A rizstészta szintén egy olyan alapanyag, amit mindig tartok itthon. Nem is értem, hogy miért nem került fel eddig a blogra egy rizstésztás recept sem, pedig tényleg sokszor kerül az asztalra nálunk ehhez hasonló étel.
A receptben szereplő szójaszószos-gyömbéres ízesítéstől nem igazán szoktam eltérni, de a szezontól függően a zöldségeket előszeretettel variálom. A hús tekintetében sem kell feltétlenül ragaszkodnunk a kacsamellhez, hátszínből, csirkemellből vagy épp sertésszűzből is ugyanolyan jó lesz a végeredmény. Sőt, hús nélkül, rengeteg zöldséggel isteni vega kaja is készülhet belőle. 🙂
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű kacsamell
- 1 lapos teáskanál kínai ötfűszer keverék
- 1 kis fej kelkáposzta
- 20 dkg zöld spárga
- 5 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál pirított szezámolaj
- 1 evőkanál rizsecet
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- 20 g friss gyömbér, reszelve
- só
- fél teáskanál cukor
- 2 evőkanál olaj
- 20 dkg rizstészta
A tálaláshoz:
- pirított szezámmag
- 3-4 szál újhagyma, felaprítva
- 1 csokor friss korianderzöld
Elkészítés:
- A rizstésztát lobogó vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
- A kacsamellek bőrös részt eltávolítjuk, a húst vékony csíkokra vágjuk, majd sóval és kínai ötfűszerrel ízesítjük. Az egészet alaposan összeforgatjuk, hogy a fűszer egyenletesen bevonja.
- Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a kacsamellet, majd nagy lángon néhány perc alatt megsütjük. Az elkészített húst tányérra szedjük.
- A spárgákat megtisztítjuk, és körülbelül 3 cm hosszú darabokra vágjuk. A káposztát félbevágjuk, torzsáját eltávolítjuk, és vékonyan felszeleteljük.
- Egy serpenyőben (ugyanabban, amiben a kacsamellet sütöttük) 2 evőkanál olajon, kis lángon néhány perc alatt megpároljuk a gyömbért és a fokhagymát. Ezután a lángot felvesszük, beletesszük a káposztát és a cukrot, majd addig pirítjuk, amíg össze nem esik.
- Ekkor a spárgát is hozzáadjuk, 2-3 perc alatt ezt is átpirítjuk.
- Tűzről levéve hozzáadjuk a kifőtt tésztát, az előzőleg kisütött kacsamelleket, a szójaszószt, a rizsecetet és a szezámolajat. Az egészet alaposan összeforgatjuk.
- Tálaláskor megszórjuk pirított szezámmaggal, friss korianderrel és a felkarikázott újhagymával.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!