Ízből tíz

Narancsos édesburgonya leves füstölt kacsamellel

IMG_2333 (2)

Már jó néhány hete tervezgettem megfőzni ezt a levest, és a hétvégi bevásárlás alkalmával szerencsére nagyon szép füstölt kacsamellet kaptunk. Amint hazaértünk az édesburgonyák már mentek is sütőbe.

Egy igazán egyszerű, teste-lelket egyaránt melengető leves ez. Ha nem akarjuk “cifrázni”, akkor nyugodtan tálalhatjuk a füstölt kacsamell nélkül, úgyis isteni. De azért kétségkívül ez koronázza meg a fogást, ami így akár ünnepi alkalmakkor is bátran bevethető.

IMG_2318 (2)IMG_2323 (2)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 500 g sült édesburgonya, tisztítva
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 tk. kínai ötfűszer keverék (opcionális)
  • 700 ml zöldségalaplé
  • 1 ek. méz
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • néhány csepp citromlé

Tálaláshoz:

  • 150 g füstölt, főtt kacsamell
  • 70 g pirított mandula
  • 1 nagy csokor petrezselyem

IMG_2329 (2)

Elkészítés:

A puhára sült édesburgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk. (Egészben szoktam a 200°C-os sütőbe tenni, körülbelül 40-45 perc alatt meg is puhul, villával vagy késsel ellenőrzöm.)

A hagymát felaprítjuk. Egy lábasban felmelegítjük az olívaolajat, rádobjuk a hagymát, majd puhára dinszteljük. Hozzáadjuk az édesburgonyát, a fűszerkeveréket, majd felöntjük a zöldségalaplével. Ízlés szerint sózzuk. Közepes lángon addig főzzük, amíg felforr. A tűzről levéve hozzákeverjük a mézet, a narancshéjat, a narancslevet, illetve a néhány csepp citromlevet. 

A kacsamellet vékonyan felszeleteljük, a mandulát és a petrezselymet is felaprítjuk.

Tálaláskor a leves tetejére halmozzuk a kacsamellet, megszórjuk mandulával és a friss petrezselyemmel. 

Melegen fogyasszuk!

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Vörösboros kacsaragu pappardelle tésztával

IMG_0531 (2)

Nagyon kritikus vagyok a saját főztömmel kapcsolatban, de erre a receptre azt kell mondanom, hogy tökéletes. Nem akarok ódákat zengeni, de ez az egyik legfinomabb tésztaétel, amit valaha is ettem.
Nem a rohanós hétköznapokra való, sokkal inkább a ráérős, nyugodt napokra, esetleg ünnepekre. Maga a ragu ízgazdagsága is mesés, de egyértelműen a házi tészta teszi teljessé a fogást.
Igazán házias, és kényeztető. Nálunk biztos, hogy nagy családi kedvenc lesz, és a gyermekeimnek, sőt még az unokáimnak is nagy-nagy szeretettel fogom készíteni 40-50 év múlva is. 🙂

IMG_0533 (2)

Hozzávalók:

A vörösboros kacsaraguhoz:

  • 4 kacsacomb
  • 750 ml minőségi, testes vörösbor
  • 2 szál sárgarépa, 1 cm-es darabokra kockázva
  • 2 szál szárzeller, 1 cm-es darabokra kockázva
  • 1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 5 nagyobb ág kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 750 ml csirke vagy zöldség alaplé
  • só, bors
  • 1 csokor friss petrezselyem a tálaláshoz

Friss pappardelléhez:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csapott tk. só
  • 4 egész tojás

Receptötlet: Neil Perry – Jól enni, jól lenni

IMG_0561 (2)

Elkészítés:

Először a páclevet készítjük el.

Ehhez egy nagy tálba öntjük a bort, beletesszük a felaprított répát, szárzellert, hagymát, fokhagymákat, a kakukkfüvet, végül a kacsacombokat is a páclébe fektetjük.

Lefedjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap a pácléből kivesszük a kacsacombokat. Konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk róla a bort, sózzuk, borsozzuk mindkét felüket.

Egy serpenyőben 1 evőkanál olajat hevítünk nagy lángon. Beletesszük a kacsacombokat, és mindkét oldalukon 2-2 percig pirítjuk.

A pácléből a zöldségeket leszűrjük, és a kacsacombokból kisült zsíron 5 percig pároljuk.

Ezután visszatesszük a kacsacombokat, beleöntjük a páclevet (kakukkfűvel, hagymával, fokhagymával együtt), és felforraljuk.

Mikor felforrt, az alaplevet is beleöntjük.

A kacsacombokat 2,5-3 óra alatt puhára főzzük, amíg a húsa a csontról le nem válik.

A kacsahúst, a zöldségeket kiszedjük, a kakukkfüvet kidobjuk.

A levet további 20 percig főzzűk, amíg be nem sűrűsödik.

A kacsahúst leszedegetjük a csontról, és a zöldségekkel együtt visszatesszük a mártásba.

A házi pappardelléhez a lisztet egy nagy tálba mérjük, összekeverjük a sóval, közepébe mélyedést készítünk, amibe beleütjük a tojásokat.

Körülbelül 10-15 perc alatt ruganyos, viszonylag kemény tésztát gyúrunk.

Fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.

Tésztanyújtó gépben kinyújtjuk, kézzel vagy géppel metéltekre vágjuk.

Néhány perc alatt, lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük.

Tálaláskor a tésztára szedjük a kacsaragut, és megszórjuk friss petrezselyemmel.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!