Ízből tíz

Fűszeres almás galette rumos sós karamell öntettel

 

img_8609

Hogy én mennyire szeretem ezeket a rusztikus, francia lepénykéket! Szuper omlós tésztalapon a fűszeres, savanykás, sült alma, aminek már a galette készítése, és sülése közben is mennyei az illata.  Ha mindezt még egy rumos sós karamell öntettel is megkoronázzuk, na az már hedonizmus a javából. 

img_8569img_8578

img_8566

A galettében külön nagyszerű, hogy igazából csak egy szuper alaptészta recept kell, és onnantól nincs megállás. Bármilyen gyümölccsel kedvünk szerint variálható, sőt zöldségekkel, zöldség-sajt, gyümölcs-sajt kombinációkkal is mennyei.

Mivel imádom a cheddar-karamellizált hagyma-kakukkfű kombót, legközelebb biztosan azt sütök, vagy egy pórés-szalonnásat. 🙂 Egyébként a sós változatok vacsorára is tökéletesek. Ha gyorsan szeretnénk valami finomat az asztalra varázsolni, akkor a tésztát begyúrhatjuk reggel, vagy akár előző este is, így már annak az összeállításával sem kell “bajlódnunk”.

img_8602img_8597

Hozzávalók (1 db 18 cm átmérőjű, vagy 4 kis méretű lepényhez) :

A tésztához:

  • 180 g finomliszt
  • 125 g hideg vaj
  • 1 csapott ek. cukor
  • csipet só
  • 1-3 ek. hideg víz

A töltelékhez:

  • 3 közepes méretű, savanykás alma (nálam most Granny Smith fajta)
  • fél-1 teáskanál fahéj
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • nagy csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 evőkanál cukor

A rumos sós karamell öntethez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 90 g vaj
  • 200 ml tejszín
  • nagy csipet só
  • 3 evőkanál sötét rum

img_8607

Elkészítés:

Rumos sós karamell öntet:

  1. Egy magas falú lábasban 20 dkg kristálycukrot karamellizálunk. A karamellizálásnál bátran, nem elég, hogy a cukor elolvad, és épp hogy csak egy kis színt kap, legyen sötét borostyán színű, de azért ne égessük oda. Ha valaki tartana ettől a folyamattól tegyen a cukorhoz egy-két evőkanál vizet. Magasabb falú lábast azért ajánlok, mert ha a tejszínt hozzáadjuk, akkor általában „köpköd” egy kicsit a karamell.
  2. Ha a cukrot megkaramellizáltuk, hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.
  3. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. Végül hozzáöntjük a rumot, ezzel már csak összemelegítjük.
  4. Üvegbe töltjük (hűtőben 1-2 hétig eláll), vagy azonnal felhasználjuk. A hűtőszekrényben tárolt karamell öntet be fog sűrűsödni, így felhasználás előtt érdemes felmelegíteni, hogy ismét folyós állaga legyen.

Almás lepénykék:

  1.  A lisztet a cukorra és a csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott, hideg vajat, kezünkkel elmorzsoljuk. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon.  Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.Az almákat megpucoljuk, felnegyedeljük, magházukat eltávolítjuk, és vékonyan felszeleteljük.
  3. A szeletelt almákat alaposan összeforgatjuk a fűszerekkel és a cukorral.
  4. A tésztát kivesszük a hűtőből, nagyjából kör formájúra nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Halmozzuk rá az almát úgy, hogy a szélén kb. 2-3 cm-es sávot hagyjunk szabadon. A tészta üresen maradt részét szépen hajtsuk fel körben. Tegyük a sütőbe. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.
  5. A kész galettéket a karamell öntettel meglocsolva tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Kávés semifreddo sós karamellel rétegezve

IMG_7197 (2)

Ha nincs otthon fagylaltgéped, és nem szeretnél a botmixeres, turmixolós változattal pepecselni, hát ez a neked való fagyi recept. Az olaszok semifreddója a lágyan felvert tejszíntől és sok tojáshabtól lesz igazán légies és könnyű, tulajdonképpen a fagylaltalapba kevert levegő helyettesíti a kevergetést.

Ez egy szuper alaprecept , amit kedvünk szerint ízesíthetünk kávé helyett mondjuk kardamommal, fahéjjal, vaníliával vagy akár gyömbérrel is. Bátran szórhatunk bele friss gyümölcsöket, magvakat, kandírozott gyümölcsöket, csokoládét. A variációk számának tényleg csak a képzeletünk szab határt. 

 

IMG_7186 (2)

Hozzávalók:

A kávés semifreddóhoz:

  • 4 nagy méretű tojás, szétválasztva
  • 300 ml habtejszín
  • 100 g kristálycukor
  • 1,5-2 evőkanál instant kávé
  • nagy csipet só
  • 5-6 evőkanál sós karamell öntet, receptjét  itt találjátok

IMG_7189 (2)

Elkészítés:

  1. A tojások sárgáját a cukorral és asóval kihabosítjuk, majd hozzákeverjük az instant kávét.
  2. A tojásfehérjéket kemény, a tejszínt lágyabb habbá verjük.
  3. A tojássárgás keverékhez adjuk a felvert tejszínt, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét is belekeverjük.
  4. A kész fagylaltalap felét tetszőleges formába öntjük  (én egy szögletes, műanyag ételest használtam, de püspökkenyérforma is tökéletes, azt viszont érdemes előtte folpackkal kibélelni). Mélyhűtőbe rakjuk, addig amíg kissé megszilárdul.
  5. Ha ez megtörtént, a sós karamell öntetből a tetejére csorgatunk néhány evőkanállal. Újra mélyhűtőbe tesszük, amíg ez a réteg is kissé megszilárdul. Végül a fagylaltalap másik felét is beleöntjük a formába. 
  6. A mélyhűtőben hagyjuk megszilárdulni.
  7. Tálalás előtt forró vízzel töltött edénybe mártjuk a formánkat (2-3 másodpercre), így a külső része kissé megolvad, és nagyon könnyen kiboríthatjuk a formából.
  8. A kiborított semifreddót felszeletelve tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂

 

Vaníliakrémes profiterol sós karamellával

IMG_3758 (3)

Tegnap a Serpenyő Virtuóz Blog vendégbloggere voltam, és ezekkel a fantasztikusan finom profiterolokkal készültem.

A hagyományostól picit eltérve nem csokiszósszal, hanem sós karamellával locsoltam meg a fánkok tetejét, ami szerintem sokkal jobban passzol, mind ízben, mind pedig textúrában a krémesen lágy, vaníliás profiterolokhoz. Annyira addiktív, hogy rögtön dupla adaggal indítsatok! A krémből lehet egy kis adag maradni fog, de szerintem senkinek sem fog gondot okozni önmagában elfogyasztani.

A bejegyzésemet itt  megtekinthetitek, plusz egy kicsit rólam is olvashattok. 🙂

IMG_3738 (2) IMG_3760 (2)

Hozzávalók (körülbelül 35-40 darabhoz):

Az égetett tésztához:

  • 300 g finomliszt
  • 500 ml víz
  • 125 g vaj
  • 5 g
  • 7 darab közepes méretű tojás

Vaníliás krémhez:

  • 7 dl teljes tej (3,5%-os)
  • 60 g kukoricakeményítő
  • 120 g kristálycukor
  • 2 rúd vanília
  • 9 tojássárgája
  • csipet só
  • 70 g vaj

A sós karamellhez:

  • 80 g kristálycukor
  • ¼ teáskanál só

IMG_3765 (2) IMG_3735 (2) 

Elkészítés:

  1. Először a vaníliás krémet készítjük el. Ehhez a tejet a vaníliarudak kikapart magjaival és a sóval forráspontig melegítjük.
  2. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzászitáljuk a kukoricakeményítőt, ezzel is kikeverjük.
  3. A tojássárgájás keverékhez öntjük a felmelegített tejet, alaposan elkeverjük.
  4. Az egészet visszaöntjük a lábasba, majd kis lángon, állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. A tűzről lehúzzuk, hűlni hagyjuk. Ha már langyosra hűlt, a vajat is belekeverjük.
  5. A krém tetejére folpackot helyezünk, így nem bőrösödik meg a teteje, míg elkészítjük az égetett tésztát.
  6. A tésztához egy lábasba tesszük a vajat, a vizet, a sót, valamint a cukrot. Felforraljuk, majd a tűzről levéve beleöntjük a lisztet, és egy fakanállal gyorsan összekeverjük.
  7. Visszatesszük a tűzre, és erőteljesen összedolgozzuk a masszát, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
  8. Lehúzzuk a tűzről, és gépi habverővel egyesével adagolva belekeverjük a tojásokat.
  9. Amikor a tészta kissé kihűlt, sima csőrű nyomózsákba töltjük.
  10. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük.
  11. A tésztából 4-5 cm átmérőjű fánkokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire.
  12. Előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.
  13. A fánkocskákat teljesen kihűtjük.
  14. A vaníliás krémet vékony csőrű habzsákba töltjük, majd a fánkok oldalába beleszúrjuk a habzsák csőrét, és megtöltjük a tésztákat.
  15. A sós karamellhez a cukrot a sóval egy serpenyőbe tesszük, és megkaramellizáljuk. Még folyós állapotában megöntözzük vele a profiterolok tetejét. Ezt a műveletet érdemes szilikonos sütőpapírra helyezett fánkocskákon kivitelezni, mert így könnyebb dolgunk lesz a takarításnál.
  16. Megvárjuk, amíg a karamell megszilárdul, és már fogyaszthatjuk is.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!