Ízből tíz

Spanyol fahéjas fánk – Churros

Emlékszem, körülbelül 6 évvel ezelőtt sütöttem először churrost, ezt a kívül ropogós, belül istenien puha, fahéjas cukorral bevont fánkot, és azóta is igazi kedvenc nálunk.

Ha szeretnétek beújítani egy új receptet a megszokott fánkok mellé, ezt még véletlenül se hagyjátok ki!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 220 g finomliszt
  • 500 ml víz
  • 4 teáskanál cukor
  • nagy csipet só
  • 56 g vaj
  • 2 nagy méretű tojás
  • 1 liter étolaj a sütéshez

A fánkok meghempergetéséhez:

  • 80 g kristálycukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj

A csokoládészószhoz:

  • 150 ml habtejszín
  • 100 g étcsokoládé
  • nagy csipet só

 

Elkészítés:

  1. A churros bevonatához a cukrot összekeverjük a fahéjjal. Félretesszük.
  2. A vizet a cukorral, a sóval és a vajjal egy lábasba tesszük, majd felforraljuk.
  3. Mikor felforrt, hozzákeverjük a lisztet, és addig kavarjuk, amíg össze nem áll. Ez nagyjából 2 percet vesz igénybe. Néhány percig hűlni hagyjuk, majd egyesével belekeverjük a tojásokat.
  4. Egy csillagcsöves nyomózsákba töltjük a tésztát, Én három részletben szoktam megtölteni a habzsákot, így könnyebb kinyomni a tésztát.
  5. Az olajat felforrósítjuk. 
  6. A nyomózsákból a forró olajba nyomunk 10 cm hosszú csíkokat, majd ollóval levágjuk.
  7. Addig sütjük, amíg szép aranybarnák lesznek.
  8. Papírtörlőre szedjük a kész churrost, és még melegen megforgatjuk a fahéjas cukorba.
  9. A csokoládészószhoz a tejszínt felforraljuk, és a felaprított csokoládéra ötjük. Hozzáadjuk a sót, majd simára keverjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Túrófánk citromkrémmel

IMG_2882 (2)

 

A túrófánkot szerintem senkinek sem kell bemutatnom, azt hiszem mindenkinek van egy jól bevált receptje. Ebben a posztban nem is maga a fánk a fajsúlyos (habár azért azt sem kell lebecsülni), sokkal inkább a citromkrém, amivel ettük. Tökéletesen példázza, hogy egy egyszerű receptet is mennyire fel lehet dobni a hozzá kínált “mártogatóssal”.

A citromkrém vagy lemon curd egyébként elég univerzális, tölthetjük pitékbe, nagyszerű pohárkrémekbe, de csak egyszerűen önmagában kanalazva is szuper. Itt és itt pedig korábbi posztjaimat találjátok, amikben ezt az alapanyagot használom.

IMG_2870 (2) IMG_2899 (2)

Hozzávalók:

A túrófánkhoz:

  • 200 g félzsíros tehéntúró
  • 2 közepes méretű tojás
  • 80 g finomliszt
  • 1 ½ teáskanál sütőpor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • ½ teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
  • 1 liter étolaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
  • csipet só

A citromkrémhez:

  • 90 g kockára vágott vaj
  • 70-80 g kristálycukor (ízlés szerint)
  • 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
  • 3 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 közepes méretű tojás
  • Csipet só 

 

Elkészítés:

  1. A citromkrémhez egy lábasba tesszük az összes hozzávalót a vaj kivételével.
  2. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
  3. A fánkhoz az összes hozzávalót alaposan összekeverjük.
  4. Az olajat közepes lángon felforrósítjuk, majd púpozott teáskanálnyi adagokat potyogtatunk a tésztából a zsiradékba.
  5. Aranybarnára sütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedjük, megszórjuk porcukorral, és a citromkrémmel kínáljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_2878 (2) másolata

Beignet – New Orleans fánkja

IMG_3068 (2)

Egy újabb fánk receptet, ezúttal az egyik kedvencemet, a méltán híres beignet-t hoztam el nektek.

Elkészítéséhez nem kell nagy konyhatündérnek lenni,  a tészta összeállítása is körülbelül 5 perc alatt megvan, és még a “szalagosság” miatt sem kell aggódni.

IMG_3059 (2)

Hozzávalók (40 darabhoz):

  • 175 ml tej
  • 340 ml kefir
  • 4 teáskanál szárított élesztő
  • 2 ½ evőkanál kristálycukor
  • 490 g finomliszt
  • ½  teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • 1 liter étolaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz

Recept: innen

IMG_3054 (2)

Elkészítés:

  1. A tejet felmelegítjük, hozzákeverjük a kefirt, a cukrot és a szárított élesztőt.
  2. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, és a sót.
  3. A száraz anyagokhoz öntjük a tejes-kefires keveréket.
  4. Kezünkkel vagy fakanállal alaposan összekeverjük. A kapott massza elég lágy, de nem kell megijedni.
  5. Tiszta konyharuhával lefedve, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  6. A megkelt tésztát bőségesen lisztezett nyújtódeszkára borítjuk. Tetejét is alaposan megszórjuk liszttel, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kisebb téglalapokra vágjuk.
  7. Az étolajat közepes lángon felhevítjük, és aranybarnára sütjük benne a fánkokat.
  8. Papírtörlőre szedjük, és még melegen megszórjuk porcukorral.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!