Fűszeres-diós-almás piskóták között krémesen lágy, fahéjas mascarponekrém és savanykás karamellizált alma foglal helyet. Az ízharmóniát a torta tetejére csurgatott pikáns sós karamell teszi tökéletessé.
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
- 225 g vaj
- 170 g nádcukor
- 4 egész tojás
- 260 g finomliszt
- 2 és 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szegfűszeg
- 2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- nagy csipt só
- 200 g alma, felkockázva
- 60 g dió, durvára vágva
A karamellizált almához:
- 400 g savanykás alma, apró kockákra vágva
- 40 g nádcukor
- 30 g vaj
- őrölt kardamom (ízlés szerint)
A fahéjas mascarponekrémhez:
- 500 g mascarpone
- 170 ml habtejszín
- 60 g porcukor
- 1 púpos teáskanál őrölt fahéj
A sós karamell öntethez:
- 100 g kristálycukor
- 45 g vaj
- 100 ml habtejszín
- só
Elkészítés:
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- Először a diós-almás piskótát készítjük el.
- Ehhez a szobahőmérsékletű vajat a nádcukorra habosra keverjük, majd egyesével hozzáütjük a tojásokat, és kézi habverővel összedolgozzuk.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel, majd a vajas keverékhez adjuk. Az egészet homogén állágúra keverjük, végül a felaprított almát és a durvára vágott diót is a tésztába forgatjuk.
- 2 darab 18 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket.
- Az előmelegített sütőben körülbelül 45-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a piskóta elkészült-e.
- A kisült piskótákat hagyjuk teljesen kihűlni, ha ez megtörtént éles késsel kettévágjuk.
- A karamellizált almához a nádcukrot egy serpenyőben megkaramellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, végül a feldarabolt almát és az őrölt kardamomot. Néhány perc alatt megpároljuk az almát, majd a tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni.
- A fahéjas mascarponekrémhez a mascraponét a porcukorral és a fahéjjal kikeverjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, és addig keverjük a habverővel, amíg a krém besűrűsödik. A krémet felhasználásig a hűtőbe tesszük.
- A karamell öntethez a kristálycukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a sót és a vajat, elkeverjük. Amikor a vaj felolvadt, a tejszínt is belekeverjük. Addig keverjük, amíg az öntet homogén lesz. A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni.
- A torta összeállításához a piskótákat rétegezzük a mascarponekrémmel, és a karamellizált almával. A legfelső piskótaréteget is megkenjük a krémmel, majd bevonjuk egyenletes a torta oldalát is. A tortát néhány órára a hűtőbe tesszük, majd leöntjük a karamell öntettel. A tortát tálalás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!