Ízből tíz

Mandulás-zabpelyhes-vörösáfonyás keksz fehér csokival

Hozzávalók (körülbelül 30 db 7 cm átmérőjű kekszhez)

  • 150 g egész mandula
  • 150 g finomliszt
  • 75 g teljes kiőrlésű liszt
  • 150 g zabpehely
  • 1/4 tk. só
  • 225 g szoba-hőmérsékletű vaj, 3-4 cm-es kockákra vágva
  • 100 g kristálycukor
  • 1 nagy narancs reszelt héja
  • 125 g aszalt vörösáfonya, félbevágva + 25 ml narancslé az áztatásukhoz
  • 200-250 g fehér csokoládé, felaprítva

Recept: Helen Goh, Yotam Ottolenghi- Édes

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 C°-ra előmelegítjük.
  2. Az egész mandulát egy sütőpapírral bélelt tepsin szétterítjük, és 10 percig pirítjuk az előmelegített sütőben. Sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd mikor már kellően lehűlt, nagyjából 0,5-1 cm-es darabokra vágjuk.
  3. A sütő hőfokát 190 C°-r emeljük.
  4. A felaprított mandulát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a kétfajta lisztet, a narancshéjat, a zabpelyhet, a sót, és összekeverjük.
  5. A vajat a cukorral egynemű masszává keverjük, egyhén kihabosítjuk.
  6. A mandulás-lisztes keveréket a vajhoz és a cukorhoz adjuk, végül a narancslébe áztatott vörösáfonyát is belekeverjük a narancslével együtt. Legegyszerűbb kézzel összegyúrni a tésztát egy lisztezett munkafelületen.
  7. A  tésztát kettévágjuk, majd egyesével kinyújtjuk úgy, hogy körülbelül 0,5 cm vastagságú legyen. Ezt a tésztát nem a legegyszerűbb kinyújtani a nagyobb manduladarabok miatt, ezért ha repedne, kezünkkel nyugodtan összetapaszthatjuk.
  8. Tetszőleges átmérőjű kerek kiszúróval körököt vágunk ki belőle. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és körübelül 18 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a szélei kezdenek kissé megbarnulni. Sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
  9. A fehér csokoládét vízgőz felett, kíméletesen megolvasztjuk, és a kihűlt kekszeket egyesével belemártjuk úgy, hogy csak a kekszek egyik oldalát fedje be. Ha szeretnénk,dermedés előtt megszórhatjuk tetszőlegesen magvakkal, apróra vágott aszalt vagy liofilizált gyümölcsökkel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Narancsos-marcipános karácsonyi keksz

Hozzávalók ( körülbelül 20 db kekszhez)

  • 245 g átszitált finomliszt
  • 145 g szobahőmérsékletű vaj
  • 115 g marcipán
  • 50 g porcukor
  • 1 nagy tojássárgája
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja
  • egy csipet só

Az eredeti recept itt olvasható.

Elkészítés

  1.  A vajat, a  marcipánt, a porcukrot, a sót, a narancs reszelt héját és a tojássárgáját egy tálba mérjük. Elketromos habverővel krémesre kikeverjük.
  2. Ezután az átszitált lisztet hozzádjuk. Kezünkkel homogén tésztává gyúrjuk.
  3. Gombóccá formázzuk, majd folpackba csomagolva egy órára a  hűtőbe tesszük pihenni.
  4. A sütőt 150 C°-ra előmelegítjük.
  5. A pihentetett tésztát lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk. A keksznyomdáknál kicsivel nagyobb átmérőjű kerek vagy akár hullámos szélű kiszúróval kiszaggatjuk a tésztát, majd a sütipecséttel díszítjük azokat. A pecsétet használat előtt mártsuk lisztbe,és a felesleget leütögetve dolgozzunk vele.
  6. A megmintázott kekszeket szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, majd az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Ekkor még kissé puhák lehetnek, de ahogy hűlnek az állaguk is keményedik.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

 

Mákos-feketeribizlis zserbó

Hozzávalók (egy 20×20-as négyzet alakú formához, ha nagyobb a család, érdemes dupla adaggal kezdeni

A tésztához:

  • 200 g finomliszt
  • 100 g vaj
  • 20 g porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 40 ml teljes tej
  • 8 g friss élesztő
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 600 g feketeribizli lekvár
  • 200 g darált mák
  • 130 g kristálycukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 0,5 teáskanál őrölt kardamom vagy fahéj

A tetejére:

  • 100 g étcsokoládé 
  • 20 g vaj

Elkészítés:

  1. Egy tálba a tészta összes hozzávalóját kimérjük, majd kezünkkel alaposan összegyúrjuk. Folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  2. Közben a mákot elkeverjük a cukorral, a citromhéjjal és a kardamommal vagy fahéjjal.
  3. Pihentetés után a tésztát lemérjük, majd 5 egyenlő részre osztjuk. Az első tésztalapot akkorára nyújtjuk, hogy a formánk szélét is ki tudjuk vele bélelni. Az így előkészített tésztát a formába tesszük. Megkenjük a lekvár negyedével (150 g), és egyenletesen megszórjuk a cukros mák szintén negyedével. 
  4. A következő lapokat már a formának megfelelő méretűre nyújtjuk, és folytatjuk a rétegzést. Amikor az utolsó réteget is elhelyeztük a zserbónkon, egyenletesen szurkáljuk meg villával a tetejét.
  5. Az előkészített sütit a 185C-ra előmelegített sütőben körülbelül 50 perc alatt készre sütjük. 
  6. A sütőből kivett zserbót egy éjszát hűlni hagyjuk a sütőformában. Másnap a pihentett süteményt kiborítjuk, hogy az alja legyen felül. 
  7. A csokoládét a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk, majd egyenletesen eloszlatjuk a süti tetején. Hagyjuk megszilárdulni.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Fűszeres-narancslekváros gyümölcskenyér

Hozzávalók:

  • 225 g teljes kiőrlés liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • nagy csipet só
  • 1 púpos teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 75 g kandírozott gyömbér
  • 75 g kandírozott narancshéj
  • 150 g aszalt sárgabarack
  • 150 g aszat szilva
  • 85 g narancslekvár
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja
  • 200 g puha vaj
  • 140 g nádcukor
  • 4 közepes méretű tojás
  • fehércsoki, aszalt gyümölcsök és magvak a díszítéshez

Recept- Hugh Fearnley-Whittingstall-River Cottage minden napra

Elkészítés:

  1. A lisztet egy tálba tesszük a sóval, a sütőporral és a fűszerkeverékkel, majd összekeverjük.
  2. Egy másik tálkába tesszük a kandírozott narancshéjat, a felaprított aszalt gyümölcsöket és a szintén kisebb darabokra vágott kandírozott gyömbért. Hozzáadjuk a narancslekvárt és a citrusok reszelt héját.
  3. A puha vajat a nádcukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, egy evőkanál fűszeres liszttel együtt. Végül hozzákeverjük a maradék lisztet és a narancslekváros-aszalt gyümölcsös keveréket is. 
  4. A tésztát sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába öntjük, és a 160°C-ra előmelegített sütőben 90 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
  5. Az elkészült sütit hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint díszíthetjük olvasztott fehércsokival, aszalványokkal, olajos magvakkal.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Karácsonyi svéd fűszeres keksz (pepparkakor)

Idén készítettem el először ezeket a ropogós, igazán gazdag, fűszeres kekszek, amik a klasszikus mézeskalácsot nálam egyből kiszorították. Elsősorban az intenzív, fűszeres íze és a ropogós állaga miatt, és persze nem utolsó szempont, hogy lehet hozzá használni a csodás sütipecséteket, hiszen szuperül megtartják a formájukat sütés közben.

Hozzávalók

  • 200 g finomliszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt kardamom
  • 1/2 kávéskanál őrölt szegfűbors
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 60 g puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 80 g nádcukor
  • 60 ml habtejszín
  • 60 ml golden szirup (Azsia Bt.-ben, Culinarisban, Tescoban is kapható, ha nem tudunk hozzájutni mézzel is helyettesíthetjük, így viszont a kész keksz íze nem lesz annyira melszos)
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja

Recept: innen

Elkészítés:

  1. Egy tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a fűszerekkel, a sóval, a szódabikarbónával, a cukorral, valamint  a narancs reszelt héjával. 
  2. Hozzáadjuk a puha vajat, a golden szirupot/mézet és a tejszínt, majd kezünkkel összegyúrjuk. Kis gombócot formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, majd egy ejszakára (legalább 5 órára) a hűtőszekrénybe tesszük.
  3. Pihentetés után a tésztát lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszúrjuk a kekszeket.
  4. A 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Narancsos-marcipános-fahéjas csavart briós

Hozzávalók (4 nagyobb brióshoz):

A briós tésztához:

  • 400 g finomliszt
  • 8 g instant élesztő
  • 45 g kristálycukor
  • 3/4 teáskanál só
  • 3 nagy méretű, egész tojás
  • 60 g teljes tej
  • 165 g szobahőmérsékletű vaj, kockákra vágva

A töltelékhez:

  • 150 g vaj
  • 40 g nádcukor 
  • 1 lapos evőkanál őrölt fahéj
  • 2 narancs reszelt héja
  • 150 g marcipán

A briósok kenéséhez

  • 1 tojás

Briós alaprecept: innen

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet nagy tálba mérjük, elkeverjük az élesztővel, a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és a tojásokat. Addig dagasztjuk, amíg a tészta nagyjából össze nem áll, majd elkezdjük adagolni a felkockázott, szobahőmérsékletű vajat. Nagyjából  5-10 percig dagasztjuk géppel. Ha a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá még lisztet. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk. 
  2. A tésztát ezután enyhén lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, téglalappá nyújtjuk. A téglalapot képzeletben három egyenlő részre osztjuk hosszában. A jobb oldali harmadot a középső harmadra hajtjuk, majd a bal harmaddal ugyanezt tesszük. A tésztát 90°-kal elforgatjuk majd így is megismételjük a hajtogatást.
  3. A tésztát egy tálba tesszük, letakarjuk fóliával, és szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük. Ezután megismételjük a hajtogatást, visszatesszük a tálba, és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
  4. A töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukorral, majd elkeverjük az őrölt fahéjjal és a narancsok reszelt héjával. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből, és két egyforma részre osztjuk. Amíg az egyikkel dolgozunk a másikat tegyük vissza a hűtőbe. 
  6. A tésztát 40×20 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelék felével, rámorzsoljuk egyenletesen a marcipán felét, feltekerjük, majd a feltekert tésztát óvatosan 50 cm hosszúságára sodorjuk. Kettévágjuk, majd az így kapott hengereket hosszában szintén félbevágjuk úgy, hogy az egyik végükön hagyjunk körülbelül 2-3 cm-es részt, amit nem vágunk át. Ezután a tésztát összefonjuk, végüket összeillesztjük. A fonási, formázási technika képét itt találjátok.
  7. A maradék tésztával ugyanezt megismételjük. 
  8. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az előkészített briósokat, tiszta konyharuhával vagy folpackkal letakarjuk, majd meleg helyen 45-60 percig kekesztjük őket.
  9. A megkelt briósokat megkenjük felvert tojással, majd a 170°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 20-30 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mákos-citromkrémes linzer

Olyan sokan kértétek a receptet, gyorsan le is írtam nektek, hogy még legyen időtök a karácsony előtti próbasütésre is. 😊 

Az édeskés linzertésztát tökéletesen ellensúlyozza a citromkrém fanyar üdesége. A tésztában megbújó egész mákszemek pedig igazán különleges, ropogós textúrát kölcsönöznek az egyébként vajpuha aprósüteménynek.

 

Hozzávalók ( körülbelül 30 darab linzerhez)

A mákos linzerhez:

  • 300 g finomliszt
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • nagy csipet só
  • 2 evőkanál egész, darálatlan mák
  • 1 vanília kikapart magja

A citromkrémhez:

  • 90 g kockára vágott vaj
  • 80 g kristálycukor (ha édesebben szeretjük tegyünk bele 100 g-ot)
  • 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
  • 3 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 közepes méretű tojás
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • csipet só 

Elkészítés:

  1. A linzerhez késes robotgépbe tesszük a lisztet, a vajat, a porcukrot, a sót és a vanília kikapart magjait. Az egészet morzsalékos állagúra őröljük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és az egész mákot, majd kezünkkel az egészet összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. (Ha nincs konyhai robotgépünk, akkor a lisztet elkeverjük a porcukorral, a sóval és a vaníliával, majd a hideg kockára vágot vajat ujjbegyünkkel elmorzsoljuk a lisztes keverékbe, végül a tojássárgát és a mákot is hozzádjuk.)
  2. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán körülbelül 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd formákat súrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük  a kiszúrt tésztákat. 180°C-ra előmelegített sütőben 7 perc alatt készre sütjük. Sütőből kivéve még elég puhák a linzerek, úgyhogy óvatosan bánjunk velük. A linzereket hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Közben elkészítjük a citromkrémet. Ehhez egy lábasba öntjük a citromlevet, elkeverjük a cukorral, a tojásokkal,a sóval, a citromok reszelt héjával és a keményítővel.
  4. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Sűrű szövésű szűrőn átszűrjük a krémet, hogy az esetlegesen kicsapódott tojást, illetve a citrom reszelt héját el tudjuk távolítani, így egy sokkal selymesebb krémet fogunk kapni. Hűlni hagyjuk, és ha szobahőmérsékletű lett, betesszük a hűtőbe. 
  5. Az elkészített linzereket megkenjük a citromkrémmel, és összeragasztjuk őket. Néhány órát állni hagyjuk, hogy a linzer megpuhuljon.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mákos-citromhabos torta

Ez a torta igazi karácsonyi csoda mindazok számára, akik rajonganak a citrom és a mák tökéletes párosáért, és a légiesen könnyed desszertekért.

Puha, kardamomos-mákos-vajas piskóta, melyen lágy, pillekönnyű citromhab pihen, a torta tetején fanyar, üdítő citromkrém, mellyel igazi kontasztot a díszítésként használt, egész mákszemekkel bolondított édes és ropogós habcsók alkot. 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

  • 75 g darált mák
  • 90 g finomliszt
  • 70 g kristálycukor
  • 75 g vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2-1 teáskanál őrölt kardamom (ízlés szerint)

A citromhabhoz:

  • 90 g kockára vágott vaj
  • 100 g kristálycukor 
  • 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
  • 3 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 közepes méretű tojás
  • csipet só 
  • 3 lapzselatin
  • 2 dl habtejszín

A citrommázhoz:

  • 4-5 evőkanál a lapzselatinnal elkevert citromkrémből 

A habcsókhoz (recept innen):

  • 60 g tojásfehérje
  • 60 g kristálycukor
  • 50 g porcukor
  • 2 evőkanál darálatlan, egész mák
  • 1 evőkanál keményítő
  • csipet só

Elkészítés:

  1. A mákos piskótához a puha, szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és ezzel is habosra keverjük.
  2. Egy másik tálban összekeverjük a többi hozzávalót (őrölt kardamom, darált mák, finomliszt, szódabikarbóna, só), és a vajas keverékhez adagoljuk a tejjel felváltva.
  3. A tortaformánk alját sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a mákos tésztát.
  4. 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25-35 perc alatt megsütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
  5. A kisült tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Közben elkészítjük a citromhabot. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk.
  7. Egy lábasba tesszük a tojásokat, a citromlevet, a cukrot, a citromhéjat, a sót.
  8. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Még forrón belekeverjük a kinyomkodott lapzselatinokat. Sűrű szövésű szűrőn átszűrjük, hogy selymesebb állagú krémet kapjunk.
  9. A citromkrémből 4 -5 evőkanállal félreteszünk a torta tetején lévő mázhoz. A maradékot hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  10. Amikor ez megtörtént, lágy habbá verjük a habtejszínt, és a citromkrémhez keverjük óvatosan. 
  11. A torta összeállításához a mákos piskóta tetejé levágjuk annyira, hogy egy egyenletes felszínt kapjuk, visszatesszük a tortaformába, ráöntjük a citromhabot. Hütőbe tesszük néhány órára megszilárdulni.
  12. Ezután kivesszük, és rákenjük egyenletesen a maradék zselatinos citromkrémet. Újra a hűtőbe tesszük. 
  13. A díszítéshez használt habcsókhoz a tojásfehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot. Addig folytatjuk a habverést, amíg kemény habot nem kapunk. Ekkor hozzászitáljuk a porcukrot és a keményítőt, és hozzáadjuk az egész mákot.
  14. Néhány mozdulattal homogén állagúvá keverjük. A kész alapot habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire tetszőleges formájú habcsókokat nyomunk.
  15. 100°C-ra előmelegített sütőben 1-2 órán keresztül szárítjuk a habcsókokat.
  16. A tortát kidiszítjük a habcsókokkal. Tálalás előtt fél órával érdemes a tortát kivenni a hűtőből, így az ízek jobban érezhetőek lesznek.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Baileys-es créme brulée

 

Hozzávalók ( 3 kis tálkához)

  • 1 dl teljes tej
  • 100 ml Baileys (ha kevésbé alkoholosan szertnénk tegyünk bele 70 ml-t, de a tejszínt ez esetben növeljük 30 ml-rel)
  • 120 ml habtejszín
  • 40 g kristálycukor
  • 4 tojássárgája
  • csipet só

Elkészítés:

  1. A sütőt 140°C-ra előmelegítjük.
  2. Egy nagy lábasban vizet forralunk.
  3. Közben egy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, néhány percet várunk, amíg a kristálycukor teljesen feloldódik. Ezután a keveréket sűrű szövésű szűrőn átszűrjük. 
  4. Egy magasfalú tepsibe helyezzük a kis porcelán formáinkat, majd megtöltjük őket a tejszínes keverékkel. A tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy a sütőformák 3/4-éig érjen.
  5. Az előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 30-45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha az állaga kissé ruganyos.
  6. A sütőből kivéve a formákat azonal kivesszük a vízfürdőből, maj hűtőszekrénybe tesszük teljesen kihűlni.
  7. Tálaláskor a desszertek tetejét egyenletesen megszórjuk 1-1 evőkanál kristálycukorral, majd zsebsárkánnyal karamellizáljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Fűszeres-diós almatorta fahéjas mascarponekrémmel, sós karamellel

Fűszeres-diós-almás piskóták között krémesen lágy, fahéjas mascarponekrém és savanykás karamellizált alma foglal helyet. Az ízharmóniát a torta tetejére csurgatott pikáns sós karamell teszi tökéletessé.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

  • 225 g vaj
  • 170 g nádcukor
  • 4 egész tojás
  • 260 g finomliszt
  • 2 és 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szegfűszeg
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • nagy csipt só
  • 200 g alma, felkockázva
  • 60 g dió, durvára vágva

A karamellizált almához:

  • 400 g savanykás alma, apró kockákra vágva
  • 40 g nádcukor
  • 30 g vaj
  •  őrölt kardamom (ízlés szerint)

A fahéjas mascarponekrémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 170 ml habtejszín
  • 60 g porcukor
  • 1 púpos teáskanál őrölt fahéj

A sós karamell öntethez:

  • 100 g kristálycukor
  • 45 g vaj
  • 100 ml habtejszín

Elkészítés:

  1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. Először a diós-almás piskótát készítjük el.
  3. Ehhez a szobahőmérsékletű vajat a nádcukorra habosra keverjük, majd egyesével hozzáütjük a tojásokat, és kézi habverővel összedolgozzuk.
  4. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel, majd a vajas keverékhez adjuk. Az egészet homogén állágúra keverjük, végül a felaprított almát és a durvára vágott diót is a tésztába forgatjuk.
  5. 2 darab 18 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket.
  6. Az előmelegített sütőben körülbelül 45-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a piskóta elkészült-e.
  7. A kisült piskótákat hagyjuk teljesen kihűlni, ha ez megtörtént éles késsel kettévágjuk.
  8. A karamellizált almához a nádcukrot egy serpenyőben megkaramellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, végül a feldarabolt almát és az őrölt kardamomot. Néhány perc alatt megpároljuk az almát, majd a tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. A fahéjas mascarponekrémhez a mascraponét a porcukorral és a fahéjjal kikeverjük, majd  hozzáöntjük a tejszínt, és addig keverjük a habverővel, amíg a krém besűrűsödik. A krémet felhasználásig a hűtőbe tesszük.
  10. A karamell öntethez a kristálycukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a sót és a vajat, elkeverjük. Amikor  a vaj felolvadt, a tejszínt is belekeverjük. Addig keverjük, amíg az öntet homogén lesz. A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni.
  11. A torta összeállításához a piskótákat rétegezzük a mascarponekrémmel, és a karamellizált almával. A legfelső piskótaréteget is megkenjük a krémmel, majd bevonjuk egyenletes a torta oldalát is. A tortát néhány órára a hűtőbe tesszük, majd leöntjük a karamell öntettel. A tortát tálalás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!