Ha nincs otthon fagylaltgéped, és nem szeretnél a botmixeres, turmixolós változattal pepecselni, hát ez a neked való fagyi recept. Az olaszok semifreddója a lágyan felvert tejszíntől és sok tojáshabtól lesz igazán légies és könnyű, tulajdonképpen a fagylaltalapba kevert levegő helyettesíti a kevergetést.
Ez egy szuper alaprecept , amit kedvünk szerint ízesíthetünk kávé helyett mondjuk kardamommal, fahéjjal, vaníliával vagy akár gyömbérrel is. Bátran szórhatunk bele friss gyümölcsöket, magvakat, kandírozott gyümölcsöket, csokoládét. A variációk számának tényleg csak a képzeletünk szab határt.
Hozzávalók:
A kávés semifreddóhoz:
- 4 nagy méretű tojás, szétválasztva
- 300 ml habtejszín
- 100 g kristálycukor
- 1,5-2 evőkanál instant kávé
- nagy csipet só
- 5-6 evőkanál sós karamell öntet, receptjét itt találjátok
Elkészítés:
- A tojások sárgáját a cukorral és asóval kihabosítjuk, majd hozzákeverjük az instant kávét.
- A tojásfehérjéket kemény, a tejszínt lágyabb habbá verjük.
- A tojássárgás keverékhez adjuk a felvert tejszínt, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét is belekeverjük.
- A kész fagylaltalap felét tetszőleges formába öntjük (én egy szögletes, műanyag ételest használtam, de püspökkenyérforma is tökéletes, azt viszont érdemes előtte folpackkal kibélelni). Mélyhűtőbe rakjuk, addig amíg kissé megszilárdul.
- Ha ez megtörtént, a sós karamell öntetből a tetejére csorgatunk néhány evőkanállal. Újra mélyhűtőbe tesszük, amíg ez a réteg is kissé megszilárdul. Végül a fagylaltalap másik felét is beleöntjük a formába.
- A mélyhűtőben hagyjuk megszilárdulni.
- Tálalás előtt forró vízzel töltött edénybe mártjuk a formánkat (2-3 másodpercre), így a külső része kissé megolvad, és nagyon könnyen kiboríthatjuk a formából.
- A kiborított semifreddót felszeletelve tálaljuk.
Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!
A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂