Ízből tíz

Sütés nélküli fehércsokis-epres sajttorta

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A kekszes alaphoz:

  • 150 g zabkeksz
  • 70 g olvasztott vaj
  • 1/4 teáskanál őrölt kardamom (opcionális)

A krémsajtos részhez:

  • 450 g natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
  • 250 g fehércsokoládé
  • 250 ml habtejszín (legalább 30%-os)
  • 2 teáskanál vaníliakivonat 
  • 3-4 evőkanál eperlekvár a torta kenéséhez

A rózsavizes pácolt eperhez:

  • 350 g friss eper, megmosva, ízlés szerint felaprítva
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál rózsavíz (opcionális)
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé

Elkészítés:

  1. A kekszes alaphoz egy robotgépben a kekszet morzsává őröljük, hozzákeverjük az olvasztott vajat és a kardamomot, majd  összedolgozzuk.
  2. A kekszet a tortaforma aljába nyomkodjuk egy evőkanál vagy pohár segítségével. ( A tortaforma alját én mindig kibélelem szilikonos sütőpapírral, így egyszerűbb a kész tortánkat kivenni a formából.) A krém elkészítéséig a hűtőbe tesszük.
  3. A krémsajtos részhez a fehércsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk visszahűlni. 
  4. A krémsajthoz hozzákeverjük a vaníliakivonatot, és a kihűlt fehércsokoládét. Végül habbá verjük a tejszínt, és ezt is hozzádjuk a fehércsokis krémhez. Az alapot kivesszük a hűtőből, és ráöntjük az elkészített krémet.  Néhány órára visszatesszük a hűtőbe megszilárdulni. 
  5. Közben a pácolt eperhez a felaprított gyümölcsöt összekeverjük az többi hozzávalóval, és szobahőmérsékleten hagyjuk pácolódni, amíg a tortánk hűl.
  6. Amikor a krém kellőképpen megszilárdult, kivesszük a tortát a formából. (Legegyszerűbb ha egy tompa kenőkéssel végigmegyünk az oldalán.) Egyenletesen megkenjük az eperlekvárral, majd a torta tetején elrendezgetjük a pácolt epret.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Segítsüti 2019 tavasz – Áfonyás-fehércsokis sajttorta citromkrémmel

A Segítsüti 2009 óta, évente kétszer, ősszel és tavasszal, 30 gasztroblogger közreműködésével megrendezésre kerülő jótékonysági sütiárverés. Idén tavasszal aNyúlcipő Fejlesztő Centrumot támogatjuk a befolyt összeggel  https://www.nyulcipoalapitvany.hu/ 

A bloggerek által készített sütikre a http://www.segitsuti.hu/sutiarveres/licitek oldalra kattinta tudtok licitálni. A sütemények 04.15-én hétfőn reggel kerülnek ki sorban, innentől kezdve lehet licitálni, és 04.18-án 16.00-kor zárul. 

Kérlek titeket, ha lehetőségetek engedi licitáljatok, de már azzal is nagyon sokat segítetek, ha a posztot megosztjátok, ezáltal több emberhez eljut az információ!

Idén ezzel az áfonyás-fehércsokis sajttortával szeretnék segíteni, amely érthető okokból nem postázható, személyes átvételre Budapesten, illetve Nagytarcsán van lehetőség előre egyeztetett időpontban. 

Hajrá, hajrá, fogjunk össze egy jó cél érdekében!

 

Karácsonyi gyömbéres-fahéjas torta narancskrémmel, vaníliás-fehércsokis mascarponekrémmel

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A gyömbéres-fahéjas piskótához:

  • 315 ml tej
  • 4 egész, nagy méretű tojás
  • 2 tojássárgája
  • 390 g finomliszt
  • 250 g nádcukor
  • 2 és 3/4 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 3 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál só
  • 240 g puha vaj
  • 100 g kandírozott gyömbér

A narancskrémhez:

  • 100 ml frissen facsart narancslé
  • 50 ml frissen facsart citromlé
  • 2 kezeletlen narancs reszelt héja
  • 2-3 evőkanál kristálycukor (narancs édességétől függően)
  • 4 egész tojás
  • 1 púpos evőkanál étkezési keményítő
  • 100 g hideg, kockára vágott vaj
  • csipet só

A vaníliás-fehércsokoládés mascarponekrémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g jó minőségű fehércsokoládé
  • 200 ml hideg habtejszín
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • csipet só

A díszítéshez:

  • a kekszek receptjét itt, a habcsók receptjét itt találjátok
  • kókuszreszelék

Elkészítés:

  1. Először a piskótát készítjük el. Ehhez az egész tojásokat, és a tojássárgákat összekeverjük 100 ml tejjel.
  2. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a cukrot, a sütőport, az őrölt fahéjat, az őrölt gyömbért, a kandírozott gyömbért és a sót. Elkeverjük. 
  3. Ezután a lisztes-fűszeres keverékhez adjuk a puha vajat és a maradék tejet, elkavarjuk, majd a tejes-tojásos keverékkel is összekeverjük.
  4. Két 18 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, beletöltjük az elkészített alapot, majd 180°C-on nagyjából 45-60 perc alatt készre sütjük a pikótákat. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészültek-e. Ha kész, kivesszük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Eközben elkészítjük a narancskrémet. 
  6. Ehhez egy lábasba öntjük a narancslevet és a citromlevet, elkeverjük a cukorral, a tojásokkal,a sóval, a narancsok reszelt héjával és a keményítővel.
  7. Kis lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ügyeljünk arra, hogy a tojások ne csapódjanak ki. Ekkor lehúzzuk a tűzről, darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Sűrű szövésű szűrőn átszűrjük a krémet, hogy az esetlegesen kicsapódott tojást, illetve a narancs reszelt héját el tudjuk távolítani, így egy sokkal selymesebb krémet fogunk kapni. Hűlni hagyjuk, és ha szobahőmérsékletű lett, betesszük a hűtőbe, amíg megszilárdul. 
  8. A mascarponekrémhez a fehércsokit feldaraboljuk, és vízgőz felett, kíméletes megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A mascarponét kézi habverővel kissé fellazítjuk, hozzákeverjük a sót és a vaníliát, majd a kihűlt fehércsokoládéval is elkeverjük. A tejszínt habbá verjük, és óvatosan, több részletben a krémhez adjuk. A krémet felhasználásig a hűtőbe tesszük.
  9. A torta összeállításához mindkét tortalap tetejét egyenesre vágjuk, majd pedig kettévágjuk, így négy piskótalapot kapunk. Az egyik piskóta alsó része legyen a tortánk alapja.
  10. A lapot megkenjük a mascarponekrém negyedével úgy, hogy a széleken legyen egy kis perem(legyen magasabb), majd a perem belső részét megtöltjük 3-4 evőkanál narancskrémmel. A rétegezést tovább folytatjuk.
  11. A torta legfelső rétege a másik tortaalapunk alja legyen, annak is a legalsó része kerüljön felülre, így szép egyenletes felületet kapunk. Ezt is megkenjük vékonyan a krémmel, majd a tortánk oldalán is elsimítjuk a maradékot. A tortát 3-4 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek,  a krémek megszilárduljanak.
  12. Ízlés szerint díszítjük az elkészült tortát. 
  13. Kóstolás előtt érdemes egy fél órát hagyni szobahőmérsékleten, hogy az ízek jobban kiérződjenek.
  14. Tipp: ha a torta rétegezése közben a krémek elkezdenének kissé lazuln, tegyük vissza a hűtőbe, hogy picit visszaszilárduljanak.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Duplacsokis szedres piskótatekercs

Hozzávalók:

A csokoládés piskótához

  • 32 g finomliszt
  • 28 g kakaópor
  • nagy csipet só
  • 170 g ét- vagy félédes csokoládé
  • 28 g vaj
  • 30 ml víz
  • 6 közepes méretű tojás, szétválasztva
  • 70 g kristálycukor

A krémhez

  • 500 g mascarpone
  • 200 g fehércsokoládé
  • 200 ml habtejszín
  • 300 g szeder, plusz a díszítéshez
  • 50 g fehércsokoládé, durvára aprítva

A piskóta receptje: innen

Elkészítés:

  1. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
  2. A piskótához a lisztet, a kakaóport és a sót összekeverjük.
  3. A csokoládét egy hőálló tálba tördeljük, hozzáadjuk a vajat és a vizet, majd vízgőz felett felolvasztjuk. Félretesszük, hűlni hagyjuk.
  4. A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük. Az eredeti térfogat körülbelül háromszorosára.
  5. A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, amikor már lágyan felverődött, hozzáadjuk a cukor másik felét, és addig verjük, amíg szép fényes habot kapunk.
  6. A cukros-tojássárgájás keverékhez adjuk az olvasztott vajas csokoládét, valamint a szárazanyagokat. Végül a tojásfehérjét több részletben a masszához keverjük.
  7. Egy körülbelül 40×30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd ráöntjük a piskótatésztát. 
  8. Az előmelegített sütőben körülbelül 10 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a piskót elkészült-e.
  9. A sütőből kivett pikótát egy tiszta konyharuhára borítjuk, majd feltekerjük, hűlni hagyjuk.
  10. Közben a krémhez a 200g fehércsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, kissé hűlni hagyjuk, majd a mascarponéval kikeverjük. A tejszínt habbá verjük, és a fehércsokis mascarponéhoz keverjük.
  11. A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük a krém 2/3-ával, egyenletesen megszórjuk a szederrel és az 50 g felaprított fehércsokival, majd feltekerjük. A piskótatekercs külsejét a maradék mascarponekrémmel bevonjuk.
  12. Legalább 4-5 órára a hűtőbe tesszük, de legjobb, ha egy éjszakát hagyjuk a hűtőben pihenni.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

 

Rebarbarás mandulakrémes pite

 

Hozzávalók (24 cm átmérőjű piteformához):

A tésztához (pate sucrée):

  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg  enyhén puha vaj, felkockázva
  • 10 dkg porcukor
  • 2 közepes méretű, sobahőmérsékletű tojás
  • csipet só

A töltelékhez (frangipánhoz=mandulakrémhez):

  • 70 g kristálycukor
  • 125 g vaj
  • 2 közepes tojás
  • 130 g darált mandula/törökmogyoró
  • Csipet só
  • 50 g kandírozott gyömbér
  • fél vaníliarúd kikapart magja vagy 1 teáskanál vanílikivonat
  • 50 g feldarabolt fehércsokoládé
  • 4 szál rebarbara

Elkészítés:

  1. Először a tésztát készítjük el.
  2. Ehhez a lisztet elkeverjük a porcukorral és a csipet sóval.
  3. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojásokat. Egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát cipóvá formáljuk, és folpackba csomagolva 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  4. A pihentetett tésztát két sütőpapír között kinyújtjuk (szerintem így a legkönnyebb kinyújtani az omlós tésztát), majd a pitébe helyezzük, és az oldalát elegyengetjük.
  5. Fél-1 órára a hűtőbe tesszük.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
  7. A hűtőből kivett pitét villával megszurkáljuk, majd a sütőbe tesszük.
  8. 10-15 perc alatt elősütjük a tésztát.
  9. Amíg a pitealap sül, a tölteléket is elkészítjük.
  10. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a vaníliarúddal habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és homogén masszává keverjük.
  11. Végül a mandulát, a sót, a felaprított kandírotott gyömbért és a fehércsokit is hozzáadjuk.
  12. A rebarbarát megmossuk, végeit levágjuk, majd tetszőleges hosszúságú darabokra vágjuk. Az első képen jól látható, hogy én hogyan oldottam meg. 🙂
  13. A sütőből kivett pitébe helyezzük a tölteléket, és a rebarbarát ízlés szerint elhelyezzük a tetején.
  14. A sütőbe visszatesszük, és tovább 40-50 percig sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Matcha teás keksz fehércsokival, kardamommal

 

A sok Pinterest-ezésnek megint meg lett az eredménye, ami most ebben  a japán zöld teás aprósüteményben mutatkozik meg. A matcha teát már régóta használom sütik ízesítésére, nagyon szeretjük az ízét, és mivel még a blogon nem is szerepel matchás édesség, ezért már éppen itt volt az ideje.

A matcha-kardamom-fehércsokoládé trió nagyon szuperül működik együtt, de ha valaki a tiszta zöld tea ízt szeretné kiérezni a kekszben, nyugodtan elhagyhatja a kardamomot. A keksz díszítéséhez , ha van otthon, használhatunk szárított rózsaszirmot, ami, ha ízében nem is, de esztétikailag mindenképpen fokozza az összhatást. 🙂

 

 

Hozzávalók (kb. 23 darabhoz):

  • 2 csésze finomliszt (250 g)
  • 1-1,5 evőkanál matcha tea 
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt kardamom (opcionális)
  • 1 csésze kristálycukor ( 200g, én körülbelül 150 g-ot használtam)
  • 1/2 csésze nyers nádcukor
  • 170 g olvasztott vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2 teáskanál rózsavíz (opcionális)
  • 100 g durvára vágott fehércsokoládé

Eredet recept: innen

Elkészítés:

  1. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük.
  2. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, a sütőport, a matcha tea port és a kardamomot.
  3. Az olvasztott vajhoz adjuk a kétféle cukrot, habverővel habosra kavarjuk. Hozzáütjük a tojást és a sárgáját, ezekkel is elkeverjük.
  4. A vajas-cukros keverékhez adjuk a száraz összetevőket. Homogén masszává dolgozzuk, végül a darabolt fehércsokoládét, és ha használunk, a rózsavizet is hozzáadjuk, összekeverjük.
  5. A kekszmasszából kisebb diónyi gömböket formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, kezünkkel enyhén lelapítjuk. 
  6. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Az elkészült kekszeket rácsra tesszük, hűlni hagyjuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Rózsavizes-fehércsokoládés panna cotta málnával

IMG_6493 (2)Azt hiszem talán nincs is hálásabb desszert a panna cottánál, hiszen minimális idő alatt összedobható, és még ennél is gyorsabban párolog el az asztalról.

Van egy jól bevált receptem, amibe tejfölt is szoktam tenni, és ennek köszönhetően ez a légies desszert még könnyedebbé válik. Ezt a receptet is hamarosan publikálom.

De most valami másra vágytam, gyönyörű friss málnákat kaptam a piacon, és eszembe jutott Pierre Hermé francia cukrászmester egyik klasszikus ízkombinációja, az Ispahan, ami a málna-licsi-rózsavíz trióból alakult ki. Lekvárt már készítettem ezekből a hozzávalókból télen, de mivel most nincs licsiszezon, így ezt kihagytam.

A panna cottát rózsavízzel ízesítettem, édesítés gyanánt pedig fehércsokoládét használtam, a fanyar, friss málnaszemek pedig megkoronázták ezt a kissé parfümös ízvilágot.

 

 

Hozzávalók:

  • 4 dl habtejszín
  • 2 dl teljes tej
  • 10 dkg fehércsokoládé
  • 1,5 tk. rózsavíz
  • 4 zselatinlap
  • csipet só
  • 30 dkg friss málna

 

IMG_6430 (2)IMG_6505 (2)

 

Elkészítés:

A tejszínt a tejjel együtt egy lábasba öntjük, alacsony lángon forráspontig melegítjük. A tűzről levéve belekeverjük a felaprított fehércsokoládét, a csipet sót és a rózsavizet.

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, hogy felpuhuljanak. A vizet alaposan kinyomkodjuk a lapokból, és a még meleg tejszínes-tejes keverékhez adjuk, jól elkavarjuk. Kisebb tálkákba öntjük, és legalább 4 órára a hűtőbe tesszük.

Hidegen, friss málnával tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

IMG_6399 (2)IMG_6460 (2)

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!