Ízből tíz

Rumos-tonkababos-gesztenyés sajttorta

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A kekszes alaphoz:

  • 150 g zabkeksz
  • 70 g olvasztott vaj

A krémsajtos részhez:

  • 250 g krémsajt
  • 80 g kistálycukor
  • 2 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 85 ml zsíros tejföl
  • 1-2 evőkanál barna rum (ízlés szerint)
  • 180 g natúr gesztenyemassza
  • nagy csipet só

A gesztenyés krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 125 g natúr gesztenyemassza
  • 1,5 evőkanál barna rum
  • 40 g porcukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
  • csipet só
  • frissen reszelt tonkabab (szintén ízlés szerint)

A diós grillázshoz:

  • 50 g pirított dió
  • 50 g cukor
  • Maldon sópehely (én most füstölt változatot használtam)

 

Elkészítés:

  1. Először a kekszes alapot készítjük el. Robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzáöntjük az olvasztott vajat,  összedolgozzuk.
  2. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  4. A sajtkrémes részhez a krémsajtot a cukorral habosra keverjük. Egyesével hozzáütjük a tojásokat, a tojássárgát, majd elkeverjük. Végül a gesztenyemasszát, a tejfölt, a sót és a rumot is hozzáadjuk, homogén masszává keverjük.
  5. A tortaformánkat erős alufóliával becsomagoljuk szorosan úgy, hogy az alját és az oldalát is beborítsa. Érdemes több rétegben (legalább 3) befedni, hogy biztosra menjünk. A bebugyolát tortaformát egy magas falú tepsibe helyezzük. 
  6. A krémsajtos tölteléket a kekszes alpra öntjük.
  7. A tortaforma köré annyi forró vizet öntünk, ami nagyjából a tortaforma feléig ér.
  8. A tepsit a sütőbe tesszük, körülbelül 40-60 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész ha a külseje megszilárdult, de a közepe még kissé remegős.
  9. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. A kihűlt tortát éjszakára hűtőbe helyezzük.
  11. A gesztenyés krémhez a mascarponét kikeverjük a porcukorral, a sóval, a rummal és a gesztenyemasszával. Ízlés szerint tonkababbal ízesítjük.
  12. Az elkészült krémet habzsákba töltjük, majd a lehűlt sajttorta tetejét kidíszitjük. Hűtőbe tesszük 1-2 órára.
  13. A grillázshoz a pirított diót szétterítjük egy szilikonos sütőpapíron. A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd a tűzről levéve egyenletesen leöntjük a diókat, végül megszórjuk sópehellyel.
  14. A tortát fogyasztás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Lisztmentes rumos-gesztenyés csokoládétorta

img_8295

Valami igazán gazdag, csokoládés, ám egyáltalán nem émelyítő édességre vágytam. TG a habos-babos desszertekért rajong inkább (bár mostanában már ő is kezd elpártolni tőlük), de én egyértelműen a tartalmasabb, mélyebb ízvilágú édességekre szavazok. A rum zamatát viszont mindeketten imádjuk a süteményekben, így ez a csokoládétorta nekünk lett kitalálva. (Jó, Tg kapott mellé egy nagy adag tejszínhabot is 🙂 )

img_8277 img_8293

A torta egyébként leginkább egy tömörebb szerkezetű brownie-hoz hasonlít, ám ez nem azt jelenti, hogy száraz, fojtós lesz a végeredmény. Sőt, egy igazán szaftos, brutálisan csokis süti, amit a gesztenye és a rum íze még ellenálhatatlanabbá tesz, és egyben igazán őszies hangulatot is kölcsönöz  a tortánknak. 

img_8281

Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):

  • 430 g gesztenyepüré
  • 125 g puha vaj
  • 1 teáskanál vanília kinvonat
  • 1,5 evőkanál sötét rum
  • 6 nagy méretű tojás, szétválasztva
  • 250 g étcsokoládé
  • nagy csipet só
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • fél tonkabab reszelve (opcionális)

Recept: Nigella Lawson- Hogyan váljunk házi istennőkké

img_8296

Elkszítés:

  1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. A gesztenyemasszát kikeverjük a vajjal, a sóval, a vanília kivonattal, a rummal, a tonkababbal (ha használunk), majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és az olvasztott csokoládét. Az egészet jól elkeverjük.
  3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot.
  4. A habot három részletben, óvatosan a gesztenyés-csokoládés masszánkhoz keverjük.
  5. Az egészet a tortaformába öntjük (amit előtte sütőpapírral kibélelünk), 45 perc alatt készre sütjük.
  6. A formában hagyjuk hűlni 15 percet, majd kiborítjuk. Tálalás előtt a  tetejét meghintjük porcukkorra. Ízlés szerint tejszínhabbal tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak!

 

Gesztenyés-aszalt szilvás töltött csirkecomb kelkáposztával és csicsókapürével

IMG_1155 (2)

Klasszikusnak számító fogás egy kis csavarral, amit igazán különlegessé  a töltelékbe kevert mandrainhéj és a köret tesz. 

IMG_1152 (2)

Hozzávalók:

A töltött csirkecombhoz:

  • 4-5 darab egész csirkecomb
  • 300 g főtt gesztenye
  • 1 tk. só
  • 1 nagy mandarin reszelt héja
  • 100 g aszalt szilva
  • 1 tk. szegfűbors, mozsárban megőrölve

A kelkáposztához:

  • 70 g vaj
  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem

A csicsókapüréhez:

  • 1 kg csicsóka (tisztítatlan súly)
  • 12 ek. tejföl
  • szerecsendió
  • fél rúd vanília kikapart magjai (opcionális)

IMG_1171 (2)

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

A csirkecombokat megsózzuk, majd a bőre alá nyúlva fellazítjuk azt a húsról.

A töltelékhez a főtt gesztenyét az aszalt szilvával pürésítjük. Hozzákeverjük a mandarin reszelt héját, a sót és az őrölt szegfűborsot.

A tölteléket a bőr alá töltjük. A csirkecombokat egy nagyobb jénaiba sorakoztatjuk. 

Lefedve 40-45 percig sütjük. A fedőt levéve további 10-15 percig sütjük, amíg a bőre pirosra, ropogósra sül.

Közben a köreteket is elkészítjük.

A kelkáposzta külső leveleit eltávolítjuk, negyedeljük, majd kisujjnyi méretűre szeleteljük. A fokhagymát felaprítjuk. 

Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, beledobjuk a fokhagymát, majd kicsit megfuttatjuk. A kelkáposztát is hozzákeverjük. Sóval ízesítjük. Néhány perc alatt roppanósra pároljuk. A tűzről levéve az aprított petrezselymet is hozzáadjuk.

A csicsókát megmossuk, meghámozzuk. Sós vízben puhára főzzük. (Figyeljünk oda, mert hamar megpuhul.) A csicsókát leszűrjük, botmixerrel pürésítjük. Sózzuk, hozzáadjuk a vaníliamagok, majd ízlés szerint szerecsendióval ízesítjük. Végül hozzákeverjük a tejfölt.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is! 

Gesztenyés gnocchi ropogós zsályával

IMG_2005 (2)

Nagyon szeretjük a klasszikus házi gnocchi-t, ami burgonyából készül, de előszeretettel kísérletezek egyéb változatokkal is.  A sütőtökös, és édesburgonyás verziókat már próbáltam (mindkettő elnyerte az ízlésünket) , de már régóta szemeztem a gesztenyés variációval is. Ebben sem kellett csalódnunk, nagyszerű íze van, az enyhén karamellizálódott vaj és a zsálya is szuperül passzol hozzá. Szerintem dióolajjal is fantasztikus lehet, de egy kis szarvasgombával ízesített olívaolajjal sem utolsó. 

IMG_1991 (2)

Hozzávalók (3-4 adag):

  • 300 g főtt gesztenye
  • 1 tojás
  • 150 g finomliszt (nekem ennyi kellett, hogy formázható legyen a massza, de ettől lehet kevesebb és több is)
  • 100 g vaj
  • 30 darab zsályalevél

IMG_2004 (2)

Elkészítés:

A puhára főtt gesztenyét krumplinyomón átnyomjuk, sózzuk, hozzáütjük a tojást, majd a lisztet is belekeverjük. Egynemű, formázható masszává gyúrjuk. A tésztát lisztezett deszkán sodorjuk henger alakúra, majd vágjuk 3-4 cm-es szeletekre. Forró, sós vízben főzzük addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Szűrjük le, tegyük egy tiszta tányérra.

Közben egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, tegyük bele az előzőleg megmosott, és szárazra törölt zsályaleveleket, majd 2-3 perc alatt pirítsuk ropogósra.

A gnocchit tálaláskor öntözzük meg a vajjal, és szórjuk meg a pirított zsályalevelekkel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!