Ízből tíz

Narancsos-fehércsokis-mákos babka

Hozzávalók (1 püspökkenyér formához) :

A tésztához:

  • 275 g finomliszt
  • 50 g kristálycukor
  • 1 és 1/2 teáskanál szárított élsztő
  • 1/4 teáskanál só
  • 60 ml tej
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 75 g felkockázott, szobahőmérsékletű vaj

A töltelékhez

  • 210 ml tej
  • 50 g kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 125 g darált mák
  • 100 g fehércsokoládé

A sziruphoz

  • 60 ml víz
  • 50 g kristálycukor
  • 1 evőkanál narancsvirágvíz (opcionális)

AZ eredeti receptet itt olvashatjátok.

Elkészítés

  1. A tésztához egy tálba mérjük a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejet. Kezünkkel összekeverjük, végül a puha vajat kisebb kockákban fokozatosan hozzáadjuk a tésztához, egyszerre mindig csak annyit, amennyit szépen a tésztába tudunk dolgozni. 10 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk.
  2. Egy napraforgóolajjal kikent tálba tesszük az elkészült tésztát, letakarjuk frissentartó fóliával, és legalább egy fél napra vagy egy éjszakára a hűtőbe helyezzük. 
  3. Másnap a töltelékhez a tejet forráspontig melegítjük a cukorral, a fahéjjal és a narancs reszelt héjával. Levesszük a tűzről, majd belekeverjük a darált mákot, és 5- 10 percig hagyjuk, hogy a mák magába szívja az ízesített tejet.
  4. A tésztát 40×30-as téglalappá nyújtjuk.
  5. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a mákos tölteléket és megszórjuk a felaprított fehércsokoládéval, majd a hosszabbik oldalánál kezdve bejgli-szerűen feltekerjük.
  6. Éles késsel hosszában kettévágjuk, majd 3-4 szakaszban összefonjuk.
  7. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot.
  8. A püspökkenyér formába helyezett kalácsot letakarva 1-1,5 óráig kelesztjük. (Körülbelül 10-20%-ot fog dagadni.)
  9. A megkelt kalácsot a 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük. 
  10. Sülés közben elkészítjük a szirupot. Ehhez egy lábasba mérjük a cukrot és a vizet. Közepes lángon felforraljuk, majd belekeverjük a narancsvirágvizet.
  11. A sütőből kivett kalácsot még melegen meglocsoljuk a sziruppal.
  1. Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Medvehagymás-parmezános kalács


Hozzávalók

A tésztához

  • 300 ml langyos tej
  • 7 g szárított élesztő vagy 20 g friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 190 g finomliszt
  • 130 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál reszelt parmezán

A medvehagymás töltelékhez

  • 100 g friss medvehagyma 
  • 90 g puha vaj
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 1 evőkanál olívaolaj

A kalács kenéséhez

  • 1  tojássárgája
  • reszelt parmezán

Elkészítés

  1. A liszteket egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a szárított élesztőt (ha frissel dolgozunk, azt előbb futtassuk fel a langyos tejben), a tejet, a parmezánt, valamint a cukrot.
  2. Összedolgozzuk, majd lisztezett nyújtódeszkán rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha nagyon ragadna adjunk hozzá lisztet.
  3. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
  4. Közben elkészítjük a medvehagymás tölteléket. Ehhez a megvehagymát a puha vajjal, a parmezánnal, az olívaolajjal és az ízlés szerinti sóval együtt konyhai robotgépbe tesszük, majd egynemű masszává turmixoljuk.
  5. A megkelt tésztát, körülbelül 40 x 32 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a medvehagymás töltelékkel.
  6. Hosszában, bejgli-szerűen feltekerjük, éles késsel hosszában félbevágjuk, és befonjuk 3-4 szakaszban.
  7. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsot, majd fél órát kelesztjük.
  8. Megkenjük a kalács tetejét tojássárgával, megszórjuk reszelt parmezánnal.
  9. 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.

Levendulás-áfonyalekváros töltött kalács

IMG_4142 (2)

Íme, a bazsalikom pestós kalács édes változata, most épp levendulás-áfonyalekváros töltelékkel.

A tésztáját egyébként nem kell feltétlenül megtölteni, használhatjuk egyszerű alap kalácstésztaként is, nekem nagyon bejön, mert igazán puha, még másnap is, és egyáltalán nem “fojtós”.

Az utóbbi időben ez a kör alakú formázás nagyon megtetszett, hihetetlenül egyszerű és nagyon mutatós. De nem kell ehhez ragaszkodni, ha nektek más a kedvencetek. Sima hármas fonással is tökéletes lesz a végeredmény.

Még a napokban hozok egy gazdag,fűszeres,édes angol húsvéti kalácsot, a hot cross bun-t, ami a személyes kedvencem! 🙂

 IMG_4151 (2)

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

  • 500 g finomliszt
  • 7 g szárított vagy 25 g friss élesztő
  • 80 ml étolaj
  • 60 ml méz
  • 160 ml langyos víz
  • 2 közepes méretű tojás
  • 1 nagy csipet só
  • 320 g áfonyalekvár
  • 1 teáskanál szárított levendulavirág
  • + 1 sárgája a kenéshez

IMG_4162 (2) j

Elkészítés:

  1. A lisztet egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a szárított élesztőt (ha frissel dolgozunk, azt előbb futtassuk fel a langyos vízben), a mézet, az olajat, a langyos vizet, valamint a tojásokat.
  2. Összedolgozzuk, majd lisztezett nyújtódeszkán rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha nagyon ragadna adjunk hozzá lisztet.
  3. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
  4. Ha megkelt, körülbelül 40 x 32 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd a rövidebbik oldalánál kezdve négy hosszú téglalappá  vágjuk. 
  5. Az így kapott  “csíkok” mindegyikét megkenjük  80 g áfonyalekvárral,  és megszórjuk negyed teáskanál levendulavirággal, majd egyesével feltekerjük.
  6. A feltekert rudakból, az itt látható módon kör alakban formázott fonatot készítünk.
  7. Az megformázott kalácsot sütőpapírral bélelt 26-cm-es tortaformába helyezzük.
  8. Konyharuhával letakarva ismét duplájára kelesztjük.
  9. A sütőt 190°C-ra előmelegítjük.
  10. Ha megkelt, lekenjük tojássárgával, majd az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_4147 (2) j8

 

Bazsalikom pestós kalács zöldfűszeres tojáskrémmel

IMG_3804 (2)

Kis lemaradásban vagyok ugyan, de azért még szerintem nem késtem el, ami a húsvéti recepteket illeti.

Hagyományostól ugyan eltérő recept, de érdemes kipróbálni ezt a bazsalikom pestóval töltött kalácsot is. Igazán különleges. 

A tojáskrémmel tálalva, amit a zöldfűszerek és a savas kapribogyó, valamint csemegeuborka igazán frissé varázsol, egyszerűen tökéletes. A főtt sonka és a sárga túró mellett garantált, hogy ez is a húsvéti reggeli sztárja lesz.

Többek között egy igazán különleges, angol húsvéti csemege, a hot cross buns receptjét is elhozom nektek még az ünnepig! 🙂

IMG_3967 (2) IMG_3828 (2)

Hozzávalók:

A kalácshoz:

  • 500 g finomliszt
  • 7 g szárított vagy 25 g friss élesztő
  • 80 ml étolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 160 ml langyos víz
  • 2 közepes méretű tojás
  • 2 nagy csipet só
  • 100 g bazsalikom pesto
  • + 1 sárgája a kenéshez

A tojáskrémhez:

  • 12 közepes méretű tojás
  • 6 szál újhagyma
  • 10-15 darab közepes méretű csemegeuborka (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál kapribogyó, leöblítve
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 kis csokor kapor
  • 6 evőkanál jó minőségű majonéz
  • 6 evőkanál tejföl
  • fél teáskanál dijoni mustár
  • só, frissen őrölt bors

Tojáskrém recept: Hugh Fearnley-Whittingstall – River Cottage minden napra

Elkészítés:

IMG_3798 (2)

Pestós kalács:

  1. A lisztet egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a szárított élesztőt (ha frissel dolgozunk, azt előbb futtassuk fel a langyos vízben), a mézet, az olajat, a langyos vizet, valamint a tojásokat.
  2. Összedolgozzuk, majd lisztezett nyújtódeszkán rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha nagyon ragadna adjunk hozzá lisztet.
  3. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
  4. Ha megkelt, körülbelül 40 x 32 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd a rövidebbik oldalánál kezdve négy hosszú téglalappá  vágjuk. 
  5. Az így kapott  “csíkok” mindegyikét megkenjük 25 g pestóval, majd egyesével feltekerjük.
  6. A feltekert rudakból, az itt látható módon kör alakban formázott fonatot készítünk.
  7. Az megformázott kalácsot sütőpapírral bélelt 26-cm-es tortaformába helyezzük.
  8. Konyharuhával letakarva ismét duplájára kelesztjük.
  9. A sütőt 190°C-ra előmelegítjük.
  10. Ha megkelt, lekenjük tojássárgával, majd az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.

 

IMG_3965 (2)IMG_3813 (2)

Tojáskrém:

  1. A tojásokat keményre főzzük, héjukat letisztítjuk, majd durvára vágjuk.
  2. Felaprítjuk a csemegeuborkát, a kapribogyót, az újhagymát, a petrezselymet és a kaprot. 
  3. Összekeverjük a tojással, hozzáadjuk a majonézt, a tejfölt, a mustárt, a sót és a borsot, majd az egészet alaposan összedolgozzuk.
  4. Az elkészített kalács mellé kínáljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Narancsos-csokoládés kalács

IMG_0930 (2)

Van annál megnyugtatóbb érzés, mintha  frissen sült péksüti illata lengi be a lakást? Szerintem nincs.
Ahogy a csoki és a narancs íze, aromája keveredik ebben a puha kalácsban, az valami mennyei. Nekem nem is kell több ilyen esős, őszi napokon, mint fogni egy szeletet ebből a finom kalácsból, bekucorodni a paplan alá, és elindítani egy River Cottage maratont. 🙂

IMG_0928 (2)

Hozzávalók (2 kalácshoz):

A tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 3 dl teljes tej
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 15 dkg vaj
  • 8 ek. nádcukor
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 10 dkg étcsokoládé (60-70%-os)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tk. őrölt fahéja

A kenéshez:

  • 1 tojássárgája

IMG_0954 (2)

 

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Körülbelül 5-10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk.

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amit a sóval és a narancs reszelt héjával alaposan összekeverünk. 

A felfuttatott élesztőt a tejjel a liszthez adjuk, a tojássárgáját és az olvasztott vajat is belekeverjük.

Lágy tésztát dagasztunk.

Szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni.

A megkelt tésztát kettévágjuk, és téglalappá nyújtjuk mindkettőt.

 A puha vajat elkeverjük a nádcukorral, a narancshéjjal és az őrölt fahéjjal, majd megkenjük vele mindkét tésztát. Egyenletesen megszórjuk az apró darabokra vágott étcsokoládéval és a kandírozott narancshéjjal.

Hosszában, bejgli-szerűen feltekerjük, éles késsel hosszában félbevágjuk, és befonjuk 3-4 szakaszban.

Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük a kalácsokat.

Megkenjük a tetejüket tojássárgával, majd ismét duplájára kelesztjük.

180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_0935 (2)

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!