintén félbevágjuk úgy, hogy az egyik végükön hagyjunk körülbelül 2-3 cm-es részt, amit nem vágunk át. Ezután a tésztát összefonjuk, végüket összeillesztjük. A fonási, formázási technika képét itt találjátok.
  7. A maradék tésztával ugyanezt megismételjük. 
  8. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az előkészített briósokat, tiszta konyharuhával vagy folpackkal letakarjuk, majd meleg helyen 45-60 percig kekesztjük őket.
  9. A megkelt briósokat megkenjük felvert tojással, majd a 170°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 20-30 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Fahéjas-szilvás csigák

Puha, vajas kelt tészta, benne a fahéjtól istenien illatozó zamatos szilva. Szürke, esős, őszi reggeleken ennél jobb reggelit kívánni sem lehetne.

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

  • 400 g finomliszt
  • 8 g instant élesztő
  • 45 g kristálycukor
  • 3/4 teáskanál só
  • 3 nagy méretű, egész tojás
  • 60 g teljes tej
  • 165 g szobahőmérsékletű vaj, kockákra vágva
  •  800 g szilva, kimagozva
  • 3 evőkanál darált dió
  • 1-1,5 teáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint lehet kevesebb is)
  • 3-4 evőkanál nádcukor(ízléstől függően több is lehet)
  • 1 tojássárgája, a kenéshez

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet nagy tálba mérjük, elkeverjük az élesztővel, a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és a tojásokat. Addig dagasztjuk, amíg a tészta nagyjából össze nem áll, majd elkezdjük adagolni a felkockázott, szobahőmérsékletű vajat. Nagyjából  5-10 percig dagasztjuk géppel. (Én az elektromos habverő dagasztó karját használtam). Ha a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá még lisztet. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk. 
  2. A tésztát ezután enyhén lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, téglalappá nyújtjuk. A téglalapot képzeletben három egyenlő részre osztjuk hosszában. A jobb oldali harmadot a középső harmadra hajtjuk, majd a bal harmaddal ugyanezt tesszük. A tésztát 90°-kal elforgatjuk majd így is megismételjük a hajtogatást.
  3. A tésztát egy tálba tesszük, letakarjuk fóliával, és szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük. Ezután megismételjük a hajtogatást, visszatesszük a tálba, és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
  4. A töltelékhez a szilvát feldaraboljuk, elkeverjük a fahéjjal, a darált dióval és a cukorral. 
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen 40×30 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  6. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd körülbelül 6 cm-es szeletekre vágjuk.
  7. Az így elkészült csigákat a tortaformába rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak. (Valószínű, hogy nem fog a formába az összes beférni, de azokat süssük ki sima csigaként, csak a sütésnél figyeljünk oda, mert hamarabb megsülnek 😊)
  8. Letakarjuk, és újra duplájára kelesztjük.
  9. A megkelt csigákat megkenjük a felvert tojással, majd a 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Dagasztás nélküli kenyér

Egyszerűen imádom ezt a receptet, mert szinte már nevetségesen egyszerű elkészíteni, és  a végeredmény pedig egy isteni, ropogós héjú, belül légiesen könnyű, puha házi kenyér.

Habár a dagasztás nélküli kenyér már nem számít újdonságnak, számtalan változat kering a neten, de annyian kértétek Instagramon a receptet, hogy megosztom itt a blogon is. 🙂 

Hozzávalók:

  •  1 kg fehér kenyérliszt
  • 25 g só
  • 7 g szárított élesztő
  • 7-8 dl langyos víz 

Recept: innen 

Elkészítés:

  1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, elkeverjük az élesztővel és a sóval, majd a vizet is hozzáadjuk. Néhány mozdulattal elkeverjük, nem kell túldolgozni. A végeredmény egy sűrű nokedli tészta állaghoz fog hasonlítani. Folpackkal letakarjuk, és szobahőmérsékleten 12 órát kelesztjük.
  2. Ha a kelesztési idő letelt, a tésztát lisztezett feületre borítjuk, majd áthajtogatjuk. A felületét bőven belisztezzük (az alját is, nehogy letapadjon majd a jénaiban), konyharuhával letakarjuk, majd 30 percet pihentetjük.
  3. A sütőbe rakjuk a jénait, vagy amiben sütni fogjuk a kenyeret (fedővel együtt), majd előmelegítjük a sütőt 250°C-ra . Fontos, hogy az edény a sütővel együtt melegedjen, így nem reped szét.
  4. A felforrósodott jénait a sütőből kivesszük, majd a pihentetett tésztát belerakjuk, lefedjük. 
  5. Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 200°c-ra csökkentjük, így további 20-25 percig sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Csokoládés-tonkababos csavart briós

Rajongok a csokoládé-tonkabab zseniális kombinációjáért. Ebben a hihetetlenül puha, vajas briósban pedig egyszerűen ellenállhatatlan. Ha nincs tonkababunk, akkor fahéjjal, kardamommal, reszelt narancshéjjal, vagy akár egy leheletnyi narancsvirágvízzel is ízesíthetjük a tölteléket.

Hozzávalók (4 nagyobb vagy 8 kisebb brióshoz):

A briós tésztához:

  • 400 g finomliszt
  • 8 g instant élesztő
  • 45 g kristálycukor
  • 3/4 teáskanál só
  • 3 nagy méretű, egész tojás
  • 60 g teljes tej
  • 165 g szobahőmérsékletű vaj, kockákra vágva

A töltelékhez:

  • 150 g vaj
  • 40 g nádcukor (ha édesebbre szeretnénk, tegyünk bele többet)
  • 50 g keserű kakaópor
  • 1 egész tonkabab

A briósok kenéséhez

  • 1 tojás

Briós alaprecept: innen

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet nagy tálba mérjük, elkeverjük az élesztővel, a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és a tojásokat. Addig dagasztjuk, amíg a tészta nagyjából össze nem áll, majd elkezdjük adagolni a felkockázott, szobahőmérsékletű vajat. Nagyjából  5-10 percig dagasztjuk. Ha a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá még lisztet. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk. 
  2. A tésztát ezután enyhén lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, téglalappá nyújtjuk. A téglalapot képzeletben három egyenlő részre osztjuk hosszában. A jobb oldali harmadot a középső harmadra hajtjuk, majd a bal harmaddal ugyanezt tesszük. A tésztát 90°-kal elforgatjuk majd így is megismételjük a hajtogatást.
  3. A tésztát egy tálba tesszük, letakarjuk fóliával, és szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük. Ezután megismételjük a hajtogatást, visszatesszük a tálba, és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
  4. A töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukorral, majd elkeverjük a kakaóporral és a reszelt tonkababbal. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből, és két egyforma részre osztjuk(ha nyolc darab brióst szertnénk, akkor 4 részre). Amíg az egyikkel dolgozunk a másikat tegyük vissza a hűtőbe. 
  6. A tésztát 40×20 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelék felével/negyedével, feltekerjük, majd a a feltekert tésztát óvatosan 50 cm hosszúságára sodorjuk. Kettévágjuk, majd az így kapott hengereket hosszában szintén félbevágjuk úgy, hogy az egyik végükön hagyjunk körülbelül 2-3 cm-es részt, amit nem vágunk át. Ezután a tésztát összefonjuk, végüket összeillesztjük. A fonási, formázási technika a képeken.
  7. A maradék tésztával ugyanezt megismételjük. 
  8. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az előkészített briósokat, tiszta konyharuhával vagy folpackkal letakarjuk, majd meleg helyen 45-60 percig kekesztjük őket.
  9. A megkelt briósokat megkenjük felvert tojással, majd a 170°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 20-30 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!