Yotam Ottolenghi Vegetáriánus finomságok című könyvében található recepteket egytől-egyig végigfőzném, annyira zseniálisak. Ez már a sokadik receptem tőle, egyszer sem csalódtam. Ahogy az ízeket összekombinálja, az valami elképesztő.
A könyv címe kissé megtévesztő lehet, hiszen a vegetáriánus szó hallatán mindenki unalmas zöldségekre asszociál, de ezek a receptek annyira fantasztikusak, hogy egy megrögzött húsimádót is levesznek a lábáról. Egy szó mint száz, mindenki konyhájában ott a helye.
Ugyan mi ezt a fogást omlós, sült libacomb mellé ettük, amit Ras el hanout fűszerkeverékkel tettem kicsit izgalmasabbá, de önmagában is kifogástalan.
Az eredeti receptben hajdina helyett árpagyöngy szerepel, azzal is készítettem, de nekem hajdinával egy fokkal jobban ízlik. Használhatunk nyugodtan fele-fele arányban olíva-dióolajat vagy olíva-tökmagolajat is.
Hozzávalók (3-4 személyre):
- 200 g hajdina
- 6 szál szárzeller, felkockázva
- 60 ml jó minőségű olívaolaj
- 3 evőkanál balzsamecet
- 2 közepes gerezd fokhagyma, reszelve
- 2/3 teáskanál őrölt szegfűbors
- 1 nagy csokor petrezselyem, felaprítva
- 1 csokor kapor, felaprítva
- 300 g gránátalmamag
- só, frissen őrölt fekete bors
Receptötlet: Yotam Ottolenghi – Vegetáriánus finomságok
Elkészítés:
- A hajdinát egy szűrőbe téve alaposan átöblítjük, majd kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük.
- A puhára főtt hajdinát lecsepegtetjük, és egy nagy keverőtálba tesszük. Még forrón hozzáadjuk a felkockázott zellerszárat, az olívaolajat, az ecetet, a fokhagymát, a szegfűborsot, kevés sót és borsot. Az egészet összekeverjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
- Ha kihűlt, hozzáadjuk a zöldfűszereket, valamint a gránátalmamagokat, ezzel is alaposan összeforgatjuk. Megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk, borsozzuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!