Ízből tíz

Kávés-mogyorós-sós karamellás pite


Hozzávalók (körülbelül 9 darab mini piteformához):

A pitetésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 1 egész tojás
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 125 g kristálycukor
  • 125 g vaj
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 közepes tojás
  • 100 g törökmogyoró
  • Csipet só
  • 1 evőkanál őrölt kávé (ízlés szerint több vagy kevesebb)

A sós karamellhez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 90 g vaj
  • 160 ml tejszín
  • nagy csipet só

A kávés csokoládékrémhez: (recept innen)

  • 210 g étcsokoládé
  • 3 tojássárgája
  • 22 g kristálycukor
  • 120 ml habtejszín
  • 120 ml teljes tej
  • 30 ml espresso
  • 1/4 lap lapzselatin

Elkészítés:

  1. A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Közben elkészítjük a sós karamellt.
  3. A cukrot sötét borostyán színűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, jól elkeverjük.
  4. A tejszínt közben felmelegítjük, belekeverjük a sót, és a vajas karamellához öntjük. Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. Félretesszük.
  5. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  6. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformákat. A tésztát villával megszurkáljuk.
  7. Az előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
  8. Amíg a pitealap sül, a tölteléket is elkészítjük.
  9. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és homogén masszává keverjük.
  10. Végül a mogyorót, a sót, a kakaóport és az őrölt kávét is belekeverjük.
  11. A sütőből kivett pitéket megtöltjük a töltelékkel, majd visszatesszük, és körülbelül 25-35 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett pitéket teljesen kihűtjük.
  12. A kávés csokoládékrémhez a csokoládét feldaraboljuk és egy tálba tesszük.
  13. A tojássárgákat a cukorral elkeverjük. 
  14. A tejet a tejszínnel egy lábasban felmelegítjük, majd a cukros-tojássárgájás keverékhez adjuk, elkeverejük. Az egészet visszaöntjük a lábasba, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg épphogy elkezd kicsit sűrűbb lenni. 83°C fok felé ne menjen a hőmérséklete, mert a sárgája kicsapódik. 
  15. A tűzről levéve belekeverjük a kinyomkodott zselatinlapot, majd az egészet a feldarabolt csokoládéra öntjük, és addig keverjük, amíg szép fényes lesz. Végül a kávét is hozzáadjuk, botmixerrel simára turmixoljuk. A krémet hűlni hagyjuk.
  16. A kihűlt krémet habzsákba töltjük, és a pitéket a képeken látható módon díszítjük. A pite közepébe pedig ízlés szerinti mennyiségű sós karamellt csurgatunk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Almás pite fahéjjal, kardamommal, sós karamellel

Hozzávalók (26 cm-es piteformához)

A tésztához

  • 290 g finomliszt
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1/4 teáskanál só
  •  226 g vaj
  • 5 evőkanál hideg víz

A tészta töltelékéhez/kenéséhez

  • 80 g vaj
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt kardamom

Az almás töltelékhez

  • 1,3 kg hámozott, feldarabolt, savanykás alma (például Granny Smith)
  • 40 g vaj
  • 100 ml sós karamell öntet (recept itt) (ízlés szerint több vagy kevesebb)
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj

Továbbá

  • 1 tojássárgája, a pite kenéséhez
  • dekorcukor, a pite szórásához
  • sós karamell öntet, a tálaláshoz

Receptötlet: Linda Lomelino

Elkészítés:

  1. A pitetésztához a lisztet elkeverjük  a sóval, a cukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a vizet is kisebb adagokban hozzákeverjük. Ha a tésztánk kevesebb vízzel is összeáll, akkor már ne adjunk hozzá többet.  A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük. Ha van nagyobb konyhai aprítónk abban is elkészíthetjük a tésztát, ez esetben minden hozzávalót, a víz kivételével beleteszünk, majd addig keverjük, amíg morzsalékos állaga nem lesz, ezután adagolhatjuk a vizet. Amikor szépen összeáll, akkor készen is vagyunk.
  2. A tészta pihentetése közben elkészítjük az almás tölteléket. Ehhez a megtisztított, felaprított almát a vajjal együtt egy lábasba tesszük, majd félpuhára pároljuk.  A tűzről levéve hozzászitáljuk a keményítőt, majd elkeverjük, végül a karamellt is belecsurgatjuk. Kóstoljuk meg, ha kell, még adhatunk hozzá karamellt. A tölteléket hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A tészta kenéséhez a puha vajat kikeverjük a kardamommal és a fahéjjal.
  4. A pihentetett pitetésztát kettévágjuk, majd 40×30 cm-es téglalapokká nyújtjuk. A vajas-fahéjas keveréket egyenletesen eloszlatjuk a két tésztán, majd feltekerjük. Az így kapott két rudat 10 percre a fagyasztóba tesszük. A fagyasztóból kivett tésztából 0,5-1 cm vastag szeleteket vágunk. Az így kapott csigákat sütőpapírra vagy folpackra helyezzük egymás mellé kör alakban, majd egy másik sütőpapírt/folpackot helyezünk rá, és nyújtófával elkezdjük kinyújtani. Ügyeljünk arra, hogy a csigák ősszeérjenek. Húzzuk le a felső sütőpapírt/folpackot a tésztáról, majd nyúljunk az alsó alá, és fordítsuk át a piteformánkra a tésztát. Ezután könnyen lehúzhatjuk ezt is a tésztáról. 
  5. Egyengessük el a formánkban, majd kanalazzuk bele a tölteléket. Ezután jöhet a felső tésztaréteg.
  6. A pitét megkenjük tojássárgájával, megszórjuk dekorcukorral, és a 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. 10 perc után a sütő hőmérsékletét levesszük 180°C-ra, így további 40 percig sütjük a pitét.
  7. A kész pitét a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Spanyol fahéjas fánk – Churros

Emlékszem, körülbelül 6 évvel ezelőtt sütöttem először churrost, ezt a kívül ropogós, belül istenien puha, fahéjas cukorral bevont fánkot, és azóta is igazi kedvenc nálunk.

Ha szeretnétek beújítani egy új receptet a megszokott fánkok mellé, ezt még véletlenül se hagyjátok ki!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 220 g finomliszt
  • 500 ml víz
  • 4 teáskanál cukor
  • nagy csipet só
  • 56 g vaj
  • 2 nagy méretű tojás
  • 1 liter étolaj a sütéshez

A fánkok meghempergetéséhez:

  • 80 g kristálycukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj

A csokoládészószhoz:

  • 150 ml habtejszín
  • 100 g étcsokoládé
  • nagy csipet só

 

Elkészítés:

  1. A churros bevonatához a cukrot összekeverjük a fahéjjal. Félretesszük.
  2. A vizet a cukorral, a sóval és a vajjal egy lábasba tesszük, majd felforraljuk.
  3. Mikor felforrt, hozzákeverjük a lisztet, és addig kavarjuk, amíg össze nem áll. Ez nagyjából 2 percet vesz igénybe. Néhány percig hűlni hagyjuk, majd egyesével belekeverjük a tojásokat.
  4. Egy csillagcsöves nyomózsákba töltjük a tésztát, Én három részletben szoktam megtölteni a habzsákot, így könnyebb kinyomni a tésztát.
  5. Az olajat felforrósítjuk. 
  6. A nyomózsákból a forró olajba nyomunk 10 cm hosszú csíkokat, majd ollóval levágjuk.
  7. Addig sütjük, amíg szép aranybarnák lesznek.
  8. Papírtörlőre szedjük a kész churrost, és még melegen megforgatjuk a fahéjas cukorba.
  9. A csokoládészószhoz a tejszínt felforraljuk, és a felaprított csokoládéra ötjük. Hozzáadjuk a sót, majd simára keverjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Rákóczi túrós pite

Hozzávalók (1 darab 24 cm-es piteformához vagy 12 darab mini piteformához)

A pitetésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 1 egész tojás
  • csipet só

A töltelékhez:

  • sárgabaracklekvár
  • 800 g félzsíros tehéntúró
  • 3 púpos evőkanál zsíros tejföl
  • 80-100 g kristálycukor (ízlés szerint)
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikakpart magja
  • 4 tojássárgája
  • csipet só

A habcsókhoz (meringue-hez):

  • 100 g kristálycukor
  • 50 g víz
  • 100 g porcukor
  • 100 g tojásfehérje

  1. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
  2. A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  3. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformákat. A tésztát villával megszurkáljuk.
  4. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük. 
  5. Közbel elkészítjük a tölteléket. Ehhez a túrót áttörjük, hozzákeverjük a tojássárgákat, a cukrot, a csipet sót, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, valamint a vaníliát.
  6. A kisült pitét/pitéket megkenjük sárgabaracklekvárral, rásimítjuk a túrótölteléket, majd visszatesszük a sütőbe további 15 percre. Ha 24 cm-es piteformával dolgozunk, ez az idő kicsivel meghosszabbodik.
  7. A pitéket kivesszük  a sütőből, és a tojáshab elkészítéséig hűlni hagyjuk.
  8. A fehérjehabhoz a kristálycukorból és a vízből szirupot főzünk, 120°C-ig melegítjük. Eközben a fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Amikor a szirup elkészült, vékony sugárban a habunkhoz csorgatjuk, közben a habverővel fogyamatosan keverjük. Addig folytatjuk a habverést, amíg a habunk ki nem hűl, és szép fényes lesz.
  9. Habzsákba töltjük, és a pitét ízlés szerint kidekoráljuk. Ha az egész pitét be szeretnénk fedni tojáshabbal, akkor a túróréteget kenjük meg előtte baracklekvárral. Ha csak körben, egy-két sort akarunk díszíteni, akkor majd a sütőből kivett és kihűtött pite közepére tegyük a baracklekvárt, ahogy az én képeimen is látszik.
  10. 120°C-ra előmelegített sütőben 15 percig szárítjuk a meringue-et. A kész tart-ok tetején lévő habot zsebsárkánnyal karamellizáljuk. (Ha nincs karamellizáló pisztolyunk ez a lépés el is maradhat).

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Csokoládétorta málnával, tonkababbal

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A piskótához:
  • 200 g vaj
  • 125 ml tej
  • 2 tojás
  • 150 ml tejföl
  • 240 g finomliszt
  • 68 g jó minőségű kakaopor
  • 1 és fél teáskanál sütopor
  • 250 g kristálycukor
  • 120 ml kávé

Recept: Linda Lomelino

A krémhez
  • 150 g étcsokoládé (75%-os)
  • 50 g tejcsokoládé
  • 250 g puha, szobahőmérsékletű vaj (nem margarin)
  • 90 g porcukor
  • 1 tonkabab, reszelve
  • 200 g mascarpone
  • 300 g málna (én fagyasztottat használtam)

Receptötlet: Linda Lomelino

Elkészítés:

  1. A piskótához a vajat a tejjel felolvasztjuk. Langyosra hűtjük, majd a belekeverjük a tojásokat és a tejfölt.
  2. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, sütőpor, cukor, só).
  3. A száraz hozzávalókat a vajas-tojásos keverékhez adjuk, elkeverjük, végül a kávét is hozzáadjuk. Elég híg lesz az alap, de így lesz jó.
  4. A tésztát két, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük.
  5. 175 fokon (alsó-felső sütés) 45 perc alatt készre sütjük a piskótákat. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
  6. A csokoládét felolvasztjuk, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A krémhez a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sót, a reszelt tonkababot, majd a felolvasztott, lehűtött csokoládét. Végül a mascarponéval is habosra keverjük.
  7. A torta összeállításához mindkét tortalap tetejét egyenesre vágjuk, majd pedig kettévágjuk, így négy piskótalapot kapunk. Az egyik piskóta alsó része legyen a tortánk alapja.
  8.  A lapokat egyenletesen megkenjük a csokikrémmel, és megszórjuk a  málnával. Az utolsó lapot is megkenjük a krémmel, valamint a torta külsején is egyenletesen eloszlatjuk.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Meyer citromkrémes pite

Végre itt a Meyer citrom szezonja!

Mikor megjelenik a piacokon és a boltok polcain, elsőként mindig citromkrémes pitét sütök belőle, mert rajongunk ezért a savanykás desszertért.

Természetesen hagyományos citrommal elkészítve is isteni lesz a végeredmény.

Hozzávalók (1 darab 24 cm-es piteformához vagy 6 darab mini és 1 darab 36×13 cm-es piteformához)

A pitetésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 1 egész tojás
  • csipet só

A citromkrémhez:

  • 250 ml frissen facsart citromlé (én most Meyer citromot használtam)
  • 2 citrom reszelt héja
  • 150 g cukor (ha Meyer citromot használunk, akkor csak 100 g cukrot tegyünk a krémben, mert ez édesebb, mint a hagyományos citrom)
  • 170 g vaj
  • 4 egész tojás
  • 4 tojássárgája

A citromkrém receptje: David Lebovitz-tól

A habcsókhoz (meringue-hez):

  • 100 g kristálycukor
  • 50 g víz
  • 100 g porcukor
  • 100 g tojásfehérje

 

 

  1. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük.
  2. A pitetésztához a lisztet elkeverjük a mandulaliszttel, a sóval, a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Elmorzsoljuk, végül a tojást is hozzáütjük. A tésztából gombócot formázunk, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
  3. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd kibéleljük a piteformákat. A tésztát villával megszurkáljuk.
  4. Az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett tésztát hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A citromkrémhez egy lábasba tesszük az összes hozzávalót. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, majd sűrű szövésű szitán átpasszírozzuk, hűlni hagyjuk.
  6. A tojásfehérjehabhoz a kristálycukorból és a vízből szirupot főzünk, 120°C-ig melegítjük. Eközben a fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Amikor a szirup elkészült, vékony sugárban a habunkhoz csorgatjuk, közben a habverővel fogyamatosan keverjük. Addig folytatjuk a habverést, amíg a habunk ki nem hűl, és szép fényes lesz. Habzsákba töltjük. 
  7. A kész tésztakosarakat megtöltjük a kihűlt citromkrémmel, majd a krém tetejére, tetszőleges formában a tojáshabot kinyomjuk.
  8. 120°C-ra előmelegített sütőben 12 percig szárítjuk a meringue-et. A kész tart-ok tetején lévő habot zsebsárkánnyal karamellizáljuk. (Ha nincs karamellizáló pisztolyunk ez a lépés el is maradhat).

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

 

Karácsonyi gyömbéres-fahéjas torta narancskrémmel, vaníliás-fehércsokis mascarponekrémmel

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

A gyömbéres-fahéjas piskótához:

  • 315 ml tej
  • 4 egész, nagy méretű tojás
  • 2 tojássárgája
  • 390 g finomliszt
  • 250 g nádcukor
  • 2 és 3/4 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 3 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál só
  • 240 g puha vaj
  • 100 g kandírozott gyömbér

A narancskrémhez:

  • 100 ml frissen facsart narancslé
  • 50 ml frissen facsart citromlé
  • 2 kezeletlen narancs reszelt héja
  • 2-3 evőkanál kristálycukor (narancs édességétől függően)
  • 4 egész tojás
  • 1 púpos evőkanál étkezési keményítő
  • 100 g hideg, kockára vágott vaj
  • csipet só

A vaníliás-fehércsokoládés mascarponekrémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g jó minőségű fehércsokoládé
  • 200 ml hideg habtejszín
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • csipet só

A díszítéshez:

  • a kekszek receptjét itt, a habcsók receptjét itt találjátok
  • kókuszreszelék

Elkészítés:

  1. Először a piskótát készítjük el. Ehhez az egész tojásokat, és a tojássárgákat összekeverjük 100 ml tejjel.
  2. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a cukrot, a sütőport, az őrölt fahéjat, az őrölt gyömbért, a kandírozott gyömbért és a sót. Elkeverjük. 
  3. Ezután a lisztes-fűszeres keverékhez adjuk a puha vajat és a maradék tejet, elkavarjuk, majd a tejes-tojásos keverékkel is összekeverjük.
  4. Két 18 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, beletöltjük az elkészített alapot, majd 180°C-on nagyjából 45-60 perc alatt készre sütjük a pikótákat. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészültek-e. Ha kész, kivesszük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Eközben elkészítjük a narancskrémet. 
  6. Ehhez egy lábasba öntjük a narancslevet és a citromlevet, elkeverjük a cukorral, a tojásokkal,a sóval, a narancsok reszelt héjával és a keményítővel.
  7. Kis lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ügyeljünk arra, hogy a tojások ne csapódjanak ki. Ekkor lehúzzuk a tűzről, darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Sűrű szövésű szűrőn átszűrjük a krémet, hogy az esetlegesen kicsapódott tojást, illetve a narancs reszelt héját el tudjuk távolítani, így egy sokkal selymesebb krémet fogunk kapni. Hűlni hagyjuk, és ha szobahőmérsékletű lett, betesszük a hűtőbe, amíg megszilárdul. 
  8. A mascarponekrémhez a fehércsokit feldaraboljuk, és vízgőz felett, kíméletes megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A mascarponét kézi habverővel kissé fellazítjuk, hozzákeverjük a sót és a vaníliát, majd a kihűlt fehércsokoládéval is elkeverjük. A tejszínt habbá verjük, és óvatosan, több részletben a krémhez adjuk. A krémet felhasználásig a hűtőbe tesszük.
  9. A torta összeállításához mindkét tortalap tetejét egyenesre vágjuk, majd pedig kettévágjuk, így négy piskótalapot kapunk. Az egyik piskóta alsó része legyen a tortánk alapja.
  10. A lapot megkenjük a mascarponekrém negyedével úgy, hogy a széleken legyen egy kis perem(legyen magasabb), majd a perem belső részét megtöltjük 3-4 evőkanál narancskrémmel. A rétegezést tovább folytatjuk.
  11. A torta legfelső rétege a másik tortaalapunk alja legyen, annak is a legalsó része kerüljön felülre, így szép egyenletes felületet kapunk. Ezt is megkenjük vékonyan a krémmel, majd a tortánk oldalán is elsimítjuk a maradékot. A tortát 3-4 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek,  a krémek megszilárduljanak.
  12. Ízlés szerint díszítjük az elkészült tortát. 
  13. Kóstolás előtt érdemes egy fél órát hagyni szobahőmérsékleten, hogy az ízek jobban kiérződjenek.
  14. Tipp: ha a torta rétegezése közben a krémek elkezdenének kissé lazuln, tegyük vissza a hűtőbe, hogy picit visszaszilárduljanak.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Karácsonyi svéd fűszeres keksz (pepparkakor)

Idén készítettem el először ezeket a ropogós, igazán gazdag, fűszeres kekszek, amik a klasszikus mézeskalácsot nálam egyből kiszorították. Elsősorban az intenzív, fűszeres íze és a ropogós állaga miatt, és persze nem utolsó szempont, hogy lehet hozzá használni a csodás sütipecséteket, hiszen szuperül megtartják a formájukat sütés közben.

Hozzávalók

  • 200 g finomliszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt kardamom
  • 1/2 kávéskanál őrölt szegfűbors
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 60 g puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 80 g nádcukor
  • 60 ml habtejszín
  • 60 ml golden szirup (Azsia Bt.-ben, Culinarisban, Tescoban is kapható, ha nem tudunk hozzájutni mézzel is helyettesíthetjük, így viszont a kész keksz íze nem lesz annyira melszos)
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja

Recept: innen

Elkészítés:

  1. Egy tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a fűszerekkel, a sóval, a szódabikarbónával, a cukorral, valamint  a narancs reszelt héjával. 
  2. Hozzáadjuk a puha vajat, a golden szirupot/mézet és a tejszínt, majd kezünkkel összegyúrjuk. Kis gombócot formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, majd egy ejszakára (legalább 5 órára) a hűtőszekrénybe tesszük.
  3. Pihentetés után a tésztát lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszúrjuk a kekszeket.
  4. A 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Narancsos-marcipános-fahéjas csavart briós

Hozzávalók (4 nagyobb brióshoz):

A briós tésztához:

  • 400 g finomliszt
  • 8 g instant élesztő
  • 45 g kristálycukor
  • 3/4 teáskanál só
  • 3 nagy méretű, egész tojás
  • 60 g teljes tej
  • 165 g szobahőmérsékletű vaj, kockákra vágva

A töltelékhez:

  • 150 g vaj
  • 40 g nádcukor 
  • 1 lapos evőkanál őrölt fahéj
  • 2 narancs reszelt héja
  • 150 g marcipán

A briósok kenéséhez

  • 1 tojás

Briós alaprecept: innen

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet nagy tálba mérjük, elkeverjük az élesztővel, a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és a tojásokat. Addig dagasztjuk, amíg a tészta nagyjából össze nem áll, majd elkezdjük adagolni a felkockázott, szobahőmérsékletű vajat. Nagyjából  5-10 percig dagasztjuk géppel. Ha a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá még lisztet. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk. 
  2. A tésztát ezután enyhén lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, téglalappá nyújtjuk. A téglalapot képzeletben három egyenlő részre osztjuk hosszában. A jobb oldali harmadot a középső harmadra hajtjuk, majd a bal harmaddal ugyanezt tesszük. A tésztát 90°-kal elforgatjuk majd így is megismételjük a hajtogatást.
  3. A tésztát egy tálba tesszük, letakarjuk fóliával, és szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük. Ezután megismételjük a hajtogatást, visszatesszük a tálba, és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
  4. A töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukorral, majd elkeverjük az őrölt fahéjjal és a narancsok reszelt héjával. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből, és két egyforma részre osztjuk. Amíg az egyikkel dolgozunk a másikat tegyük vissza a hűtőbe. 
  6. A tésztát 40×20 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelék felével, rámorzsoljuk egyenletesen a marcipán felét, feltekerjük, majd a feltekert tésztát óvatosan 50 cm hosszúságára sodorjuk. Kettévágjuk, majd az így kapott hengereket hosszában szintén félbevágjuk úgy, hogy az egyik végükön hagyjunk körülbelül 2-3 cm-es részt, amit nem vágunk át. Ezután a tésztát összefonjuk, végüket összeillesztjük. A fonási, formázási technika képét itt találjátok.
  7. A maradék tésztával ugyanezt megismételjük. 
  8. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az előkészített briósokat, tiszta konyharuhával vagy folpackkal letakarjuk, majd meleg helyen 45-60 percig kekesztjük őket.
  9. A megkelt briósokat megkenjük felvert tojással, majd a 170°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 20-30 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mákos-citromkrémes linzer

Olyan sokan kértétek a receptet, gyorsan le is írtam nektek, hogy még legyen időtök a karácsony előtti próbasütésre is. 😊 

Az édeskés linzertésztát tökéletesen ellensúlyozza a citromkrém fanyar üdesége. A tésztában megbújó egész mákszemek pedig igazán különleges, ropogós textúrát kölcsönöznek az egyébként vajpuha aprósüteménynek.

 

Hozzávalók ( körülbelül 30 darab linzerhez)

A mákos linzerhez:

  • 300 g finomliszt
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • nagy csipet só
  • 2 evőkanál egész, darálatlan mák
  • 1 vanília kikapart magja

A citromkrémhez:

  • 90 g kockára vágott vaj
  • 80 g kristálycukor (ha édesebben szeretjük tegyünk bele 100 g-ot)
  • 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
  • 3 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 közepes méretű tojás
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • csipet só 

Elkészítés:

  1. A linzerhez késes robotgépbe tesszük a lisztet, a vajat, a porcukrot, a sót és a vanília kikapart magjait. Az egészet morzsalékos állagúra őröljük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és az egész mákot, majd kezünkkel az egészet összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. (Ha nincs konyhai robotgépünk, akkor a lisztet elkeverjük a porcukorral, a sóval és a vaníliával, majd a hideg kockára vágot vajat ujjbegyünkkel elmorzsoljuk a lisztes keverékbe, végül a tojássárgát és a mákot is hozzádjuk.)
  2. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán körülbelül 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd formákat súrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük  a kiszúrt tésztákat. 180°C-ra előmelegített sütőben 7 perc alatt készre sütjük. Sütőből kivéve még elég puhák a linzerek, úgyhogy óvatosan bánjunk velük. A linzereket hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Közben elkészítjük a citromkrémet. Ehhez egy lábasba öntjük a citromlevet, elkeverjük a cukorral, a tojásokkal,a sóval, a citromok reszelt héjával és a keményítővel.
  4. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Sűrű szövésű szűrőn átszűrjük a krémet, hogy az esetlegesen kicsapódott tojást, illetve a citrom reszelt héját el tudjuk távolítani, így egy sokkal selymesebb krémet fogunk kapni. Hűlni hagyjuk, és ha szobahőmérsékletű lett, betesszük a hűtőbe. 
  5. Az elkészített linzereket megkenjük a citromkrémmel, és összeragasztjuk őket. Néhány órát állni hagyjuk, hogy a linzer megpuhuljon.

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon, illetve Instagramon is!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!