Ízből tíz

Gyors és egészséges nyári quinoa saláta meggyel, kaporral és grillezett halloumival

IMG_6393 (2)

Érdemes kísérletezni a különböző gabonafélékkel ( quinoa, amaránt, hajdina, árpa, köles, kuszkusz, bulgur), hiszen így igazán változatossá tudjuk tenni étrendünket. ( A hajdina, az amaránt és a quinoa nem gabonák, de mivel magjukat úgy fogyasztjuk, mintha gabonaféle lenne, én ebbe a csoportba sorolom ) Nem mindig csak az unalmas, főtt, fehér rizs és krumpli kerül majd asztalra köretként, arról nem is beszélve, hogy mennyivel több hasznos tápanyagot tartalmaznak. Igazán sokoldalúak, kínálhatjuk melegen vagy hidegen, tehetjük levesekbe, de köretként és magában salátaként is kiválóak.

Ha a keresőbe beütitek a quinoa szót elég sok találatot fogtok kapni, ahol részletesen írnak erről az élelmiszerről, de azért néhány sorba én is összeszedem nektek a leglényegesebb infókat.

A bolíviai Andokból származó quinoának különböző fajtái vannak: vörös, fekete és fehér változatban kapható. A fehérnek a legenyhébb az íze, az állaga könnyű, a fekete ízben markánsabb, és a textúrája is tömörebb, a kettő között helyezkedik el mind ízben, mind pedig állagban a vörös. A quinoa tápanyagokban nagyon gazdag, teljes értékű fehérjeforrás. Kiemelkedően magas a rosttartalma, rengeteg vitamint ( B, C, E), valamint ásványi anyagot (kalcium, magnézium, vas, foszfor) tartalmaz. Ami pedig pluszban zseniális, hogy nagyon gyorsan, bő tíz perc alatt el is készíthetjük.

A blogra áprilisban felkerült a gránátalmás hajdinasaláta, ami nagyjából megegyezik ezzel a recepttel, csak most a szezonalitásnak megfelelően a gránátalmát meggyre cseréltem, illetve hajdina helyett quinoával készítettem. Yotam Ottolenghi receptje még mindig zseniális!!!!!!

IMG_6385 (2)

Hozzávalók:

  • 200 g quinoa
  • 5 szál szárzeller, kis kockákra vágva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2,5 evőkanál balzsamecet
  • 2 kis gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 csokor apróra vágott kapor
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem
  • fél teáskanál őrölt szegfűbors (kihagyható)
  • 200 g megy, kimagozva
  • só, frissen őrölt bors
  • 250 g Halloumi sajt

IMG_6368 (2)

Elkészítés:

  1. A quinoa-t kétszeres mennyiségű vízben 10-15 perc alatt megfőzzük.
  2. A puhára főtt quinoa-t lecsepegtetjük, és egy nagy keverőtálba tesszük. Még forrón hozzáadjuk a felkockázott zellerszárat, az olívaolajat, az ecetet, a fokhagymát, a szegfűborsot, kevés sót és borsot. Az egészet összekeverjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Ha kihűlt, hozzáadjuk a zöldfűszereket, valamint a kimagozott,felezett meggyet, ezzel is alaposan összeforgatjuk. Megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk, borsozzuk.
  4. A halloumit kevés olívaolajon egy serpenyőben megsütjük, a salátát a grillezett sajttal kínáljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Hideg kókusztejes borsókrémleves

IMG_6252 (2)

Hőségriadó van, és a holnapi napra még melegebbet mondanak, így nem árt ha van a tarsolyunkban egy-két jól bevált hűsítő leves. Én most az ázsiai ízek rajongóinak kedvezek ezzel a borsókrémlevessel, aminek nálunk hatalmas sikere  volt. 

Már régóta kívántam a klasszikus zöldborsólevest, de mivel TG nem igazán rajong érte, ennek elkészítése most elmaradt. Helyette született meg ez az ízeiben thai hangulatot hordozó krémleves, amire még TG is azt mondta, hogy ” Ez a zöldborsóleves bármikor jöhet!”. 

IMG_6246 (2) IMG_6249 (2)

IMG_6241 (2)

Hozzávalók:

  • fél kg zsenge zöldborsó (tisztított súly)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 30 g gyömbér, megtisztítva, reszelve
  • 3 kaffir lime levél
  • 1 szál thai citromfű
  • fél teáskanál cukor
  • 7 dl zöldségalaplé
  • 3 dl kókusztej
  • 1,5 evőkanál halszósz
  • ízlés szerint frissen facsart limelé
  • 2 evőkanál olaj

A tálaláshoz:

  • friss korianderzöld
  • vizitorma
  • 1-2 evőkanál kókusztej

IMG_6278 (2)

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd egy lábasban 2 evőkanál olajon megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és a gyömbért, majd további 2-3 percig pároljuk.
  3. Hozzákeverjük a zöldborsót, a kaffir lime leveleket, a thai citromfüvet (amit előtte klopfolóval kicsit megtörünk, hogy az aromáját jobban kiengedje), a sót, a cukrot és a zöldségalaplevet. Addig főzzük, amíg a borsó megpuhul.
  4. Ekkor levesszük a tűzről, kihalásszuk a kaffir lime leveleket és a thai citromfüvet, majd az egészet krémesre turmixoljuk, ezután hozzákeverjük a halszószt, a kókusztejet, valamint a limelevet. Ha nincs olyan turmixunk, botmixerünk, amivel selymes, krémes állagot tudunk elérni, akkor érdemes a levest egy sűrű szövésű szűrön átpasszírozni, hogy elérjük a kívánt állagot.
  5. A levest hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük.
  6. Tálaláskor a levesre halmozzuk a zöldeket (korianderzöld, vizitorma), végül néhány csepp kókusztejjel díszítjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Zöldfűszeres héjában sült újburgonya

IMG_5383 (2)

 

Egy gyors és isteni recept a nagyszerű újkrumpliból. 

A burgonya sütőben ropogósra sült külső vékony héja és a krémesen puha belső, ahogy keveredik a zöldfűszeres-olívaolaj zamatával, az tényleg abbahagyhatatlan.  A klasszikus petrezselymes újburgonya mellett ez is kötelező darab!

 

IMG_5361 (2)IMG_5401 (2)

IMG_5371 (2)

Hozzávalók:

  • 1 kg apró szemű újkrumpli
  • 130 ml olívaolaj
  • 40 g zöldfűszer vegyesen (én kaprot, petrezselyemet, bazsalikomot, koriandert használtam)
  • só, frissen őrölt bors
  • őrölt római kömény (elhagyható)
  • ízlés szerint friss citromlé

Elkészítés:

  1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
  2. A krumplit megmossuk, majd a felesleges vizet konyhai papírtörlővel leitatjuk.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a burgonyát, meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal, alaposan összeforgatjuk. Az előmelegített sütőbe toljuk, körülbelül 30-40 perc alatt puhára, ropogósra sütjük. Sütés közben néha rázogassuk meg a tepsit, hogy egyenletesen piruljon.
  4. A sütőből kivett újkrumplit sózzuk, borsozzuk, római köménnyel ízesítjük, meglocsoljuk a maradék olívaolajjal, majd belekeverjük a felaprított zöldfűszereket. Végül ízlés szerint citromlevet facsarunk rá.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Fűszeres vöröslencsével töltött sült paprika

IMG_5278 (2)

Ezúttal két örök kedvencem, a sültpaprika és a  vöröslencse találkoznak egy receptben.

A töltött paprikát a hagyományostól eltérően legtöbbször sütőben sütve készítem el, mert a paprika édeskés íze így sokkal koncentráltabbá válik. Mindenkinek javaslom, hogy legalább egyszer próbálja meg így elkészíteni, tényleg megéri. A töltelék persze millió-féleképpen variálható, itt én például fűszeres rizzsel töltöttem meg, de fűszeres túróval, sajttal, hússal töltve is szuper lehet!

Még több sültpaprika recept tőlem:

Sültpaprika- krémleves gyömbéres húsgombóccal

Sültpaprika krémes linguine grillezett csirkemellel

IMG_5280 (2)

Hozzávalók: 

  • 4 közepes méretű kaliforniai paprika vagy kápia
  • 200g vöröslencse
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 g gyömbér, tisztítva
  • 20 g korianderzöld
  • 20 g petrezselyem
  • 1 doboz 400 g-os darabolt paradicsom konzerv
  • 1 púpos teáskanál római kömény
  • 1/2 teáskanál fekete mustármag
  •  1/2 teáskanál kurkuma
  • 300 ml víz
  • 2 teáskanál cukor ( a paradicsom savasságától függően)

Tálaláshoz:

  • tejföl/ görög joghurt
  • friss petrezselyem/koriander durvára vágva

IMG_5287 (2)

Elkészítés:

  1. A korianderzöld és a petrezselyem felét konyhai aprítóba tesszük, hozzáadjuk a meghámozott hagymát, fokhagymát, gyömbért. A gépet bekapcsoljuk, és felaprítjuk a hozzávalókat.
  2. Egy vastag aljú, magas falú serpenyőt közepes lángon felmelegítünk, majd beleszórjuk a mustármagot, amit pattogásig pirítunk. Amikor elkezd pattogni, hozzáadjuk a hagymás keveréket és az olajat.
  3. Kevergetve 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk az őrölt római köményt és a kurkumát, majd ezekkel együtt további 5 percig pirítjuk.
  4. Ezután hozzákeverjük a lencsét, a paradicsomot, a vizet, a cukrot és az ízlés szerinti sót. Lefedjük, addig főzzük, míg a lencse megpuhul. Közben néha kukkantsunk rá, ha elfőtt a víz alóla, akkor pótoljuk.
  5. A paprikák magházát eltávolítjuk, majd félbevágjuk mindegyiket. 
  6. Az elkészült fűszeres vöröslencséhez keverjük a maradék, felaprított petrezselymet és koriandert, majd a paprikákba töltjük.
  7. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
  8. A felezett, megtöltött paprikákat sütőpapírral bélelt tepsin az előmelegített sütőbe tesszük. 15-25 perc alatt készre sütjük.
  9. Az elkészült töltött paprikákat tejföllel/joghurttal meglocsolva és durvára vágott zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Hajdinatészta saláta sült padlizsánnal és mangóval

IMG_4572 (2)

Újabb Ottolenghi, újabb zseniális recept!

Hideg soba tészta (japán hajdinatészta) salátát gyakran készítek, mert nagyon szeretjük, így ezt a változatot is muszáj volt kipróbálnom. Elsőre talán érdekesnek tűnhet a hozzávalók kombinációja, de mindenkit megnyugtatok, tökéletes az összhang.

Nálunk a sült padlizsánok fele szépen elpárolgott mire a saláta összeállítására került volna sor, így talán érdemes kicsivel több padlizsánnal számolni. 🙂

A különlegesebb hozzávalókat, amik ehhez a recepthez is kellenek a Fővám téren található Ázsia Bt.-ben szoktam beszerezni, de a Lehel piacon a tojásárusok mögötti részen is van egy deli, ahol megvásárolhatjuk a nem hétköznapi alapanyagokat. A koriandert a Lehel piacon vagy a Tesco-ban szerzem be, de a Bosnyák téri piacon is szokott lenni.

Az eredeti receptet itt  megtaláljátok.

IMG_4593 (2)

Hozzávalók (3 személyre):

  • 120 ml rizsecet
  • 40 g kristálycukor
  • 1/2 tk só
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1/2 friss, piros csili, felaprítva
  • 1 teáskanál pirított szezámolaj
  • 1 zöldcitrom reszelt héja és leve
  • 200 ml napraforgóolaj
  • 3 kisebb padlizsán, 2-3 cm-es kockára vágva
  • 250 g soba tészta
  • 1 nagy, érett mangó, vékony csíkokra vágva
  • 30 g bazsalikomlevél, durvára vágva
  • 30 g korianderlevél, durvára vágva
  • 3 szál újhagyma, felkarikázva

 

Elkészítés:

Az öntethez az ecetet, a cukrot és a sót egy kis lábasba tesszük, majd addig melegítjük kis lángon, amíg a cukor el nem olvad. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a reszelt fokhagymát, a szezámolajat és a felaprított csilit, félretesszük. Ha kihűt, a lime héját és levét is hozzáadjuk.

A napraforgóolajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, és a padlizsánkockákat 3-4 részletben kisütjük benne. Amikor kívűlről mepirultak, szűrőbe szedjük, megsózzuk, és hagyjuk lecsöpögni.

A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint megfőzzük. Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, maradjon rugalmas. Ha kész, leszűrjük, és egy nagyobb tálba tesszük.

A tésztát összekeverjük az öntettel, a mangóval, a padlizsánnal, az újhagymával és a zöldfűszerek felével. 1-2 órát pihentetjük.

Tálaláskor hozzáadjuk a maradék zöldfűszert.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Tavaszi kenyérsaláta spárgával

IMG_4613 (2)

Végre itt a spárgaszezon! Azt hiszem az elkövetkező egy- másfél hónapban tele lesz a blog spárgás recepttel, mert egyszerűen imádom. 

Íme, itt az első, egy egyszerű kenyérsaláta formájában, ami olyan szenzációsra sikeredett, hogy a szezonban tuti az asztalunkra kerül  még néhányszor. 🙂

A receptnél fontos, hogy tényleg zsenge sárgával dolgozzunk. Ha nem tudunk ilyet beszerezni, akkor forrásban lévő vízben 2-3 percig főzzük elő a zöldséget, de ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, legyen roppanós. Koriander helyett friss petrezselyemmel is megszórhatjuk a végén, de kétségkívül ezzel lesz igazán ütős az ízkombináció!

IMG_4625 (2)

Hozzávalók (2-3 személyre):

A pirított kenyérkockához:

  • 300 g szikkadt kenyér
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve

Az öntethez:

  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1/2 citrom kifacsart leve
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 60 ml olívaolaj
  • 1/2 teáskanál dijoni mustár

A salátához:

  • 300 g zsenge, zöld spárga, 4-5 cm-es darabokra vágva
  • 1 konzerv fehérbab, lecsöpögtetve
  • 1 csokor koriander, durvára aprítva
  • só, frissen őrölt bors

Receptötlet: innen

IMG_4641 (2)

Elkészítés:

  1. Az olívaolajat a reszelt fokhagymával összekeverjük.
  2. A kenyeret felkockázzuk, nagy tálba tesszük, ráöntjük a fokhagymás olívaolajat, majd jól összekeverjük.
  3. A kenyérkockákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 220°C-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt megpirítjuk.
  4. Ezalatt elkészítjük az öntetet. Ehhez a lilahagymát vékonyan felszeleteljük, és egy tálkába tesszük. Ráöntjük a citromlevet, a fehérborecetet, majd néhány percre félre tesszük. Ezután az olívaolajt és a mustárt is hozzákeverjük.
  5. Egy nagy salátás tálba tesszük a megpirított kenyérkockákat, hozzáadjuk a lilahagymás öntete, a nyers spárgát, a babot, valamint a durvára vágott koriandert. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül az egészet alaposan összeforgatjuk. 

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Gránátalmás hajdinasaláta

IMG_3149 (2)

Yotam Ottolenghi Vegetáriánus finomságok című könyvében található recepteket egytől-egyig végigfőzném, annyira zseniálisak. Ez már a sokadik receptem tőle, egyszer sem csalódtam. Ahogy az ízeket összekombinálja, az valami elképesztő.

A könyv címe kissé megtévesztő lehet, hiszen a vegetáriánus szó hallatán mindenki unalmas zöldségekre asszociál, de ezek a receptek annyira fantasztikusak, hogy egy megrögzött húsimádót is levesznek a lábáról. Egy szó mint száz, mindenki konyhájában ott a helye.

Ugyan mi ezt a fogást omlós, sült libacomb mellé ettük, amit Ras el hanout fűszerkeverékkel tettem kicsit izgalmasabbá, de önmagában is kifogástalan.

Az eredeti receptben hajdina helyett árpagyöngy szerepel,  azzal is készítettem, de nekem hajdinával egy fokkal jobban ízlik.  Használhatunk nyugodtan fele-fele arányban olíva-dióolajat vagy olíva-tökmagolajat is.

IMG_3033 (2)

Hozzávalók (3-4 személyre):

  • 200 g hajdina
  • 6 szál szárzeller, felkockázva
  • 60 ml jó minőségű olívaolaj
  • 3 evőkanál balzsamecet 
  • 2 közepes gerezd fokhagyma, reszelve
  • 2/3 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 1 nagy csokor petrezselyem, felaprítva
  • 1 csokor kapor, felaprítva
  • 300 g gránátalmamag
  • só, frissen őrölt fekete bors

Receptötlet: Yotam Ottolenghi – Vegetáriánus finomságok

IMG_3039 (2)

Elkészítés:

  1. A hajdinát egy szűrőbe téve alaposan átöblítjük, majd kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. 
  2. A puhára főtt hajdinát lecsepegtetjük, és egy nagy keverőtálba tesszük. Még forrón hozzáadjuk a felkockázott zellerszárat, az olívaolajat, az ecetet, a fokhagymát, a szegfűborsot, kevés sót és borsot. Az egészet összekeverjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Ha kihűlt, hozzáadjuk a zöldfűszereket, valamint a gránátalmamagokat, ezzel is alaposan összeforgatjuk. Megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk, borsozzuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Kecskesajtos-snidlinges palacsinták kaviárral

IMG_4023 (2)

Az édes palacsinták mellett nyugodtan próbálkozhatunk a kevésbé elterjedt sós változatokkal is.  

A tészta kecskesajt helyett egyszerű, krémesebb fajta tehéntúróval, juhtúróval vagy áttört feta sajttal is tökéletesen működik. Tehetünk a tésztába kukoricát, borsót, spenótot, jalapeno-t, akár kis bacon vagy sonkadarabkákat, és a zöldfűszerek tekintetében is nyugodtan szabadjára engedhetjük fantáziánkat.

Isteni előételként,  de ha egy kis kényeztetésre vágyunk, a hétvégi reggelit is igazán fejedelmivé varázsolhatjuk ezekkel a palacsintákkal.

IMG_4021 (2)

Hozzávalók (körülbelül 20 mini palacsintához):

A palacsintákhoz:

  • 125 g finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • nagy csipet só
  • csipet cukor
  • 2 tojás, szétválasztva
  • 100 ml teljes tej
  • 150 g friss kecskesajt
  • 1 evőkanál aprított snidling

A tetejére:

  • tejföl
  • kaviár (lazac, tokhal)
  • friss, aprított kapor

IMG_4027 (2)

Elkészítés:

  1. Egy tálba kimérjük a lisztet, elkeverjük a sóval, a sütőporral és a cukorral.
  2. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, az előre kimért tejet, a snidlinget és a villával áttört kecskesajtot.
  3. Lágyabb habbá verjük a tojásfehérjéket.
  4. A hab 1/3-át hozzáadjuk a keverékhez, itt nem kell vigyáznunk, nyugodtan keverhetjük erősebben is, a cél, hogy fellazítsa a keveréket.
  5. Ezután a maradék habot további két részletben összeforgatjuk a keverékkel, itt már figyeljünk, hogy a habot ne törjük össze.
  6. Felmelegítünk egy serpenyőt közepes hőfokon, majd megkenjük egy kis olajjal.
  7. A masszából  kisebb halmokat szedünk a serpenyőbe.
  8. Mikor már elválik az alja a serpenyőtől, megfordítjuk, és készre sütjük.
  9. Tálaláskor ízlés szerinti tejfölt és kaviárt halmozzuk rá, majd megszórjuk friss, aprított kaporral.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Bazsalikom pestós kalács zöldfűszeres tojáskrémmel

IMG_3804 (2)

Kis lemaradásban vagyok ugyan, de azért még szerintem nem késtem el, ami a húsvéti recepteket illeti.

Hagyományostól ugyan eltérő recept, de érdemes kipróbálni ezt a bazsalikom pestóval töltött kalácsot is. Igazán különleges. 

A tojáskrémmel tálalva, amit a zöldfűszerek és a savas kapribogyó, valamint csemegeuborka igazán frissé varázsol, egyszerűen tökéletes. A főtt sonka és a sárga túró mellett garantált, hogy ez is a húsvéti reggeli sztárja lesz.

Többek között egy igazán különleges, angol húsvéti csemege, a hot cross buns receptjét is elhozom nektek még az ünnepig! 🙂

IMG_3967 (2) IMG_3828 (2)

Hozzávalók:

A kalácshoz:

  • 500 g finomliszt
  • 7 g szárított vagy 25 g friss élesztő
  • 80 ml étolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 160 ml langyos víz
  • 2 közepes méretű tojás
  • 2 nagy csipet só
  • 100 g bazsalikom pesto
  • + 1 sárgája a kenéshez

A tojáskrémhez:

  • 12 közepes méretű tojás
  • 6 szál újhagyma
  • 10-15 darab közepes méretű csemegeuborka (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál kapribogyó, leöblítve
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 kis csokor kapor
  • 6 evőkanál jó minőségű majonéz
  • 6 evőkanál tejföl
  • fél teáskanál dijoni mustár
  • só, frissen őrölt bors

Tojáskrém recept: Hugh Fearnley-Whittingstall – River Cottage minden napra

Elkészítés:

IMG_3798 (2)

Pestós kalács:

  1. A lisztet egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a szárított élesztőt (ha frissel dolgozunk, azt előbb futtassuk fel a langyos vízben), a mézet, az olajat, a langyos vizet, valamint a tojásokat.
  2. Összedolgozzuk, majd lisztezett nyújtódeszkán rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha nagyon ragadna adjunk hozzá lisztet.
  3. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
  4. Ha megkelt, körülbelül 40 x 32 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd a rövidebbik oldalánál kezdve négy hosszú téglalappá  vágjuk. 
  5. Az így kapott  “csíkok” mindegyikét megkenjük 25 g pestóval, majd egyesével feltekerjük.
  6. A feltekert rudakból, az itt látható módon kör alakban formázott fonatot készítünk.
  7. Az megformázott kalácsot sütőpapírral bélelt 26-cm-es tortaformába helyezzük.
  8. Konyharuhával letakarva ismét duplájára kelesztjük.
  9. A sütőt 190°C-ra előmelegítjük.
  10. Ha megkelt, lekenjük tojássárgával, majd az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.

 

IMG_3965 (2)IMG_3813 (2)

Tojáskrém:

  1. A tojásokat keményre főzzük, héjukat letisztítjuk, majd durvára vágjuk.
  2. Felaprítjuk a csemegeuborkát, a kapribogyót, az újhagymát, a petrezselymet és a kaprot. 
  3. Összekeverjük a tojással, hozzáadjuk a majonézt, a tejfölt, a mustárt, a sót és a borsot, majd az egészet alaposan összedolgozzuk.
  4. Az elkészített kalács mellé kínáljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Fűszeres vöröslencse uborkás joghurttal

IMG_3361 (2)

Kétségkívül a januári és februári hónap sztárja nálunk a konyhában ez az étel volt, hetente egyszer biztos elkészítettem. Hihetetlenül finom, tápláló és egészséges.

A vöröslencse szuper alapanyag, én mindig tartok itthon, mivel áztatás nélkül is körülbelül 15-20 perc alatt megpuhul, és isteni leveseket, salátákat lehet belőle készíteni szupergyorsan.

Habár az alapanyagok listája elsőre hosszúnak tűnhet, de nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. A fűszeres “lencsefőzeléket” a tetejére halmozott friss joghurtos uborka teszi tízpontossá.

Hozzávalók (2-4 személyre):

A fűszeres vöröslencséhez:

  • 200 g vöröslencse
  • 350 ml víz
  • 50 g friss koriander
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 40 g hámozott, friss gyömbér
  • 3 gerezd közepes méretű fokhagyma
  • 1 1/2 teáskanál fekete mustármag
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 1/2 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1/2 teáskanál kurkuma
  • 1/4 teáskanál őrölt édes paprika
  • 300 g hámozott, darabolt konzerv paradicsom
  • 2 teáskanál cukor
  • 1/4 teáskanál görögszéna (elhagyható)
  • 70 g vaj
  • fél zöldcitrom leve

A joghurtos uborkához:

  • 300 g görög joghurt
  • 200 g uborka
  • 2 evőkanál olívaolaj

Recept: Yotam Ottolenghi- Vegetáriánus finomságok

IMG_3368 (2)

Elkészítés:

  1. A koriandercsokrot a felénél kettévágjuk. A leveles részét durvára felaprítjuk, majd félretesszük. A szárakat is tartalmazó részt konyhai aprítóba tesszük, hozzáadjuk a meghámozott hagymát, fokhagymát, gyömbért. A gépet bekapcsoljuk, és felaprítjuk a hozzávalókat.
  2. Egy vastag aljú, magas falú serpenyőt közepes lángon felmelegítünk, majd beleszórjuk a mustármagot, amit pattogásig pirítunk. Amikor elkezd pattogni, hozzáadjuk a hagymás keveréket és az olajat.
  3. Kevergetve 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk az őrölt római köményt, az őrölt koriandert, a kurkumát, a paprikát, majd ezekkel együtt további 5 percig pirítjuk.
  4. Ezután hozzákeverjük a lencsét a paradicsomot, a vizet, a cukrot, a görögszénát és az ízlés szerinti sót. Lefedjük, addig főzzük, míg a lencse megpuhul. Közben néha kukkantsunk rá, ha elfőtt a víz alóla, akkor pótoljuk.
  5. Miközben a lencse fő elkészítjük a joghurtos uborkát. Ehhez a joghurtot összekeverjük az apró kockákra vágott uborkával és az olívaolajjal, enyhén sózzuk is.
  6. A megfőtt lencséhez keverjük a vajat, a zöldcitromlevet és  az előzőleg félretett, aprított, friss korianderleveleket. Kóstoljuk meg, ha kell, akkor még sózzuk meg.
  7. Szétosztjuk tányérokba, rákanalazzuk a joghurtos uborkát és díszítésként megszórjuk korianderlevéllel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!