Ízből tíz

Sült céklasaláta sütőtökkel, fetával

IMG_9821 (2)

Ősszel és télen is gyakran kerül asztalra nálunk ez a fogás. Általában köretként fogyasztjuk sült húsok mellé például. A sütőtököt egyébként édesburgonyával is helyettesíthetjük.
Ha még nem próbáltátok a céklát sütve, feltétlenül tegyetek egy kísérletet, mert szerintem így a legfinomabb!

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 közepes sütőtök (kb. 1 – 1,5 kg)
  • 6 darab közepes méretű cékla
  • 3 ek. olívaolaj
  • 15-20 dkg feta
  • 1 csokor petrezselyem
  • Só, bors

Elkészítési idő: 1 óra

IMG_9834 (2)

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük

A céklát és a sütőtököt meghámozzuk, és egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.

Egy nagy tepsire borítjuk a zöldségeket, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.

A tepsit lefedjük alufóliával, és a zöldségeket 40-45 perc alatt megsütjük.

A puhára sült céklát és sütőtököt tálra szedjük, rámorzsoljuk a fetát és megszórjuk aprított petrezselyemmel.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Sült cékla-sütőtök saláta

Cukkinis lepény fetával

IMG_8905 (2)

Habár olajban sült ételről van szó, a végeredmény mégsem egy nehéz harapnivaló lesz, hanem ellenkezőleg, a sok zöldfűszertől, a fetától, illetve a tálaláskor rácsepegtetett lime-tól egészen könnyű nyári falatkák.

Roppant egyszerűen és gyorsan elkészíthető fogás, amit akár előételként is fogyaszthatunk, de grillezett húsok, saláták mellé is tökéletes kísérő lehet.

Hozzávalók (20-25 darabhoz):

  • 75 dkg cukkini
  • 5 szál újhagyma
  • 20 dkg feta
  • 1 csokor petrezselyem, durvára aprítva
  • 1 csokor menta, durvára aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 14 dkg finomliszt
  • 3 tojás
  • só,bors
  • 3-4 ek. olaj a sütéshez

Tálaláshoz:

  • 1 lime
  • tejföl vagy görög joghurt

Elkészítési idő: 50 perc

Recept – Nigella Lawson: Egész évben nyári ízek

IMG_8901 (2)

Elkészítés:

A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeljük. Egy nagyobb tálba tesszük, majd megszórjuk 1 teáskanál sóval. Állni hagyjuk 20 percet, hogy levet eresszen.

Közben az újhagymát vékony karikákra vágjuk, és egy másik tálba tesszük, majd rámorzsoljuk a feta sajtot.

Hozzáadjuk a felaprított zöldfűszereket, a reszelt fokhagymát, a lisztet,valamint a tojásokat. Az egészet jól összekeverjük. Sóval és borssal ízesítjük.

Végül a kinyomkodott cukkinit is beleforgatjuk.

Egy nagyobb serpenyőben 3-4 evőkanál olajat felhevítünk, majd a tésztából kisebb halmokat adagolunk az olajba. A fakanál segítségével kilapítjuk, és kis lepényeket formázunk belőlük. Oldalanként 2-2,5 perc alatt aranybarnára sütjük a cukkinipogácsákat, majd tányérra szedjük.

Tálaláskor megszórjuk a lepényeket néhány mentalevéllel, és ráfacsarunk néhány csepp zöldcitromlevet. Egy-egy teáskanál tejfölt vagy joghurtot halmozunk mindegyikre.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_8899 (2)

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!