Ízből tíz

Kávés semifreddo sós karamellel rétegezve

IMG_7197 (2)

Ha nincs otthon fagylaltgéped, és nem szeretnél a botmixeres, turmixolós változattal pepecselni, hát ez a neked való fagyi recept. Az olaszok semifreddója a lágyan felvert tejszíntől és sok tojáshabtól lesz igazán légies és könnyű, tulajdonképpen a fagylaltalapba kevert levegő helyettesíti a kevergetést.

Ez egy szuper alaprecept , amit kedvünk szerint ízesíthetünk kávé helyett mondjuk kardamommal, fahéjjal, vaníliával vagy akár gyömbérrel is. Bátran szórhatunk bele friss gyümölcsöket, magvakat, kandírozott gyümölcsöket, csokoládét. A variációk számának tényleg csak a képzeletünk szab határt. 

 

IMG_7186 (2)

Hozzávalók:

A kávés semifreddóhoz:

  • 4 nagy méretű tojás, szétválasztva
  • 300 ml habtejszín
  • 100 g kristálycukor
  • 1,5-2 evőkanál instant kávé
  • nagy csipet só
  • 5-6 evőkanál sós karamell öntet, receptjét  itt találjátok

IMG_7189 (2)

Elkészítés:

  1. A tojások sárgáját a cukorral és asóval kihabosítjuk, majd hozzákeverjük az instant kávét.
  2. A tojásfehérjéket kemény, a tejszínt lágyabb habbá verjük.
  3. A tojássárgás keverékhez adjuk a felvert tejszínt, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét is belekeverjük.
  4. A kész fagylaltalap felét tetszőleges formába öntjük  (én egy szögletes, műanyag ételest használtam, de püspökkenyérforma is tökéletes, azt viszont érdemes előtte folpackkal kibélelni). Mélyhűtőbe rakjuk, addig amíg kissé megszilárdul.
  5. Ha ez megtörtént, a sós karamell öntetből a tetejére csorgatunk néhány evőkanállal. Újra mélyhűtőbe tesszük, amíg ez a réteg is kissé megszilárdul. Végül a fagylaltalap másik felét is beleöntjük a formába. 
  6. A mélyhűtőben hagyjuk megszilárdulni.
  7. Tálalás előtt forró vízzel töltött edénybe mártjuk a formánkat (2-3 másodpercre), így a külső része kissé megolvad, és nagyon könnyen kiboríthatjuk a formából.
  8. A kiborított semifreddót felszeletelve tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

A fantasztikus fotóháttereket köszönöm a fotóhátterek.hu-nak! 🙂

 

Hűsítő epres jégkása bodzával

IMG_5999 (2)

Végre itt a jó idő, ami nálunk egyet jelent a házi fagylaltok, sorbetek készítésével. Én és TG a gyümölcsös-jeges fagyikért rajongunk, így most ezzel a hűsítő, friss epres-bodzás granitával indítottuk el az itthoni fagyiszezont. 

Egyébként a jégkása műfaj eléggé magával tudja ragadni az embert , ha egyszer kipróbáljátok, onnantól nincs megállás, ugyanis minimális belefektetett munkával, isteni, jeges finomságot készíthetünk, ami a bolti változatokat magasan túlszárnyalja. Bármilyen gyümölcsből elkészíthető, sőt a mi nagy kedvencünk a kávés jégkása, amit ha tejjel felöntünk máris kész a házi jeges kávé. Ennek a receptjét is hozom hamarosan.

Ez az epres változat a közelgő gyermeknapra is tökéletes, garantáltan minden lurkó imádni fogja! 🙂

IMG_5900 (2)IMG_5947 (2)

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 200 ml víz
  • 130 g cukor (persze ez függ az eper édességétől, az enyém picit savanykásabb volt)
  • 5-6 darab nagy bodzavirág
  • frissen facsart citromlé (ízlés szerint, én egy egészet belefacsartam)
  • csipet só

IMG_5936 (2)

Elkészítés:

  1. A vizet a cukorral és a bodzavirágokkal együtt egy lábasba tesszük, közepes lángon felforraljuk. A tűzhelyről levéve fedőt teszünk rá, majd 20 percig hűlni hagyjuk, ezalatt a bodza ízét is átveszi a szirup.
  2. Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, és turmixgépben pürésítjük, hozzáadjuk a csipet sót.
  3. A szirupot leszűrjük, majd az eperpüréhez adjuk. Ízlés szerint citromlevet keverünk hozzá.
  4. Egy lapos edénybe átöntjük, fagyasztóba tesszük. 2 óránként kivesszük, és villával kicsit felkapargatjuk. Ha nagyon megszilárdulna, tálalás előtt 15 perccel vegyük ki, és ezután lazítsuk fel a villával.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_5943 (2)

Kardamomos sült szilva fagylalt

IMG_9907 (2)

Igazi kora őszi nyalánkság ez a kardamomos sült szilvás fagylalt.
Az ősz egyértelműen favorit gyümölcse nálam a szilva. Imádom magában (kizárólag a savanykás, nem túl érett szilvát), de például a sült szilvából szerintem nincs az a mennyiség, amit ne tudnánk villámgyorsan elfogyasztani.
Általában sűrűbb görög joghurtot kavarok ki egy kis mézzel, és erre kanalazzuk a sült szilvát, de fantasztikus krémes tejberizzsel vagy tejbegrízzel is.
Az ízesítés természetesen mindenkinek a fantáziájára van bízva.
Mennyei vaníliával és ánizzsal, de rozmaringgal és az örök klasszikus fahéjjal is igazán pazar.

 IMG_9936 (2)

 

IMG_9910 (2)

Hozzávalók:

Sült szilvához:

  • Fél kg szilva kimagozva (én most ringlót használtam, de természetesen bármilyen fajta szilvával elkészíthető)
  • 4 ek. méz
  • 5 szem zöld kardamom

Fagylaltalaphoz:

  • 250 ml teljes tej
  • 500 ml habtejszín
  • 10 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • csipet só

 

IMG_9924 (2)

IMG_9927 (2)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

A kardamomot megtörjük, magjait kikaparjuk, mozsárban finomra őröljük.

A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, majd tűzálló tálba helyezzük vágott  felükkel felfelé, meglocsoljuk a mézzel, majd megszórjuk az őrölt kardamommal.

Alufóliával lefedve 30 perc alatt puhára sütjük.

A szilvákat egy mixertálba szedjük a kisült lével együtt, és botmixerrel pürésítjük.

Miközben sül a szilva elkészítjük a fagyialapot.

A tejet a csipet sóval egy lábasba tesszük, összemelegítjük.

Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra kikeverjük.

A tűzről lehúzzuk a tejet, hozzáadjuk a habosra kevert tojássárgás keveréket.

Visszatesszük a tűzre, és alacsony lángon addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Az állaga akkor megfelelő, ha a fakanálon, vagy spatulán végighúzzuk az ujjunkat, és a krém már nem folyik össze, a csík megmarad.

Tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt és a sült szilvás pürét.

Hagyjuk teljesen kihűlni.

Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_9934 (2)

IMG_9929 (2)

Sós karamell fagylalt és sós karamell öntet

IMG_7412 (2)

A sós karamell gasztronómiai berkekben cseppet sem számít újdonságnak, sőt szerintem már nagyon sokan találkozhattak is vele, de ha valaki esetleg még nem ismerné, hát itt az ideje, hogy kipróbálja, és ne tántorítson el senkit a sós jelző, elsőre bizarrabbnak hangzik, mint amilyen valójában. A sótól ugyanis a karamell valami egészen más dimenzióba kerül, nagyon jól kiegészíti, és ellensúlyozza annak édességét.

A recepthez kevés alapanyagra van szükség, de fontos, hogy azok tényleg jó minőségűek legyenek. Használjunk zsírdús, legalább 30%-os tejszínt, jófajta vajat, és ha lehetséges, akkor a só legyen szintén prémium minőségű, például Maldon sóvirág, de ha ez mégsem áll a rendelkezésre, akkor használjunk finomszemcsés tenger sót, azzal is mennyei eredményt fogunk elérni.

A sós karamell öntet egyébként 1-2 hétig simán eláll a hűtőben, és a felhasználása is igen változastos lehet. Kiválóan passzol étcsokoládés süteményekhez, zseniális mousse-t készíthetünk belőle, palacsintára csorgatva, vagy épp kekszek töltelékeként is megállja a helyét, de fagylaltra csorgatva is isteni, nem utolsó sorban pedig csak úgy, minden nélkül, kiskanállal kanalazva is elfogyasztható.

 Előre szólok, hogy a végeredmény mindkét recept esetében erősen addiktív.

 

Sós karamell fagylalt

Hozzávalók:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 350 ml zsírdús tejszín (legalább 30%-os)
  • 350 ml teljes tej
  • 5 tojássárgája
  • nagy csipet só

 

IMG_7402 (2)IMG_7424 (2)

Elkészítés:

Egy magas falú lábasban 10 dkg kristálycukrot karamellizálunk. A karamellizálásnál bátran, nem elég, hogy a cukor elolvad, és épp hogy csak egy kis színt kap, legyen sötét borostyán színű, de azért ne égessük oda. Ha valaki tartana ettől a folyamattól tegyen a cukorhoz egy-két evőkanál vizet. Magasabb falú lábast azért ajánlok, mert ha a tejet és a tejszínt hozzáadjuk, akkor általában „köpköd” egy kicsit a karamell.

Közben a tejet a tejszínnel felmelegítjük (ez a lépés azért fontos, hogy az előzőleg már említett „köpködést” minimálisra csökkentsük).

A karamellhez adjuk a tejszínes-tejes keveréket, és addig főzzük, amíg a karamell teljesen elolvad benne.

Közben a tojássárgákat 5 dkg cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáöntjük a karamellás folyadékot. A lábasba visszaöntjük az egészet, és hozzáadjuk a sót. Itt azért érdemes megkóstolni, hogy elég sót raktunk-e hozzá.

A tűzre visszatéve még néhány percig főzzük, hogy a keverék egy kicsit besűrűsödjön.

Hagyjuk teljesen kihűlni, tegyük a fagyóba, és megszilárdulásig 3-4-szer turmixoljuk át, vagy használjunk fagylaltgépet.

 

Sós karamell öntet:

Hozzávalók:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 90 g vaj
  • 200 ml tejszín
  • nagy csipet só

 

IMG_7386 (2)IMG_7396 (2)

 

Elkészítés:

A cukrot a karamell fagylaltnál leírtak szerint karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.

A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad.

Üvegbe töltjük (hűtőben 1-2 hétig eláll), vagy azonnal felhasználjuk.

A hűtőszekrényben tárolt karamell öntet be fog sűrűsödni, így felhasználás előtt érdemes felmelegíteni, hogy ismét folyós állaga legyen.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Mézes-gyömbéres rebarbara sorbet

IMG_7169 (2)Nagyon örülök, hogy már egyre több helyen, és egyre több ideig lehet rebarbarát kapni. A Lidl-ben például már hetek óta iszonyatosan jó áron lehet beszerezni a gyönyörű rózsaszín fajtát, így ha épp ott vásárolok mindig veszek néhány csomaggal.

Nagy kedvencem ez a gyümölcs (botanikailag zöldség), és már jó pár receptemben szerepelt is, úgyhogy gondoltam megosztok veletek egy linket, ahol egyik nagy kedvencem, Mautner Zsófi ír néhány sort a rebarbaráról és annak felhasználásáról, érdemes elolvasni.

Ezt a sorbet-t pedig mindenki készítse el, aki szereti a kissé fanyar, vizes jégkrémeket, mert tényleg nagyon finom, krémes állagú, és a kivitelezéshez még fagylaltgépre sincs szükség.

 

 

 

Hozzávalók:

  • 70 dkg rebarbara
  • 15 g gyömbér reszelve
  • 5-6 ek. méz (ízlés szerint)
  • 250 ml víz

 

IMG_7170 (2)IMG_7149 (2)

 

 

Elkészítés:

A rebarbarát megmossuk, megtisztítjuk, kisebb (3-4 cm-es) darabokra vágjuk, majd egy lábasba tesszük a vízzel és a reszelt gyömbérrel együtt. Alacsony lángon a rebarbarát puhára pároljuk. A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, hűlni hagyjuk. Amikor a püré már langyosra hűlt hozzáadjuk a mézet. Ha teljesen kihűlt egy lapos, fagyasztható tálba öntjük, majd a teljes megszilárdulásig 4-5 alkalommal átturmixoljuk.

Fogyasztás előtt érdemes 5-10 perccel előbb kivenni, hogy egy kicsit felengedjen és kanalazhatóvá váljon.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Áfonyás galette

IMG_5043 (2)Tökéletes desszert ez a rusztikus, kissé szabálytalan formájú francia lepény. A siker garantált, hiszen roppant egyszerűen elkészíthető, rendkívül mutatós, és az illatozó sült gyümölcs az omlós tésztával mennyei párost alkot. Ha mindezt még házi vaníliafagylalttal is megkoronázzuk, az élvezet teljessé válik. A gyümölcs ízlés szerint variálható, én biztos vagyok benne, hogy a nyáron minden szezonális gyümölccsel el fogom készíteni. A következő alkalommal valószínű, hogy a sárgabarack-levendula, vagy a sárgabarack-thai citromfű kombináció mellett fogok dönteni.

A vaníliafagylalt recept David Lebovitz-tól származik. Már  jó ideje csak ezt a receptet használom, mert nagyon krémes és lágy, habár cseppet sem kalóriaszegény. Fagylaltgép hiányában én a mélyhűtős-mixeres verziót szoktam alkalmazni, de akinek van otthon, használja a fagylaltgépet, azzal még tökéletesebb állagot fog elérni.

 

 

Hozzávalók a vaníliafagylalthoz:

  • 250 ml teljes tej
  • 500 ml habtejszín
  • 10 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • csipet só

 

 Elkészítés:

A tejet a csipet sóval és a vaníliarúd kikapart magjával egy lábasba tesszük, összemelegítjük.

Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra kikeverjük.

A tűzről lehúzzuk a tejet, hozzáadjuk a habosra kevert tojássárgás keveréket. Visszatesszük a tűzre. Nagyon alacsony lángon addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Az állaga akkor megfelelő, ha a fakanálon, vagy spatulán végighúzzuk az ujjunkat, és a krém már nem folyik össze, a csík megmarad.

Tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt.

Hagyjuk teljesen kihűlni. Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.

 

IMG_5032 (2)IMG_5007 (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók az áfonyás galette-hez (1 db 18 cm átmérőjű lepényhez) :

  • 180 g finomliszt
  • 125 g hideg vaj
  • 1 csapott ek. cukor
  • csipet só
  • 1-3 ek. hideg víz
  • 250 g áfonya
  • 1 ek. keményítő

Elkészítés:

 A lisztet a cukorra és a csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, kezünkkel elmorzsoljuk. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon.  Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Az áfonyát a keményítővel elkeverjük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, nagyjából kör formájúra nyújtjuk, a tepsire helyezzük. Halmozzuk rá az áfonyát úgy, hogy a szélén kb. 3-4 cm-es sávot hagyjunk szabadon. A tészta üresen maradt részét szépen hajtsuk fel körben. Tegyük a sütőbe. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

IMG_5049 (2)

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!